Dodaj do ulubionych

Jak często USG

24.01.06, 18:55
Hej mam pytanie- jak często robicie USG jeżeli nic się złego nie dzieje?
Ja jestem obecnie w 14tc i miałam już 3 badania bo miałam plamienia i jak na razie wszystko jest OK i następne wypadałoby na połówkowe a tego chyba się nie doczekam.Czy robiłyście usg na własne życzenie częściej niż stnd 3x???
Obserwuj wątek
    • aga.kt Re: Jak często USG 24.01.06, 19:55
      smile chyba Cię rozumiem... Bardzo trudno jest wytrzymać kilka tygodni nie
      wiedząc, czy wszystko jest dobrze z maluszkiem smile
      Ja miałam na początku ciąży (takie tam sprawy do wyjaśnienia były) usg 1 raz w
      5tc i 2 razy w 7tc. Potem chodziłam do 2-ch lekarzy prywatnie i państwowo, w
      związku z czym miałam usg w 11tc i kolejne w 13tc (trudno uwierzyć, ile może
      się zmienić przez 2 tygodnie wink) Później zdecydowałam się na badanie
      dopplerowskie w 18 tc i na razie tyle. Planuję jeszcze na pewno 3 badania - ok.
      24tc, w 30tc (3D) i pewnie ok. 36tc. Myślę, że 1,5 m-ca to wszystko ile jestem
      w stanie wytrzymać, chociaż odkąd zaczęłam odczuwać ruchy dziecka przestałam
      przynajmniej się ciągle zastanawiać czy wszystko okay smile
      Wielu lekarzy usg przeprowadza rutynowo - co miesiąc. Nie ma też żadnych
      dowodów, żeby miało to w jakikolwiek sposób szkodzić dziecku. Jednak jeśli
      prowadzisz ciążę państwowo to na dodatkowe usg musisz się niestety zapisać
      prywatnie i zapłacić...
    • simonkapl Re: Jak często USG 24.01.06, 19:58
      U mnie nic sie nie dzieje.W 6 tc mialam dopochwowe, w 12 tc usg normalne z
      badaniem karczku, w 23 polowkowe i teraz bede miec ostatnie w 34 tc.¨Pozdrawiam
      • malinka255 Re: Jak często USG 24.01.06, 20:04
        Ja mam też dylemat. Jestem 11tc i 4 dni w ciąży. W pierwszej ciąży miałam usg
        robione co miesiąc, na moje życzenie. teraz chodze do tego samego lekarza. Usg
        miałam już 3 razy, ale dwa razy przez to, ze plamiłam itp.
        Wczoraj byałm na wizycie, chciałam usg, ale lekarz mi odradził, dał mi 5-
        minutowy wykład o szkodliwości usg, o procesach jakie kobiety wytaczaja
        lekarzom, jak urodza chore dziecko(że to usg spowodowało) itp. Byłam
        zniesmaczona, ale ok-wczoraj zrezygnowałam z usg.
        Mam się zastanowi, czy chce usg za miesiąc czyli ok.16 tc, bo on chce mi zrobic
        dopiero w 20tc.
        Nie wiem teraz co robi, ja chcę dla swojego spokoju miec usg, on mi odradza, ja
        mu wierzę, cenię go jako lekarza, ale sama nie wiem.
        Skoro w pierwszej ciąży miałam usg co mies., dziecko zdrowe, to chyba usg nie
        działa źle co?
        malinka
        sad((
        • mfka Re: Jak często USG 24.01.06, 20:08
          A co to za lekarz takie brednie opowiada?? Są kobiety, które niemal 24h na dobę
          przez jakiś czas muszą być monitorowane przez usg, a później rodzą zdrowe
          dzieci. Nikt nigdy nie dowiódł,że usg jest szkodliwe dla płodu.
        • aga.kt Re: Jak często USG 24.01.06, 20:16
          Z pewnością kiedy tylko dzieje się coś złego w ciąży to rodzice w pierwszej
          kolejności obwiniają lekarza i to co on robi lub nie robi.
          Głośna była afera, w której lekarze odmówili wykonania badań prenatalnych mimo,
          że jedno dziecko urodziło się już w tej rodzinie chore. Rodzice wygrali proces -
          mieli dostać odszkodowanie za odmowę badań (a wiadomo, że badania prenatalne
          mogą się wiązać z komplikacjami ciąży, z poronieniem włącznie)
          Wiele osób boi się usg bo nie wie do końca na czym to polega (nawet moja mama
          ma wątpliwości) ale nigdzie nie spotkałam się z opinią, żeby komuś to badanie
          zaszkodziło, a staram się wyszukiwać info na ten temat, ponieważ naprawdę nie
          chcę w żaden sposób skrzywdzić mojego dziecka.
          Możliwe, że lekarz spotkał się z podobnym zarzutem od którejś swojej pacjentki
          i dlatego jest ostrożny.
          Myślę też, że nie trzeba od razu zmieniać lekarza - można zrobić usg u innego.
          Na pewno jeśli masz się zamartwiać przez najbliższe tygodnie to chyba lepiej
          wykonaj usg wink
          • monami77 Re: Jak często USG 25.01.06, 08:36
            Witam. Jestem w 26 tc i jak do tej pory miałam dwa razy robione usg.Dzisiaj idę
            na kolejną wizytę i zapytam się ginekologa kiedy będzie następne.Moja mama za
            każdym razem miała mi za złe,że robię usg,że to zaszkodzi dzidziusiowi i po
            częsci mnie.Niestety czasy kiedy nasze mamy były w ciąży zmieniły się i
            medycyna idzie z postępem. Przecież dzięki usg mozemy zobaczyć już naszego
            dzidziusia, dowiedzieć się jakiej jest płci i najważniejsze czy jest zdrowy.A
            obwinianie lekarza,że mógł zrobić tak a nie zrobił jest chore. Zdarzają się
            błędy w sztuce! Nikt nie jest doskonały.
    • gunda24 Re: Jak często USG 24.01.06, 20:10
      Tak.
      Wybrałam się na 4 USG, będąc w 39 tyg.c., ponieważ niepokoiły mnie wymiary
      mojego dziecka z poprzedniego badania, a brzuszek nie rósł.

Okazało się, że rzeczywiście niunia jest mniejsza niż przewiduje wiek ciążowy i
      moja gin. skierowała mnie na oddział.

Urodziłam malutką, ale zdrową córcię. Przyczyn zahamowania wzrostu nie ustalono.
      • kasienka1978 Re: Jak często USG 25.01.06, 08:24
        Czyli przy najbliższej wizycie poproszę o skierowanie na USG.
        Minęły u mnie wszystkie dolegliwości związane z początkiem ciąży i wręcz wg podręcznika zyskałam energie itp. Kilka dni temu poczułam jakby muskanie w brzuchu-nie wiem czy to dziecko czy nie i do czasu poczucia kopniaczków będę niepewna czy wszystko jest w porządku....
        • mfka Re: Jak często USG 25.01.06, 08:53
          Jeżeli chodzisz do lekarza nie prywatnie to przysługują Ci 3 usg w czasie całej
          ciąży. Z tego co napisałaś rozumiem,żę skoro potrzebne ci skierowanie to
          znaczy,że chodzisz "państwowo". Jeśli chodzisz prywatnie to przeważnie lekarz
          robi usg co wizytę. Nie wiem czy to dobrze czy źle,ale mnie to badanie
          uspokaja. Gdy widzę maluszka na monitorze i stwierdzenie lekarza,że wszystko w
          porządku czuję się znacznie lepiej, do kolejnej wizyty....
          • kasienka1978 Re: Jak często USG 26.01.06, 11:35
            Chodzę do prywatnej kliniki i jest osobny lekarz do USG i gin.
    • kaasiaal Re: Jak często USG 26.01.06, 17:14
      Witaj
      Ja mam wizytę co 3 tyg. i kazdorazowo mam robione USG. Początkowo naczytałam
      się gazetek książek i ulotek i piszą tam że USG powinno wykonywać się tylko 3
      razy sad Nie ma dowodów że szkodzi to dlaczego odmawiać sobie tej przyjemności
      • kropka57 Re: Jak często USG 26.01.06, 19:19
        Ja jestem w 10 tc i już miałm 3 razy usg. Głównie ze względu na plamienia.
        Myślę, że tak będzie przy każdej wizycie. Ostatnio spytałam lekarza nt.
        szkodliwości takiego badania, ale on stwierdził,że nie musimy robi, apaństwowo
        robi sie tylko dwa razy. Z drugiej strony to faktycznie najlepsze badania i
        uspokaja, gdy wida c wszysko czarno na biłym.
    • patinka6 Re: Jak często USG 26.01.06, 20:58
      USG to nic, tylko ultra dźwięki. Jestem w 10tc i mialam robione je juz 4 razy - fakt, ze ze wzgledu na bole brzucha. Ale teraz nie wyobrazam sobie isc do lekarza i nie zobacvzyc serduszka bijacego. Nie zaszkodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka