Dodaj do ulubionych

TAKA MAŁA UWAGA!!!!

30.01.06, 11:22
Witam cieplutko. Wiele razy na forum pojawia sie watek zazywania lekow w
ciazy. Nieraz dziewczyny (wiem ze nie chca zle) pisza, ze one to braly i bylo
wszystko ok, ze na ulotkach z lekarstw jest napisane "nie stosowac w ciazy"
ot tak po prosu, zeby pozniej nie bylo oskarzen etc. I tu bym uwazala!!!
Skoro jest napisane ze nie wolno, to znaczy ze nie wolno! I jedyna osoba,
ktora moze cos w tym temacie doradzic jest lekarz. To ze ktoras z Was cos
stosowala i cale szczescie, nie zaszkodzilo to maleństwu, to nie znaczy, ze
innej to nie zaszkodzi. To tak samo jak z paleniem czy narkotykami. Ile
koniet w ciazy pali, bierze narkotyki i rodza sie dzieci zdrowiuskie. I co to
oznacza - ze nie trzeba sobie niczego zalowac? Uwazajcie z lekami!!! Ogolna
zasada jest taka, ze nie przyjmuje sie prawie zadnych lekow podczas ciazy,
chyba ze korzysc z przyjecia leku jest wieksza niz podejmowane ryzyko.
Trzymajcie sie i odbierajcie tego, co napisal zle. Tu przeciez chodzi o nasze
skarby!!!!
Obserwuj wątek
    • ritunda Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:23
      popieram Cie w 100% pozdrawiam
    • lenka_style Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:24
      bardzo słuszna uwaga
    • b.bujak Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:27
      na ulotkach producenci leków piszą, żeby nie stosować leków w ciąży dlatego, że
      nie robi się badań pod tym kątem - jaka ciężarna poddałaby się testom na wpływ
      jakiegoś leku na płód?
      • oxygen100 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:31
        badania przeprowadza sie na zwierzętach laboratoryjnych w pierwszym etapie nie
        na ludziach smile)
        • malgosiek2 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:38
          Ta uwaga dotyczy mnie.
          Ale ja pisałam o Clotrimazolu-maści,a nie o jakimś nieznanym czy wymyślonym
          leku droga autorko wątku.
          Wolę zacząć wcześnie leczyć stan zap.pochwy niż nie robić nic to wizyty u gina
          i doprowadzić nawet do zakażenia wewnątrzmacicznego z powodu opóźnionego
          leczenia infekcji grzybiczej.
          Pzdr.Gosia
          • patinka6 do Małgosiek... 30.01.06, 11:46
            ja nie chcialam Cie zaatakowac. Tobie Clotrimazolum pomogla i super... tak
            wlasnie ma byc... ale nie mozna zakladac, ze innym nie zaszkodzi. Ja poruszam
            przede wszystkim to, ze o zazywanie lekow powinnysmy pytac lekarza, farmaceutke
            w aptece a nie siebie nawzajem... To jest sila sugestii... jak kilka dziewczat
            mi napisze, ze braly jakis lek i jest ok, to automatycznie mysle, ze ze mna tez
            tak bedzie - sama pytalam o sposob na katar i zastosowalam sie do rady.
            Uswiadomila mi niebezpieczenstwo takich dzialan znajoma osoba, ktora zna sie na
            tym lepiej niz my (farmaceuta). Przeciez wszystkie chcemy dobrze dla naszych
            dzidziusiów, prawda?
          • dziubekl Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 13:11
            stan zapalny pochwy mozna leczyc lekami ktore sa specjalnie dla kobiet w ciazy.
            Clotrimazol nie jest jedynym lekiem przeciwgrzybiczym. ja w 5tc stosowalam
            Pimafucin i zarowno LEKARZ jak i ULOTKA potwierdzily 100% bezpieczenstwo
            stosowania u kobiet w ciazy. i wydaje mi sie ze albo lekarze przepisuja leki z
            przyzwyczajenia albo nie orientuja sie co jest dostepne na rynku
            farmaceutycznym albo nie pamietaja kiedy czego nie wolno. nie wiem, ale wiem ze
            sa leki dla kobiet w ciazy. a jezeli chodzi o to ze Ty stosowalas bo "> Wolę
            zacząć wcześnie leczyć stan zap.pochwy niż nie robić nic to wizyty u gina
            > i doprowadzić nawet do zakażenia wewnątrzmacicznego z powodu opóźnionego
            > leczenia infekcji grzybiczej." to robilas to na wlasna odpowiedzialnosc i na
            Twoim miejscu nie udzielalabym takich rad innym, bo (jak juz ktos napisal w tym
            watku) Tobie nie zaszkodzilo, a komus moze zaszkodzic. pozdr
        • ulcia03 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:46
          Tak, tylko że ciąża u np. myszy trwa o wiele krócej niż u człowieka i są leki,
          które nie uszkodzą plodu u myszy,a u człowieka i owszem (niestety). Więc ja bym
          nie polegała w 100% na tym,że ktoś coś testował na zwierzetach. Tak testowany
          był na przykład niesławny talidomid, po którym urodziło się wiele kalekich
          dzieci. U myszy nie powodował on żadnych szkód dla płodu. Ja uważam, że jak
          najmniej leków!!!
          • turzyca Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 21:21
            z talidomidem byla sprawa nieco bardziej skomplikowana. Otoz wersja testowana na
            zwierzetach i wersja w sprzedazy to nie byla dokladnie ta sama substancja.
            Bardziej skomplikowane czasteczki chemiczne maja swoje "lewe" i "prawe" wersje -
            chodzi o ulozenie czasteczki w przestrzeni, wzajemne polozenie atomow - ich
            ilosc i wiazania sa bowiem w obu wersjach takie same. Zdarza sie, ze "lewa" i
            "prawa" wersja czasteczki maja zupelnie rozne dzialania.
            Tak bylo w tym przypadku. Do testow laboratoryjnych uzyto takiej metody
            produkcji, w ktorej powstawaly czasteczki tylko jednego typu. Do produkcji
            masowej stosowano inna metode, w ktorej powstawala mieszanina tych dwoch typow.
            I ta druga odmiana okazala sie byc szkodliwa, ale nie wiedziano o tym do czasu
            tych koszmarnych skutkow. Gdy handlowa wersje talidomidu podano myszom, one tez
            zaczely rodzic kalekie dzieci.
            Z tego co wiem, przypadek talidomidu spowodowal zmiane w badaniach lekow.
    • maga202 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 11:56
      Jest pewna grupa leków które zapisywane sa w ciaży nagminnie przez 99% ginekologów, wiec ja też wolę posłuchac rady a nie czekac z jakąś dolegliwością do wizyty u lekarza a zawsze jeszcze można podpytac swojego gina telefonicznie czy taki a taki specyfik mozna brac w ciąży. Tu nie chodzi o to że one brały i jest wszystko ok ale czy można, czy ginekolodzy to przepisują i nie chodzi tu też o jakieś poważne leki ale np. o nospę, magnez, clotrimazol, nystynę.
      • patinka6 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 12:04
        no i wlasnie o to chodzi... przepisywane nagminnie... wielu gin zaleca branie
        chocby i No Spy, nawet jesli nie jest to az tak konieczne.... a nawet ta NO Spa
        moze zaszkodzic....
        • chimba Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 12:06
          Ale zaraz, jeśłi ja sie pytam np. o jakieś lekarstwo tnz., ze wezmę je bez
          konsultacji z lekarzem ale wiem, ze np. dziewczyny w ciąży je biora i można...
          I chyba dziewczyny są tu mądre i wiedzą, ze nie nalezy ufać jedynie forum...
    • alicyjka11 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 12:21
      Ja uwazam,ze każda sytuacja jest indywidualna i zawsze trzeba się poradzić
      lekarza.Niektóre leki sa zakazane jedynie w 1trymestrze ciąży a np.w 3 są nawet
      wskazane w niektórych przypadkach i dolegliwosciach.Takie sprawy zostawmy jednak
      do ustalenia osobie kompetentnej,jaką jest lekarz.Forum pomoze w wymianie
      doświadczeń ale nigdy nie zastąpi fachowej opini.Pozdrawiam!
      • bagnarola Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 12:35
        no spa na ulotce tez ma ostrzezenia dla kobiet w ciazy, a kazdy z ginekologow z
        ktorymi zetknelam sie w czasie ciazy, mowi, ze wrecz MUSZE w wypadku bolu od
        razu brac no spe i nosic ja zawsze przy sobie, zeby nie dopuscic do skurczow...
        • patinka6 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 13:01
          ale przeciez ja wyraznie napisalam, ze bierze sie, gdy jest to konieczne!!
        • karina66 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 13:14
          Mój powiedział,że no spa w razie konieczności a nie przy każdym zakłuciu czy
          malutkim skurczu.Tak więc do 19tc(kończę dzis) brałam tylko 2 razy.Paracetamol
          też chyba tylko 2 razy.I tylko te dwa leki biorę bez konsultacji.Poprostu sama
          oceniam czy boli mnie głowa na tyle słabo,że wytrzymam czy muszę się wspomoc.Co
          do reszty to zawsze pytam gina.I staram się stosować te naturalne.Np. na
          grzybka (zapobiegawczo oczywiście) piję kefiry,które działają o wiele lepiej
          niż lactovaginal.Na zaparcia woda i błonnik(a nie za xennę jak to niektóre mają
          ochotę).Zdrowie mojego dziecka stawiam na pierwszym miejscu.

Karina i Dzidziulek
    • anagram2 Re: TAKA MAŁA UWAGA!!!! 30.01.06, 14:57
      Mała paranoja. Na własną reke oczywiscie nie można stosowac leków. ZAWSZE radze
      iść do lekarza. Ja należę do kobiet, które często chorują i biorę leki. Leki
      TYLKO z polecenia lekarza. A na nich jest czesto napisane, że w ciąży
      niewskazane. Ufam lekarzowi. Ten wątek powinien brzmieć: nie brać leków na
      własną rękę. To moja uwaga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka