Dodaj do ulubionych

USG co miesiąc?

08.02.06, 12:51
Jestem w 19 tygodniu chodze do lekarza raz w miesiącu i on mi robi za każdym
razem USG. Czy to nie szkodzi maluszkowi? Poza USG sprawdza stan szyjki
macicy, rozmawia ze mna o samopoczuciu itp. teraz drugi raz dał mi skierowanie
na morfologie i mocz. I tyle. Zastanawiam się czy to tak ma wyglądac. Mam 28
lat, to moja pierwsza ciąża, nie mam sie kogo poradzić. Powiedzcie co o tym
myślicie
Obserwuj wątek
    • kasienka1978 Re: USG co miesiąc? 08.02.06, 12:57
      Ja chodzę do ginki co miesiać -jestem obecnie w 17tc.
      Z USG jest inaczej niż u Ciebie, jaj osobno się zapisuje na to badanie.Jak do tej pory miałam 4 badania-6tc,8tc,12tc,15tc.Co do częstotliwości-to lekarze mają różne opinie, niektóre dziewczyny mają co tydzień i rodzą zdrowe dzieci.Podczas każdej wizyty mam badanie szyjki, ciśnienie, ważenie, ogóly wywiad na temat samopoczucia,skierowanie na morfologie i mocz.
      Także chyba u Ciebie nie wygląda to najgorzej.
      Ja mam 27lat i też jest to moja pierwsza ciąża.
      Co do mojej lekarki nie mam zastrzeżeń. Przykłada się do opieki nade mną.

Z tego co wiem w Szwecji nie chodzi się do ginekologa tylko do położnej -chyba,że ciąża jest zagrożona.Badania USG mniej niż u nas stand 3x.

Trzymaj się. Dobrze jest
      • malinka255 Re: USG co miesiąc? 08.02.06, 13:11
        Każdy lekarz robi inaczej-ja w pierwszej ciąży chodziłam do ordynatora(teraz
        tez do tego samego). On robi usg 3-4 razy w całej ciąży, bo uważa że skoro nie
        jest do końca udowodniony wpływ usg na płód, to nie ma co za często robi; ale
        ja w pierwszej ciąży chciałam co miesiąc, to mi robił-nieraz komentował...
        Teraz druga ciąża, ten sam gin, ostatnio dał mi 5-min. wykład jak chciałam
        usg...
        Sama nie wiem, bo skoro dziecko mi sie urodziło zdrowe, to chyba usg co miesiąc
        mu nie szkodziło.
        Chyba wolę miec co mies. usg jednak, wtedy widze co się dzieje, jak fika itp.
        • olgu78 Re: 08.02.06, 13:20
          Ja tez chodze do ordynatora, w dodatku prywatnie, bo państwowo kosztowało mnie
          to za dużo nerwów i czasu. Niby facet jest dobry, ale żadna rewelacja. Wydaje mi
          sie taki roztargniony strasznie. Jestem nowa w tym mieście, więc nie zanm
          żadnych lekarzy, poszłam do niego, bo koleżanka go poleciła. Teraz juz chyba za
          późno zmieniac lekarza, zresztą, nie wiem czy jest sens. Po prostu myślałam, ze
          jakoś bardziej sie zajmie tą ciążą, a ona tak jakoś rutynowo, jakby
          schematycznie... a moze panikuje i wymyslam? Mam teraz takie humorki różne, ze
          czasem nic mi nie pasuje... wink W dodatku jeszcze dach mi przecieka!!! I to w
          pokoju dla dziecka!! Katastrofa!! Napiszcie mi jeszcze dziewczyny co ijak i
          kiedy z ktg i innymi bardziej zaawansowanymi badaniami - prosze!
      • olgu78 Re: Dzięki! 08.02.06, 13:13
        dziekuję bardzo za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie. Wiem własnie, że w wielu krajach
        robi się 1-2 usg na całą ciążę, więc troszkę się nipokoiłam o to że u nas zbyt
        czesto. Jestem troszkę przwrażliwiona na tym punkcie, bo pracuję z dziećmi
        upośledzonymi, więc sam rozumiesz... Bardzo bym chciała nie byc nawiedzona
        nadgorliwa mamą,ale chyba brak mi wiedzy i przyjaznej duszy, która podpowie i
        uspokoi w razie czego. Tak więc dzięki wielkie!! Mój lekarz powiedział ostatnio,
        że jeśli mnie stać, to on poleca usg 3D, bo tam więcej widac. Zastanawiam się
        nad tym, chociaz musiałabym jechac 200 km na to badanie. Ciąza przebiega
        prawidłowo, więc sama nie wiem...
        • kasienka1978 Re: Dzięki! 08.02.06, 13:32
          Ja wybieram sie na badanie 3D/4D w 20tc o polecanego na forum Dr. Markowskiego z Contenty. Niektóre dziewczyny piszą,że takie badanie to tylko bajer dla rodziców i poniekąd chce je zrobić, żeby zobaczym moje maleństwo,a ważniejsze pomiary robbi się w 2D.Jak na razie nie napisze Ci nic więcej, bo jestem przed wizytą.
          Wstukaj w wyszukiwarkę 3D i poczytaj na ten temat.

P.S. Skąd jesteś?
          • grubaska20 Re: Dzięki! 08.02.06, 13:37
            my tez robiliśmy usg co wizytę. nie ma zadnych dowodów na to, ż eusg mogłoby
            szkodzić dziecku
          • grubaska20 ad. usg 3D 08.02.06, 13:41
            robiliśmy naszemu chłopcu 3D w 25 tygodniu. naprawd eniezapomniane wrażeniasmile
            ustawiłam sobie to zdjęcie jako tapetę w komupetrzesmile przed porodem znałam już
            każdy szczególik maleńkiego pysiasmile wychodzi na to, z emieliśmy bardzo dobrze
            wykonane 3D, bo mały był identyczny jak na tych zdjeciach!!smile wogóle nie byłam
            zaskoczona jak wygląda nasz synek, był taki sam!smile
            a pomiary, rzeczywiście wykonuje się na 2D. nakładka 3D jest tylko atrakcją dla
            ciekawych rodzicówsmile
          • olgu78 Re: Dzięki! 08.02.06, 13:47
            Ze Zgorzelca. Na usg 3d musze jechać do Wrocławia, tam polecaja dr
            Floriańskiego. Pozdrowionka
            • moreno500 Re: Dzięki! 08.02.06, 14:42
              jeśli problemem jest dla Ciebie dojazd, to daj sobie spokój z tym 3D, bo to
              naprawdę jest po prostu sympatyczny bajer dla rodziców. jeśli zalezy Ci na tym
              bajerze, to lepiej pojechac w późniejszym okresie, jak już będzie większe
              dziecko. Ja robiłam w 30 tc i było to coś niesamowitego, wiemy, że córcia jest
              podobna do taty! ale jeśli chodzi o diagnozę - i tak lekarz ogląda wszystko na
              2D, a 3D włącza dla rodziców. także wszystko zależy od Ciebie, nie daj sobie
              tylko wmówić, że 3D jest lepsze diagnostycznie.
        • barbara-toron Re: Dzięki! 09.02.06, 12:58
          Witaj, ja jestem w 22 tyg. USG mam robione co 2 tygodnie, i jakk sie zapytalam
          mojego lakarza czy to jest bezpieczne dla mojego malenstwa, odpowiedzial mi, ze
          w moim przypadku grzie mam grupe krwi rh + , usg mozna robic nawet i 20 razy
          dziennie, co innego jest przy rh - gdzie podobno mozna (jesli jest wszystko ok)
          3 razy w trakcie ciazy...
    • ahima Re: USG co miesiąc? 08.02.06, 14:04
      Ja jestem w 38 tc i przez całą ciążę miałam USG co miesiąc, albo i częściej,
      jak się np. bałam, że mały się nie rusza, albo miałam silne bóle. Do końca nikt
      nie udowodnił, czy fale ultrasonograficzne mają negatywny wpływ na dzieciaczka,
      a mój mąż (inżynier biomedyczny) ze studiów, podczas których omawiali całą
      aparturę medyczną, wyniósł wiedzę, że USG nie może zaszkodzić, ze względu na
      budowę tych fal.
      Jeśli zaś chodzi o wizyty, to teraz już przed każdą będziesz musiała robić
      morfologię, glukozę i mocz. Dodatkowo dojdą badnia specjalistyczne krwi w
      odpowiednich tygodniach ciąży, No i podczas każdej wizyty badanie twardości
      szyjki macicy i jej zamknięcia. Powodzenia. Pod koniec ma się już dosyć lekarzy
      i ich paluchów wink)

ahima
      • ranska Re: USG co miesiąc? 08.02.06, 14:55
        Ja tez mam usg co miesiac. Czyli bylo juz tego z 7 razy lub wiecej. Lekarz mowi
        ze nie szkodzi. A ja jestem spokojniejsze jak on sobie pooglada dzidzie i powie
        mi ze wszystko jest w porzadku.
        • lusia48 Re: USG co miesiąc? 08.02.06, 16:59
          Ja juz mialam 3 usg a jestem w 11 tygodniu(1 na izbie przyjec w szpitalu)!!!
          niestety jestem po 1 poronieniu, a ostatnio mialam plamienie wiec moja Ginka
          ciagle sprawdza czy wszystko o.k.
    • malinka_malinka1 Re: do olgu78 08.02.06, 15:02
      cześć-też jestem ze Zgorzelca-gorąco pozdrawiam i służę pomocą-moje gg 2501399 smile)
      • olgu78 Re: do olgu78 09.02.06, 11:58
        Dzięki dziewczyny za wszyskie odpowiedzi, bardzo mnie uspokoiłyscie. Mam jeszcze
        pytanko odnośnie tego usg połówkowego - co to jest i kiedy sie robi? Poza tym
        bardzo was prosze, napiszcie kiedy i jakie badania poza morfologia i moczem (KTG
        itd.) Odnośnie usg3D, to mój mąż własnie namierza we Wrocławiu dr Floriańskiego
        i chyba się zdecydujemy winkDzięki za pomoc.Pozdrawiam
        • ledzeppelin3 Re: do olgu78 09.02.06, 12:01
          Pomyliło się biedakowi. Według standardów zPolskiego Towarzystwa
          Ginekologicznego co miesiąc sprawdza się u ciężarnej morfologię i mocz, a UGS w
          przypadku ciąży niepowikłanej wykonuje się 3 razy, a Ty masz odwrotniesmile) Ale
          może miałaś na początku ciąży plamienia albo bada Ci poprzez USG szyjkę, bo się
          zaczęła skracać, nie wiem. W przeciwym razie nie rozumiem wykonywania USG co
          miesiąc. Może się chce podszkolić w robieniu USG położniczego, żeby gabinet
          prywatny otworzyć?
        • solveiga1 Re: do olgu78 09.02.06, 12:47
          We Francji robi sie standardwo 3 USG podczas ciazy: 12, 22, 32 tydzien.
          Oczywiscie jezeli ciaza nie jest zagrozona, w przeciwnym wypadku, jezeli sa
          podejrzenia, ze moga byc jakies problemy, oczywiscie robi sie czesciej. Moj
          lekarz prowadzacy twierdzi, ze nie ma sensu robic czesciej, bo USG jeste przede
          wszystkim badaniem medycznym, ma sluzyc pomiarom dziecka i sprawdzeniu jego czy
          z jego budowa jest wszystko w pozadku a nie ogladaniu jak ono "fika". Dlatego
          wlasnie pierwsze USG robi sie tutaj dopiero ok. 12 tygodnia, bo wlasnie wtedy
          dziecko jest na tyle rozwiniete, ze mozna je zmierzyc (ok.6cm), policzyc palce
          u nog i rak, itp. Wczesniej jest tylko malym kilkumilimetrowym pecherzykiem, a
          to potwierdzenia ciazy wystarczy badania poziomu hormonow (co tu jest
          standardem). USG polowkowe to jak sama nazwa wskazuje USG robione mniej wiecej
          w polowie ciazy, ok. 22 tygodnia. Jego wyniki sa bardzo wazne, bo wlasnie wtedy
          mozna wykryc rozne, ewentualne anomalie, skontrolowac wzrost dziecka i
          dodatkowo na deser okreslic jego plec smile. Morfologie i badanie moczu robi sie
          co miesiec.
          Ja jestm teraz w 30 tygodniu i do tej pory mialam robine USG dwa razy, bo
          wszystko bylo ok. Wiem tez, ze bedzie dziewczynka.
          Oczywiscie, jezeli comiesieczne USG moze uspokoic co bardziej zestresowane
          przyszle mamy to czemu nie, wybor nalezy do was! Jednak z punktu widzenia
          medycznego nie ma do tego wskazan. Wazne, zeby czeste USG byly wyborem mamy, a
          nie perswacja prywatnych ginekologow, ktorzy za wizyte z USG kaza sobie wiecej
          placic.
          Powodzenia dla wszystkim przyszlych mam
    • mim288 Re: USG co miesiąc? 09.02.06, 12:25
      W pierwszej ciąży miałam USG co miesiąc, badanie ginekologiiczne może ze 2
      razy, badanie ogólnme moczu co miesiąc (mniej więcej) i morfologię ze 3 razy.
      Dość często miałam mierzone cinienie. Teraz analogicznie. Jestem zadowolona,
      idea żeby kłuć się co miesiąc przy pobieraniu krwi jak wyniki są OK a moje
      samopoczucie rewelacyjne jest dla mnie z lekka masochistyczna.
      • ledzeppelin3 Re: USG co miesiąc? 09.02.06, 12:29
        Myślę, że nic by się nie stało, jakby w przypadku dobrego samopoczucia
        pacjentki morfologię krwi obwodowej pobierać rzadziej. Niemniej takie są w
        Polsce stadardy postępowania, któś je ustalił na podstawie długoletnich badań i
        obserwacji, można oczywiście dyskutować o ich celowości, jednak jakby pacjentka
        się niespodziewanie zanemizowała, bo doktor 3 razy pod rząd nie zlecił
        morfologii, mogłaby go spokojnie pozwać.
        • zabolek27 Re: USG co miesiąc? 09.02.06, 12:43
          Ja bylam na usg pol.w 22tyg.i moge polecic dokt.Zioło z Babki medica na
          Slominskiego 19 przyjmuje i robi usg 2d,3d i 4d w tej samej cenie to jest 150zl
          a w calej warszawie jak sprawdzalam 3d 200 250 a 4d 300zl

Z tego badania jestesmy bardzo zadowoleni i oczywiscie sprawdza wszystko
          dokladni-wymiary dzidzi i jak sie chce to moze powiedziec plecsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka