an175 11.02.06, 09:23 Witajcie dziewczyny! Wkrótce spodziewamy się naszego maleństwa i zaczynamy zastanawiać się jaki to będzie koszt miesięczny utrzymania naszego synka? Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeasie Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 09:25 Na pewno duzy.... Zalezy od tego jak zamierzacie je wychowac czy na drogich rzeczach czy na tanszych. Decyzja zalezy od Was, no i oczywiscie dochodza dodatkowe koszty, nistety niezaplanowane czego nikomu nie zycze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 10:08 ja jeszcze z autopsji nie wiem ale moja koleżanka, która ma prawie roczne dziecko twierdzi że póki co wynosi ją ok 500zł m-cznie Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka33 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 10:14 Duży, przede wszystkim nieprzespane noce ,konieczność rezygnacji ze swobody i dopasowanie całego swojego rytmu do dziecka, odpowiedzialność za nie i strach czy aby wszystko z nim dobrze. Jeśli chodzi o pieniążki nie zauważyłam większych kosztów, jedynie pampersy. To tak jakby zastanawiać się nad utrzymaniem dorosłego. Jednemu nie wystarczy 5000 miesięcznie a drugi żyje za 500 i daje radę. a zdzieckiem jeszcze łątwiej bo nie ma tak rozbudzonych potrzeb jak dorosły, wystarczy darmowe mleko z piersi i miłość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.mama Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 10:18 nie powiem Ci dokładnie, bo bobasa jeszcze nie ma, ale np. wyprawka kosztowała Nas ok. 3000zł (z wózkiem, fotelikiem, łóżeczkiem, słowem wszystko) zaznaczam, że rzeczy w dużej mierze nie sa nowe niestety dziewczyny nie odpowiadają konkretnie na Twoje pytanie, bo miłość rzecz oczywiście najważniejsz, ale miłością to pupy nie da się podetrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 10:34 Jeżeli bierzemy pod uwagę, że wózek, łóżeczko, ubranka masz juz skompletowane i karmisz piersią to tylko pampersy i kosmetyki co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 10:31 Zależy od tego czym go będziesz żywić, czym wozić, w co ubierać, krótko mówiąc od poziomu życia jaki chcesz mu stworzyć, Najtaniej ma się rozumieć jest karmić piersią i mając rodzinkę na wsi lub własną działkę gotować zupki... Pieluchy - równo wychodzi tetra i pampers (szczególnie kupowany w dużych sklepach w największych pakach. Ubranka - róznice ogromne: second hand (opcja najtańsza) po sieci firmowe (opcja najdrozsza). Wózki - uzywane lub stadion (ale tych stadionowych nie polecam) to opcja najtańsza lub najnowszy model znanej marki (opcja najdrozsza) Ja córkę woziłam w używanym wózku firmowym, nosiła ciuszki Mothercare, H&M, C&A (w czasach gdy w stolicy 2 sklepy Mothercare raptem były) - z second handu, w pampersy zaopatrywaliśmy się w hipermarketach raz na m-c i to samo zupki i soczki oraz kaszki (nie miałam sumienia zlecać mężówi gotowania- studiował, niańczył, sprzątał, prał itp- chyba starczy). Nie oszczędzaliśmy na zabawkach (atesty ale niekoniecznie najnowsze bajery), butach (atesty) i smoczkach/butelkach (tylko Avent). Miesięczne utrzymanie to ok.500 zł, nie licząc dużych zakupów (wózek, łożeczko), plus minus 50 - czyli od 450 do 550 to w opcji bez szaleństw, piszę o dziecku jedzacym sztuczne mleko i zupki już czyli 6 mies i wyżej... Sama się wystraszyłam dokonując tych obliczeń... -- Chyba jednak Kropka,ale jak to kurczę nazwać... Odpowiedz Link Zgłoś
lankal84 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 12:19 troche sie przestraszylam czytajac wasze wyliczenia fakt jezeli dziecko chce sie ubierac tylko w firmowe ciuszki to kosztuje ale czy firmowe znaczy lepsze ?? to wsumie tylko metka ja juz troszeczke ciuszkow dostalam od znajomych troche dokupie nie mam zamiaru szalec wkoncu male dziecko szybko rosnie co do zupek ja mam zamiar robic je sama miksowac co to za problem ?? a napewno zdrowsze takie sloiczki z zupkami czy przecierkami zmaierzam kupowac jak bedziemy wychodzili gdzies do znajomych narazie czeka mnie tylko zakup wozka pojedziemy do hurtowni Bobasek w Płocku mamuski glowy do gory zle nie bedzie z tymi finansami ja tam mysle pozytywnie bo co mi zostalo Odpowiedz Link Zgłoś
19maj Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 12:13 tak jak piszą dziewczyny to zależy czy będziesz kupować firmowe rzeczy czy nie, jak będziesz karmiła ja na moim przykładzie powiem tak : Natalka do 6 miesiąca była karmiona piersią więc miałam wydatki typu pampersy chusteczki do pupy , oliwka, parę ubranek więc spokojnie zmieściłam się w 200zł (nie licząc wyprawki którą już miałam) teraz do tego wszystkiego kupuję bebiko2 kaszki i nieraz deserki i zupki (częściowo robię sama) więc myślę że dużo więcej nie wydaję może 50-100zł więcej bo mała zużywa mniej pieluch, a znowu więcej kupuję jej deserków Odpowiedz Link Zgłoś
zibi62 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 16:17 nas sporo, ponieważ doliczam jeszcze koszt niani. Jak mały był na piersi, ja na macierzyńskim to nawet nie odczuliśmy finasowo,ze jest nas wiecej. teraz odczuwamyi to bardzo bolesnie!!! mówie oczywiscie o aspektach finansowych, bo mały jest cudny!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamazur Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 16:37 Droga "lankal"! Nie przejmuj się za bardzo wypowiedziami w tym wątku. Zgadzam się z Tobą, że firmowe ciuszki z metką niekoniecznie są lepsze, bo droże. Na rynku są ubranka dobrych polskich firm, np. Pinokio", naprawdę ładne i wykonane ze 100% bawełny. Zupek też nie trzeba kupować, a przy najmniej niekoniecznie na co dzień. Ja gotowałam zupkę co dwa dni, miksowałam i zostawiałam w słoiczku na drugi dzień - wcale nie z oszczędności, tylko dlatego, że to żaden problem. Gotowe "Gerbery" kupowałam tylko, jak gdzieś wychodziliśmy, albo czasammi po prostu dla odmiany. Jeśli zamierzasz karmić piersią, to koszty przez pierwsze miesiące nie są zbyt duże - pampersy, oliwka, chusteczki do pupy, mydełko, pojedyncze pieluszki tetrowe. Ja kupowałam jeszcze maść Sudocrem - smarowałam nią Julkę profilaktycznie po każdym myciu pupy - maść ma rewelacyjne działanie ochronne. Poza tym jakieś drobne zakupy bieżące - jak masz już małą wyprawkę, to czasami ciuszki, smoczki do ssania i butelki do dopajania (o ile będą potrzebne) lub inne zakupy, których z góry się nie przewidzi. Naprawdę nie wiem, na co ludzie wydają miesięcznie tyle kasy. Dodam, że nie jesteśmy żadnymi dusigroszami i nie oszczędzamy na każdym kroku, a pierwsze w życiu buty Julki to były Nike za 140 zł. Nie jest tak źle! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamazur Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 16:45 To oczywiście jest odpowiedź dla "an175", a nie "lankal84". Sorry, "an" ! Odpowiedz Link Zgłoś
an175 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 18:17 Dzięki serdeczne dziewczyny. Już teraz mniej więcej wiemy na jaką kwotę mamy przygotować nasze portfele Jeszcze raz dzięki...jestem Wam bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 18:29 ja mam 3 miesicznego synka i wydajemy średnio od 600/800zł najwiecej na mleczko! Odpowiedz Link Zgłoś
ilonaaar Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 15.02.06, 01:39 witaj utrzymanie niunki to od 100 do wiecej zetow ja karmilam synka do roku czasu piersia nie ze wzgledu na brak funduszy ale na jego zdrowko, teraz tez jestem w ciazy i jedna rada nie ma co na sam poczatek z kasy sie wyprówac najlepeij kupowac na biezaco to co potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 11.02.06, 20:46 Mój synek ma już prawie 20 miesięcy i "kosztuje" nas ok 1000 zł/miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
kdador1 a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł ?? 12.02.06, 10:27 wariactwo, pomyślcie logicznie ile wy same na siebie i męża wydajecie? To jak można na samo dziecko (maleńkie)wydawać 1000 zł A co mają powiedzieć rodziny (szczęśliwe) gdzie pracuja 2 os. i zarabiają po 1000 zł? Razem 2000zł wg niektórych z WAS - 1000 na maleństwo a pozostałe?? - - >>> dla nich na wyżywienie, ubranie i opłaty? Masakra Pomyślcie czasem !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł 12.02.06, 12:37 ja nie pisałam,że każdy rodzic tyle wydaje,tylko my,więc się nie czepiaj,ok? Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł 12.02.06, 16:06 słuchaj ja np nie jestem super bogata i mniej wiecej mamy tyle na miesiac ile napisałas czyli jakies 2000 z kawałkiem i niestety na dziecko wydajemy około 800zl wiem bo liczyłam dokładnie z ciekawości.Mój synek bardzo ulewa i musi jesc mleko którego puszka kosztuje ok 30 zł a kupujemy co jakies 3 dni oprócz tego masa innych rzeczy!Nie daj Boże jak dziecko zachoruje to wtedy dopiero musisz sie trzymac za kieszen!Nie wiem czy masz dzieci ale takie niestety sa realia!Są ludzie co karmia dzieci bebikiem i robia mleko na zwyklej wodzie a nie na Żywcu ale ja nie bede na dziecku oszczedzac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
19maj lisiczka24 12.02.06, 18:22 Nie rozumię co masz do Bebika ja daj ę swojej małej bebiko (innego nie chce) na zwykłej wodzie i nic jej nie jest, przepraszam za to co napisze ale może jeszcze tyłek będę jej myła "żywcem". Ja rozumię że są dzieciaczki z alergiami itp. i wtedy trzeba uważać na nie i więcej się wyda pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: lisiczka24 12.02.06, 19:08 nie mam nic do bebika chodzilo mi tylko o to ze jest duzo tańsze.co do mycia tyłka Żywcem to ja tego nie robie ale jak ktoś ma ochote to bardzo prosze Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł 13.02.06, 09:49 Ale takie mleka są przeciez na receptę i jest na nie 50%owa zniżka. Moje było też na takich i kosztowały nie więcej jak 17 zł.(po zniżce). A jaka masa innych rzeczy?? Nie mówię o lekach jak zachoruje, ale też nigdy nie wyniosły mnie więcej jak 200zł, a miałam chore dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł 13.02.06, 21:50 Jeśli to było do mnie skierowane z tym mlekiem to Bebilon Ar jest na 100% niestety Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: a jak 3 - LATKA to kosztować będzie 3000 zł 12.02.06, 22:14 A co Cię to z całym szacunkiem obchodzi???? Każdy wydaje na dziecko tyle, ile go stać i nam nic do tego! Skoro dziewczyna ma tyle to dobrze! Ja jej życzę jak najlepiej. Jak kogoś stać to jego sprawa! I nie widzę powodu żeby jej ubliżać! Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 12:52 Jejku, jak to czytam to mi sie slabo robi.Jak mozna wydac na dziecko 1000 zl na miesiac? To jakis obled totalny jest.Mysle,ze to chyba pary wydaja, przyzwyczajone do zycia w luksusach, bo innej opcji nie widze.W Polsce jednak wiekszosc par radzi sobie z dochodem 1000, 1500 zl.To jest normalnie kpina pisac takie cos na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tulliola Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 23:29 kpina?! chyba raczej rzeczywistosc.nas dziecko do niedawna kosztowalo ponad 1000pln/mies. i to bez zadnych luksusow. jezeli pracujesz i masz dziecko wymagajace rehabilitacji, to raczej nie ma szans na mniejsze koszta. z czego zrezygnujesz? z lekow? rehabilitacji? jedzenia? pieluch? niani (akurat w moim miescie za nianie place mniej niz za zlobek)? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 14:14 U nas najwięcej szło na pieluchy, środki czystości i bebilon pepti - dobrze, że na receptę był. Ubranka kupowałam w hurtowni, niezła jakość i cena przystępna. Szczepiliśmy płatnymi, i to był praktycznie wiekszy wydatek. Wydatki jednorazowe typu wózek, łóżeczko, fotelik - można zaszaleć a można zaoszczędzić kupując używane. W sumie jakieś 250 zł na miesiąc. W miesiącu ze szczepieniem 350. M. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 14:21 Nasze wydatki na zakupy zwiększyły się miesięcznie o jakieś 200 zł, syn ma teraz pół roku. Jesteśmy taką właśnie "biedną" rodziną, w której oboje zarabiamy po nieco więcej niż tysiąc złotych. Nie narzekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 14:36 Biedna to bys byla, jakbys miala 800 zl na cala rodzinke, albo zylabys z jednego zasilku czy renty, jak wiele tutaj dziewczyn.Prosze was nie zalamujcie tych, ktorym ciezko! Odpowiedz Link Zgłoś
vik_vik Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka ???! 12.02.06, 14:38 Co za glupie pytanie. Jak mozna sie tak w ogole zastanawiac, dziecko to nie pies. A jaki jest miesieczny koszt utrzymania Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 14:55 Kiedys juz sie pojawil taki watek An.Wynikalo z niego jasno, ze koszt utrzymania nie jest staly, zalezy po prostu od zasobnosci portfela rodzicow.Jak trzeba to i za 50 zl utrzymasz i tyle.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 16:07 za 50 zl to psa nie utrzymasz i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 16:20 A ja przychyle sie do wypowiedzi Awia6. Moja kuzynka nalezy do osob biednych w doslownym slowa tego znaczeniu.Uzywa pieluch tetrowych, ktore pierze recznie.Kiedy przychodza goscie i pytaja co malemu przyniesc, ona prosi o pieluszki jednorazowe.Najpierw karmila piersia, potem robila zupki przecierane sama.Ciuszki kupuje w lumpeksie za marne grosze.Do lekarza chodzi panstwowego.Mowila mi ze nie wydaje wiecej niz 50 zl miesiecznie, a nawet mniej (nie ma innego wyjscia).Teraz urodzila drugiego chlopca i bedzie sobie nadal radzic dzielnie.Wiec mowienie ze nawet psa nie utrzymasz za 50 zl (swoja droga, strasznie ksoztowny pies) jets nie na miejscu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 16:23 Moze jeszcze dodam, ze my tez zyjemy z jednego zasilku i tez sobie bedziemy musieli dac rade.I damy! Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 17:45 spoko zwracam honor.moze faktycznie to było nie na miejscu!nie chciałam nikogo urazić ale nie uwierze ze za 50 zl utrzyma sie dziecko!No ale luz jedni wydaja tyle drudzy tyle.Ja np musze kupowac mleko na które lekko wydaje ponad 300zł więc nie realne jest dla mnie to 50 zł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 18:40 Wiec widac, ze to bardzo indywidualna sprawa, wydatki na dziecko.Wszytsko zalezy czym od tego czym jest karmione, czy duzo zuzywa pieluszek, czy jest alergikiem, czy choruje.Ciezko wyliczyc dokladnie koszty.Poza tym faktycznie, jesli ktos ma spory budzet,nie bedzie na dziecku oszczedzal i ma do tego pelne prawo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 09:54 A co Ty myślisz że na wsiach za tyle się dzieci nie utrzymuje??? Nie znasz życia. Karmienie piersią albo tym co wszyscy (kto o zupkach ze sklepu by pomyślał), mycie pupy wodą i mydełkiem, terta, jak zachoruje to leki (więlszość jest na zniżki i nie są wcale takie drogie). Zaznaczam, że nie piszę o sobie, ale mieszkam na wsi i widzę co się dzieje. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 21:30 Podejrzewam, ze jest wiekszosc rodzin, ktore wlasnie tak zyja.Smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 16:15 Ja już się kiedyś wypowiadałam w podobnym wątku wydaję na synka 10m-cy dużo. Mleko nutramigen to ok. 150zł/m-c, drugie tyle pampersy, słoki (zupki, deserki, soki) to ok. 250zł/m-c Więc już jest 550zł. Na rehabilitację synka (ma obniżone napięcie) wydajemy 200zł/m-c co daję kwotę 750zł. Do tego kosmetyki (mydełko,bephanten, sudokrem, chusteczki do pupy, proszek itp) no i co jakiś czas ubranka i zabawki bo nie mamy nikogo od kogo byśmy mogli to dostać w spadku, szczepiliśmy też płatnymi, jak konieczne wizyta u lekarza (chodzimy prywatnie) to 50zł za wizytę. Oczywiście mogłabym gotować sama, kupować tańsze pieluchy, nie chodzić na rehabilitację czy prywatnie do lekarza ale na razie nie muszę oszczędzać więc akurat na nim nie oszczędzam. aga Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 16:54 Nie chcę nikogo dołować,ani chwalić się czego to nie kupujemy dziecku,ale skoro ktoś stawia pytanie,odpowiadam.Chcę zauważyć,że większe dziecko=większy wydatek.Pieluchy,mleko,ubranka(są potwornie drogie,ale stać mnie na nowe,więc nie kupuję dla małego w lumpeksach,ale jeżeli kogoś nie stać,to co ma zrobić? sama nieraz coś am dla siebie kupuję)itd.Więc może nie kamienujcie mnie tylko za to,że wydaję więcej jak Wy. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 17:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32911&w=34656272&v=2&s=0 tu to kiedys liczylysmy, mozesz sobie porownac ogolnie wyszlo ok 200 zl na pieluchy i jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
fantaisie Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 18:49 Przeczytałam sobie Wasze wypowiedzi i zastanowiło mnie jedno, dlaczego tak strasznie naskoczyłyście na dziewczynę, która napisała że wydaje te 1000zł na dziecko?? Czy to jest jakaś zniewaga tyle wydawać? Padło pytanie i chyba każdy ma prawo szczerze na nie odpowiedzieć, u jedej rodziny to będzie wydatek 50zł a u innej 1000zł, a jestem przekonana że są też takie rodziny gdzie wydaje się więcej. Myślę, że to dotyczy wielu spraw: wyprawka, zabawki, ciuszki, i masa innych cudowności) każdy kupuje za tyle na ile go stać, ale na pewno nie jest to powód do irytacji czy złośliwości, typu że na psa nie można wydać miesięcznie 50zł(niestety można i to zdecydowanie więcej), dziewczyny więcej radości i uśmiechuDD Pozdrawiam i życzę samych wspaniałych chwil z dzieckiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 18:54 Pewnie, ze mozna i nie chodzi tu o naskakiwanie na kogos.Ale moze w takim razie dobrze byloby zaznaczyc, ze ja wydaje te 1000 zl, ale nie zwazam na wydatki i moglabym sie obejsc bez wielu rzeczy, ktore kupuje.Mysle, ze dziewczyny, ktoym ciezko finansowo, po lekturze takiego watku, moga sie po prostu podlamac (sama tak na poczatku reagowalam i konczylo sie to placzem "jak my sobie damy rade"). A usmiechu nam nie brakuje mimo wszystko mysle.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:02 Dzięki za wsparcieNie chciałam nikomu sprawić przykrości swoją wypowiedzią,tylko zwyczajnie napisałam jak to u nas wygląda.Tak się zastanawiam nad tym wątkiem,który przeczytałam-mianowicie dziewczyna chce oszczędzić i stosuje pieluszki tetrowe.Może na pozór jest to oszczędność,ale gdyby policzyć koszty proszku do prania(płatków mydlanych w zależności czego kto używa)+prąd +woda,bo to przecież nie tylko pieluszki są do prania,ale ciuszki chyba też,gdyby nawet tylko pieluszki,to częstotliwość ich zmiany mówi sama za siebie.Ale jak kto woli...Ja zbyt długo czekałam na dziecko,dlatego teraz kupuję mu wszystko co chcę,bo mam za co Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:06 Jesli chodzi o te pieluszki tetrowe, to ona je pierze recznie, mama jej pomaga.W platkach mydlanych.Wode podgrzewa na piecu (maja piec do grzania).W ten sposob sobie radzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:04 Wiecie co ja myśle ze dziecku potrzeba najbardziej miłości,uśmiechnietej i kochającej mamy!Jedna ma tyle kasy druga mniej i już.Dziecko się wychowa niezaleznie ile tej kasy bedzie.Ja tylko napisalam ile my wydajemy nie znaczy to ze jak ktos bedzie mial mniej kasy to bedzie zlym rodzicem!!!Widze ze nie potrzebnie sie tu wypowiedziałam bo wyraziłam tylko swoja opinię nie miałam zamiaru nikogo dołowac ani obrazac. pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
linkaa3 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:19 Od 1.5 do 2k miesiecznie i zanim mnie zlinczujecie, to zaznaczam, ze moje mlodsze dziecko, na ktore tyle wydaje 95% ubranek ma po starszym bracie, poza monitorem bezdechu i kilkoma zabawkami, no i rzecz jasna naczyniami nie ma NIC nowego. Pisze, by pokazac, ze nie ma reguly. Wydatki sa tak wysokie, bo b duzo wydaje na lekarzy i leczenie i na to pieniadze byc musza. Wole zaplacic i isc prywatnie do dobrego lekarza niz leczyc panstwowo u byle kogo albo miesiacami czekac na badanie lub wizyte. Szczepienia dla wczesniaka tez swoje kosztuja. Kto szczepil ospe wietrzna, pneumokoki i inne takie, wie. Dodatkowo, karmie piersia, wiec wydatek na mleko odpada. Pieluchy najtansze jednorazowe, ktore spelniaja pewne wymagania oczywiscie, tzn nie moga byc z ceraty. Maluch musi byc dobrze karmiony, wiec obowiazkowo sinlac, poza tym zupki ze sloikow. I nie jest to moja fanaberia czy lenistwo, tylko on nie chce jesc gotowanych w domu. A i te gotowane w domu tanie nie sa, bo warzywa eko kosztuja dosc duzo w porownaniu z tymi ze zwyklego warzywniaka. I mam nadzieje, ze wkrotce skonczymy z leczeniem, ze wydatki na leki i leczenie odejda w sina dal. Nie ze skapstwa o tym marze. Po prostu juz nie mam sily do tych ciaglych badan i wypraw do lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:22 A jaka masz pewnosc ze w gotowych daniach masz tylko warzywa bio? Nie pzresadzajmy z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 19:30 Mnie bardzo dużo. -ok 200zł miesięcznie pieluchy+chusteczki+kremy do pupy -co miesiąc ubranka(mała ma 3 mś- 56 wystarczyło na 1 mś- 62 na następny, aktualnie jest w 68)- średnio pajac kosztuje 25zł-7*25=175zł+ciepłe bluzy+3body pod pajac bo za zimno(po 13zł)+ewentualnie inne ubranka(np."wyjściowa" sukieneczka czy ładniejszy pajacyk). -w 6 tygodniu szczepionka- 200zł -6 tygodni później następna-200zł -do 6 tygodnia ortopeda(70zł- limity w przychodniach się skończyły) - w 3 mś ortopeda powtórnie( oczywiście limity out) -leki:1.ferrum lek+kwas foliowy+wit B6(dziecko ma anemie) 2. vitamina D3(jak każde dziecko) 3. cebion multi 4.lacidofil(raz na jakiś czas) -kosmetyki-oliwka, raz w miesiącu oilatum(30zł) -leki na gazy i wzdęcia(kolkowe dziecko): plantex, bobotic, grippe water ufff to chyba wszystko teraz trzeba podliczyć pozdr - Odpowiedz Link Zgłoś
ngozi Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 12.02.06, 21:58 W porzadku jeśli Cie stać to oczywiście można mnóstwo kasy wydaćna dziecko. Ale trzeba pomysleć a jeśli w pewnym momencie coś sie stanie i tej kasy zabraknie (czego nikomu nie życzę) to co powiesz dziecku, które jest przyzwyczajone do luksusów, jak mu wytłumaczysz, że nie kupisz mu czegoś. Trzeba na to spojrzec też z tej strony. Po drugie mnie stać aby kupowac ubrania dla dzieci w sklepach(oczywiście nie wszystkich bo uważam to za lekka przesadę -kurtka dla dziecka kosztuje 200zł albo i więcej)i jeśli jest cos fajnego i ma przystępną cenę to kupuje ale moje obie córki mają bardzo dużo ubrań z ciucholandu. I wszystkie moje znajome zazdroszczą mi takich ciuchów bo są firmowe(np.NEXT, MEXX)i takich u Nas w Polsce nie kupisz w żadnym sklepie. I to jest dla mnie super bo ostatnio na ciuchach kupiłam córce spodnie dzinsowe NEXT-a za 10zł. Mlodszej bluze MARKS&SPENCER za 5zł. I uważam, że to ma większy sens bo to co zaoszczędze to moge wpłacic im na książeczkę. Następnie chodzę z nimi do państwowego lekarza, który zna bardzo dobrze dzieci i zawsze ma dla nich czas. Pomimo tego, że starsza ma AZS to tylko raz byłam prywatnie na testach chodze do super alergologa państwowo bez kolejek i zapisów. Kosmetyki stosuje robione9 maść cholesterolowa) i zamiast SUDOCREMU mój lekarz polecił mi krem do krocza robiony kosztuje 5zł. No i pampersy ok.100zł m-c dla obu. Uważam, że moje dzieci jak na razie mają tyle ile na ich wiek powinny mieć (maja mnóstwo zabawek z czego 95% leży w pudle bo się nimi nie bawią). I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_ziel Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 10:03 Dla mnie smieszne jest to co napisała Lisieczka czy kto tam.Wiesz, ja karmie małą Bebikiem, a przetestowałam wszystkie mleka na rynku i tylko te pasowało. A na dziecku nie oszczędzam.Sama jak napisałaś masz srednią krajową, to sie dziwie czy Ty masz jeszcze z czego życ jak wydajesz na dziecko 800 zl? Jesli chodzi o wydatki u mnie to kupuje Pampersy orginalne ,bo inne obciskają (150 zl) mleko to miesiecznie 120 zl. Ostatnio zaczelam kupowac sloiczki.Kupuje Hipp od 4 miesiaca i kaszki Hipp i Bobovita. Kosmetyki - Oilatum i balneum ok 100 zl miesiecznie. inne plyny do mycia,do kapieli i do oczyszczania skory Penaten i Mustele.okolo 100 zl.Zabawek nie kupuje co miesiac, dodatad kupilam mate Tiny Love,karuzelke , muzyczny ocean i pare grzechotek.miesiecznie wszystko okolo 500 zl. Ubranek teraz nie kupuje ,bo mam zapas do rozmiaru 74. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_ziel Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 10:11 i zapomnialam o szczepionkach skojarzonych. mala miala juz 3 i poszlo na to 360 zl. wsztystko zalezy co ktos chce kupowac. mozna babmino i mozna mustele, dada z biedronki lub pampersy, gotowac samemu lub sloiczki,karmic piersia lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_ziel Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 10:38 czyli razem jakies600-700 a to glownie zasluga tego, ze wydalam duzo na wyprawke Odpowiedz Link Zgłoś
11972a Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 11:19 Zapomniałyście, ze gdy dziecko jest chore i czasem konieczny jest szpital np. zapelenioe płuc to mama płaci za spanie w szpitalu. Oczywiście nikomu nie życzę!!A jak dziecko choruje i lekarz zapisuje leki to mamy najczęściej kupuję nawet te drogie i ogrinalne a nie generyki(ta sama czynna substancja). Poza tym dziecko im starsze kosztuje coraz więcej! Wiem bo moja starsza corka ma prawie 6 lat. Tutaj czasem wydatki bez szalnstw, no może szaleństwem można nazwać przedszkole w który dziecko ma codziennie 4 godz angielskiego (ale to w ramach inwestycji)-500 zł miesięcznie, do tego basen ok 100 miesięcznie, jakieś ciuchy i buty (i to nie w najdoższych sklepach!!Kiedy mogę to markety, H&M ale raczej tylko te z promocji) witaminy itp i się nazbiera. Gdyby nie chodziła na angielski i basen wydatki byłyby mniejsze o 300 zł, czyli 700 zł nie liczę jedzenia bo wiadomo, ze je to co my.I nie jest tak, że kupujemy jej to co chce i jest rozpieszczana! Maleństwo jak zdrowo się chowa, i karmine piersią to do 6 m-ca nie jest dużym obciążeniem, w porównaniu ze starszym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little.mary Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 12:40 > lat. Tutaj czasem wydatki bez szalnstw, no może szaleństwem można nazwać > przedszkole w który dziecko ma codziennie 4 godz angielskiego (ale to w ramach > inwestycji)-500 zł miesięcznie, 4 godziny angielskiego dziennie? A czy twoje dziecko nie będzie umiało lepiej mówić po angielsku niż po polsku, sorry ale to chyba trochę za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
11972a Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 14.02.06, 09:25 cześć. Moja córeczka bardzo dobrze mówi po polsku. Taką decyzje podjeliśmy ponieważ aparat fonetyczny jeszcze na 100% sie nie ukształtował i to czego się teraz nu=auczy zostaje na dłużej, dzieci mają strasznie chłonny umysł!Pozatym ten angielski to w formie zabawy pani mowi do nich tylko po angielsku i muszą troche się wysilić żeby zrozumieć. Angielskiego w tej formie uczy się od września i nie zdażyło się dotąd, żeby np pomyliła jakieś słówko i zamiast polskiego powiedziała po angielsku. Tylko piosenek więcej śpiewa po angielsku i czasem jak ją pytamy co znaczy coś tam to odpowiada. To naprawdę fajnie i bezsterowo uczy dzieci no i jestem przekonana, że zaprocentuje w przyszłości. Ja tak dobrze nie miałam i do dziś się uczę! Polecam wszystkim mamom, które na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 21:56 A co cie tak śmieszy przepraszam???Ja wole dziecku kupić niż sobie a z głodu nie umieram! Odpowiedz Link Zgłoś
bialka Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 13:21 Dopóki na piersi i bez niani, spokojnie. Chociaż przez pierwsze miesiące my wydaliśmy sporo bo szczepionki braliśmy płatne, podobno lepiej oczyszczone, itd, a wiadomo, że przez 6 misięcy masz coś co 6 tyg. Plus ew. usg stawów biodrowych, jakiś prywatny neurolog, ortopeda, żeby nie czekać miesiąc lub dłużej do państwowego, skoro sprawa pilna. Teraz, prawie 3 lata, odpadły pieluchy, ale za to 3-4 pary butów rocznie (nie licząc kapci), każda w granicach 100-120 zł. Już się przekonałam, że tańsze często po prostu szybciej się niszczą i nie trzymają nóżki jak trzeba. Opiekunka około 350 miesięcznie (tylko 3/tydz na 3 godz, bo ja pracuję wieczorami i cały dzień jestem z synkiem). Co jakiś czs mała zabawka, książka, jakieś 30-50 zł/mies. Dziecko kosztuje, to fakt, zwłaszcza dużo czasu, bo ja miałam taką możliwość, ąeby ograniczyć moją pracę do koniecznego do przezycia minimum, a przez te pierwsze lata być wiecej w domu. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 14:08 W moim przypadku wyglądało to następująco: 1. ~300 zł/m-c (do 7 m-ca) 2. ~900 zł/m-c (od 7 m-ca do 3 lat) 3. ~800 zł/m-c (od 3 lat) Do 7 m-ca byłam z dzieckiem w domu więc wydatki to głownie pieluszki, zabawki, ubranka. Po 7 m-cu wróciłam do pracy więc doszedł koszt opiekunki (600 zł/m-c). W wieku 3 lat córcia poszła do przeszkola (350 zł + 150 zł płacę za jej odbieranie). Chodzimy na korektywę (córcia ma płaskostopie)90 zł/m-c. Nie kupujemy żadnych firmowych ciuszków, często dostajemy używane ubranka po córce koleżanki. Czasem trzeba zakupić zabawkę, grę, kolorowankę, gumki do włosów....... Bywają też większe wydatki, np: fotelik samochodowy (200 zł), rowerek (150 zł), wózek dla lalek (60 zł), strój na bal w przedszkolu (50 zł)... Staramy się w miarę racjonalnie wydawać pieniądze. Teraz urodzi się nam druga pociecha (też córcia). Koszt więc może być mniejszy gdyż sporo rzeczy już posiadamy (ubranka, zabawki, łóżeczko, wózek). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 13:36 Około 500 zł miesięcznie na prawie półtoraroczne dziecko. Pieluchy, soczki, kaszki, przeciery + zwykła żywność, ubranka, jakaś zabawka + inne wydatki. Inne wydatki to np. leki, szczepionki, fotelik do samochodu, krzesełko do karmienia, buty - co miesiąc jest jakiś droższy zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
lisiczka24 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 22:05 No tak ja np dziś byłam z małym u lekarza.I tak wizytka 40 zł w aptece 50 i weź tu oszczedzaj!!!Zaraz ktoś na mnie naskoczy no tak mogłaś isc państwowo do lekarza za darmo...no tak mogłam ale nie bede po 1.z chorym 3 miesiecznym dzieckiem czekała w kolejce 2.sprawa była nagła i nie mogłam czekać aż łaskawie pani doktor mnie przyjmie i po 3. nie raz i nie dwa są sytuacje że lekarz pediatra nie przyjmuje tego dnia kiedy akurat me dziecko "postanowiło zachorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 13.02.06, 22:08 Dokladnie Lisiczka.Tyle, ze jak ktos sobie nie moze pozwolic na to, to pewnie i poczeka zeby isc do panstwowego.Kazdy zyje na takiej stopie, na jakiej moze.W sumie tego typu pytania sa troche bez sensu, bo wiele bedzie sprzecznych odpowiedzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jaki jest miesiączny koszt utrzymania dziecka 14.02.06, 09:17 Akurat jak dotąd korzystałam wyłącznie z publicznej służby zdrowia - z dostępnością pediatry i specjalistów dziecięcych w Warszawie nie ma problemów. Drogie są leki, przy większych i częstych infekcjach dziecięcych to spore sumy. Wolę nie myśleć ile wydają rodzice przewlekle chorych dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś