pineapple2 15.02.06, 09:37 od jakichs 2 miesięcy nasila mi sie ból pod żebrami, do tego stopnia że nie moge spać na prawym boku. jestem teraz w 6 miesiącu ciąży (25 tydzień). czy to musi mieć związek z ciążą? POMÓŻCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helena79 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 09:45 ja tez tak mialam, bolalo mnie pod zebrami ale tylko jak lezalam okazalo sie ze to bark magnezu, teraz lykam madnez z wit B6 i przeszlo momentalnie, ale to dopiero po konsultacji z ginem Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 11:06 Witaj Ja też jestem w 25 tyg. ciąży i mam taki sam problem. Strasznie mnie boli poniżej prawej piersi (podobno to może by uciska na kamienie) i tak na przestrzał, pod prawą łopatką - gdzieś tak w połowie pleców. Czasami staje się to nie do wytrzymania. Wcześniej poruszałam ten temat, ale nikt nie zareagował - może Ty będziesz miała więcej szczęscia. Pozdrawiam i współczuję, bo wiem jaki to ból Niestety ja nie mam na niego żadnego lekarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 11:15 moj maluszek tez przez jakies 2 miesiace tak dziwnie sie ulozyl ze nie dawal spac na lewym boku bo od razu bolalo. ale sie przekrecil i potem juz bylo dobrze. natomiast moze to tez byc zastoj w nerce- rowniez to mialam kolo 20tyg, bok bolal jak cholera, lezalam 3 dni w szpitalu na obserwacji (niepotrzebnie, bo wyniki mialam swietne) i stwierdzili po usg nerek ze maly uciska moczowod i robi sie zastoj w nerce i stad bol. nic nie zrobili, dostalam no-spe ale minelo samo- po miesiacu, jak maly zmienil pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1641 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 12:01 Mam to samo tylko z lewej strony. Lekarz internista powiedział mi ze jest to zwiazane z ułożeniem dziecka. Dzis mniej boli wiec mniej sie martwie ale warto zapytać lekarza. No i zrobić sobie badania ogólne , jeśli sa OK to chyba nie ma sie czym martwić Odpowiedz Link Zgłoś
kaasiaal Re: ból pod żebrami 15.02.06, 12:53 WItaj Ja jestem obecnie w 24 TC i mam ten sam problem. Mój lekarz zalecił mi podkładanie poduszki pod brzuch tak abuy poszedł on wyżej. Ból ten sporodowany jest rośnięciem wiazadeł macicy (tak mi powiedziano) w kązdym razie poduszka pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
rybinek17 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:34 Ja także mam tę dolegliwość i jest bardziej dokuczliwa niż zgaga czy ból pleców. Obecnie jestem w 28tc ale ten ból pod żebrami mam już od wielu tygodni. Rozmawiałam o tym z lekarzem i stwierdził, że dziecko robi ucisk na nerki i pęcherz moczowy i ten ból nietety będzie się tylko z czasem nasilał. Nie ma na niego rady. I faktycznie z upływem czasu jest coraz ciężej, czasami to nawet nie mogę oddychać tak mnie strasznie kłuje. Ze spanie nie mam większych problemów i zawsze znajdę pozycję w której mi wygodnie (lewy bok). Ciekawe jest to że zaczyna boleć zawsze wieczorem w dzień nie mam tego problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agsc77 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:46 Witajcie Dziewczyny! Mnie dla odmiany boli lewy bok, tuż pod piersią, a czasem nawet przeszywa na wskroś i jest od strony pleców. Znajome mnie nie pocieszają (które już są mamami), gdyż to dopiero 25 tc i podobno jeszcze gorzej może być bo żebra się rozchodzą i robią miejsce dzidzi. Te dolegliwości mam w pozycji siedzącej. Na leżąco przymanjmniej czuję ulgę. Zatem współczujmy sobie nawzajem. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
waga32 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:49 A może Twoja dzidzia ułozona jest pośladkowo? Główka jest twardsza od pupy stąd ucisk (np. na wątrobę) jest mocniej odczuwalny i bywa dokuczliwy i to bardzo. Męczyłam się tak przez dwa miesiące, na szczęście dzidzia sie przekręciła główką w dół i ból minął. Jeśli natomiast oprócz bólu męczą Cię jakieś dolegliwości gastryczne, to może być to związane z kamicą żółciową. Podobno zdarza się (pod wpływem zmian hormonalnych) u kobiet w ciąży. Gdzieś o tym czytałam... --- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20060302/dt/6/k/7a5d/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
iwciab Re: ból pod żebrami 16.02.06, 21:54 Cześć Dziewczyny! Moja młodsza pociecha ma 3,5 m-ca i w ciąży z nią miałam podobny problem. Lekarze nawet podejrzewali problemy z wątroba ale usg jamy brzusznej wykluczyło problemy z narządami wewnętrznymi, okazało sie ze to ból od kręgosłupa, pomagało leżenie na przeciwnym boku. Tak wiec doradzam Wam dużo odpoczynku i cierpliwosci, pozdrawiam Iwciab Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 21:59 Ja tak miałam w pierwszej ciąży, ból pod żebrami z prawej strony promieniujący pod łopatkę z tyłu. Niestety okazało się, że to były kamienie w pęcherzyku żółciowym. A ten ból pod koniec ciąży w bardzo ostrym przebiegu to były regularne ataki pęcherzyka. Po porodzie miałam laparoskopowo usuwany pęcherzyk żółciowy z kilkoma kamieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 22:02 Oj kobietki... widzę, że nas co raz więcej i każda ma ten sam problem. Jeżeli chodzi o mnie to do niedawna jeszcze miałam ułożenie pośladkowe, ale wtedy mnie nic nie bolało. Teraz dzidzia przekręciła się głóką do dołu i się zaczeło (( Nie wiem czy mi nóżki wpycha pod żebra czy coś innego, ale to się staje nie do wytrzymania. Po prawej stronie to ja mam śledzionę i woreczek - prawda? Czy ten ból pozostanie aż do rozwiązania? To jeszcze 3 miesiące (( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś