Dodaj do ulubionych

ból pod żebrami

15.02.06, 09:37
od jakichs 2 miesięcy nasila mi sie ból pod żebrami, do tego stopnia że nie
moge spać na prawym boku. jestem teraz w 6 miesiącu ciąży (25 tydzień). czy
to musi mieć związek z ciążą? POMÓŻCIE!!!
Obserwuj wątek
    • helena79 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 09:45
      ja tez tak mialam, bolalo mnie pod zebrami ale tylko jak lezalam okazalo sie ze
      to bark magnezu, teraz lykam madnez z wit B6 i przeszlo momentalnie, ale to
      dopiero po konsultacji z ginem
    • kosmitka06 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 11:06
      Witaj smile
      Ja też jestem w 25 tyg. ciąży i mam taki sam problem. Strasznie mnie boli
      poniżej prawej piersi (podobno to może by uciska na kamienie) i tak na
      przestrzał, pod prawą łopatką - gdzieś tak w połowie pleców. Czasami staje się
      to nie do wytrzymania. Wcześniej poruszałam ten temat, ale nikt nie zareagował -
      może Ty będziesz miała więcej szczęscia.
      Pozdrawiam i współczuję, bo wiem jaki to ból sad Niestety ja nie mam na niego
      żadnego lekarstwa sad
    • amagda80 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 11:15
      moj maluszek tez przez jakies 2 miesiace tak dziwnie sie ulozyl ze nie dawal
      spac na lewym boku bo od razu bolalo. ale sie przekrecil i potem juz bylo
      dobrze.
      natomiast moze to tez byc zastoj w nerce- rowniez to mialam kolo 20tyg, bok
      bolal jak cholera, lezalam 3 dni w szpitalu na obserwacji (niepotrzebnie, bo
      wyniki mialam swietne) i stwierdzili po usg nerek ze maly uciska moczowod i
      robi sie zastoj w nerce i stad bol. nic nie zrobili, dostalam no-spe ale minelo
      samo- po miesiacu, jak maly zmienil pozycje.
      • kasia1641 Re: ból pod żebrami 15.02.06, 12:01
        Mam to samo tylko z lewej strony. Lekarz internista powiedział mi ze jest to
        zwiazane z ułożeniem dziecka. Dzis mniej boli wiec mniej sie martwie ale warto
        zapytać lekarza. No i zrobić sobie badania ogólne , jeśli sa OK to chyba nie ma
        sie czym martwić
    • kaasiaal Re: ból pod żebrami 15.02.06, 12:53
      WItaj
      Ja jestem obecnie w 24 TC i mam ten sam problem. Mój lekarz zalecił mi
      podkładanie poduszki pod brzuch tak abuy poszedł on wyżej. Ból ten sporodowany
      jest rośnięciem wiazadeł macicy (tak mi powiedziano) w kązdym razie poduszka
      pomaga smile
    • rybinek17 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:34
      Ja także mam tę dolegliwość i jest bardziej dokuczliwa niż zgaga czy ból
      pleców. Obecnie jestem w 28tc ale ten ból pod żebrami mam już od wielu tygodni.
      Rozmawiałam o tym z lekarzem i stwierdził, że dziecko robi ucisk na nerki i
      pęcherz moczowy i ten ból nietety będzie się tylko z czasem nasilał. Nie ma na
      niego rady. I faktycznie z upływem czasu jest coraz ciężej, czasami to nawet
      nie mogę oddychać tak mnie strasznie kłuje. Ze spanie nie mam większych
      problemów i zawsze znajdę pozycję w której mi wygodnie (lewy bok). Ciekawe jest
      to że zaczyna boleć zawsze wieczorem w dzień nie mam tego problemu.

Pozdrawiam
      • agsc77 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:46
        Witajcie Dziewczyny!
        Mnie dla odmiany boli lewy bok, tuż pod piersią, a czasem nawet przeszywa na
        wskroś i jest od strony pleców. Znajome mnie nie pocieszają (które już są
        mamami), gdyż to dopiero 25 tc i podobno jeszcze gorzej może być bo żebra się
        rozchodzą i robią miejsce dzidzi. Te dolegliwości mam w pozycji siedzącej. Na
        leżąco przymanjmniej czuję ulgę. Zatem współczujmy sobie nawzajem. pozdrawiam
        Aga
    • waga32 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 18:49
      A może Twoja dzidzia ułozona jest pośladkowo? Główka jest twardsza od pupy stąd
      ucisk (np. na wątrobę) jest mocniej odczuwalny i bywa dokuczliwy i to bardzo.
      Męczyłam się tak przez dwa miesiące, na szczęście dzidzia sie przekręciła
      główką w dół i ból minął. Jeśli natomiast oprócz bólu męczą Cię jakieś
      dolegliwości gastryczne, to może być to związane z kamicą żółciową. Podobno
      zdarza się (pod wpływem zmian hormonalnych) u kobiet w ciąży. Gdzieś o tym
      czytałam...
      ---
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20060302/dt/6/k/7a5d/preg.png
      • iwciab Re: ból pod żebrami 16.02.06, 21:54
        Cześć Dziewczyny! Moja młodsza pociecha ma 3,5 m-ca i w ciąży z nią miałam
        podobny problem. Lekarze nawet podejrzewali problemy z wątroba ale usg jamy
        brzusznej wykluczyło problemy z narządami wewnętrznymi, okazało sie ze to ból
        od kręgosłupa, pomagało leżenie na przeciwnym boku. Tak wiec doradzam Wam dużo
        odpoczynku i cierpliwosci, pozdrawiam Iwciab
    • marysia130 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 21:59
      Ja tak miałam w pierwszej ciąży, ból pod żebrami z prawej strony promieniujący
      pod łopatkę z tyłu. Niestety okazało się, że to były kamienie w pęcherzyku
      żółciowym. A ten ból pod koniec ciąży w bardzo ostrym przebiegu to były
      regularne ataki pęcherzyka. Po porodzie miałam laparoskopowo usuwany pęcherzyk
      żółciowy z kilkoma kamieniami.
    • kosmitka06 Re: ból pod żebrami 16.02.06, 22:02
      Oj kobietki... widzę, że nas co raz więcej i każda ma ten sam problem. Jeżeli
      chodzi o mnie to do niedawna jeszcze miałam ułożenie pośladkowe, ale wtedy mnie
      nic nie bolało. Teraz dzidzia przekręciła się głóką do dołu i się zaczeło sad((
      Nie wiem czy mi nóżki wpycha pod żebra czy coś innego, ale to się staje nie do
      wytrzymania. Po prawej stronie to ja mam śledzionę i woreczek - prawda? Czy ten
      ból pozostanie aż do rozwiązania? To jeszcze 3 miesiące sad((
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka