Dodaj do ulubionych

Cytomegalia-wynik:(

25.02.06, 20:03
Witam!
Jestem w 12tc i wlasnie odebralam wynik cytomegalii -
WYNIK IgG - 0,39 = ujemny
(norma: wynik ujemny - 0,0-0,9 ,watpliwy - 0,9 - 1,1 ,dodatni powyzej 1,1)

WYNIK IgM- 0,532 = DODATNI
(norma: ujemny- 0,0-0,399, watpliwy - 0,4-0,499, dodatni - powyzej 0,5)

Bardzo prosze o interpretacje tego wyniku...
Wyniki odebralam przed weekendem a na dodatek mojej pani doktor nie ma
przez caly nastepny tydzien. Czy te wyniki swiadcza o tym, ze wlasnie
przechodze zakazenie "pierwotne" tym wirusem?Jestem zalamana bo
zupelnie nie wiem co robic...
Z gory dziekuje!
Mag
Obserwuj wątek
    • capribb Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 21:28
      Warto sie skontaktowac z lekarzem. Moze lepiej powtorzyc IgM-sa graniczne.
    • maretina Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 21:41
      powtorzyc badanie. mam nadzieje, ze to nie jest cytomegalia, bo nie ma jak
      walczyc z tym w ciazysad
    • magg79 Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 22:25
      Dziekuje Wam Dziewczyny za odpowiedzi.
      Oczywiscie skonsultuje ten wynik z lekarzem, tylko tak jak napisalam, moja pani
      doktor wlasnie wyjechalauncertain Mimo to, sprobuje zadzwonic na komorke juz
      poniedzialek. Tylko boje sie o moje nerwy do tego poniedzialku uncertain
      Wynik dostalam wczoraj wieczorem i prawie cala noc spedzilam na studiowaniu
      internetu w poszukiwaniu informacji na temat tej choroby, skutkow jakie wywoluje
      u plodu itd. A w miare zaglebiania sie w temat, moje przerazenie tylko roslo...
      Badanie rowniez napewno powtorze, ale w tej chwili nie moge, bo jestem dosc
      mocno przeziebiona i pare dni musze polezec w domu. A z tym przeziebieniem, to w
      miare czytania o CMV, tez zaczelam miec watpliwosci czy to napewno "zwykle"
      przeziebienie czy nie objawy zakazenia. No paranoja jakas. uncertain Ale mimo wszystko
      wierze, ze bedzie dobrze. Tylko bardzo bym prosila kogos, kto mial podobny
      wynik, lub kto jakos blizej zna sie na CMV o interpretacje tego mojego wyniku...
      • mamusik1 Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 22:28
        hej, moja koleżanka też przez to przechodziła-bardzo się załamała a po 2
        tygodniach siłą zmusiłyśmy ją, żeby powtórzyła badania i wszystko było ok.
        Podobno trzeba powtórzyć badanie i oczywiście nie nastawiać się od razu
        negatywnie. Uszka do góry !!!
        • maretina Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 22:36
          hej mamusiu!
          wynik jest na granicy normy... maszyna tez sie mogla pomylic. kazde badanie
          jest obarczone ok 2-3% ryzykiem bledu.
          chcesz sie zalozyc, ze bedzie ok? no glowka w gore. naprawde moze byc ok! daj
          znac, koniecznie.
          • magg79 Re: Cytomegalia-wynik:( 25.02.06, 22:53
            Dziekuje Dziewczyny, jestescie kochanesmilePostaram sie myslec pozytywnie. No i dam
            znac, jak tylko cos sie wyjasni...
    • agnetos Re: Cytomegalia-wynik:( 01.03.06, 01:38
      Przede wszystkim powtórz badania. Mi też za pierwszym razem wyszło IGM trochę
      ponad 0,5 powtórzyłam gdzie indziej 2 x i na szczęście wszystko było ok. Ale
      ile nerwów mnie to kosztowało. Później oczywiście się zastanawiałam czy ten
      ogromny stres nie zaszkodził dzidzicrying
    • dorotakatarzyna Re: Cytomegalia-wynik:( 01.03.06, 09:49
      Przechodziłam przez to 3 lata temu. Na początku grudnia zachorowałam - gorączka,
      bóle mięśni, brzucha, itp. Po kilku dniach zaczął mnie boleć brzuch i robił się
      coraz większy - to było wielowodzie. W połowie stycznia trafiłam na patologię,
      gdzie zrobiono wszystkie badania. IgG było ujemne, IgM dodatnie. Powiedzieli mi,
      że dziecko urodzi się chore, że będzie głuche, ślepe albo z wodogłowiem. I że
      moja koleżanka która właśnie zaszła w ciążę na pewno ją straci, bo się zarazi
      ode mnie. W lutym powtórzono badania. Tym razem już były IgG. 25 marca, w 42
      drugim tygodniu ciąży urodziłam córkę o wadze 4400 g smile Zrobiono jej wszystkie
      badania, jest zdrowa, świetnie się rozwija. Koleżanka urodziła w sierpniu, także
      zdrową córkę.
      Życzę ci, aby wszystko się dobrze skończyło.
      • tweety78 Re: Cytomegalia-wynik:( 01.03.06, 12:16
        wspólczuję tych nerwów i tego napięcia, w jakim byłaś w ciąży; to straszne jak
        czasami interpretacja wyników może mieć fatalny wpływ na kobietę w ciąży, która
        i tak żyje w ciągłej obawie, aby wszystko było w porządku;
        • magg79 Re: Cytomegalia-wynik:( 01.03.06, 16:20
          Dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi...smile
          Wspolczuje nerwow wszystkim tym Dziewczynom, ktore przez to przechodzily! uncertain
          Ciesze sie bardzo, ze Wasze Maluszki urodzily sie zdrowe smile
          Mnie do tej pory udalo sie sonsultowac te sprawe z dwoma lekarzami. Jeden kazal
          przede wszystkim powtorzyc badania, powiedzial tez, ze wynik moze wskazywac na
          aktualna infekcje, chociaz wcale nie musi i zaznaczyl, ze w wynikach badan
          zdarzaja sie tez bledy i niescislosci...Wiec, zeby na razie sie niczym nie
          martwic. Natomiast lekarka powiedziala, ze na moim miejscu sama by sie
          zdenerwowala i przestraszyla takiego wyniku, ale ja mam sie nie denerwowac... wink
          I ze trzeba czekac na rozwoj wypadkow, bo teraz i tak nic juz nie mozna
          zrobic...(Ze wlasciwie drastycznie sytuacje zmieniloby tylko ewentualne
          przerywanie ciazy z powodu CMV, ale tego oczywiscie nie biore pod uwage uncertain) No i
          powiedziala tez, ze nawet jesli jest to rozwijajaca sie cytomegalia, to jeszcze
          nie jest to wyrok...
          W kazdym razie, po tym, jak chyba z nerwow, dostalam skurczow i bolu brzucha,
          trafilam na usg, gdzie sprawdzilam, ze z Maluszkiem na razie jest wszystko ok.
          Siedzial sobie spokojnie, serduszko ladnie Mu bilo smile I od tej chwili obiecalam
          sobie, ze wiecej takich nerwow Mu nie zafunduje, chocby nie wiem co sie dzialo i
          chocby nie wiem czym mnie straszyli! smile No i czekam teraz cierpliwie, az bede
          mogla powtorzyc badania i juz sie sama staram nie "nakrecac", nie czytam nic o
          cytomegalii, nie chce wiedziec jakie moga byc konsekwencje...w ogole staram sie
          o tym na razie nie myslec i wierze, ze wszystko bedzie dobrze smileUff...
    • magg79 Re: Cytomegalia-wynik:( 14.03.06, 17:52
      Powtorzylam badanie w DOBRYM i pewnym miejsu i....okazuje sie, ze tamten wynik
      to byla pomylka! smile Nie mam jeszcze tego nowego wyniku przed oczami, ale przez
      telefon pani zapewnila mnie (i musiala pare razy to powtarzac, bo nie wierzylam!
      wink), ze Igg i Igm mam ujemne i ze niczym mam sie nie martwic! Nawet nie wiecie
      jak mi ulzylo! smile Szkoda tylko, ze wczesniej musialam sie najesc tyle nerwow i
      prawie miesiac zylam w przeswiadczeniu, ze to swinstwo mnie dopadlo wlasnie w
      ciazy uncertain Dziekuje za wszystkie slowa wsparcia i mam nadzieje, ze teraz juz
      wszystko bedzie dobrze! smile
      Pozdrawiam
      Magg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka