Dodaj do ulubionych

test na obciążenie glukozą 75 g??

06.04.06, 10:28
Witam
Wiem, że ten temat był już wałkowany dziesiątki razy, ale akurat tej
informacji nie znalazłam, a mianowicie: Mam mieć badanie z obciążeniem 75 g.
glukozy i panie w przychodni powiedziały, że muszę tam 2 godz. siedzieć i
czekać po wypiciu jej. Czy naprawdę żadna aktywność fizyczna w tym czasie jest
niewskazana? Nie mogę nawet iść kilka kroków do pobliskiego sklepiku?
No i przy okazji: czy przy obciążeniu 75 g.glukozy badanie krwi z palca i przy
użyciu glukometru jest miarodajne? Tak właśnie robi się to badanie w naszej
przychodni, a tu na forum czytałam wiele sprzecznych opinii na ten temat.
Pozdrawiam, Asia
Obserwuj wątek
    • malinka_malinka1 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 10:55
      cześć! Miałam ten test ostatnio i rzeczywiście musiałam siedzieć w poczekalni i
      czekać na ponowne pobranie krwi( z żyły !).Właściwie nikt mi nie zabronił
      wychodzić ale gdy się naczytałam w necie że organizm różnie reaguje, więc
      wolałam nie ryzykować że zemdleję. Po ok. godzinie zrobiło mi sie tak dziwnie
      słabo, z kolei dzidzia w brzuchu strasznie fikała.Na szczęście dotrwałam do
      dwóch godzin.Jedyne co robiłam to spacerowałam po poczekalni w laboratorium na
      odcinku 4-5 metrów tam i spowrotem, trochę czytałam-to jedyna aktywność.U mnie
      glukoza wyszła bdb.pozdrawiam smile)asia
    • maniaaaa Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 11:41
      ee nie ma przeciwskazan, mozesz isc sobie gdzie chcesz tylko nie mozna jesc.
      przy czym pamietaj, wbrew pozorom , jest to ohydnie slodkie i roznie na taka
      dawke mozesz zareagowac - najlepiej jakby z toba ktos byl ... aha no i wez ze
      soba cytrynke moze sie przydac smilepowodzenia
    • mama.asia Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 11:49
      Dzięki dziewczyny. Akurat zasłabnięcia się nie boję, bo na badanie idę z
      mężemsmile, tylko ciekawiło mnie dlaczego niby trzeba te dwie godziny siedzieć w
      przychodni. Przecież powrót na ten czas do domu (samochodem) nie zaburzy chyba
      wyniku?
      Asia
      • monika535 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 12:51

ja sobie gdzieś poszłam na te 2 godziny.
        u mnie glukometrem badali "na wszelki wypadek" przed wypiciem glukozy, żeby się
        nie okazało, że ja mam galopującą cukrzycę a one mi pięćdziesiątke glukozy...
        ALe wyniki samego testu były robione tradycyjnie.
        • geliza79 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 13:26
          Ja tez miałam to badanie tydzień temu, również 75 g. Potem dwa razy pobranie
          krwi, z żyły. Ale pani doktor wytłumaczyła mi, że nie należy nigdzie chodzić
          (bo tez chciałam pospacerować), bo: po pierwsze przy jakimkolwiek ruchu spala
          sie cukier w organiźmie, wiec wyniki moga być zaniżone, a po drugie: ruch po
          wypiciu glukozy (bleee)wywołuje u niektórych kobiet mdłości i wymioty. A jak
          się zwymiotuje, to niestety badanie trzeba powtórzyć.Najlepiej wziąć sobie
          jakąś książkę czy gazete i przemęczyć sie w tej poczekalni 2 godzinki. W końcu
          czego nie robi sie dla dzidzi. Acha, cytrynka rzeczywiście wskazana. Pozdrawiam.
          • ola07 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 13:43
            A mnie zabronili wciskać cytrynkę,test mam jutro i strasznie się boję, że tego
            świństwa nie wypijęsad
            • malinka_malinka1 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 06.04.06, 13:50
              Mi też nie wolno było żadnej cytryny-ale ona właściwie nie jest konieczna-bez
              przesady da się to wypić !
          • elve Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 07.04.06, 15:41
            toż ta argumentacja pani doktor kompletnie nie ma sensu - w życiu też cały czas
            siedzisz i nic nie robisz? przecież organizm spala cukier w różnym rodzaju
            aktywności, imo wynik po normalnym zachowaniu (czyli np spacerze) nie będzie
            zaniżony tylko właśnie miarodajny. no chyba że ktoś jest typem, który cały dzień
            siedzi i nic nie robi, wtedy oczywiście po wypiciu gluta tez powinien siedzieć.
            • elve ok, cofam 07.04.06, 15:43
              argumentacja pani doktor jest zgodna z zaleceniami WHO, a z tym nie będę
              dyskutować wink choć tez mam ochotę wink
    • mezi6 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 07.04.06, 20:24
      Ja piłam z cytrynką nawet trzeba było przynieść soczek, po wypiciu do domu
      sobie pojechałam, potem przyjechałam z powrotem. W ogóle mi to smakowało.
      • karolah2 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 07.04.06, 22:12
        a nam tak smakowało,ze w kibelek polecialo big_grin
    • mama.asia Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 07.04.06, 22:21
      Mnie też się wydaje, że takie siedzenie w przychodni na krześle przez 2 h jest
      bez sensu. Przecież wiadomo, że nie będę wtedy uprawiać joggingu, czy pływać,
      chodziło mi tylko o spędzenie tych 2 h w domu, dokąd dojechałabym samochodem, bo
      sawsze to zdrowsze niż siedzenie wśród chorych ludzi w poczekalni.
      • agata51881 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 08.04.06, 02:14
        Ja to milam robiony test na glukoze przez 3 godziny. Po przyjsciu do przychodni
        pobrali mi krew potem odrazu podali mi do picia glukoze i po godzinie znow
        pobrali mi krew. Po nastepnej godzinie znow i po jeszcze jednej tez bylo to
        samo. Wszystko wyszlo ok a ja siedzialam na czczo i rak nie moglam zginac bo 2
        razy pobierali z prawej reki i dwa razy z lewej. I nie moglam nigdzie sie ruszac
        z przychodni sad
    • studentka_poloznictwa Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 10.04.06, 09:26
      test ten jest bardzo nielubiany przez kobiety, samo wypicie takiej ilości glukozy bywa trudnym zadaniem, a póżniej to oczekiwanie, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo badanie to jest bardzo ważne i wazne jest, aby właściwie go wykonać!!!
      a pierwsze słyszę, że tak ważne badanie wykonuję się glukometrem, wydaję mi się to nie właściwe, gdyż glukometr nie jest w 100% dokładny...
      Myślę, że trzeba w takim wypadku zaprotestować i domagać się wykonania tego badania w sposób właściwy, czyli nie glukometrem
      • mama.asia glukometr 10.04.06, 10:52
        No właśnie, jak to jest z tym glukometrem? W mojej przychodni to badanie robią
        pobierając krew z palca i przy pomocy glukometru. Tu, na forum czytam sprzeczne
        opinie na ten temat. Jak wy miałyście wykonywane to badanie? Może powinnam
        badanie wykonać gdzie indziej? Muszę się zdecydować do jutra.
        Asia
    • kiddy Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 08.01.16, 11:37
      To ma znaczenie. Niedawno trafiłam na blog lekarki, któa bardzo dokładnie wyjaśniała mechanizmy związane z tym badaniem. Pobranie krwi z palca jest powszechnym błędem, wynik nie jest wiarygodny. Zresztą wystarczy poczytać ulotkę glukometru, żeby wiedzieć, że krew wyciskana z palca nie nadaje się do badania. A panie często sie spieszą i wyciskają. Po co? To jest tylko jedno pobranie więcej. Kolejna sprawa to to, jak spędzać czas między badaniami. Siedzieć i jak najmniej się ruszać. O niejedzeniu nie mówię, bo to jasne. Ruch fałszuje wyniki. Proszę, tu jest to dokładnie opisane: doktormagda.blogspot.com/2014/10/jak-koncertowo-schrzanic-test-z-glukoza.html i tu:doktormagda.blogspot.com/2014/09/zdrowie-nowe-zalecenia-cukrzyca-w-ciazy.html
      • baola2 Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 08.01.16, 14:23
        U mnie przy badaniu najpierw sprawdzili poziom cukru glukometrem a potem i tak zrobili badanie z krwi. I całe szczęście, bo wynik z glukometru na czczo wyszedł 91 (czyli w górnej granicy normy) a z krwi jeśli dobrze pamiętam 75. Jeśli u Ciebie robią badanie tylko glukometrem to chyba faktycznie warto zmienić przychodnię, bo wynik będzie niemiarodajny.
        • gacek-junior Re: test na obciążenie glukozą 75 g?? 08.01.16, 16:16
          Właśnie dzisiaj miałam robione badanie. Miałam siedzieć przez 2 godz w poczekalni. W sumie dobrze, bo po 15 min zrobiło mi się strasznie słabo, a dziewczyna obok po godzinie mało nie zasnęła na siedząco.
          Najpierw miałam badanie glukometrem - wyszło 89, a z krwi wynik pierwszy to 76, czyli spora jednak różnica. Myślę, że glukometrem robi się na wszelki wypadek, obok siedział starszy Pan i jemu wyszedł tak wysoki poziom, że nie podali mu glukozy tylko miał iść do lekarza po zaświadczenie, że z takim wynikiem może mieć podaną glukozę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka