listkp 05.05.06, 07:17 Kiedy lekarz zwykłym badaniem ginekologicznym może potwierdzić ciążę? Test mi wyszedł pozytywny. To jest cyba trzeci tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agan10 Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 07:22 ja byłam 3 tygodnie, dzień wcześniej zrobiłam test.lekarz powiedzial, że macica jest ładnie powiększona.z tego wniosek, że już trzytygodniową ciążę najlepiej potwierdzoną testem lekarz może stwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
listkp Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 07:33 dziękuję za odpowiedz. Mam nadzieję, że lekarz potwierdzi. Już bardzo się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 08:03 Macie pewnie na myśli trzeci tydzień od zapłodnienia. Oznacza to piąty tydzień od ostatniej miesiączki i zarazem piąty tydzień ciąży. W tym czasie badaniem palpacyjnym lekarz potwierdzi rozpulchnioną macicę, typową dla wczesnej ciąży. Na USG będzie coś widać między 6 a 8 tygodniem ciąży. ------------ Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy Czekamy na Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw10 Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 22:36 No właśnie - na USG dopiero później można dojrzeć, ale być może jest to też sprawa indywidualna dla każdej kobiety? Ja byłam u swojego ginekologa na zwykłej wizycie kontrolnej, nie podejrzewałam że mogę być w ciąży i na USG rzeczywiście nic nie było widać - a to był już prawdopodobnie 4tc! Ale jak za dwa tygodnie pojawiłam się u niego drugi raz (już po zrobionym teście) okazało się, że to już ok.6,5tc i było widać już bardzo dobrze maleńką fasolkę. Niezapomniane wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 22:49 ale 6tc=tj.od dnia miesiączki? (nie od zaplodnienia,czyli od owulacji),jak Ci lekarz okreslil tygodnie ciąży?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw10 Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 22:55 hmmm.... od ostatniej miesiączki Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: potwierdzenie ciąży 05.05.06, 23:02 ja wlasnie tez juz nie wiem...bo od owulacji to mam 3tygodnie,ale od miesiączki to 6 tyg,i ktory to jest tydzien ciąży???bądz mądry i pisz wiersze... Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: potwierdzenie ciąży 06.05.06, 00:58 Lekarze przeważnie liczą tc od daty ostatniej miesiączki, nawet, jesli podasz datę owulacji/poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: potwierdzenie ciąży 06.05.06, 12:28 Ciążę zawsze liczy się od miesiączki,a u mnie dzidzia na usg była już widoczna w 5 tc. Odpowiedz Link Zgłoś