Dodaj do ulubionych

dziecko z hypotrofią

03.06.06, 13:12
Czy któraś z was urodziła dziecko z cechami hypotrofii i jakie było lub są
konsekwencje tego . No i jaka przyczyna.u mnie łożysko przestało działać koło
36 tygodnia do 39 żadnych objawów a mały nie był odżywiany. potem spadek
tętna na ktg i błyskawiczna cesarka. Mały urodził się chudy jak patyk i z b.
suchą skórą.Ważył 2700.A lekarz nawet nie wyjaśnił skąd to się wzięło .Dodam
że nigdy nie paliłam i b. dobrze się odżywiałam w ciąży!
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 13:24
      W etiologii hipotrofii płodu sa czynniki płodowe,łozyskowe oraz matczyne.
      Wsród czynników płodowo-łozyskowych zalicza się zaburzenia
      chromosomalne,zespoły genetyczne,wady wrodzone,zakażenia oraz nieprawidłowości
      łożyskowe.Zakażeniami prowadzącymi najczęściej do powstania tego powikłania są
      różyczka,cytomegalia,toksoplazmoza czy też infekcja wirusem opryszczki.
      Zmiany łożyskowe to oprócz nieprawidłowej budowy,przedwczesne oddzielenie i
      łożysko przodujące.Czynnik matczyny to obniżony przepływ krwi przez łożysko i
      macicę powoduje nieprawidłową dostawę substratów odżywczych do płodu i w
      konsekwencji jego nieprawidłowy rozwój.Nieprawidłowy przepływ przez naczynia
      matczyne najczęściej spowodowany jest chorobami naczyń,przewlekłym
      nadciśnieniem tetniczym,cukrzycą,niedokrwistość,zespół antyfosfolipidowy.
      Wiele przyczyn nie da się wykryć czy wytłumaczyć i nie zawsze wiadomo skąd się
      wzięło.Czasami etiologia jest nieznana.
      Pzdr.gosia
    • dorotadu Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 13:27
      www.google.pl/search?hl=pl&q=hipotrofia&lr=
    • i01 Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 14:29
      Mój maluch ma 2 tyg. waga 2700, W 38 tygodniu ciazy zaproponowano mi badanie,
      amniopunkcje na dojrzałosc płodu. Odmówilam. Wypis ze szpitala-hipotrofia płodu.
      U mnie był jakis kłopot z przepływamu w łozysku, Podobnie jak ty nie paliłam
      nie piłam alkoholu itp. Po cesarce nie miałam pokarmu, mały nie jadł 2 dni i
      spadał na wadze, po czym dostał kroplówki i był karmiony sztucznie.
      Moze podasz mi maila do siebie, chetnie bym sie podzieliła uwagami i
      obserwacjami, jak sie obchpodzic z małym hipotrofikiem
      • wronka30 Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 20:36
        Please, napisz cos wiecej.Ja wlasnie dzis koncze 37 tydzien a dzidzi wazy okolo
        2,5 kilo..Mialam wczoraj badania USG i od wewnatrz, ale lozysko dziala okey
        podobno. Ja juz przytylam 14 kilo i dobrze sie odrzywiam..Moge tez wczesniej
        urodzic bo wczoraj KTG wykazalo regularne skurcze, szyji juz nie ma..Czop
        odchodzi..A ja jeszcze chce zeby dzidzia sobie podrosla, chocoaz do trzech
        kilo..Wystraszylam sie ta hipotrofia bardzo..Jedyne pocieszenie to to ze moja
        mama miala taka samo, pierwsze dziecko 2,750 w terminie, a moja siostra 3,100
        dwa tygodnie po terminie...Dzieciaki po 9 punktow apgara...Prosze odpisz cos
        wiecej, to dla mnie bardzo wazne.. monika
        • lovable8 Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 20:39
          Dziewczyny, pamietajcie, ze wymiary z usg nie sa do konca wiarygodne, czesto
          dzieci rodza sie wieksze badz mniejsze niz to wynika z wczesniejszych obliczen,
          wiec bez paniki smile
          • jir Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 21:05
            Dziś jest juz ok. Mały ma 2 mc. Jest karmiony piersią i waży już 5200 apetyt ma
            ogromny. Nie wiem czy będą jakieś konsekwencje w przyszłości mam nadzieję że
            nie.Dostał 8 pkt w skali Apgar.Lekarka mówiła że mam karmić na żądanie i
            jestem bardzo umęczona ciągłym karmieniem ale to nic ważne że maleństwo rośnie.
            Smiję się że mały dlatego tyle je bo boi się że będzie znowu głodzony!!
          • jir Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 21:11
            Na usg w 35 tyg.mały ważył średnio 2500 w ciągu 4 tyg przybrał tylko 200 gram.
            Urodził się chudy bez tkanki tłuszczowej i z b.suchym naskórkiem. Był
            nawadniany w szpitalu i smarowany alantanem. W domku kąpiel w Oilatum i szybko
            doszedł do siebie. na razie jest zdrowiutki. I aby tak dalej. Ale powiem
            szczerze że ja przezyłam szok, Nic nie wskazywało na to że łożysko nie działa.
    • kmianka Re: dziecko z hypotrofią 03.06.06, 23:52
      W sumie waga 2700 miesci sie jeszcze w normie, ja w 37 tc urodzilam
      hypotrofika, ktory wazyl 2300. I tez nie wiadomo, co bylo przyczyna hypotrofii.
      Pocieszę Cie jednak, bo to moje male juz niedlugo bedzie mialo 3 lata i jest
      okazem zdrowia smile
      Nic sie nie martw, dobrze bedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka