ekaczmarczyk Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 15:10 U mnie w Sosnowcu około 38 zł, 20.tabletek Odpowiedz Link Zgłoś
gosiunia11 Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 15:14 U mnie podbnie.około 40 zł za opakowanie Odpowiedz Link Zgłoś
balbusiaba Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 15:23 zakres cenowy z jakim się osobiście spotkałam to 30 - 40 zł. Można upolować za 30, ale trzeba poszukać. Ja raz trafiłam przypadkiem na taką cenę, neistety następne opakowania kupowałam gdzie indziej z braku czasu nie wrócłam do taniej apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
naranja Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 15:27 A ja w krakowie w Aptece Centrum (na Wieniawskiego kolo Almy) płaciłam 28,40 PLN pzdr -- naranja Odpowiedz Link Zgłoś
kachutka Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 15:31 Ja w Katowicach w aptece w centrum handlowym Belg płaciłam 29,00 Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Ile kosztuje Duphaston??? 08.06.06, 23:32 Nie pamiętam już ile kosztuje, ale w ciągu 2 ciąży wydałam majątek((. A teraz przeczytałam w wyborczej, w tym dodatku o lekach, że kiedyś (!!!!!) podawano go przy zagrażających poronieniach, ale stwierdzono, że nic nie daje, a wręcz przeciwnie - może szkodzić. To co? Wyborcza kłamie, czy lekarze u nas niedoinformowani. Dodam, że ja przy drugiej ciąży miałam totalny zanik mózgu i ciągle zapominałam o tym nieszczęsnym leku i w końcu, mimo wskazań lekarza, dałam sobie z nim spokój. Ale i nie leżałam 20/24 godz, bo nie da się przy ruchliwym kilkunastomiesięczniaku. Dziecko mam zdrowe i terminowe, czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: Do est3... 09.06.06, 00:15 Czy mogłabyś mi powiedzieć,w jaki sposób może zaszkodzić branie tego leku? Co było napisane w tym artykule, o negatywnych skutkach przyjmowania go? Właśni dziś wróciłam od lekarza, który przepisał mi branie go...A jeszcze chciałam powiedzieć, że w pierwszej ciąży również go brałam. Wdzięczna będę za informację... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: Do est3... 09.06.06, 09:09 o rany, nie panikujcie. Duphaston w żaden sposób nie zaszkodzi!!!! W końcu duphaston to progesteron, a ten jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży. Więc jesli w organizmie jest go za mało - to pomoże utrzymać ciążę. Jeśli zaś organizm ma tyle ile trzeba progesteronu - to dodatkowa suplementacja nic nie zmieni i co ma być to będzie.Może o to chodziło z tym że nie działał? Jego podawanie nie zaszkodzi w żadnym wypadku, a brak progesteronu w ciązy może doprowadzić do jej poronienia. Wrzuć sobie na wyszukiwarkę tutaj na gazecie czy na googlach progesteron to zobaczysz jak ważną funkcję pełni on podczas ciąży (zwłaszcza do momentu aż łożysko przejmie całkowicie swoją funkcję). Wydaje mi sie że lekarz chyba żadnej z nas nie narażałby celowo na jakiekolwiek ryzyko związane z braniem tabletek które "nie działają a mogą zaszkodzić" . boszzzzzzzzzzzzzzzz............ Dziewczyny pytajcie swoich lekarzy, lub szukajcie gdzie sie da, a nie ktoś coś gdzieś usłyszał, przeczytał, napisał na forum i to już jest wyrocznia dla reszty i panika wokół.... Zapytaj dziewczyn które dzięki duphastonowi czy luteinie(bo oba te leki to progesteron) utrzymały ciążę i urodziły dzieciaczki czy zrezygnowałyby z brania tego leku??? Nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
tusia00 duphaston 09.06.06, 13:00 pierwsze slysze zeby duphaston szkodzil ja go bralam od poczatku ciazy do 16 tyg potem przeszlam na luteine dopochwowa ktora biore do dzis bo bez niej dostaje skurczy i bede brala do konca ciazy Dlatego przeszlam na luteine bo lekarz twierdzil ze duphaston jest dobry ale luteina jest bardziej przyswajalna przez miesien macicy i ja sama zauwazylam roznice{cena prawie taka sama roznica kilku zloty} Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: Do elieka . .. 09.06.06, 15:29 Mówiąc szczerze, wcale nie watpię w pozytywne działanie Duphastonu. Zadałam to pytanie z czystej ciekawości, co tam napisali w tej gazecie,, Ufam bardzo swojemu lekarzowi i nie wierze, że chciałby mi w jaki kolwiek sposób zaszkodzić. Pierwszej ciąży niestety nie udało sie uratować , nie brałam wtedy żadnych leków, ale też chodziłam do innego lekarza, który powiedział, że trzeba czekać, natura sama zdecyduje (z tego co się zoriętowałam na forum, o zgrozo, jest to dość często wypowiadane zdanie przez lekarzy). W drugiej ciąży trafiłam do swojego obecnego lekarza i już brałam Duphaston i wszystko było ok . Lekarz dokładnie wytłumaczył mi działanie tego leku. Teraz w trzeciej też będe go brała i napewno, żadem artykuł z gazety bądż zasłyszane od kogoś informacje nie spowodują, że zrezygnuje z tego. Ciekawa była coż tam ciekawego wybazgrały pismaki. Znam osobiście kilka dziewczyn, którym Duphaston również pomógł. Ale dziękuję za reakcję, gdybym myslała inaczej napewno Twoja wypowiedż by mi troszkę otworzyła oczy, a może komuś otworzyła Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Do est3... 10.06.06, 22:32 Ja nie jestem lekarzem, ani nie prowadzę badań nad duphastonem, jako ciekawostkę podaję tylko, co wyczytałam w leksykonie leków GW. Sama zrobiłam wielkie oczy, bo, jak napisałam, miałam problemy w ciąży i w obu go brałam. A więc. w zastosowaniu min. piszą: "kontrowersyjne jest wskazanie, aby stosować lek w zapobieganiu poronieniom nawykowym i zagrażającym" i dalej w "jeśli jesteś w ciąży" piszą: "Gestageny były stosowane w przeszłości w I trysemestrze ciąży w leczeniu poronień. Nie wykazano jednak, aby leczenie takie było skuteczne, ponieważ najczęstszą przyczyną poronień jest nieprawidłowo zbudowana zygota, na co gastrogeny nie mają żadnego wpływu. Stwierdzono natomiast, że gastrogeny mogą powodować zaburzenia rozwojowe u płodów i maskulinizację płodów żeńskich. W wielu krajach istnieje zakaz stosowania tych leków u kobiet w ciąży. Leku nie wolno stosować także w czasie karmienia piersią." Z tego wynika, że nie stwierdzono, że pomaga, a stwierdzono, że szkodzi. Więc po co go brać? O skutkach niedoborów lub nadmiaru niby nieszkodliwych hormonów proponuję poczytać w "płci mózgu" zdaje się, że tam opisywano skutki leczenia hormonami w przeszłości. Nie traktuje tego artykułu jak wyroczni, ale warto się zastanowić. A jeśli to prawda, lekarze powinni o tym informować. Okazuje się, że nie powinno się brać duphastonu podczas karmienia, a ja karmiłam, brałam i lekarz nic nie powiedział. No nic. Tyle wyjaśnień. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
viwka gdzie taniej w Wawie? < 40?? 11.06.06, 21:31 W Konstancinie praaaawie 40 zł. Moze dziewczyny z Wawy napiszecie, gdzie można go taniej kupić? toć to 40zł/tydzień + nospa... łoj...Na razie wykupiłam po te 39.. Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: gdzie taniej w Wawie? < 40?? 11.06.06, 21:57 Ja mieszkam pod W-wą, zapłaciłam 38,90 zł za opakowanie. Czyli wcale nie taniej. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
balbusiaba Re: gdzie taniej w Wawie? < 40?? 12.06.06, 08:45 ja kupiłam jakieś dw amiesiące temu douphaston po ok. 32 zł w aptece na fabrycznej w piasecznie - z konstancina masz blisko Odpowiedz Link Zgłoś
mamaweroniki2 Re: gdzie taniej w Wawie? < 40?? 12.06.06, 08:54 U nas 38 zł. We zystkich aptekach. Odpowiedz Link Zgłoś