Dodaj do ulubionych

czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała

13.06.06, 09:35
o usuwaniu przez jakas ciezarna?
bo obruszał mi sie zab który trzeba usunac(nie da sie juz nic innego zrobic)
nie boli ,ani nic w tym stylu,ale musze wyrwac(bo jest widoczny) no i ginek.
mówi ze mozna,a dentysta sie boi wyrywac w ciazysad no i ja tez sie boje!!!
boje sie ze istnieje ryzyko poronienia,dlatego zanim pójde do innego dentysty
chce pytac kogo sie da.
dziewczyny,byłabym wdzieczna za wasze rady!!!!!!!!!
dodam ze jestem w drugim trymestrze w 22 tc
Obserwuj wątek
    • kikaaaa Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 09:44
      Jak byłam u dentysty też w II trymestrze to okazało sie że mam do usunięcia ząb i dentystka powiedziała że jak urodze i przestanę karmić to mam iść go usunąć.
      Dodam że to jest ząbek zepsuty (ósemka).
      Podobno nie usuwa sie zębów w ciąży, moja ginka to potwierdziła.
      Można leczyć.
      Nie usuwa się chyba dlatego że robi ci się tam otwarta rana i latwo o jakieś zarazki, ale nie jestem do końca pewna.
      Może skonsultuj się z innym dentystą i ginekologiem
      • maw3 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 09:58
        Jak byłąm w 7 -mym mies ciąży załamałam sobie zęba jedząc bułkęsmile.Dentystka
        stwierdziła, że to co po nim zostało trzeba usunąć - ale dopiero jak urodzę.
        Dała mi jakeiś znieczulenie dla ciężarnych i jakoś go tam zabezpieczyła na
        przetrwanie, ale usunęłam rzeczywiście dopiero jakieś 3 mies po porodzie.
        • mariolka55 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:03
          maw3 napisała:

> Jak byłąm w 7 -mym mies ciąży załamałam sobie zęba jedząc bułkęsmile.Dentystka
          > stwierdziła, że to co po nim zostało trzeba usunąć - ale dopiero jak urodzę.
          > Dała mi jakeiś znieczulenie dla ciężarnych i jakoś go tam zabezpieczyła na
          > przetrwanie, ale usunęłam rzeczywiście dopiero jakieś 3 mies po porodzie.

no własnie mi sie ten zab złamał w pierwszej ciazy i dentysta tez mi go zrobił
          na "przetrwanie" i ten zab "trwał" przed planowaniem drugiej ciazy poszłam do
          dentysty ale on stwierdził ze nie ma sensu ruszac bo to sie trzyma dobrze,no a
          teraz zauwazyłam ze ten zab sie cały rusza i tylko czekam kiedy wylecisad((
          cholera!
      • mariolka55 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 09:59
        no własnie o ta otwarta rane mi chodzisad mi dentysta mówi ze sie nie usuwa a
        ginek.ze mozna wszystko robic oprócz przeswietlenia i zgłupiałam trochesad to
        jest zab widoczny z którym musze cos zrobic,ósemke tez mam juz dawno do
        usuniecia ale tym sie nie przejmuje...

dodatkowo stresuje mnie jeszcze fakt ze jak raz usuwałam zeba (to była dolna 7)
        to miałam potem krwotok,fakt ze to było pod narkoza i zamiast po zabiegu
        wypoczywac to ja poszłam na noc do pracy i pewnie stad ten krwotok,no ale to
        mnie dodatkowo stresujesad
        • mamaweroniki2 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:04
          A aj sie Wam narażę. Usuwałam zęba w ciąży. W I trymestrze. Musiała m i
          usunęłam. Natomiast nie podjęłam sie leczenia kanałowego chociaż tak zachwalano
          i że w ciąży jest za darmo. Nie dziękuję.
          • mariolka55 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:10
            mamaweroniki2 napisała:

> A aj sie Wam narażę. Usuwałam zęba w ciąży. W I trymestrze. Musiała m i
            > usunęłam. Natomiast nie podjęłam sie leczenia kanałowego chociaż tak
            zachwalano
            >
            > i że w ciąży jest za darmo. Nie dziękuję.

czemu sie narazisz? własnie o to sie pytam czy ktos usuwalsmile bo ja chyba nie
            bede miec innego wyjscia ale boje sie jak cholerasad
            • kikaaaa Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:17
              Jak można to dlaczego nie usunąć szczególnie gdy jest to uciążliwe.
              Albo przynajmniej niech CI to zabezpieczą, z drugiej strony pewnie przy zwiększonej higienie przez jakiś okres nic Ci nie grozi.
              Lepiej aby ząbkiem zajął sie stomatolog niż ma sam wypaść.
              Powodzenia
            • mamaweroniki2 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:28
              Wyrywałam bo bolał jak cholera i dentystka stwierdziła że więcej złego będzie z
              chorego zęba niż z jego wyrwania. To był stan krytyczny bo byłam opuchnięta jak
              nie wiem.
    • korlewna Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:18
      mój dentysta usunie mi zieba, jesli będzie trzeba. Co z tego, ze nie bedzie
      rany po usunięciu, skoro kupę bakterii będzie od zęba przedostawać sie układem
      limfatycznym do calego organizmu i rozsiewać zapalenie.
      Moja ginekolog twierdzi, ze jeśli można zeba naprawiac, to sie go naprawia, a
      jeśli jest w takim stanie, ze nie da rady, to się usuwa.... i ciąża nie ma tu
      nic do rzeczy.
      Co do samego usuwania zeba ciązarnym - kobieta dostaje czyste znieczulenie,
      zeby nie zaszkodzić dziecku. A o zębodół dba się szczegolnie troskliwie, zeby
      nie wdało się żadne zakażenie.
      • mamaweroniki2 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:30
        Pilnowałam żeby po jedzeniu zawsze dobrze wypłukać dziurke po zębye i płukałam
        rumniankiem żeby nie było zapalenia i nie szkodliwe. Tak mi dentystka
        poradziła.
    • benita30 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:31
      Usunęłam dwie ósemki w I trymestrze. Nie bylo na co czekać bo zaczęły się psuć
      a dostęp beznadziejny (nie bylo na nie miejsca). Mam jeszcze jedną do wyrwania
      bo rosnie w policzek i chyba pojdę w ciąży (trzeci trymestr - później nie
      bedzie czasu)
      A i dzidziusiowi nic złego się nie stało.
    • elieka Mariolka 13.06.06, 10:38
      spokojnie możesz usunąć ząbka, nic sie nie stanie ani Tobie ani dziecku!!
      Tylko niech dentysta weźmie pod uwagę Twoją ciążę przy znieczulaniu. smile
      Jeśli chcesz, dam Ci namiar na dobrego dentystę w Hucie, który na pewno "robi
      zęby" ciężarówkom i robi bardzo dokładnie i bardzo dobrze smile
      Nie masz czego się bać!!!
    • malgos_79 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 10:40
      ja wyrywalam zęba w I trymestrze, a dokladniej w 8 tygodniu. Balam się, bo
      ciąża byla taka mloda, ale lekarz powiedzial, że mniejsze zlo to wyrwać chorego
      zęba, niż mialaby się rozwinać jakaś infekcja. Teraz jestem w 31 tc, i wszystko
      jest ok.
    • mariolka55 Elieka 13.06.06, 10:54
      jak ci sie chce to mozesz mi dac namiarysmilena gazetowy,a powiedz mi co u ciebie?
      lezysz sobie dalej?wszystko okey? który juz tydz.?
      • mada1977 Re: Elieka 13.06.06, 15:10
        moja dentystka powiedziela mi (tez jest w cizy), ze najlepszy okres na robienie
        czegos z zebami to wlasnie II trymestr. jesli nic nie da sie zrobic np zalozyc
        lekarstwa to mysle ze lepiej wyrwac bo lepsze to niz zakazenie od chorego zeba.
        najlepiej znajdz dobredo dentyste jesli jestes z waw moge dac ci namiary na moja
        dentystke (swietna babka). pozdrawiam
        • mariolka55 Re: Elieka 13.06.06, 15:59
          mada1977 napisała:

> moja dentystka powiedziela mi (tez jest w cizy), ze najlepszy okres na
          robienie
          > czegos z zebami to wlasnie II trymestr. jesli nic nie da sie zrobic np zalozyc
          > lekarstwa to mysle ze lepiej wyrwac bo lepsze to niz zakazenie od chorego
          zeba.
          > najlepiej znajdz dobredo dentyste jesli jestes z waw moge dac ci namiary na
          moj
          > a
          > dentystke (swietna babka). pozdrawiam

no własnie tez mi sie wydaje ze drugi trymestr jest najlepszy,
          no niestety Krakówsad
    • halszkabronstein Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 11:09
      Ja leczyłam kanałowo ząb w 6 miesiącu, w sumie przez 5 godzin . Niestety w
      ciąży nie mogłóam wykonać prześwietlenia - ide na nie po porodzie , musiałam
      wyleczyć bo strasznie bolał . Wzystko jednak jest ok , bez problemu można
      leczyć zęby , a gdy dentysta wie to po prostu nie używa np pewnych
      preparatów smile.
      • ma.pi Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 16:28
        Ja wyrywalam zeba w ciazy ze znieczuleniem. Wszystko w pozadku, dziecko ma juz
        prawie rok.

Jak sie cos dzieje z zebami to trzeba leczyc, czy nawet wyrwac. Infekcja ktora
        sie rozwinie od chorego zeba jest bardziej niebezpieczna dla plodu niz leczenie
        czy znieczulenie.

Pozdr.
        • rengur Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 16:39
          Moja siostra miała w drugim trymestrze usuwaną "zaklinowaną 8" czyli dłutowanie
          zęba sad, znieczulenie oczywiście miała ale słabsze niż zwykle.
          • mariolka55 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 17:16
            rengur napisała:

> Moja siostra miała w drugim trymestrze usuwaną "zaklinowaną 8" czyli
            dłutowanie
            >
            > zęba sad, znieczulenie oczywiście miała ale słabsze niż zwykle.

jeju...ale to słabsze znieczulenie ja znieczuliło? czy bolało?
    • anrenata Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 13.06.06, 17:02
      Witaj
      Jeżeli ten ząb jest po leczeniu kanałowym,a sądząc po Twoim opisie pewnie
      tak,to nie liczyłabym na to,że w najbliższym czasie rozboli,a to co Ci się
      rusza to pewnie ta odbudowa,którą zabezpieczył Ci korzeń ostatnim razem Twój
      dentysta.Masz tylko takie wrażenie,że wszystko Ci się rusza.Najlepiej idź do
      stomatologa,niech wyjmie Ci tylko ten ruszjący się fragnent,a z resztą poczekaj
      do porodu.Owszem drugi trymestr jest bezpieczny,są odpowiednie znieczulenia,ale
      też swoim pacjentkom radzę poczekać jeśli to nie jest nic pilnego i nie
      boli.Upewnij się tylko,czy na pewno pozostawiony korzeń nie rozboli,czyli,że
      był leczony dobrze kanałowo.Jeśli zaś nie był leczony kanałowo to lepiej się go
      pozbyć bo pewnie w najmniej odpowiednim momencie da o sobie znać.Pozdrawiam.
      • mariolka55 anrenata 13.06.06, 17:24
        witajsmile czy jestes moze dentysta? tak wywnioskowałam...
        wiec zab mnie raczej nie rozboli,bo on był leczony mocno(nie wiem czy kanałowo)
        nigdy mnie nie bolał,potem juz było w nim wiecej plomb niz zeba i sie w koncu
        złamał (to było w pierwszej ciazy)wiec dentysta tymczasowo mi zrobił takiego
        zeba "wbitego do korzenia" i to mi sie teraz rusza,(zreszta inny zab taki
        zblabowany tez chodzi,chyba tez dziasła sa rozpulchnione)no i czuje ze bedzie
        trzeba ten korzen wyrwac i uzupełnic ubytek,bo zab jest widocznysad((((((((
        • anrenata Re: anrenata 13.06.06, 22:24
          Tak,jestem dentystą.
          No jeśli to ząb z przodu,to musisz o uzupełnieniu go pomyśleć,ale nawet jeśli
          go usuniesz to i tak od razu zęba nie uda się wstawić,bo rana musi się zagoić
          no i kość w tym miejscu zregenerować,ale jak usuniesz to na pewno dentysta nie
          zostawi Cię bez zęba tylko zaproponuję coś tymczasowego.A ten ruszający się
          wkręt razem z tym ulepionym ząbkiem trzeba wyjąć,to nie będzie bolało,grozi to
          tym ,że możesz go połknąć,zadławic się nim,zresztą i tak nie spełnia swojej
          funkcji.Ale żebyś mnie dobrze zrozumiała,bez zęba nie musisz chodzić,bo zawsze
          w takch syt robi się coś tymczasowego,a zakłada się dzień czy dwa po ekstrakcji.
          Także akurat brakiem zęba się nie martw.Pozdrawiam.
          • mariolka55 Re: anrenata 13.06.06, 22:37
            no własnie tym brakiem zeba sie martwie tezsmileno bo wytrzymac 1-2 dni to mozna
            ale dłuzej to trochu niefajniesad a powiedz mi co mozna zrobic tymczasowego? i
            mówisz ze lepiej tego zeba usunac tak? no funkcji to on nie spełnia bo ja sie
            boje jesc zeby nie odpadłsmile
            bardzo ci dziekuje za rady,nawet nie myslałam ze bede mogła ze stomatologiem
            porozmawiac,jestem naprawde wdziecznasmile))
            • anrenata Re: anrenata 14.06.06, 11:23
              Ja uważam,że ten ruszający fragment trzeba wyjąć,a z resztą,to już jak
              zdecyduje Twój dentysta,bo czasem taki sfatygowany po leczeniu,martwy ząb może
              się ciężko usuwać,bywa,że się kruszy,a wiadomo,wtedy pacjent się stresuje,no a
              stres w ciąży itd.Ale wcale tak być nie musi.A tymczasowo,kiedy wyrwie się zęba
              z przodu można do czasu wykonania uzupełnienia na stałe wykonać taką
              mikroprotezkę,czyli takiego wkładanego ząbka.Nie jest to super estetyczne,ale
              niektórzy pacjenci potrafią z czymś takim długo chodzić i wcale potem nie chcą
              robić mostu np,tak im wygodnie.Jest to przejściowe rozwiązanie do czasu aż kość
              w tym miejscu się ostatecznie ukształtuje po usunięciu.Oczywiście jak ktoś się
              upiera,można od razu na stałe wstawić ząb,ale wtedy kiedy tak kość np
              minimalnie zaniknie,wtedy będzie przerwa pomiędzy tym wstawionym ząbkiem a
              dziąsłem.Najlepiej to zapytaj o wszystko swojego dentystę i poproś,żeby nie
              zostawiał Cię bez zęba.
              • mariolka55 Re: anrenata 14.06.06, 12:19
                dziekismile
      • niki_222 Re: czy któras wyrywała zeba w ciazy,lub słyszała 14.06.06, 10:05
        chyba mozna,wiem ze powinno sie leczyc zeby a usuwac chyba mozna,zabronione
        jest tylko przeswietlenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka