Dodaj do ulubionych

kolejny ważny atut cc

22.06.06, 12:45
piszę do przyszłych mam, które zastanawiają się czy cc czy psn; ja jestem
zdecydowaną zwolenniczką cc (mam za sobą psn i cc); w tej chwili męczą mnie
konsekwencje psn - hemoroidy!!!!! KOszmar, z którym boryka się ponad 40%
kobiet po psn; nie miałam i nie mam kłopotów z trawieniem więc nie jest to
kwestia diety i zaparć;
Obserwuj wątek
    • demarta Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 12:48
      ja też miałam cc, a hemoroidy po ciąży mam do dzisiaj. jak dla mnie to bzdurny
      argument.
      • malgosiek2 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 12:55
        Oczywiście,ze bzdurny argument,bo hemoroidy nie robią się po psn tylko JUŻ w
        czasie ciąży.
        pzdr.gosia
        • kaja5 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 12:58
          A co ty pupą rodziłaś, że miałaś hemoroidy?Ja rodziłam natrualnie i żadnych
          hemoroidów nie miałam.Nie słyszałam też by ktos miał je z powodu porodu
          naturalnego.
          Jakie ty bzdury wypisujesz.Gdybym miała sie zdecydować na cc tylko ze wzgl. na
          fakt, zę po porodzie naturalnym miałabym mieć hemoroidy to musiałabym być
          nienormalna.A z toba wszystko w porządku?
          • kinga333 Re: do kaja5 22.06.06, 15:49
            nie atakuj i nie obrażaj, bo takie są zasady formu, jak nie umiesz tego
            uszanować to powinnaś je opuścić lub nauczyć się tego;
            Jak widzisz mam które wybierają cc nie jest mało; pupą się nie rodzi, ale ona
            jest "dość blisko" miejsca którym rodzisz; przede wszystkim chodzi o wysiłek;
            ze mnaw porządku; życzę wszystkiego najlepszego kaju5

• gogo2 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:08
        Zgadzam się z demartą
    • malgosiek2 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 12:56
      Acha! to ma być atut?
      • kubaskowa Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:11
        no pewnie, że tak!! Ja rodziłam psn i niestety podczas parcia nabawiłam się tego
        dziadostwa - w ciąży nie miałam hemoroidów. Mądra położna podczas parcia
        wpychała je z powrotem, żeby nie popękały!!! Po porodzie ryczałam nie tylko z
        powodu popękanego krocza, ale głównym problemem stały się hemoroidy a i ból nie
        do zniesienia - coś okropnego - do dzisiaj mnie prześladują i gdybym wtedy
        wiedziała to co wiem dzisiaj załatwiłambym sobie cc - powód?
        hemoroidy, rozciągnięte mięśnie pochwy, cewki moczowej ( nietrzymanie moczu)i
        odbytnicy - bolące blizny - nierozpuszczone wrośnięte szwy - dopiero ok roku
        przestało tak boleć podczas stosuku - wystarczy??? Całe krocze mam teraz do bani
        - tyle problemów po jednym porodzie siłami natury - nastepny będzie przez cc.
        • kasiak37 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:15
          bo mialas do d.... lekarza stad te problemy.
    • malgosiek2 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:12
      Jeszcze coś.
      Jestem po 2 psn i nie mam ani JEDNEGO hemoroida.
      Pzdr.Gosia
      • kasiak37 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:18
        tez mam 2 psn za soba i teraz koncze 19 tc i nie wyobrazam sobie inaczej niz psn.
        • mariolka55 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:24
          kasiak37 napisała:

> tez mam 2 psn za soba i teraz koncze 19 tc i nie wyobrazam sobie inaczej niz
          ps
          > n.

a ja sie modle zeby wszystko było jak pierwszym razem bez problemów i zeby
          urodzic naturalnie
        • kinga333 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:25
          dotyczy to jak pisłam ponad 40 % kobiet, więc nie wszystkich; hemoroidy to
          wynik parcia, ale oczywoiscie nie tylko!!
          pewnie część pań nabawia sie ich podczas ciąży, albo i zupełnie przed nią z
          powodu zaparć;
          dlaczego taki atak ?? takie ostre słowa?
          ze mną bardzo dobrze, tak jak pisałam - pisze do mam które jeszcze nie
          zdecydowały czy psn czy cc; ja tej świadomości nie miałam i widzę, że większość
          z nas jej nie ma, stąd mój post; poczytjcie informacje na temat hemoroidów, to
          przekonacie się;
          bez krzyku proszę;

• mariolka55 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:28
            no ale jak mozna sie nie denerwowac jak ktos zacheca wystraszone kobitki do
            OPERACJI czym niewatpliwie jest cesarka ,podajac do tego takie bzdurne argumenty
        • reniatoja Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:34
          Lubie takie teksty "nie wyobrazam sobie" - a co zrobisz, jelsi Ci sie dziecko
          ułoży poprzecznie, albo w trakcie porodu pojawia sie komplikacje i konieczna
          będzie cesarka, albo z jakichś jeszcze innych względów bedziesz musiała ją
          mieć? Wtedy sobie wyobrazisz? Słabiutko z wyobraźnia, jesli nie potrafisz sobie
          wyobrazić takiej sytuacji. Chwała Bogu, że taki wynalazek jak cc istnieje. A ja
          jedynego hemoroida, jakiego mam (małego i bezpolesnego już dzisiaj) nabawiłam
          sie nie w trakcie ciąży tylko włąśnie porodu sn, wiec nie mócie, ze w rtakcie
          porodu nie mozna nabawic sie hemoroidów. Nie mówię, ze to ma być argument za
          cc, ale po prostu mocne parcie moze spowodowac powstanie hemoroidow.
      • mariolka55 jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 22.06.06, 13:23
        załatwiajcie sobie cesarke zeby nie miec hemoroidów!!!!!!WIEKSZEJ BZDURY NIE
        SŁYSZAŁAM
        a tak na marginesie to rodziłam naturalnie i nie mam hemoroidów,nie mam
        rozciagnietego krocza,mimo ze byłam nacinana wszystko sie ładnie zagoiło ,nic
        mi sie nie obnizyło i TRZYMAM moczsmile
        • reniatoja Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 13:36
          Jesteś szczęściarą. Wiele kobiet ma po porodzie hemoroidy, nie trzyma moczu i
          ma luźniejsze krocze niż przed porodem. Co nie znaczy, ze uważam, ze cc jest
          lepsze niz sn, ale po prostu nie wszystkie kobiety wychodzą z porodów tak
          pieknie bez szwanku jak Ty.
          • mariolka55 Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 13:50
            reniatoja napisała:

> Jesteś szczęściarą. Wiele kobiet ma po porodzie hemoroidy, nie trzyma moczu i
            > ma luźniejsze krocze niż przed porodem. Co nie znaczy, ze uważam, ze cc jest
            > lepsze niz sn, ale po prostu nie wszystkie kobiety wychodzą z porodów tak
            > pieknie bez szwanku jak Ty.

no zgadzam sie ,ale powiedz mi czy po cc wychodzi sie sie bez szwanku? przeciez
            to jest operacja,moja kolezanka np. miała 2 cc i lekarze nie polecaja jej 3-
            ciazy gdyz ma zrosty itp.pecherz zle zszyty,no i swedzaca blizne,no i jakby nie
            było miał 2 razy brzuch otwierany,a co jesli kiedys bedzie musiała miec znowu
            jakas operacje? cesarka to nie jest nic dobrego,oczywiscie jesli sa ku temu
            wskazania to jak najbardziej,ale denerwuja mnie argumenty typu -hemoroidy
            • doral2 Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 13:54
              jesli hemoroidy wychodzą po porodzie sn, to znaczy że kierowcy ciężarówek oraz
              dyrektorzy rodzą nagminnie...

co za bzdury, jesoo....
              • reniatoja Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 14:37
                A słyszałas może o tym, że istnieje wiecej niż jedna przyczyna takiej czy innej
                dolegliwosci? Ja nie napisałam, że hemoroidy wychodzą jedynie po porodzie sn. -
                u mnie pojawił sie w trakcie porodu i mam go do dzis, prawie 12 juz lat, mysle,
                ze z nim umre. W tej ciazy nie pojawil mi sie zaden nowy hemoroid a pewnie
                gdybym rodzila sn to pojawilby sie jakis nowy, nie wiem. Pewnie innym osobom
                pojawiaja sie w czasie ciazy, a jescze innym od zaparc czy siedzenia wiele
                godzin, nie wiem, nie jestem specjalistka od hemoroidow, wiem kiedy nabawilam
                sie swojego.
        • margonik Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 14:13
          Jedne kobiety mają problemy po SN, inne nie. A mało które (te z problemami)
          mówią o tym otwarcie (to w końcu rzeczy intymne i nic miłego). Ja mam dwie
          koleżanki, które po porodzie SN (juz kilka lat temu, bo dzieci mają odchowane)
          mają problem np. z siadaniem. Coś tam im wychodzi na wierzch (i nie chodzi o
          hemoroidy) i sprawia dyskomfort przy siadaniu - muszą się poprawiać.
          • margonik Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 14:15
            Dodam jeszcze, że jedna z nich w wielu < 30 doczekała się poważnej operacji
            ginekologicznej na skutek powikłań po SN (w czasie porodu miała pękniętą macicę
            i nie wygoiło się to wszystko, tak jak powinno). Dziewczyna jest bardzo
            drobniutka i powinna mieć CC, a lekarze podali jej oksytocynę i wydusili
            dziecko na siłę.
            • margonik miało być: (...) w wieku < 30 n/txt 22.06.06, 14:16
            • urge Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 16:57
              To że dziewczyna jest drobniutka nie jest żadnym wsazaniem do cc! Przeciwnie,
              na ogół drobne babki paradoksalnie rodzą łatwiej. Ja też jestem mała i drobna a
              urodziłam dwoje niemałych dzieci naturalnie, szybko i łatwo. W szpitalu miałam
              mierzoną miednicę i jakieś inne parametry istotne przy porodzie, wszystko
              miałam dużo mniejsze niż kilka innych babek które mierzyli razem ze mną więc
              się trochę przeraziłam -a okazało się że one rodziły mniejsze dzieci dużo
              dłużej i z problemami...
              Ale cała ta dyskusja jest mocno dziwna -cc to operacja którą powinno się
              odbywać tylko ze wskazań medycznych! Chociaż hemoroidów podczas parcia
              rzeczywiście można się nabawić...
              • reniatoja Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 19:24
                urge napisała:

> To że dziewczyna jest drobniutka nie jest żadnym wsazaniem do cc!

Myslę, ze sie mylisz, bardzo drobna budowa ciała (odległość miedzy kosćmi
                miednicy bodajże mniejsza niż 15 czy 16 cm) do cc i pewnie dlatego miałas
                mierzone te parametry - widać jesteś drobna, ale nie aż tak, zeby trzeba było
                robić cc. Jednak gdybyś tychwymogów nie spełniała to poród moze spowodować
                rozejscie sie kosci miednicy co jest bardzo bolesne i niebezpieczne dla zdrowia
                kobiety.

> Przeciwnie,
                > na ogół drobne babki paradoksalnie rodzą łatwiej.

Skad takie informacje? Jakieś żródła medyczne tak podają, czy tylko Twoje
                prywatne obserwacje?

> Ale cała ta dyskusja jest mocno dziwna -cc to operacja którą powinno się
                > odbywać tylko ze wskazań medycznych!

Masz rację. A jednak obecnie, zwłąscza w krajach innych niż Polska cc staje sie
                operacją, którą odbywa sie coraz cześciej na życzenie, preferuja ja i lekarze,
                i pacjentki, i szpitale.
                • urge Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 20:32
                  Parametry miałam mierzone bo rodziłam na Karowej gdzie jest mnóstwo stażystów i
                  studentów którzy uczą się tam różnych rzeczy -zmierzone były wszystkim babkom
                  które miay właśnie rodzić, nawet tym wielkim wink
                  Co do tego że drobne babki łatwiej rodzą to rzeczywiście podstaw naukowych nie
                  mam ale tak mi powiedziała na pocieszenie położna jak się przestraszyłam
                  wyników tych pomiarów i rzeczywiście u mnie się to sprawdziło, jak tak się nad
                  tym zastanawiam to wśród moich koleżanek które już rodziły też można to przyjąć
                  za regułę...
                  Co do ostatniego zdania to właściwie mi to rybka, tylko dziwi mnie ta chęć do
                  cesarek, zwłaszcza że powody są coraz błahsze o czym świadczy ten wątek. Ale
                  może rzeczywiście nie powinno się o tym dyskutować?
                  • margonik Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.06, 23:07
                    Wcale nie uważam, że hemoroidy to błahy powód! To naprawdę nie jest miła
                    dolegliwość. Jak juz się jej nabawisz, to aby się ich pozbyć robi się także
                    operację!

• reniatoja Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.06.06, 10:35
                    urge napisała:

> Parametry miałam mierzone bo rodziłam na Karowej gdzie jest mnóstwo stażystów
                    i
                    >
                    > studentów którzy uczą się tam różnych rzeczy -zmierzone były wszystkim babkom
                    > które miay właśnie rodzić, nawet tym wielkim wink

Co nie zmienia faktu, ze zbyt mala odleglosc miedzy koscmi miednicy jest
                    wskazaniem do cc - to tak tylko gwoli sprostowania Twojego błednego przekonania
                    z pierwszego postu, ze drobna budowa cieła nie moze być wskazaniem do cc, bo
                    moze.
                    • urge Re: jeju trzymajcie mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.06.06, 11:21
                      To musi być w takim razie baaardzo drobna budowa -osobiście znam jedną babkę
                      drobniejszą ode mnie. I nawet jeśli rzeczywiście tak jest, to przypuszczam że w
                      takim wypadku już lekarz prowadzący ciążę kieruje na cesarkę więc nie można się
                      spotkać z problemem takim jak opisywano powyżej -że babka przyjechała, powinni
                      jej zrobić cesrkę bo była taka drobna a kazali rodzić naturalnie -sorki ale
                      moim zdaniem bzdet jakiś.
      • gogo2 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:41
        Oj zazdroszczęsmile
    • oleska16 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:30
      A przemyślałas to co napisałaś? Jedna z przyczyn hemoroidów to nawykowe
      zaparcia. A pomyślałaś o konsekwencach cc, o szwach, zaburzonej laktacji,
      bliznach.
      • reniatoja Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:38
        oleska16 napisała:

> A przemyślałas to co napisałaś? Jedna z przyczyn hemoroidów to nawykowe
        > zaparcia. A pomyślałaś o konsekwencach cc, o szwach, zaburzonej laktacji,
        > bliznach.

Po nacięciu krocza tez sa szwy i blizna, cc nie powoduje zaburzeń laktacji,
        przestańcie dziewczyny. Ja musze mieć cc i co, mam się pochlastać?
        • kasiak37 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:42
          skoro musisz to nie ma rady...ale my tu piszemy w odpowiedzi nt"KOLEJNEGO
          WAZNEGO ATUTU",ktory przemawia za cc.Rozumiem ze na zyczenie...I ja osobiscie
          mysle,ze wiekszosc problemow pojawiajacych sie po porodzie sn daloby sie
          uniknac-chodzi mi o umiejetnosci lekarza i poloznej.
        • cota Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:42
          ooo, matko weźcie sobie na wstrzymanie, dziewczyna napisała o jednym z
          argumetnów DLA NIEJ, w wy jak jakieś wściekłe napadłyście na nią. Ludzie! Trochę
          tolerancji dla innych poglądów, nawet jeśli sa inne niż my je mamy! Teraz będzie
          obrzucanie się argumentami co się ma po cc, a po pn....popatrzcie trochę na to z
          boku...jak to wygląda. Niech każda rodzi jak chce. Kobieta kobiecie
          wilkiem???????? To prawda? ja chcę mieć cc, nie zamierzam się licytować, nie
          mniej szanuję wybór mamy, która chce rodzić w domu, czy naturalnie. Co w tym
          zego, w ogólnym poszanoaniu? Nie naskakiwaniu ? Ręce opadają..
        • mariolka55 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:58
          reniatoja napisała:

>
          >
          > Po nacięciu krocza tez sa szwy i blizna, cc nie powoduje zaburzeń laktacji,
          > przestańcie dziewczyny. Ja musze mieć cc i co, mam się pochlastać?
          >
          >
          no jesli musisz miec to trudno...przeciez ja tez nie wiem jeszcze co mnie
          czeka............mnie chodzi tylko o zachecanie do cc ,ja strasznie bałam sie
          porodu i miałam kolezanke która miała cc "na zyczenie" i bardzo mnie do tego
          zachecała,do dzis jestem wdzieczna doktorce która nie była chytra na kase i
          skutecznie mi wybiła cc z głowy! dlatego tak mnie denerwuja posty zachecajace
          do cc
        • oleska16 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 15:44
          zaburzenia laktacji powoduje sam zabieg cc (bo nie jest to przeciez w zgodzie z
          naturą) a nie obecnośc szwów. Ale jesli istnieje konieczność cc to siła wyższa.
          Chodzilo mi jedynie o to, że nie jest zabieg na życzenie pacjentki i nie do
          niej nalezy wybór, bo pacjetn nie rozumie zazwyczaj tych drobnych niuansów
          sztuki medycznej.
          • margonik Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 23:09
            A skąd te dane o zaburzeniu laktacji?

Mój gin twierdzi, że dawniej były z tym problemy, ale nie przez samo CC, ale
            rodzaje znieczuleń, które wówczas stosowano. Teraz znieczulenia są takie, że
            nie wykluczają karmienia nawet w pierwszej dobie.
            Ponadto po CC na obkurczenie macicy dostaje się oksytocynę. Ten sam hormon
            pobudza laktację.
      • kinga333 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:41
        mam szwy po cc i psn, zaburzonej laktacji nie miałam ani po cc ani po psn;

faktycznie hemoroidy to wynik zaparć ale NIE TYLKO

kobietki są wystraszone bo faktycznie jest sie czego bać - psn jest długi
        (kilka lub kilkanaście godzin, a cc do godziny); nigdy nie ma pewności jak
        skończy sie psn - może rozwiązaniem przez cc, więc czasem rodzisz 25 godzin i
        masz operację, a czasem 3 godziny (więc i tak dłużej niż przez cc)

Ja mam jak pisałam obydwa rozwiązania za sobą, a większość z Was pisze tylko o
        doświadczeniu psn, więc wie o cc mniej niż ja; obydwa rozwiązania nie są ani
        łatwe ani bezbolesne;

ja widzę psn - jako rzeźnię, z konsekwencjami, które ciągną sie długo, a cc
        jako operację po której złych doświadczeń ja nie mam;

Na forum dzielimy się naszymi doświadczeniami (ja je mam ) a krzyczą mamy które
        tych doświacezń nie mają

• kasiak37 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:48
          skoro mowimy o czasie cc i psn.co powiesz na 1godz i 10 min wszystkiego przy
          psn?smiledodam tylko ze rodze dzieci ponad 4000gsmile
          • kinga333 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 13:53
            powiem 28 godzin, dziecko 2,35;
            • angelka Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 14:20
              NIe wiem jak to jest rodzić siłami natury ale wiem jak to jest po cc, które
              miałam ze wzgledu na zagrażajacą zamartwicę... To co przeżyłam po to był czysty
              koszmar. A było to zwykłe cc, bez żadnych komplikacji a ból za.....ty,
              karmienie tylko na siedząco - w rezultacie bóle brzucha, wściekły ból przy
              każdej próbie poruszenia się, łażenie zgieta w pół, zapalenie cewki moczowej po
              cewniku i takie tam. Ja nie mialam mozliwości wyboru cc czy psn - zresztą jak
              mozna to w ogole nazwac "wyborem" !? - ale następne dziecko mam zamiar urodzić
              a nie patrzec jak wyjmują je z mojego brzucha. Nie pisze tego złosliwie, tylko
              po to żeby co niektore przyszle mamy pomyslaly...
              • reniatoja Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 14:43
                > następne dziecko mam zamiar urodzić
                > a nie patrzec jak wyjmują je z mojego brzucha.

Masz zamiar. Ja tez mialam zamiar i co? 4 lipca mam cesarke. Z naszych zamiarów
                oraz z naszego "nie wyobrazania sobie psn lub cc" czasami wychodzi jedno
                wielkie nic smile
                • susannamotylek Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 14:47
                  A ja mam przed sobą pierwszy poród i zaczęłam się poważnie zastanawiać po
                  opowieściach niektórych z Was o pn. W szpitalach prywatnych, gdzie jest wybór
                  cc zazwyczaj jest wykonywana w warunkach sterylnych, bez pośpiechu, przez
                  wykwalifikowanych w tym kierunku specjalistów, z b.dobrymi anestezjologami.
                  Mamy po cc w szpitalach prywatnych na forum chwalą się kosmetycznymi szwami i
                  tym, że kręciło im się w głowie podczas pierwszego wstawania po 8 godzinach, a
                  bólu prawie nie czuły.

Z opowiadań mojej mamy o jej porodach naturalnych i ostatniej opowieści mojej
                  siostry wynika, że poród to największy ból i trauma, jaką sobie można
                  wyobrazić. Mama może nie była aż tak dosłowna, ale siostra bez ogródek
                  stwierdziła, że to był dla niej największy horror i koszmar i ona już nigdy nie
                  będzie rodzić. Jesteśmy drobnymi, szczupłymi w biodrach kobietami, dlatego
                  obawiam się, że ze mną będzie podobnie. Do tego na forum można przeczytać, jak
                  niejedna przerażona mama mająca za sobą nieudany pn zrobi wszystko, żeby
                  kolejny raz urodzić przez cc.

Sama już nie wiem, czy nie urodzić w ten sposób. Muszę Wam powiedzieć, że
                  ucieszę się, jak po moim kolejnym USG okaże się, że dziecko ułożyło się
                  pośladkowo, bo to by mi ułatwiło decyzje, co do cc. Wiadomo, że to i to boli,
                  ale w sumie jak tak sobie czytam, to jednak mamy po cc mniej narzekały na ból i
                  późniejsze komplikacje. Tak mi się wydaje na dzień dzisiejszy, a jestem w 34
                  tyg. ciąży.
                • falka32 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 14:53
                  Paniom, które rozważając wybór: sn czy cesarka na życzenie, argumentując
                  nietrzymaniem moczu, rozciągnięciem pochwy, wypadaniem "czegoś" itp przypominam
                  o tym, że mamy mięśnie dna miednicy, które po porodzie trzeba ćwiczyć, żeby nie
                  "poprawiać coś wypadającego". Jeżeli macie siłę po porodzie katować się dietami
                  antycellulitowymi i na siłowni, żeby poprawić profil brzuszka, tym bardziej
                  warto zadbać o mięśnie, których nie widać - ćwiczyć można za darmo, nie trzeba
                  się przebierać do ćwiczeń w lanserski dresik, a bardzo się przydają choćby przy
                  seksie smile
                • angelka Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 17:31
                  zamiar zamiarem a real realem smile masz raję reniu,
                  ja mialam na mysli raczej to, ze sama nigdy nie zdecydowalabym sie na cc,
                  poprostu jesli jest taka koniecznosc to nie mamy wyboru i nie ma dyskusji. Ael
                  samemu decydowac psn czy cc?
    • roksi23 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 14:47
      kazda kobieta inaczej reaguje na bol,ja tez mialam cc wyszłam ze szpitala w
      3dobie i bardzo dobrze sie czułam...nie napisze ze nie bolało,bo bolało ale co
      to za bol u mnie ból brzucha przy miesiączce jest o wiele gorszy niz ten który
      miałam po cc...i tu nasówa mi się pytanie do kobiet po psn,tak zachwalacie
      jestescie dobrze pozszywane itp,a skąd się biorą pózniej plastyki krocza,tylko
      nie piszcie ze to sa jakieś bzdury jest wątek na Zdrowiu kobiety tam pisały na
      ten temat...
      • karolinkaa3 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 15:01
        moja kolezanka urodzila tydzien temu czwarta coreczke.pierwszy raz miala
        cc.powiedziala ze wolalaby urodzic jeszcze czworo dzieci naturalnie niz miec
        jedna cesarke.ja rodzilam naturalnie i teraz tez nie chcialabym miec cc
    • gamma76 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 15:31
      Mnie zastanawia inna rzecz. Dlaczego mój własny teść - b. dobry ginekolog
      namawiał mnie na cesarkę, dlaczego brat mojej koleżanki - również gin. także
      namawiał ją na cc i sam jej zresztą cc zrobił? Przecież to "samo zło" !! Ja
      akurat miałam wskazania do cc ale nie takie 100%, jednak za namową teścia
      miałam cc i nie żałuję!
    • edyta.23 Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 18:50

jestem po psn, żadnych hemoroidów nie mam ani innych dolegliwości.
      W ogóle miałam lekki i szybki poród, za pół godziny wstałam z łóżka i mogłam
      zajmować się dzieckiem.
      Mogłabym rodzić codzienniesmile

Za to po operacji (nie cc, ale podobnej) nie mogłam dojść do siebie przez
      miesiąc, no i mam pamiątkę w postaci grubej okropnej blizny na brzuchusad
      miałam zresztą dwa lata później plastykę tej blizny, ale za jakiś czas znowu
      się zrobiła taka samasad

Przez calą ciążę modliłam się, żeby mi nie wyszło jakieś wskazanie do cc
      • komyszka do kingi-popieram!!!!! 22.06.06, 19:35
        syty głodnego nie zrozumie- ja rozumiem cie DOSKONALE.
        I nie zwracaj uwagi na swiete glosy oburzenia zwolenniczek sn.
        Ja gdybym mogla wybierac ponownie- tylko cc!
        To co mam po cudownym porodzie sn w kroczu to PORAZKA!
        trzymaj sie!
        • olgaz2 Re: do kingi-popieram!!!!! 22.06.06, 21:33
          moim zdaniem cc powinno byc na zyczenie ale trzeba to madrze rozegrac czyli nie
          na zasadzie : chodzcie tnijcie sie zapraszamy : tylko trzeba stworzyc kobietom
          w ciazy takie zaplecze psychiczne i takie warunki w szpitalu i taka game
          bezplatnych srodkow znieczulajacych i taka fachowa pomoc i intymna atmosfere
          zeby nie chcialo sie im cc
          co innego jezeli wystapia komplikacje a porod sn i tak staje oscia w gardle
          (tak jak w moim przypadku) to cc powinno byc absolutnie na zyczenie, bo to juz
          nie strachy na lachy pierwiastki ,tylko czesto sa to powazne traumy poporodowe
          a zdrowie psychiczne jest przeciez tez wazne a kobieta po traumatycznym
          porodzie sn zmuszona na sile do powtorki z rozrywki moze na prawde z szoku
          zaszkodzic dziecku ,sobie i utrudnic prace personalowi medycznemu
          porod sn mysle ze jest nie taki straszny i nie ma sie czego bac, straszne sa
          komplikacje i mierna pomoc czasami.Z takich wlasnie wzgledow ja mialam cc na
          zyczenie z drugim dzieckiem i bardzo sobie chwale ale przy pierwszej ciazy to
          moze nie jest taki dobry pomysl
          na marginesie dodam ze na portacza mozna trafic i przy sn i przy cc a wtedy i
          ten i ten porod moze nalezec do niezbyt przyjemnych bo zycie to jak loteria ,
          ja za pierwszym porodem sn trafilam w podlo a zadrugim razem przy cc w
          dziesiatke a pani X mogla trafic odwrotnie smile
    • niusianiusia Re: kolejny ważny atut cc 22.06.06, 21:56
      a ja mimo cc miałam bardzo duże problemy z hemoroidami
    • ankaskakanka2 Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 11:35
      Czesc! Urodziłam 28 kwietnia, mój syn ma dziś 8 tyg. Zaczęło sie od plamienia,
      potem była oksytocyna przez 11 godzin, a potem cesarka, bo tętno małego zaczęło
      spadać. Nigdy więcej porodu naturalnego! Nikt mnie nigdy do tego nie przekona!
      Niesamowity ból - nie wiem jak to przeżyłam, od 4 cm prosiłam o zanieczulenie,
      ale nawet po nim myślałam, że umrę. (Już teraz wiem, co to znaczy "chodzić po
      ścianach"). Kiedy rozwarcie doszło do 9 cm przewiaźli mnie na sale operacyjną i
      na szczęście ten koszmar się skończył. Wieczorem , kiedy sie wybudziłam
      przytuliłam Niunia, a nastepnego dnia ok. 7 juz dreptałam do łazienki żeby sie
      umyć. Po cesarce nic mnie nie bolało, nie chciałam żadnych środków
      przeciwbólowych bo nie było takiej potrzeby (Więc argument o niskim progu
      bólowym odpada) Blizna jest bardzo nisko, nie boli, jest coraz cieńsza i mniej
      czerwona. Dodam jeszcze, że w duchu modliłam sie o cc przez całą ciążę, ale nic
      nie wskazywało na to, że bedę miała jakiekolwiek wskazania. Do dziś jestem
      wdzięczna Małemu smile (10 pkt). Acha, lekarze mnie nie zaniedbali, wrecz
      przeciwnie miałam świetną opiekę i swoją super położną - gdyby nie ona to chyba
      umarłabym przez te 11 godzin w rzeźni na porodówce, no i Mąż przez cały czas
      podtrzymywał mnie na duchu i to on pierwszy trzymał Misia na rekach (z czego
      jest strasznie dumny do dziś). Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne Mamy - i
      te, które rodziły psn i te, które przez cc!
      • jewunia Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 11:51
        Jeśli chodzi o hemeroidy, to rzeczywiście nie ma tu znaczenia jak się rodziło
        ja miałam cc i męczą mnie hemeroidy do dziś (Olę urodziłam w marcu 2004 r.).
        Jestem osobą szczupłą, bardzo energiczną i preferującą raczej owoce i warzywa a
        mimo wszystko to paskudztwo mi również się przytrafiło.
    • roymiro1 Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 17:52
      Dziewczyny tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i nasuwa mi się jedna myśl-
      każda z nas jest INNA wiadomo i inaczej znosi ból oraz ingerencje we własny
      organizm. Te które już rodizły i mają przykre doświadczenia należy współczuć i
      mieć nadzieje, tym razem będzie lepsza opieka i warunki.Przecież cc to operacja
      dla niektórych bez powikłań i bólu dla innych koszmar tak samo jest z porodem
      sn. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak będziemy rodzić ale wiem jedno-nie ma
      złotego środka i im lepiej będziemy przygotowane psychicznie i fizycznie do
      porodu(czy cc czy sn) to łatwiej nam będzie rodzić. Na szczęście poziom wiedzy
      lekarzy, stosunek położnych i rozwój ginekologii i położnictwa jest coraz
      większy żeby nam kobietom ułatwić poród. Każda z nas się boi i wcale się nie
      dziwie bo przecież większość z nas nie wie jak to jest. Szczerze mówiąc
      powinnam być tak samo przerażona jak Wy bo w życiu nie byłam w szpitalu ani
      jako pacjent ani w odwiedzinach do lekarzy chodzę prywatnie właściwie od
      dziecka i nie mam kompletnie pojęcia o tym jak to wsyzstko wygląda a jakoś nie
      mam pomysłów żeby rodzić za pieniądze w Damianie albo mieć cesarkę na
      zamówienie....
      Proponuję nabrać dystansu do całej sprawy i być trochę bardziej dorosłym bo
      skoro chciałyśmy zajść w ciążę to z kosekwencjami porodu...
      • madzik241 Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 18:02
        Ja też rozważałam cięcie na życzenie i całe szczęście się nie zdecydowałam,
        urodziłam naturalnie bez żadnego znieczulenia, poród miałam naprawdę bardzo
        lekki i już 3 godziny później śmigałam i zajmowałam się maleństwem podczas
        kiedy moja koleżanka z pokoju (po cesarce) przez 2 dni nie mogła się podnieść z
        łóżka i co kawałek przychodziły położne i się na nią darły żeby się wreszcie
        ruszyła bo nie może tak leżeć, zresztą jak się w szpitalu napatrzyłam na te
        wszystkie dziewczyny po cesarkach z tymi cewnikami poruszające się jak 90
        letnie babcie to już nigdy nie pomyślę o żadnej cesarce, już chyba lepsze by
        było zzo. Napewno każdy poród jest inny i każda kobieta przeżywa go inaczej,
        mój był naprawdę bardzo lekki nie powiem że bezbolesny bo coś tam mnie bolało
        (tak jak przy miesiączce. Ja jestem osobą bardzo mało odporną na ból i muszę
        wam przyznać że wolałabym jeszcze raz rodzić niż np zrobić zęba bez
        znieczulenia. Życzę wam wszystkim takiego porodu jaki miałam ja. Trzymam kciuki
        za wszystkie przyszłe mamusie.
        • earl.grey Re: kolejny ważny atut cc 23.06.06, 23:35
          z Forum eksperckiego Ginekolog radzi, odpowiada pani dr Agnieszka Kurczuk-Powolny:
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,64885,3066521.html
          "Przy porodzie na skutek parcia hemoroidy mogą się, niestety, powiększyć".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka