23.06.06, 13:59
Cześć!!! Jestem załamana. Dzisiaj odebrałam wyniki i wyczytałam w nich ze
przeciwciała anty Toxoplasma gondii w klasie IgM są dodatnie. Co ja mam o tym
myśleć. Strasznie sie martwie o tą moją ciąże ( jestem dopiero w 7 tygodniu).
Dzieki
Obserwuj wątek
    • maykaf Re: toxo 23.06.06, 14:20
      Nikt mi nic nie podpowie???
      • limonka26 Re: toxo 23.06.06, 14:23
        najlepiej skontaktuj się z lekarzem, ja bardzo bym Ci chciała pomóc ale nie
        chcę Cię wprowadzić w błąd.
    • tyma1 bez paniki 23.06.06, 15:10
      tez tutaj zaczełam te wątek, zatytułowany "do dziewczyn z toxoplazmozą"...nie
      łam się tak od razu, mi też wyszły dodatnei w tej klasie, elkarz zlecił
      powtórzenie badań (bo przeciwcial w drugiej klasie też jakoś podejrzanie dużo
      wyszło)...słyszałam,że zdarza się, że laboratoeia się mylą, jak nie robiłaś
      wjakims dobrym...i tak jak ty się boję. Jestem w piątym miesiącu, lakarz dał mi
      antybiotyk, rovamacynę. A jakie masz wyniki? pozdrawiam
      • maykaf Re: bez paniki 23.06.06, 15:17
        Dzieki za slowa otuchy.Jakaś taka przewrażliwiona jestem, nawet moj mąż mówi ze
        ja widze wszystko w czarnych kolorach.
        Na moich wynikach nie ma żadnych liczb, jest tylko napisane ze dodatni i nic wiecej.
        • tyma1 rozumiem 23.06.06, 15:29
          dziwne to laboratorium, większość z nich podaje jakie normy u nich obowiązują,
          nie słyszałam jeszcze o takich wynikach, mój mąż też mnie uspokajał, ale to nie
          tak łatwosmilea co elkarz kazał ci zrobić w związku z tym?
          • madzik241 Re: rozumiem 23.06.06, 18:13
            najlepiej powtórz badania igm to świeże zarażenie i może być szkodliwe dla
            dziecka, ja mam kota i w trakcie ciąży cały czas robiłam wyniki i wogóle się
            naczytałam o tej toxo. Naprawdę wiele laboratoriów się myli, ja przez całą
            ciąże praktycznie miesiąc w miesiąc robiłam wyniki i były ujemne, a w ostatnim
            miesiącu ciąży Igg wyszły mi dodatnie, normalnie myślałam że dostanę zawału
            poszłam do innego laboratorium i tam wyszły zarówno igg i igm ujemne, tak że
            powtórz badanie najlepiej w kierunku i igg i igm i jak będzie dość wysokie
            stężenie to natychmiast zgłoś się do swojego lekarza prowadzącego, on zleci ci
            awidność czyli kiedy doszło do ewentualnego zakażenia i poda ci antybiotyk.
            MOże to być jak już pisałam pomyłka laboratorium ale nie lekceważ tego. Trzymam
            kciuki.
            • sarna73 Re: rozumiem 23.06.06, 20:38
              najlepiej robic takie badania przy sanepidach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka