Dodaj do ulubionych

Cesarka-kilka pytań do doświadczonych

01.07.06, 09:45
Mam mieć planową cesarkę.Nie jest to największe marzenie mojego życia,ale
musze się dostosowaćsadDziewczyny, które to przerabiały-proszę was o rady jak
od początku "zajmować się" raną, a później blizną,zeby nie było zadnych
niespodzianek później.(jeśli oczywiście calość przeżyję bez powikłań).Tzn.-
kiedy(po jakim czasie) i czym myć ranę, a później czym najskuteczniejszym
smarować,zeby szybko się goiła i nie miała nawisów i innych tego typu rzeczy,
tylko blakła.Czy można nosić ten pas p. Teresy?Pewnie były watki na ten
temat,ale chcę to sobie zebrać w jednym watku.Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • baaasiiia Re: Cesarka-kilka pytań do doświadczonych 01.07.06, 10:34
      Dwa razy miałam planową cesarkę - na pewno jest tak lepiej, niż robią Ci ją po
      iluś tam godzinach porodu. W sprawie pielęgnacji blizny, wszystko powiedzą Ci w
      szpitalu. Po wyjściu ze szpitala nie smarowałam niczym - samo sie pięknie
      zagoiło - jest tylko cieniutka bladoróżowa kreseczka. Nie nosiłam żadnego pasa!
      Nie mam rozstępów, zwisającej skóry itp.
      Nie wiem co jeszcze Ci napisać - pytaj dalej!
    • makud Re: Cesarka-kilka pytań do doświadczonych 01.07.06, 15:21
      Ja też miałam dwie cesarki ,niestety nieplanowanesad(Jak tylko pozbędziesz się
      opatrunku możesz myć ranę mydłem.Na bliznę stosowałam krem CEPAN(można kupić w
      aptece za około 10-12zł)Jest to specjalny preparat poprawiający wygląd
      blizny.Jeśli chodzi o pas ,to myślę,że też będziesz mogła,jak już rana będzie
      całkiem "sucha".Życzę powodzenia!
    • papuga_5 Re: Cesarka-kilka pytań do doświadczonych 01.07.06, 15:28
      Ja mialam jedna cesarke nie planowana, rany niczym mi w szpitalu nie smarowali, pozniej tez niczego mi
      nie zalecili do smarowania, w szpitalu dali mi jakis opatrunek ale nie przyklejany tylko mialam sobie go
      klasc na rane pod majtki. Szwy mialam metalowe i zdjeli mi je w piatym dniu jak wychodzilam do domu.
      Nie dali mi zadnych opatrunkow jak wychodzilam wiec wyslalam meza do apteki zeby kupil ale tam nic nie
      mieli po operacji wiec kupil gaze sterylna ale mieli tylko najwieksza na 5 cm wiec musialam tak sobie to
      ukladac po kawalku bo sie balam zeby mi bielizna nie obtarla rany.
      • nioo Re: Cesarka-kilka pytań do doświadczonych 01.07.06, 21:27
        po wyjściu ze szpitala ranę przemywałam spirytusem i nosiłam gazowy, przewiewny
        opatrunek. rana się zabliźniła dosyć szybko, jednak "czułam ją" jeszcze dsyć
        długo po zejściu strupów, dlatego np w moim wypadku w pierwszych tygodniach po
        porodzie jakikolwiek pas nie wchodził w grę-po prostu bardzo mnie wszsttko
        bolało. poza ty trzeba uważać by nie dżwigać cięzkich rzeczy

w drugim misiacu po porodzi zaczęłam smarowac ranę maścią contatubex-wygładziła
        ją nieco.
    • anulka59 Re: Cesarka-kilka pytań do doświadczonych 01.07.06, 22:01
      8 miesięcy temu miałam planowaną cesarkę.Skóra na brzuchu wróciła do normy
      gdzieś po 6miesiącach.Na początku blizny niczym nie smarowałam i nie
      przemywałam.Normalnie się kąpałam jak już była zagojona to smarowałam cepanem
      ale nie zauważyłam jakiejś zmiany więc po jednej tubce prtzestałam.Pas
      wspomniany przez ciebie założyłam po 4miesiącach ale wtedy czułam ból i tak
      jewst do dziś dnia zakładam go na chwilkę ale ranę "czuję" wtedy.Rana też jest
      bardziej odczuwalna gdy więcej coś ponoszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka