wieleb 03.07.06, 15:16 Czy czułyście bicie serca dziecka kiedy było (jest) w Waszym brzuchu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maga_luisa Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:30 Raczej nie jest to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:33 no niestety ani nie czułam ani nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:36 A niby jak? Przez stetoskp można posłuchać, ale czuć? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:44 A mnie się nawet przez stetoskop nie udaje, chyba jakiś za słaby jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 03.07.06, 18:00 nie jest to możliwe żeby poczuć bicie serduszka dzidzi, a Tobie sie wydaje że to czułaś? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 09:08 ej bez jaj, ja czuje, jak przykladam reke to czasami czuc takie pilsowanie na brzuchu tam gdzie jest dziecko moj maz tez czul wczoraj wiec to chyba nie nasza wyobraznia? Odpowiedz Link Zgłoś
patinka6 Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 09:10 obawiam się że jednak wyobraźnia i to nadzwyczaj bujna Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 11:23 nie słyczę, tylko czuje pulsowanie. a Twoja odpowiedź nie jest zbyt uprzejma. Odpowiedz Link Zgłoś
skarb_x Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 18:04 Chyba wiem o co Ci chodzi... Takie uczucie pulsowania, aż brzuch podskakuje? Są dwa wyjścia: albo dziecko ucisnęło Ci na tętnicę i to właśnie ona tak pulsuje albo dzieciątko ma po prostu czkawkę Mi też to się zdarza, nie martw się, to nic takiego. Ale niestety nie jest to bicie serduszka dziecka ( to nierealne). Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
azuk00 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 18:16 tak, to pewnie czkawka albo ucisk na tętnicę Odpowiedz Link Zgłoś
ankar11 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 19:31 Wieleb a ja sie Tobie nie dziwię , że tak pomyślałaś. Ja kiedy byłam u mojego lekarza rodzinnego w 15 tc, bo bardzo żle się czułam i bardzo bolał mnie żołądek i miałam wrażenie że "spadło mi do niego serce" bo tak mi tam tętniło, to lekarz przystawiając stetoskop do żołądka powiedział (całkiem poważnie), że to serduszko dziecka czuję i dała mi skierowanie na oddział położniczy do szpitala. Wiecie co nie jestem lekarzem i to moja pierwsza ciąża i nigdy nie miałam kontaktu z kobietami w ciąży tak żeby sie czegoś od nich nauczyć ale to co powiedziała ta lekarka od razu wydało mi się głupotą. Jak można czuć bicie 15 tygodniowego serduszka i to na dodatek na wysokości żołądka kiedy dzieciątko jest jeszcze takie maleńkie gdzieś pod pępkiem. Ja rozumiem, że to nie był ginekolog, ale chyba czegoś o ciąży uczy sie wszystkich lekarzy niezależnie od specjalności. W dodatku lekarzem była kobieta, która urodziła sama 2-kę dzieci , czekała na wnóka, który miał niedługo pojawić sie na świecie. Mimo , że było to dla mnie głupotą, co powiedziała lekarka, to zdążyłam sie zdenerwować, że z moim dzieckiem coś jest nie tak, zwłaszcza że 2 tygodnie wsześniej przeszłam poważną operację, która była konieczna. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb Re: co czułam 03.07.06, 21:49 to 16 tc. "Obmacuję" sobie brzuch, żeby wreszcie poczuć ruchy dziecka. I ciągle "napatacza" mi się moja tętnica - regularny mój puls. Ok. Aż tu nagle, z drugiej strony brzucha, delikatne, ledwo wyczuwalne, REGULARNE (około 140/min), trwające non stop (leżałam kilkanascie minut) pikanie. Takie jak migotanie serca na USG. Nikt tak regularnie i bez przerwy, i tak szybko nie czka i nie burczy. A moja tętnica w tym czasie działała w swoim powolnym rytmie. A gdyby dziecko przylgnęło plecami do powłok brzucha (teoretycznie)? Tętno drugiej osoby też się wyczuwa przez dwie skóry (swoją i jej) A serce nawet przez żebra (małe serce - małe żebra, duże serce - duże żebra). Odpowiedz Link Zgłoś
gabrujelka Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 22:07 chyba wiem o co Ci chodzi pewnie czujesz czkawkę dziecka. w mojej pierwszej ciąży bardzo często czułam jak moja córcia miała czkawkę - czasami cały brzuch mi skakał Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 04.07.06, 09:31 mnie sie raz zdazyło tak czuc jedną reką czułąm moją tetnicę a druga serduszko maluszka. Mój mąż regularnie przykładał ucho mi do brzucha aby posłuchac bicia serca jak maly sie nie ruszał. Gin mówił ze to normalne i nie mamy byc zdziwieni ze to tak czuc, a bylismy naprawde zaskoczeni Odpowiedz Link Zgłoś
wieleb do agawa5 05.07.06, 07:20 dzięki kobieto. jednak taka głupia nie jestem. wogóle wszystkim Wam dziekuje za zaiteresowanie i opowiedzi. P.S.Czkawka była dzisiaj rano. Odpowiedz Link Zgłoś