Dodaj do ulubionych

czy czułyście bicie serca dziecka?

03.07.06, 15:16
Czy czułyście bicie serca dziecka kiedy było (jest) w Waszym brzuchu?
Obserwuj wątek
    • maga_luisa Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:30
      Raczej nie jest to możliwe wink
      • eps Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:33
        no niestety ani nie czułam ani nie słyszałam.
    • madzialu Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:36
      A niby jak? Przez stetoskp można posłuchać, ale czuć?
      • claudia84 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 15:44
        A mnie się nawet przez stetoskop nie udaje, chyba jakiś za słaby jest. smile
        • mmalicka21 jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 03.07.06, 15:49
          • mirabellka26 Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 03.07.06, 18:00
            nie jest to możliwe żeby poczuć bicie serduszka dzidzi, a Tobie sie wydaje że to
            czułaś?
            • deela Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 09:08
              ej bez jaj, ja czuje, jak przykladam reke to czasami czuc takie pilsowanie na brzuchu tam gdzie jest dziecko moj maz tez czul wczoraj wiec to chyba nie nasza wyobraznia?
              • patinka6 Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 09:10
                obawiam się że jednak wyobraźnia i to nadzwyczaj bujna
          • wieleb Re: jak słyszysz to proponuje podjąć lecz\enie 05.07.06, 11:23
            nie słyczę, tylko czuje pulsowanie.
            a Twoja odpowiedź nie jest zbyt uprzejma.
    • skarb_x Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 18:04
      Chyba wiem o co Ci chodzi... Takie uczucie pulsowania, aż brzuch podskakuje? Są
      dwa wyjścia: albo dziecko ucisnęło Ci na tętnicę i to właśnie ona tak pulsuje
      albo dzieciątko ma po prostu czkawkę smile Mi też to się zdarza, nie martw się, to
      nic takiego. Ale niestety nie jest to bicie serduszka dziecka ( to nierealne).
      Pozdrowionka!
      • azuk00 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 18:16
        tak, to pewnie czkawka albo ucisk na tętnicę
    • ankar11 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 19:31
      Wieleb a ja sie Tobie nie dziwię , że tak pomyślałaś.
      Ja kiedy byłam u mojego lekarza rodzinnego w 15 tc, bo bardzo żle się czułam i
      bardzo bolał mnie żołądek i miałam wrażenie że "spadło mi do niego serce" bo
      tak mi tam tętniło, to lekarz przystawiając stetoskop do żołądka powiedział
      (całkiem poważnie), że to serduszko dziecka czuję i dała mi skierowanie na
      oddział położniczy do szpitala. Wiecie co nie jestem lekarzem i to moja
      pierwsza ciąża i nigdy nie miałam kontaktu z kobietami w ciąży tak żeby sie
      czegoś od nich nauczyć ale to co powiedziała ta lekarka od razu wydało mi się
      głupotą. Jak można czuć bicie 15 tygodniowego serduszka i to na dodatek na
      wysokości żołądka kiedy dzieciątko jest jeszcze takie maleńkie gdzieś pod
      pępkiem. Ja rozumiem, że to nie był ginekolog, ale chyba czegoś o ciąży uczy
      sie wszystkich lekarzy niezależnie od specjalności. W dodatku lekarzem była
      kobieta, która urodziła sama 2-kę dzieci , czekała na wnóka, który miał
      niedługo pojawić sie na świecie. Mimo , że było to dla mnie głupotą, co
      powiedziała lekarka, to zdążyłam sie zdenerwować, że z moim dzieckiem coś jest
      nie tak, zwłaszcza że 2 tygodnie wsześniej przeszłam poważną operację, która
      była konieczna.
      pozdrawiam.
    • wieleb Re: co czułam 03.07.06, 21:49
      to 16 tc. "Obmacuję" sobie brzuch, żeby wreszcie poczuć ruchy dziecka. I
      ciągle "napatacza" mi się moja tętnica - regularny mój puls. Ok. Aż tu nagle, z
      drugiej strony brzucha, delikatne, ledwo wyczuwalne, REGULARNE (około 140/min),
      trwające non stop (leżałam kilkanascie minut) pikanie. Takie jak migotanie
      serca na USG. Nikt tak regularnie i bez przerwy, i tak szybko nie czka i nie
      burczy. A moja tętnica w tym czasie działała w swoim powolnym rytmie. A gdyby
      dziecko przylgnęło plecami do powłok brzucha (teoretycznie)? Tętno drugiej
      osoby też się wyczuwa przez dwie skóry (swoją i jej) A serce nawet przez żebra
      (małe serce - małe żebra, duże serce - duże żebra).
    • gabrujelka Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 03.07.06, 22:07
      chyba wiem o co Ci chodzi smile pewnie czujesz czkawkę dziecka. w mojej pierwszej
      ciąży bardzo często czułam jak moja córcia miała czkawkę - czasami cały brzuch
      mi skakał smile
    • agawa5 Re: czy czułyście bicie serca dziecka? 04.07.06, 09:31
      mnie sie raz zdazyło tak czuc smile jedną reką czułąm moją tetnicę a druga
      serduszko maluszka. Mój mąż regularnie przykładał ucho mi do brzucha aby
      posłuchac bicia serca jak maly sie nie ruszał. Gin mówił ze to normalne i nie
      mamy byc zdziwieni ze to tak czuc, a bylismy naprawde zaskoczenismile
      • wieleb do agawa5 05.07.06, 07:20
        dzięki kobieto. jednak taka głupia nie jestem.
        wogóle wszystkim Wam dziekuje za zaiteresowanie i opowiedzi.
        P.S.Czkawka była dzisiaj rano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka