ewcia1980 12.07.06, 10:33 moze głupie pytanie ale czy glukoze do tego badania kupie w aptece bez recepty?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 10:37 dzieki a jakby jeszcze ktos był zorientowany w cenie to bede wdzieczna za informacje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zolinka4 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 10:41 nie był drogi chyba do 10 zł. wypij z letną wodą bo na zimno ciązko wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aylin1 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 10:44 Ja miałam to badanie robione wczoraj, za 50g Glukozy zapłaciłam 2,56zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aylin1 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 10:48 Dobrze jest wypić z cytryną, lepiej smakuje i szybciej wypijesz! Odpowiedz Link Zgłoś
vera30 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:30 glukozę przynosi się do laboratorium i tam ją przygotowywują do wypicia, potem nie wolno się ruszać przez 2 godziny tylko trzeba siedzieć w miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
suzannka23 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:44 A ja kupiłam sobie glukozę w aptece, rano byłam na pobraniu krwi na czczo (morfologia)a potem pojechałam do domu, sama zrobiłam sobie to do wypicia i za godzinę pojechałam na ponowne pobranie. Czyli to drugie pobranie było godzinę od wypicia. Przez tą godzinkę leżałam sobie w domu na kanapie i się nie ruszałam. A teraz nie wiem może to za 2 godziny trzeba było nie za godz.? Lekarka kazała mi wypić i godzinę odczekać. Zobaczymy jaki będzie wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k_19 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:32 I koniecznie weź cytrynę!! Bez tego ani rusz wypić to ohydztwo ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:51 nie przesadzaj. smakuje jak osłodzona woda i tyle. ja wypiłam bez cytryny, a na ogół ciężko znoszę słodycze - strasznie nie lubię słodkich rzeczy. nie ma co histeryzować. j. Odpowiedz Link Zgłoś
vera30 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:51 ja wykonywałam to badanie w szpitalu i z góry uprzedzono, że nie wolno po wypiciu się ruszać przez 2 godziny, więc glukozę wypadałoby wypić w miejscu badania Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 11:58 2 godz albo godzine to zalezy ile glukozy masz wypic ! jezeli masz zrobic test z 50g glukozy to powtorne badanie robisz za godzine, a jak z 75 g to za dwie godziny. Nic sie nie stanie jak pojdziesz na spacer czy odpoczniesz w domu jak masz niedaleko ale nie musisz siedziec tej godziny albo dwoch w przych/odni w tym zaduchu i czekac niewiadomo na co... POzdr, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 12:08 miska77 napisała: > 2 godz albo godzine to zalezy ile glukozy masz wypic ! > jezeli masz zrobic test z 50g glukozy to powtorne badanie robisz za godzine, a > jak z 75 g to za dwie godziny. > Nic sie nie stanie jak pojdziesz na spacer czy odpoczniesz w domu jak masz > niedaleko ale nie musisz siedziec tej godziny albo dwoch w przych/odni w tym > zaduchu i czekac niewiadomo na co... dzieki za informacje tak tez powiedziano mnie w laboratorium. a na pierwszym badaniu pije sie 50g glukozy i czeka godzine. jeżeli wynik wyjdzie zły to zlecaja drugie badanie - 75g glukozy i wtedy czeka sie 2 godzinki. haaa, ale sie doinformowałam pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 13:42 nie o to chodzi, że jest zakaz poruszania się, tylko dla własnego bezpieczeństwa lepiej posiedzieć w przychodni, bo organizm na czczo i po takiej dawce cukru może być znacznie osłabiony, można zemdleć na przykład. joaśka Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 13:47 mariken napisała: > nie o to chodzi, że jest zakaz poruszania się, tylko dla własnego > bezpieczeństwa lepiej posiedzieć w przychodni, bo organizm na czczo i po takiej dawce cukru może być znacznie osłabiony, można zemdleć na przykład. no tu napewno masz racje ale to badanie podobno wcale nie musi byc robione na czczo. wiec moze lepiej przed wypiciem glukozy zjesc jakies lekkie sniadanko. Odpowiedz Link Zgłoś
spa76 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 13:53 śniadanko moim zdaniem wykluczone! jak kto nie wierzy zadzownic i zapytać. a swoją droga, to tej glukozy nie maja w laboratorium, tylko pacjent sobie w torebce materiały do badania przynosi? mi podały pielęgniary roztwór i niczego nie kupowałam, ale to było jakis czasu, więc może słuzba zdrowia w lepszej troche jeszcze kondycji była. Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:12 > no tu napewno masz racje ale to badanie podobno wcale nie musi byc robione na > czczo. wiec moze lepiej przed wypiciem glukozy zjesc jakies lekkie sniadanko. powinno bo w kazdym jedzeniu jest jakas ilosc cukru. Nawet mala zawartosc zaburzy wynik, ktory ma byc po obciazeniu glukoza. Mozna gume do zucia oczywiscie bezcukrowa sobie zjesc Pozdr, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:26 no to znowu ilu lekarzy tyle teorii. niedawno lezałam w szpitalu i takie badanie robili dziewczynie, ktora leżala ze mna na sali i pierwszy pomiar przed wypiciem glukozy robiony był na czczo ale po wypiciu glukozy spokojnie mogła zjeśc sniadanie (chociaz wiadomo jakie jest sniadanie w szpitalu). rano dzwoniłam do laboratorium i tam mi wlaśnie powiedziano, że: - glukoze musze kupic sama w aptece (ale nie wiedza czy jest na recepte) - test po obciążeniu glukoza nie musi byc robiony na czczo i moze byc o dowolnej porze dnia Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:28 aha, ja na to badanie nie mam skierowania wiec dlatego glukoze musze kupic sama. jak ktos ma skierowanie to glukoze pewnie dostanie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
miaa26 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:33 Ewciu,powiedz mi ile płacisz za to badanie? Też nie mam skierownia Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:42 miaa26 napisała: > Ewciu,powiedz mi ile płacisz za to badanie? > Też nie mam skierownia jeżeli dobrze zrozumiałam to za oba pobrania krwi (na czczo i po obciażeniu) zapłace 10 zł. ale jutro po badaniu moge napisac czy napewno. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:39 > jeżeli dobrze zrozumiałam to za oba pobrania krwi (na czczo i po obciażeniu) > zapłace 10 zł. u mnie w BIOSie za kazde placisz 11 zl Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:31 nawe jak masz skierowanie to glukoze musisz kupic sama w aptece. W prywatnej przychodni placilam 11 zl (pobranie w cenie). Pozdr. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 14:47 Ja mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego testu. W którym tygodniu się wykonuje to badanie i czy jest robione wszystkim dziewczynom? Bo mi jakoś lekarz nie wspomnial o nim dotychczas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:32 Ja miałam robiony w 25 tygodniu i myslę że jeżeli lekarz wam tego nie zapisał to koniecznie zróbcie sobie same prywatnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ata1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:00 hej..ja jestem w 29tyg.ciąży i niewiem co to takiego test obciazenia glukozą.mi lekarz niekazał robic czegos takiego wiem ze cos sie pije..czy powowinnam sie go o to spytac? Odpowiedz Link Zgłoś
aylin1 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:13 Ja miałam to badanie w 23 tygodniu ciąży, ale w poradnikach dla mam czytałam, że powinno być około 20 tyg. Lekarz lekarzowi nie równy i u niektórych to TRZEBA się o wszystko samemu dopytywać i o swoje upominać... (niestety...) Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:18 co do testu to podobno powinno sie go robic miedzy 24 a 28 tc (chociaz widze, ze znowu opinie sa rózne) wkleje cos co znalazłamna necie: każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
hania098 Re: test obciążenia glukoza 20.07.06, 15:19 ja też nie miałam tego badania i po zapytaniu, dlaczego otrzymałam odpowiedź, że moje wyniki są na tyle dobre, że nie trzeba kierować na badanie z glukozą. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik33 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:34 W jakiej ilości wody trzeba rozpuścic 50 gr glukozy? Jutro ide na to badanie i chce w domciu wypić ten "koktail" ) Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:36 Ale nie możesz tego wypić przed badaniem bo najpier pobierają krew na czczo a dopiero potem po wypiciu glukozy i odczekaniu godziny drugi raz pobierają, a ja rozpuściłam w szklance wody. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik33 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:38 Dzięki za odpowiedź!!! Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jovi78 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 15:47 Mój lekarz zalecił mi zrobienie obciązenia glukoza między 24 a 28 tygodniem. 50 gram glukozy rozpuszczone w wodzie z dodatakiem cytryny, wypiłam ją w domku, bo do przychodni mam niedaleko (po drugiej strony ulicy), zresztą lekarz powiedział, że mogę to zrobić w domu, pobranie krwi było po godzinie. Kuzynka nastraszyła mnie, że coś okropnego a wypiłam bez cytrynki bez problemu Smakuje jak woda z cukrem pudrem Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ankar11 Re: test obciążenia glukoza 12.07.06, 18:35 Ja robiłam badanko dzisiaj. Nie miałam skierowania wiec płaciłam ( za morfologię, badanie ogolne moczu i za poziom cukru płaciłam 27 zł). Glukozę kupiłam w aptece 50g bez recepty. W laboratorium pani przygotowała mi roztwór dodała pół cytryny, którą przyniosłam ze sobą. Ja uwielbiam słodycze ale to było okropne. Po badaniu pani w labolatorium powiedziała, że mogłam zjeść przed badaniem kanepke z masełkiem. Po wypiciu glukozy siedzialam w poczekalni czytajac gazetę przez godzinę. Pobrano mi ponownie krew i popołudniu były wyniki. Powodzenia , weź cytrynę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: test obciążenia glukoza 13.07.06, 09:56 no ja juz po badaniu eee, to dla mnie był pikuś. nastraszyłyście mnie, ze to takie paskudne, ale ja akurat lubie słodycze wiec wypiłam to bez zadnego problemu i nie dodawałam cytryny. a teraz ceny: glukoza w aptece - 2.50 zł (bez recepty) oba pobrania krwi - tak jak wczesniej pisałam 10 zł przy okazji (za jednym kłuciem) zrobiłam morfologie - 6 zł i analize moczu - 6 zł wynik - dzis po południu. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mimix2 Re: test obciążenia glukoza 13.07.06, 10:10 zgadzam sie z ewcia wlasnie wrocilam z tego badania - wypilam pol malego kubeczka tego slodkiego roztworu, ktory moglam dodatkowo popijac woda. Dziewczyny, to nic strasznego. Nie straszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
limonka26 Re: test obciążenia glukoza 13.07.06, 12:05 ja badanie mam na początku sierpnia, wskazówki mojej gin.: glukoza 75 (bo jest najbardziej wiarodajna) najpierw morfologia rano przed wypiciem, potem po godzinie i jeszcze raz po drugiej godzinie.)) ciekawie się zapowiada Odpowiedz Link Zgłoś
ania2518 Re: test obciążenia glukoza 20.07.06, 16:08 Ja oczywiscie nie chce nikogo straszyc, pisze to tylko dla ostrzezenia. Po wypiciu tej glukozy nie rdze sie ruszac z przychodni. Co prawda kazdy organizm reaguje inaczej ale ja 15 minut po wypiciu poczulam sie fatalnie. Bardzo spadlo mi cisnienie, oczywiscie cala glukoze zwrocilam. Po tym poczulam sie lepiej ale po jakis 20 minutach znowu bardzo spadlo mi cisnienie i wyladowalam w szpitalu na 2 dniowej obserwacji. Nie zycze nikomu takich przygod na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hania098 Re: test obciążenia glukoza 21.07.06, 16:08 ja nie miałam tego badania i po zapytaniu, dlaczego otrzymałam odpowiedź, że moje wyniki są na tak dobre, że nie trzeba kierować na badanie z glukozą.Czy to prawda, co myślicie, bo nie wiem czy nie domagać się badania. Odpowiedz Link Zgłoś