Dodaj do ulubionych

pozycja rodzącej

17.07.06, 12:36
Mam pytanie do dziewczyn które już rodziły.
W jakiej rodziłyście pozycji.
Ja pierwsze dziecko rodziłam w szpitalu i była to pozycja półsiedziąca.
Uważam, że nie jest ona zbyt wygodna, ale jakoś nie dano mi wyboru, a sama
nie umiałam walczyć o wygodną pozycję.
dziewczyny piszcie więc czy dano wam możliwość rodzenia w innej pozycji.
Jestem teraz w 4 miesiącu i tak sobie myślę, że tym razem nie dam się położyć.
Obserwuj wątek
    • magda_wojciechowska Re: pozycja rodzącej 17.07.06, 12:40
      Obawiam sie, ze z personelem szpitala nie wygrasz. Sama jeszcze nie rodzilam,
      ale chcialabym w pozycji kucznej. Nie wiem jeszcze czy w moim szpitalu to
      honoruja. ale jesli nie, szanse marne. Zawsze moga Ci powiedziec, ze polozne nie
      sa przygotowane do odbierania porodu w innej, niz propagowana przez szpital,
      pozycji. Ostatecznie byc moze zgodza sie, ale powiedza, ze rodzisz na wlasna
      odpowiedzialnosc - jesli dziecki cos sie stanie, bedzie to Twoja wina, nie poloznej.
      • annabed74 Re: pozycja rodzącej 17.07.06, 13:01
        na zajeciach w szkole rodzenia,kiedy uczono nas przec wydawalo mi sie, ze
        skorzystam z pozycji na boku, wydawalo mi sie,ze jakos latwiej bedzie,ale
        okazalo sie koszmarne! rodzilam standardowo,w pozycji polsiedzacej,co i tak
        skonczylo sie zreszta cesarka,ale to juz zupelnie inna historia...
    • detinka Re: pozycja rodzącej 17.07.06, 15:05
      podczas porodu pozwolili mi wyprawiać co chcę, ale na ostatnią fazę na koziołka
      i nie ma gadania ...
    • azzure1 Re: pozycja rodzącej 17.07.06, 15:36
      Niestety mimo pięknych haseł akcji "Rodzić po ludzku" większość szpitali nadal
      narzuca kobiecie pozycję wygodną dla siebie, żeby łatwo było badać, ciachnąć
      krocze, itp. Ja też rodziłam w pozycji pólsiedzącej, kazali mi zamknąć oczy i
      głowę przyciągnąć do klatki piersiowej - myślałam, że się uduszę, a jeszcze
      miałam wymieniać powietrze i przeć. Całe szczęście, że tym razem wystarczyły 4
      skurcze parte, bo sama pozycja była tak wyczerpująca, że ledwie sił starczyło na
      to parcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka