Dodaj do ulubionych

Zapytanie o Cesarkę!!!

18.07.06, 21:15
Dowiedziałam się że Cesarki można mieć 3 z tym, że trzecia ciąża należy do
zagrożonych i to poważnie, ponieważ może pęknąć macica. Krwotok, ratowanie
dziecka i matki a na to wszystko pozbycie się macicy. Jeśli jednak trzecia
ciąża przebiegnie pomyślnie i cesarka się powiedzie to i tak bez zgody
pacjentki, podwiązują jajniki. Dlaczego? Ponieważ czwarta ciąża to już
zagrożenie życia pacjentki. Kolejne ciekawostki to np. to, że po cesarce
nawet jeśli w drugiej ciąży rodzi się naturalnie to niestety ze względu na
bliznę po cesarce, która może w każdej chwili pęknąć, kobieta jest pod ścisłą
ochroną. Nie może brać takich ilości lekarstw co kobieta bez wcześniejszych
cesarek, nie może rodzić dłużej niż 10 godzin. Jak tylko cokolwiek przebiega
nie tak, kobieta jedzie na stół.
Czy wiadomo Wam drogie kobitki coś na ten temat???
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:16
      pierwsze slysze o podwiazywaniu jajnikow. kazde cc jest obarczone tym co
      raczylas wypisac.
      • parg4 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:43
        No ja to wiem tyle że ja miałam 2 cesarki i jeśli będe poraz trzeci w ciąży to
        tylko na własne ryzyko tzn może sie coś stać ale nie musi ponieważ po pierwszej
        jak mnie sszyli to przy drugim porodzie właśnie rozeszła mi sie macica w tym
        szytym miejscu ( a miałam rodzić normalnie to co by było nie wiem i wole nie
        wiedzieć) więc mam ją połataną jak stwierdził lekarz i niewiadomo czy
        wytrzymałaby 3 ciąże bo już lekarz sie zastanawiał jak ja donosiłam dziecko do
        końca
        • maretina Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:47
          moja kolezanke po cc zszyli porzadnie ( maz ginekolog pilnowal) a pod koniec
          drugiej ciazy miala cc w biegu, bo macica zaczla sie rozlazic. niestety, to
          sa "uroki" cc. dlatego jak czytam o tym, ze cc jest lepsze od psn, to krew mi
          buzuje.
          • invicta1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:50
            mojej ciotce podwiązali jajowody przy porodzie-chyba sie lekarz ulitował nad
            ciemnogrodem, bo niewiadomo ile by jeszcze urodziła
            ale to chyba jest nielegalne w Polsce?
            • maretina Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:53
              no nie. lekarz moglby siedziecsmile
              • invicta1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 21:54
                no to cichosmile
    • ewik-78 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 22:01
      ja słyszałam jeszcze, że po pierwszej cc nie wolno używać przy drugim porodzie
      sn zniecz. zew.oponowego, bo kobieta może nie czuć rozejścia się blizny i że
      okres parcia nie może być dłuższy niż 2 godz. Acha, no i że nie można wywoływać
      ani przyspieszać kolejnego porodu po cc.
    • nati_28 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 22:08
      Nie mam w tym temacie osobiście doświadczenia. Preferuję poród sn, jednak
      najprawdopodobnie będę miała cc. Znam natomiast osobiście kobietę, która miała
      3 cesarki i to w dawnych czasach i nikt jajowodów jej nie podwiązywał. Jej
      dzieci są w wieku: 25, 22 i 11 lat. Natomiast inna ma dwoje dzieci (jest po
      dwóch cesarkach) w wieku 13 i 11 lat. I nic jej nie jest. Chociaż osobioście
      teżź mam obawy, jak to bedzie jeśli po cc, zdecuduję się za kilka lat na
      kolejne dzieciątko.
      • susannamotylek Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 22:16
        Ja tez będę miała cc. Lekarz, który mi ją ma robić powiedział, że na kolejną
        ciąże można się zdecydować po 2 latach, co mi osobiście odpowiada, bo po
        pierwsze nie wiem czy będę chciała mieć drugie dziecko, po drugie na pewno nie
        będę chciała mieć więcej niż dwójki, a po za tym są na ten temat różne opinie,
        np. jedna z nich mówi, że odstępy po między kolejnymi ciążami u kobiet
        niezależnie od tego jak rodziły, powinny wynosić około 3 lat, żeby organizm
        mógł się w pełni zregenerować.
    • marki0 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 18.07.06, 22:24
      Ja osobiscie jestem po dwóch cieciach w odstępie 5 lat w różnych szpitalach i
      wykonywanych przez różnych lekarzy.Ostatnio na wizycie poruszyłam ten temat z
      moim giniem i powiedział ze osobiscie robił ostatnio na dziweczynie 3 ciecie,
      ale do takich zabiegów to oni sie zbytnio nie pchaja.Po pierwsze jest to
      zagrozenie dla kobiety i dla płodu/rozejszie sie macicy i takie tam/ ale głównie
      chodzi też o to ze lekarz chce też to zrobić w miare estetycznie a na to przy
      kazdym kolejnym cięciu potrzeba znacznie więcej czasu bo wycina sie starą blizne
      wszelkie zrosty, zatem to taka mała operacja plastyczna przy okazji i jak dla
      nich wiecej roboty.I faktycznie moje drugie cc traało dłuzej a ja odczuwałam
      jakbym była pruta.Pierwsze cięcie to było ciach ciach jedna kreska i po
      wszystkim. A trzecie ciecie to juz cos znacznie powazniejszego i gdyby np coś
      zaczeło nagle zagrażać dziecku to wówczas aby było szybciej tną pionowo/a to
      wierzcie mi nie wygląda ładnie-jedna dziewczyna w szpitalu tak miała.Cały brzuch
      rozharatany.Jak baleronik-widziałam z daleka/. I wówczas jesli lekarz otworzy
      kobiete i widzi cos niepokojacego moze zdecydować o podwiazaniu jajowodów-dla
      jej dobra.Koleżance z sali /miała 2 cc-bardzo była gruba nie tylko w ciazy/
      ekarz odrazu na stole podczas cięcia powiedział że wiecej dzieci miec nie może,
      ale czy ją podwiazali to szczerze mówiąc nie wiem.
      Ale powiem Wam że ostatnio tu na forum gdzieś czytałam o kobietach które miały
      po 5 cc. Szczerze mówiąc podziwiam za odwage, ale wyobrazam też sobie w jakim
      stanie musi być jej macica.Brrrr...!
      • kadewu1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 10:02
        Rodziliśmy w lutym w św. Zofii w WAwie (cc). NA tej samej sali leżała kobitka
        po 1. porodzie przez cc (córka niecałe 2 lata), teraz rodziła naturalnie, bo
        chciała. Dostała zarówno oksytocynę, jak i znieczulenie zzo. Nic jej nie pękło,
        miała lat 27.

K
        • krokre Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 11:03
          niektóre kobiety to szczęściary że mogą rodzić siłami natury, ja takiego
          szczęścia nie miałam. Byliśmy z mężem przygotowani na poród naturalny, byliśmy
          już na sali porodów rodzinnych, a tu nagle podczas KTG słyszę że zanika tętno
          dziecka i jest ryzyko odklejenia się łożyska. Nie minęła sekunda jak przewieźli
          mnie na blok operacyjny, nie było czasu na znieczulenie miejscowe więc
          zaaplikowano znieczulenie ogólne pełna narkoza. Jak się obudziłam to ciężko
          było mi dojść do siebie a co najgorsze dopiero na drugi dzień zobaczyłam
          swojego dzidziusia. Deprechę miałam i to niemałą, na szczęście mam kochanego
          męża i cudownego synka którzy pomogi mi wyjść z tego dołka. Będąc już po takich
          przejściach uważam że cesarka jest rozwiązaniem ale w takich sytuacjach jak
          moja, dlatego jak słyszę że niektóre dziewczyny płacą żeby mieć cesarkę, to tak
          naprawdę nie wiedzą jaka jest właściwa prawda. Dlatego kobitki zastanówcie sie
          dwa razy a nawet trzy zanim podejmiecie taką decyzję. Pozdrawiam i dziękuję za
          odpisanie
          • kadewu1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 11:12
            Kwestia nastawienia. JA nigdy nie chciałabym rodzić naturalnie. Cc nie bolalo i
            pozwolilo mi wrócić szybko do formy, a dziecko nie męczyło się ani sekundy. Nie
            żałuję absolutnie i następne dziecko też wyłącznie przez cc!
            KmJ
            • krokre Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 14:54
              owszem po cc wraca się znacznie szybciej fo formy i sex jest bardzo przyjemny,
              bo kobieta nie jest szyta w tym miejscu. Jednakże poród siłami natury (bez
              komplikacji)jest moim marzeniem. Zobaczę za 2 lata czy będzie mi dane, w końcu
              jestem po cesarce, a może jednak???
              • kadewu1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 15:54
                Życzę Ci spełnienia marzeń! Każdy powinien rodzić, jak woli.

Pozdrawiam,
                KmJ
          • lelpoldek Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 20.07.06, 12:07
            ja teraz będąc w drugiej ciąży płacę za cesarkę bo pierwsze rodziłam sn i nie
            chce drugi raz usłyszeć z ust lekarza, że dziecko będzie żyło każdy ma prawo
            wyboru jedna ma łatwy poród sn druga nie ja rodziłam kilkanaście godzin i na
            końcu nie miałam siły przeć i wyduszali mi dziecko przyjemnie nie było na
            szczęście dziecko jest zdrowe także powiedziałam, że zapłacę każde pieniądze
            tylko dla dobra dziecka
      • elza78 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 22:16
        przy drugim cc z tym pruciem jak to okreslilas - zmienila sie metoda ciecia,
        teraz wiekszosc szpitali otwiera wewnetrzne powloki "na tepo" - rozrywa, moze
        to ci sie z pruciem skojarzylo wink
    • yvonne-s1 Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 19.07.06, 22:03
      Ja również dołączam się do zwolenniczek cc na życzenie ,nie rozumiem dlaczego
      ktoś nas krytykuje ,ja sama mialam cc niedawno i jestem zadowolona ,wcale nie
      żałuję.Szybko do siebie doszłam,na 3 dzień wogóle nie brałam przeciw bólowych
      leków a na czwarty wyszłam do domu i sama radziłam sobie z dzieckiem.Co to za
      mity chodzą że po cesarce się cierpi?i że dlugo się dochodzi?jak się bierze leki
      bezposrednio po zabiegu to da się wytrzymać .
      • krokre Re: Zapytanie o Cesarkę!!! 20.07.06, 17:20
        zgadzam się ze po cesarce szybko się dochodzi do siebie, dziecko nie
        jest "wyduszane" tylko wyjmowane, więc jest to napewno komfort dla małego.
        Przede wszystkim nie ma problemu z pójściem do toalety bo nic nie boli, no i
        sex jest bezproblemowy. Tylko że w moim przypadku cesarka odbyła się przy
        pełnej narkozie i dopiero jak już wcześniej wspomniałam na drugi dzień
        zobaczyłam mojego synka, więc gdyby to była cesarka ze znieczuleniem
        domiejscowym to napewno była bym jej zwolenniczką.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka