Dodaj do ulubionych

Rodzić duże dziecko

28.07.06, 10:25
Witam, na badaniu usg lekarz powiedział, że mój synek będzie duży około 4,5
kg. Teraz jestem w 31 tygodniu ciąży. Czy przyrost masy dziecka może się
zmienić ? Czy duża masa jest wskazaniem do cesarki? Może któraś z Was rodziła
takiego "maluszka" naturalnie ? Proszę napiszcie mi jak to było. Moja
pierwsza córeczka ważyła 3750 i nie jesteśmy z mężem wysocy a ja w tej ciązy
przybrałam 6 kg.
Obserwuj wątek
    • goosiaa3 Re: Rodzić duże dziecko 28.07.06, 10:44
      usg baaardzo czesto sie myli i nie martw sie tym wogole zrob usg kolo 38yg i zobaczysz wage dziecka a i wtedy moze sie mylic. Ja mialam odwrotnie ja drobniutka maz tez niewysoki i lekarz cala ciaze powtarzal ze dziecko bedzie malutkie i tyko sie cieszyc bo latwiejszy porod. mialam robione usg w 38 tyg i malec wazyl 2500g wiec caliem malenki w 2 dni przed porodem zrobili mi usg i dowiedzialam sie ze dziecie juz wazy 3500g!!!! jak na moja figure to olbrzym..mimo tego urodzilam naturalnie ale na nieszczescie pekla mi szyjka macicy bo male nie mogl sie przepchnac...
      • reniatoja Re: Rodzić duże dziecko 28.07.06, 10:46
        Moja kolezanka, 150 wzrostu i 45 kg wagi, przybrala w ciazy 8 kilogramow i
        urodzila naturalnie syna, ktory wazyl 4.800. Niewiarygodne, ale prawdziwe.
        • mamastaska Re: Rodzić duże dziecko 28.07.06, 12:55
          moj synek mialbyc jeszcze wiekszy.....ale ostatecznie urodzil sie 8 dni przed terminem i wazyl 4150!!!!! dlugosc-59 cm !!! dodam ze to moje pierwsze dziecko
          wink nie chce straszyc, bo w koncu kazdy porod jest inny, ale moj trwal 12 h i do lekkich niestety nie nalezal
          przed rozwiazaniem tez sie zastanawialam czy jezeli prorokuja mi 4500kg bobasa to czy zrobia cesarke, ale nie ludz sie bo jezeli wszystko jest w porzadku (ciaza i maluch ok) to beda kazac rodzic naturalnie
          ewentualnie podczas porodu moga podjac decyzje ze jednak trzeba ciac
          pozdrawiam i zycze powodzenia
    • gosia45671 Re: Rodzić duże dziecko 28.07.06, 12:50
      ja urodzilam 4 miesiące temu dziewczynke prawie 4200 naturalnie bez nacięcia
      (tyle ze to moje 3 dziecko)jak Twój maluch bedzie bardzo duzy na pewno zrobią
      Ci cc pozdrowionka
    • margonik Re: Rodzić duże dziecko 28.07.06, 12:53
      Niedawno pojawiała sie na tym forum rekordzistka, która urodziła naturalnie
      dziecko ponad 5-kilogramowe! Na dodatek urodziła bez naciecia i nie popękała smile
      Wpisała sie w kroniki szpitalne.

A odpowiadając na Twoje pytania - duża masa może być wskazaniem do cesarki, ale
      nie musi, zależy jeszcze od Twojej budowy ciała. USG natomiast może sie mylić.
      Często waga z USG ma sie nijak do rzeczywistej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka