Dodaj do ulubionych

Ból zęba

10.08.06, 20:21
Niewiem co mam zrobic od kilku dni strasznie mnie boli ząb , dostalam ketanol
50 lecz pomogło na chwilkę, a do detysty nie mogę pujsc bo calkowicie mam
skruszonego zeba i musiałby mi operacyjnie usówac , jadłam apap ale ten lek
na mnie nigdy nie działał jestm w 38 tc czy macie jakies domowe sposoby lub
leki które wam pomagały i dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Ból zęba 10.08.06, 20:23
      Do porządnego dentysty!
      Powinnaś dostać jakiś antybiotyk, bo to pewnie potężny stan zapalny!
    • janeausten Re: Ból zęba 10.08.06, 20:25
      Domowe sposoby na całkiem skruszały ząb, który trzeba usunąć operacyjnie?
      Obawiam się, że nie istnieją.
      Ale czego się obawiasz u dentysty? Zabieg odbyłby się w znieczuleniu miejscowym.
      • iwonka232 Re: Ból zęba 10.08.06, 20:55
        Domowe sposoby nie skruszyły mi zeba tylko moje zaniedbanie przed ciaza a u
        detysty byłam oczywiscie mogl mi go usunac z miejscowym znieczuleniem przy
        duzym nacieciu dziasła a to mogło puzniej doprowadzic do krwotoku tak wiec nie
        chcialam ryzykowac i nadal boli!!!
    • zuzka78 Re: Ból zęba 10.08.06, 21:12
      Ja bym jednak wolała pójść do dentysty, mimo wszystko. Miałam ostatnio przygody
      z zębem i wiem jedno - nigdy więcej. Moja dentystka przegapiła na przeglądzie
      stan zapalny w siódemce (ósemka zapuściła pod nią korzeń i narobiła niezłego
      bałaganu), co skończyło się nieprzspaniem kilku nocy i bólem, którego nie życzę
      najgorszemu wrogowi. Trafiłam do chirurga z przekonaniem, że to ósemka i
      postanowieniem wyrwania dziada, ale okazało się, że rwanie jednak poczeka aż
      urodzę, a najpierw leczenie kanałowe siódemki w znieczuleniu miejscowym -
      bolało jak cholera, bo znieczulenie na taki stan zapalny to jak kadzidło dla
      umarłego. Z domowych sposobów moja położna poradziła mi płukanie jamy ustnej
      szałwią, ponadto ktoś podpowiedział sachol na dziąsło (nie pomagało), dentysta
      zalecił przez telefon płukanie jamy ustnej rozworem z kory dębu (2 saszetki na
      szklankę wody, parzyć i po 30 minutach płukać) lub 1 łyżka wody utlenionej na
      1/2 szklanki wody i też płukać (działa bakteriobójczo). Apapy też mi nie
      pomagały, jedynie wzbudzały dodatkowo moją złość, że truję dziecko, bo nie mogę
      wytrzymać tego bólu. Radzę wizytę u dobrego dentysty i to jak najszybciej.
      Myślę, że zacznie od odpowiedniego antybiotyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka