Dodaj do ulubionych

wody płodowe - Ratunku!!!!

17.08.06, 21:01
Witam, chcialabym sie dowiedziec czy ktoras z Was miala w ciazy za mala ilosc
wod plodowych. Czy wiecie czym to moze grozic dla dziecka, moj lekarz mi
tylko powiedzial, ze jest to grozne i jesli stan wod bedzie spadal to moge
szybciej zakonczyc ciaze, ze bedzie wywolywana a jestem dopiero w 33 tc.
Oprocz tego mam jeszcze wysoka glukoze, po obciazeniu 50 g wynik 146. Czy
ktoras z Was tez tak miala i czy jest az tak zle????????
Jutro mam do zrobienia badania moczu, morfologie i obciazenie glukoza 75g,
jestem pod obserwacja i mam lezec caly czas. To akurat mi sie przyda, bo
strasznie bola mnie krzyze, podobno miednica sie rozszerza. Jeatem na maxa
wystraszona a jeszcze kilka dni temu wszystko bylo ok.
Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia i rady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 17.08.06, 21:10
      musisz bardzo duzo pic!
    • myszka31106 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 17.08.06, 21:26
      Czesc, mam dokladnie ten sam problem co Ty. Z ta roznica, ze ilosc moich wod
      plodowych byl niska od czwartego m-ca ciazy. Jak sie o tym dowiedzialam swiat
      moj sie zawalil. Godzinami siedzialam na internecie i czytalam co moze byc z
      dzieckiem nie tak. Ogladalam dzieci "urodzone z takich ciaz" i plakalam.
      Obecnie jestem w 30t.c. Od 5 tygodni nie pracuje i staram sie lezec ( mam prace
      stojaca). Codziennie rano wypijam 2-2,5 litra niegazowanej wody mineralnej (
      okropnosc) Czekam na kolejny wynik z USG, by dowiedziec sie czy zwiekszyl sie
      AFI (Amnotic Fluid Index). Norma jest od 5 w gore. I jesli Ci to pomoze to
      radze sie nie denerwowac, bo to pogarsza cala sprawe. Najczesciej za taki
      poziom wod opowida nasze cialo, a w bardzo skrajnych przypadkach wada
      dziecka.Jest jeszcze jedna kwesta blad pomiaru podaczas badania USG. i jeszcze
      jedno dziecko z 33t.c. jest w stanie przezyc.Sama czekam na decyzje w
      poniedzialek, czy moje serduszko nie urodzi sie juz teraz...Trzymaj sie!
      Powodzenia.
      • szyraf1 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 17.08.06, 21:35
        dzieki za info, wiem wiem, ze moj maluszek juz moze przezyc, ale jeszcze na
        plucka troszeczke trzeba poczekac, mam do Ciebie jeszcze pytanko jaka wada
        dziecka moze za taka sytuacje odpowiadac?
        Czy taka ilosc wody, ktora wypijasz nie jest za duza, nie boisz sie pozniej
        obrzekow, zatrzymania za duzej ilosci wody w organizmie itp. Ja codziennie pije
        okolo 3 litrow wody, ale przez caly dzien Czy w takich przypadkach jak nasz
        trzeba pic duzo wiecej napojow? Bede wdzieczna za wskazowki, pozdrawiam goraco.
        • myszka31106 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 02:59
          Nie powinnam Ci tego pisac, ale... Wady dotycza glownie ukladu moczowego i
          pokarmowego i dlatego tak wazne jest USG i sprawdzenie nerek, zoladka etc. Z
          drugiej strony w "sklad" wod plodowych wchodza siuski malego/malej stad tak
          wazne picie duzej ilosci plynow. Ja na poczatku myslalam, ze obojetnie jakich i
          pilam soczki marchwiowe itp. i to przez caly dzien. To nie zdaje egzaminu i
          lekarz (kolejny) poinformowal mnie, ze najlepsze efekty sa jak wypijasz 2-2,5
          litra wody mineralnej w przeciagu 2 h i to rano. Twierdzil,ze jak sie to robi
          sumiennie to daje wspaniale efekty. "Powiem" Ci w poniedzialek czy w moim
          przypadku tak sie stalo. Nie boje sie obrzekow i nie widze zatrzymania duzych
          ilosci wody w organizmie. Jest jednak mala roznica pomiedzy nami moj test
          obciazeniowy glukoza wyszedl ok. W Twoim przypadku nalezy powtorzyc badania na
          wykrycie cukrzycy ciazowej i przestrzegac wskazowek lekarza i diety. I jeszcze
          jedno wazne jest czy czulas/czujesz ruchy dziecka oraz jaka szacowana wage ma
          malenstwo. Pozdrawiam.
          PS.Oczekujesz synka czy coreczki?
          • szyraf1 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 07:56
            czesc, dzieki za odpowiedz, przechodze od dzisiaj na "diete wodna", mam
            nadzieje, ze obrzeki sie nie pojawia i nerki beda w stanie filtrowac plyny.
            Bede sie tez baczniej obserwowac i zrezygnuje z picia duzej ilosci wody
            wieczorami na rzecz porannych. Dzisiaj, zaraz ide powtorzyc testy na glukoze
            zobaczymy co bedzie. Potem tylko lezenie i lezenie. Czekam na synka, ktory wage
            ma w normie, poniewaz jestem w 33 tc a wazy 2000g, ruchy dziecka sa slabsze niz
            np. miesiac temu, ale je czuje kilka razy dziennie. Tlumacze to tym, ze maly ma
            mniej miejsca. Lekarz nic mi nie powiedzial o tej wodzie do picia ani o zadnej
            szczegolnej diecie, czy myslisz, ze powinnam go o to zapytac?
            Czekam z niecierpliwoscia na Twoja odpowiedz w poniedzialek, co i jak i trzymam
            kciuki, aby wszystko bylo ok. smile
            Mam jeszcze tylko jedno pytanko, czy potem po urodzeniu ta wada sie cofa czy
            nadal sa jakies komplikacje u dziecka?
            Pozdrawiam goraco i przesylam buziaczki.
            • myszka31106 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 13:44
              Ps: Pytalas o wade u dziecka. Odpowiem Ci tak im pozniej ujawnil sie stan
              zmniejszonej ilosci wod plodowych tym mniejsza szansa by dziecko mialo wade
              ukladu pokarmowego lub moczowego. Jedynym zagrozeniem, ale tak jak "mowilam ",
              gdy AFI jest rowne lub mniejsze od 5, jest w koncowym etapie ciazy obkurczajaca
              sie macica na raczkach i/lub nozkach dziecka. W tej sytuacji lepsze jest
              przyspieszone rozwiazanie niz rehabilitacja ruchowa. Sa to przypadki wyjatkowo
              rzadkie.
              Pozdrawiam i napisz jak test na obciazenie glukoza.
    • luiza1981 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 09:34
      witajcie..mam ten sam problem.3 tygodnie temu w 33 tyg ciaży lekarz stwierzdił
      że jets mało wód płodowych AFI-9.5 cm.własnie dzisiaj idę na kolejne usg a by
      sprawdzic poziom wód.nie ukrywam z esie boje i tak bardzo bym chciała aby
      wszytsko było dobrze.co do testu na obciażenie glukoza miałam tez 146 i lekarz
      powiedziął ż enie musze robic nastepnego testu tylko kazała ograniczyc
      słodkości.trzymam za was kciuki:0
      • szyraf1 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 13:13
        czesc, daj znac jak bedziesz po usg, ja jednak robie test na glukoze tak jak mi
        lekarz zalecil, ja mam mniej wod plodowych niz Ty, tylko AFI 8. Zobaczymy,
        buziaczki i koniecznie daj znac co i jak.
        • luiza1981 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 13:16
          najszybciej dam znac chyba w ponedziałek bo tak nie mam dostepu do netasmile
    • myszka31106 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 13:35
      Czesc, tez czekam na chlopca! Moj AFI ostatnio = 4,1. Synek wage mial ponizej
      normy, a ruchow nie odczuwalam zadnych, mimo tego,ze wczesniej czulam "motylka"
      w brzuniu. Teraz Maly urosl, kopie zdrowo i budzi mnie bo jest ciagle glodny! A
      ja w koncu wygladam jakbym byla w ciazy, bo do 5 m-ca nikt mi nie wierzyl,ze
      jestem ciezarna. Nie martw sie tak bardzo, prosze bo najwazniejsze jest
      nastawienie, a przelezec 7 tygodni to nie jest, az takie poswiecenie. Jest
      jeszcze jedna kwestia jest rzecza naturalna, ze pod koniec ciazy zmniejsza sie
      ilosc wod plodowych zapytaj o to lekarza. Co do ruchow w Twoim tygodniu to
      normalne, ze juz nie ma miejsca, w koncu nosisz "2 kilo chlopca" ( jak to mawia
      moj maz) Pozdrawiam.
      • szyraf1 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 18:28
        witaj, wrocilam z badan i niestety mam cukrzyce ciazowa, po obciazeniu 75g po
        dwoch godzinach 152, najgorsze jest to, ze nie wiem kompletnie jak czesto mam
        sie odzywiac i co jesc, bo nigdy tego nie mialam, nikt tez u mnie w rodzinie
        nie ma cukrzycy, slodyczy za duzo nie jem, lekarz mi powymienial rzeczy,
        ktorych jesc nie moge to go zapytalam co moge, bo juz chyba nic nie zostalo.
        Rozmowe z diabetologiem mam dopiero we wtorek a do tego czasu to jestem tylko
        na chlebie razowym i jogurcie bez cukru, bo nic innego mi chyba nie wolno.
        Strasznie sie dzisiaj zdenerwowalam, wczoraj te wody dzisiaj cukrzyca. Wynik
        moczu mam dobry. Moj lekarz tak w ogole to chyba mnie za pozno skierowal na
        badania obciazenia glukoza (33tc), wydaje mi sie ze to powinno sie robic
        wczesniej. Maly wage ma w normie, wiec sie pocieszam, ze ta cukrzyca nie trwa
        dlugo. pozdrawiam Ciebie i malego pilkarza.
        • pojawaj Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 21.08.06, 11:41
          Przy cukrzycy powinnaś jeść dużo warzyw (gotowane, pieczone w folii, surowe),
          za to unikać węglowodanów prostych (słodyczy, białego pieczywa, białego ryżu))
          i tłuszczu. Generalnie zasady jak przy zdrowym żywieniu, tylko należy
          przestrzegać ich radykalniej. No, i nie pić słodzonych napojów, w tym niestety
          liczą się też soki owocowe. Najlepsze do picia, co możesz znaleźć to woda
          mineralna. Można poza tym jeść chude mięso (np drobiowe, ale przed
          przyrządzaniem obrane ze skóry).
          I nie przejmuj się zbytnio, cukrzyca ciążowa po porodzie mija, więc to
          przejściowe kłopoty.
    • myszka31106 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 18.08.06, 13:53
      PS. Pytalas o wady dziecka. Te ktore dotycza ukladu pokarmowego, moczowego
      najczesciej ujawniaja sie we wczesniejszym stadium ciazy. Teraz jedynym
      zagrozeniem, ale tak jak pisalam przy AFI=5 lub mniejszym, jest obkurczajaca
      sie macica na raczkach i nozkach dzidzi. Spadek AFI w 3 trymestrze ciazy jest
      czesto spotykany. Jesli powstaje bez przyczyny/zagrozenia i jest =8 to naprawde
      nie ma co sie martwic.Pozostaje nam tylko czekanie.
      Napisz jak wyniki testu na obciazenie glukoza.
      Pozdrawiam.
      • luiza1981 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 21.08.06, 08:56
        witajcie.,byłam w piatek na usg i lekarz powiedział mi że AFI=7 i że to wartosć
        prawidłowa.więc nie mam chyab co sie martwićsmile
        • szyraf1 Re: wody płodowe - Ratunku!!!! 22.08.06, 08:09
          Witam, ciesze sie luiza, ze u ciebie ok i wszystko wypadlo dobrze, ja mam
          wizyte za tydzien, wiec zobaczymy co u mnie wykarze badanie USG, pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka