Dodaj do ulubionych

Częste USG

27.08.06, 13:18
Chciałabym zapytać czy często wykonywane usg- co 4 tygodnie- może szkodzić
mojemu dzidziusiowi?
Obserwuj wątek
    • althea35 Re: Częste USG 27.08.06, 13:24
      Tego tak naprawde nie wiadomo i dlatego USG powinno wykonywac sie tylko ze
      wskazan medycznych. Jeli sa wskazania, zeby wykonywac badanie co 4 tyg.
      (chociaz osobiscie nie sadze, zeby takie byly) to nalezy je wykonywac. Jesli
      natomiast sa to USg tylko po to zeby sobie popatrzec to nie polecam.
      • madzia_wloszka84 Re: Częste USG 27.08.06, 13:30
        No cóż.....właśnie o to chodzi że lekarz który prowadzi moją ciąże mówi że
        wszystko jest w jak najlepszym porządku a mimo to usg mam tak często.
        • althea35 Re: Częste USG 27.08.06, 13:34
          To powidz mu ze nie chcesz tak czestych badan.
          • szklanka_wody Re: Częste USG 27.08.06, 15:14
            na oddziale patologii ciąży miałam usg co tydzień.
            • malena_b Re: Częste USG 27.08.06, 15:39
              No ale to co innego. Jest różnica pomiędzy ciążą zagrożoną, a ciążą
              przebiegającą prawidłowo.
              • niunka24 Re: Częste USG 27.08.06, 16:17
                Pytałam dwóch lekarzy ginekologów, w tym dr. Świątkowską z Gdańska, uznawaną za
                jedną z lepszych specjalistów od USG w Polsce i obydwoje stwierdzili, że nie ma
                żadnych przeciwskazań do wykonywania USG nawet do 10 razy w czasie ciąży,
                chociaż oczywiście, wystarczą te 3. Dr. Świątkowska powiedziała,że dla dziecka
                bardziej szkodliwe jest stanie przy ksero, a mój lekarz, że nie jest wcale tak
                łatwo nagrzać tkanki...Obydwoje powiedzieli,że panika związana z USG to
                przesada. Ale każda z Was postąpi jak zechcewink)) ja akurat mam wskazania do
                częstrzego USG, ale i tak staram się tego nie naduyżwac,chociaż też nie boję
                się panicznie, że zrobię krzywdę dziecku.

pozdrawiam!!!
                • doko4 Ksero?? 27.09.06, 22:04
                  hej czy z tym kserem to piszesz powaznie czy tylko tak bo ja pracuje przy ksero
                  i teraz sie wystraszyłam?
                • olamad Re: Częste USG 27.09.06, 22:23
                  A Ty wiesz, ile ona bierze za to USG w prywatnym gabinecie??
                  Mnie zupełnie nie dziwi, ze jej zdaniem częste USG nie szkodzi..
    • baaasiiia Re: Częste USG 27.08.06, 16:15
      Moją ciążę prowadził ginekolog specjalista ultrasonolog. USG miałam co wizytę.
      Lekarz chyba wie co robi!
      • althea35 Re: Częste USG 27.08.06, 16:35
        Miejmy nadzieje, ze wie.
    • justynaz2010 Re: Częste USG 27.08.06, 22:43
      Podobno nie jest szkodliwe, ale jest nieprzyjemne w odczuciu dziecka
      • lyka Re: lekarze to konowały 26.09.06, 19:38
        Jeżeli konowałowi płacisz za usg to będzie je nawet wykonywał co tydzień aby
        zarobić kasę. Dziewczyny kierujcie się trochę rozumem, intuicją itp.
    • myszka217 Re: Częste USG 26.09.06, 19:54
      Mi lekarz robi za każdym razem jak idę.Zastanawiam się czy mu nie powiedzieć,
      że to za często ale chyba jako ginekolog-położnik wie co robi?Sama już nie wiem
      a mówi że jest ok tylko sprawdza tętno dziecka.
      • myszka217 Re: Częste USG 26.09.06, 19:55
        Zapomniałam dodać że chodzę co 2 tygodnie do niego
        • kwiatulineska Re: Częste USG 26.09.06, 20:45
          moj gin nie jest zwolennikiem czestych usg. jak wszystko jest ok to
          nadliczbowych nie robi, bo ja stwierdzil nie ma dowodow ze ono ludziom szkodzi,
          ale tez nie ma dowodow ze nie szkodzi.
          a ja widzialam niedawno w tv w jakis wiadomosciach ze badali usg na myszach i
          wyszlo ze usg zaburzalo prace mozgow myszek.
          • maziala Re: Częste USG 26.09.06, 20:53
            a ja znalazłam kiedyś w necie coś takiego ( niestety nie pamiętam źródła, sorki
            babeczki)

Kobieta w trakcie ciąży powinna zrobić USG przynajmniej trzy razy (ideałem
            jest pięć). Podczas każdego badania lekarz ocenia inne parametry, dlatego
            tak ważne jest, by USG wykonywać w ściśle określonych tygodniach ciąży.

6.-8. tydzień Ze względu na małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę.
            USG ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala
            wykluczyć ciążę pozamaciczną.

11.-14. tydzień To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu.
            Lekarz na USG zmierzy długość maleństwa od czubka głowy do kości ogonowej,
            dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4-7 dni) określi wiek kruszynki.
            Obejrzy także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy
            żołądek, pęcherz moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem
            wykluczyć zespół Downa (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca),
            zmierzy przezierność karku, czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się
            właśnie ok. 11.-14. tygodnia na karku płodu. Uwidoczni także kość nosową,
            która obok przezierności jest drugim ważnym markerem zespołu Downa.

18.-23. tydzień Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu:
            serce, płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy,
            obejrzeć rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury
            mózgu oraz kręgosłup. W tym czasie także najczęściej udaje się już dostrzec
            płeć dziecka.

30.-32. tydzień Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość
            kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego
            zahamowania wzrostu płodu.
            Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części
            ciała maluszka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już
            1300-1700 gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień
            dojrzałości łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie
            o analizę dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych
            płodu). Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie
            maleństwa.

36.-38. tydzień Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i
            sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj podjęta
            zostaje decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli maluszek waży ponad
            4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo).
          • mniemanologia Re: Częste USG 27.09.06, 12:23
            kwiatulineska napisała:

> a ja widzialam niedawno w tv w jakis wiadomosciach ze badali usg na myszach i
            > wyszlo ze usg zaburzalo prace mozgow myszek.

Zakłócało, bo codziennie fundowali im po 30 min USG.
            Nie wiadomo, jak to się przekłada na człowieka.
            • majowa-panna Re: Częste USG 27.09.06, 12:47
              u myszy ciąza trwa 21 dni...

chciałabym mieć takie problemy jak wy, a mi 35 metrów od domu pieprz%%%%&&&
              sieć komórkowa chce stawiac kolejne anteny jakby tych co stoją było im mało, a
              ja siedzę w domu prawie 24 h na dobę, jak to się ma do kilkuminutowego USG raz
              w miesiącu?
              • mama_80 Re: Częste USG 27.09.06, 15:20
                Po pierwsze, to nie podobal mi sie czyjs tekst, ze lekarz chce zarobic i
                dlatego robi usg. Moj za kazda wizyte (z usg czy nie) bierze tyle samo. Mysle
                wiec, ze nie chodzi tu o pieniadze.
                Niestety moj lekarz robi mi usg bardzo czesto: przy kazdej wizycie. Jestem w 6
                miesiacu a mialam usg juz 7 razy (ostatnio 2 w jednym tygodniu). Martwie sie
                tym troche, ale mysle, ze lepiej jest robic usg czesto i wiedziec, ze wszystko
                jest ok, niz martwic sie czy wszystko jest ok.
                • majowa-panna Re: Częste USG 27.09.06, 16:21
                  mój też bierze tyle samo za wizytę czy robi usg czy nie robi - a zwykle robi.
                  poza tym do 12 tygodnia miałam 2 razy - trwało to może minutę czy dwie.

większy stres i skutki uboczne wywołuje niepokój i zamartwianie się czy
                  wszystko jest w porządku. a poza tym od tego i tak gorsze jest siedzenie z
                  komórką przy brzuchu i długie przez nią pogawędki z koleżankami.
    • bambolada Re: Częste USG 27.09.06, 22:21
      no niestety ja tez sie zaliczam az do 10 usg a dopiero 6 miesiac...tez sie
      martwie czy aby moja ciekawosc i moze natarczywy pierwszy lekarz ktory robil mi
      usg co wizyta, nie zaszkodzi jakos dziecku....ale z drugiej strony czy kobiety
      ktore pija alkohol i pala papierosy nie szkodza bardziej malenstwu niz samo
      usg?

poki co wiadomo o chorobach dzieci alkoholoiczek badz nalogowych palaczek
      niz "USGowianek"...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka