ad57 27.09.06, 09:05 dziewczyny warto iść na takie usg???ile płaciłyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eyes69 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 09:23 Za USG trojwymiarowe u mnie placi sie 120zl, a ze zrobieniem filmu 180 i na takie sobie poszlam. Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:00 w którym tc byłaś?czy faktycznie dużo lepiej widać płeć?i w ogóle dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:08 Najlepiej isc jak dziecko duze nie jest bo widac je cale. Ja bylam w 20tc. Najlepiej isc wlasnie w 5 miesiacu. Bylo go super widac. Pisiorka nie dalo sie nie zauwazyc. Maly ciagle chwytal sie za nosek i majstrowal cos kolo swojej buzki - super wrazenia!!! )))) Tyle, ze sie tylko z profila chcial pokazac... Uparciuch! Mojej znajomej niestety jej dziecko nie chcialo pokazac co ma miedzy nozkami i nawet trojwymiar nie pomogl... Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:11 to super, właśnie jestem taka ciekawa co do płci chyba się wybiore Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:13 Nawet jak plci nie zobaczysz to bedziesz bardzo zadowolona. A jesli bedziesz miala film to juz w ogole... Ja chwalilam sie w rodzinie i u znajomych przez tydzien. )) Codziennie do kogos innego jezdzilam na seans. A film moj trwa kolo 15min. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_25 do eyes 29.09.06, 11:43 a ZUS Cie nie kontrolowal jak tak jezdzilas z tym filmem??? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_25 Re: do eyes 29.09.06, 11:55 bo myslalam ze Ty na zwolnieniu a przeciez ZUS szaleje podobno... Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 A dlaczego? 29.09.06, 12:02 Bo ja moge chodzic... Dla ZUSu to od tego miesiaca jestem na zwolnieniu. Poza tym... Ja MOGE chodzic. ))))))))))))))) Jestem kuzwa (nie wiem jakim cudem) niezdolna do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_25 Re: A dlaczego? 29.09.06, 16:17 czyli jak "mozesz chodzic" to znaczy ze gdy skontroluje Cie ZUS pod adresem zamieszkania to jest ok jak Cie nie bedzie bo pijesz kawe z kolezanka w miescie?? bo dalej nie wiem jak to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: A dlaczego? 29.09.06, 16:22 To znaczt, ze jesli kontrola mnie nie zastanie to nic nie moga zrobic. Maja kopie moich zwolnien i wiedza, ze moge chodzic, tak wiec jesli juz to mnie do siebie na badania wezwa, czy cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_25 Re: A dlaczego? 29.09.06, 16:25 a nie jest tak że teoretycznie powinnas na zwolnieniu siedziec na tyłku w domu?? Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: A dlaczego? 29.09.06, 16:29 Nie. Wszystko na zwolnieniu masz wypisane. To lekarz decyduje o tym czy mozesz sie ruszac czy nie. Jesli moja praca stanowi zagrozenie dla mojej ciazy to nie ma powodu zebym MUSIALA siedziec w domu... Chodzi o warunki w pracy. Probowalam do niej wrocic, ale niestety... Znowu pojawily sie plamienia. Musze duzo odpoczywac - to fakt, ale nie musze lezec. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:14 Ja byłam. We Wrocławiu płaciłam 120zł za badanie+zdjęcie+nagranie płyty DVD. Badanie robiłam w 22tc i napewno było DUŻO lepiej widac niz na zwykłym USG. A zdjęcie buzi naszej córki jest rewelacyjne. Czy warto iść?? Cięzko powiedziec, bo to zalezy kto czego oczekuje i czy ma sie "wolne" pieniądze. Ja w kazdym razie drugi raz nie poszłabym pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Ewcia 27.09.06, 10:17 Ale tanioche macie we Wroclawiu... Zazdroszcze bo u mnie za 120 to owszem, trojwymiar sobie zrobie, ale bez nagrania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ewcia 27.09.06, 10:25 eyes69 napisała: > Ale tanioche macie we Wroclawiu... > Zazdroszcze bo u mnie za 120 to owszem, trojwymiar sobie zrobie, ale bez > nagrania. )) No tez sie zdziwiłam, bo idac na badanie wiedziałąm, ze kosztuje 120zł, ale juz nie dopytywałam ile kosztuje nagranie tego na płytce. Przed badaniem lekarz sam zapytał czy chce miec taka płyte i jak spytałam o cene to powiedział, ze płyta jest w cenie badania I uważam, ze jest to uczciwe. Bo doliczanie 60zł za nagranie (o ile dobrze zrozumiałam ze bez nagrania to 120 a z nagraniem 180) to troche zdzierstwo. Ja rozumiem, ze za nagrywarke lekarz tez musiała zapłacić ale bez przesady pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Ewcia 27.09.06, 10:52 Zdzierstwo jak cholera!!! Ale moi znajomi z Wroclawia juz mnie oswiecili, ze Gdansk jest drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
basia013 Gdzie we Wrocławiu? 27.09.06, 10:57 Witaj,też jestem z Wrocławia i interesuje mnie gdzie robiłaś to USG? Z góry dzięki za informacje.Jestem teraz w 10tc to jeszcze troche poczekam i też chętnie pójdę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: do basia013 27.09.06, 11:01 Witaj Badanie robiłam w Centrum Medycznym "Medex" ul. Świetego Mikołaja 51/52 tel. (0-71) 785-52-00 u dr. Fuchsa (jest to lekarz ze szpitala na Dyrekcyjnej) przyjmuje w poniedziałki i czwartki pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 10:42 Nie byłam i nie wybieram się. Fotki, które mam z usg 2D są fantastyczne: mam malucha ujętego w całości w 12 t.c- bardzo dokładnie widać brwi, kości żuchwy. Mam ujęcie z ostatnich usg; jak wkłada dłoń do buźki, zdjęcie stopy, całej nogi, jak sięga rączką za głowę. Z tych fotek robię sobie ujęcia aparatem cyfrowym i przerzucam na komputer. Dla mnie wystarczająco zadowalajace. Wrażenia przy ogladaniu malucha podczas badania także.Nie czuję potrzeby wydawania kasy i drażnienia malca tylko po to, żeby Go podejrzeć. Nie bywam na badaniu usg dla ciekawości- a wyłącznie ze wskazań lekarskich. I przy okazji zaspokajam swoją ciekawość Odpowiedz Link Zgłoś
doma791 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 11:07 ja bylam na 3d/4d w 23 tc-generalnie fajne badanie,ale nie wiem czy poszlabym 2-gi raz.Owszem jak potem sama ogladalam plyte z nagrania to nawet jako laik zauwazylam kreseczke miedzy nozkami dziecka,tak wiec jesli chodzi o rozpoznanie plci to chyba faktycznie bardzo wiarygodne usg.Wczesniej bylam na podobnym badaniu(chyba bylo same 3d)w 13 tc, i tamto bardzij mi sie podobalo-mam fotki dzidzi trojwymiarze:niesamowite wrazenie widziec takiego malego 10cm ludka ktory ma wszytko uksztaltowane:nozki,raczki itp.Dlatego to pozniejsze usg nie zrobilo juz na mnie wrazenia.Placilam 150 zl wraz z nagraniem,wiec chyba tak przecietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 11:59 Nie byłam i wcale nie żałuję. IMHO to kosztowny, modny bajer nie służący niczemu poza zaspokojeniem ciekawości rodziców i zrobieniu sobie "oryginalnej" pamiątki. Bo z punktu widz. diagnostyki nie ma to większego znaczenia niż zwykłe USG. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: byłyście na 3D,4D??? 01.10.06, 21:08 Ma. Na 2d nie zobaczy się wad twarzoczaszki takich, jak rozszczep podniebienia. Ostatnio właśnie o tym czytałam. Ja byłam na 3d w 22 tygodniu, było cudownieTo niesamowite, widzieć buźkę swojego dziecka na tyle tygodni przed jego urodzeniem. Zresztą zestawiłam obok siebie foty, właśnie z tego usg, z fotą buźki w tej samej pozycji, jak mój Maks miał ok. 10 dni. Jest identyczny Odpowiedz Link Zgłoś
nika.ka Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 12:16 bylam, i w Poznaniu za 4d+filmik placilam 250 (jakos dziwnie duzo na tle wczesniejszych postow ) Odpowiedz Link Zgłoś
tatiw Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 15:12 Byłam na 4D. Faktycznie rewelacyjnie widać, ale nie poszłam tylko z tego powodu. Byłam u dużej sławy, która się w tym specjalizuje, po to aby sprawdził, czy dziecko jest zdrowe. Było to w 25 tc i wtedy można sprawdzić, czy dziecko nie ma żadnych wad. Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 15:13 W 20tc tez mozna sprawdzic czy nie ma wad. W koncu to USG genetyczne... I chocby dlatego warto isc! Wiele wykrytych wad plodu da sie zoperowac/wyleczyc jeszcze w lonie matki. Odpowiedz Link Zgłoś
dowro Re: a kto robił w W-wie? 27.09.06, 15:26 dziewczyny, która z WAS jest z W-wy i gdzie robiła USG??? czytałam wasze posty i ja tez chciałabym Odpowiedz Link Zgłoś
tatiw Re: a kto robił w W-wie? 28.09.06, 12:45 Jestem w Warszawy, robiłam badanie na Finlandzkiej u dr. Roszkowskiego. Kosztowało to 250,00 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_kot Re: a kto robił w W-wie? 30.09.06, 22:59 Ja robiłam na Agatowej 10 w W-wie w 26 tygodniu, wszystko udało się zobaczyć, łącznie z płcią. Badanie trwało ponad pół godziny. Cena 200 zł - za 3D+4D z nagraniem filmu i zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 16:07 Byłam na 4D - płaciłam z nagraniem 180 zł. Dla mnie przereklamowane. Żeby dziecko było dobrze widac musi być odpowiednio ułożone i "pływać" daleko od łożyska. Moja córka była buzią przytulona do łożyska co powodowało naprawdę makabryczny efekt. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 16:11 Jesli ktos idzie na USG genetyczne tylko po to, zeby "lepiej" dziecko zobaczyc albo nagrac sobie film, to zeczywiscie moze byc rozczarowany np. ulozeniem dziecka. Ja wyszlam bardzo zadowolona kiedy to lekarz powiadomil mnie o tym, ze moje dziecko nie ma zadnych wad, i ze wszystko prawidlowo sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
maziala Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 23:45 ja dzisiaj właśnie byłam na USG 3/4D i usłyszałam że te same wady można wykryć na zwykłym USG 2D ( oprócz rozszczepienia podniebienia) więc argument o wadach mnie nie przekonuje. Natomiast jestem bardzo zadowolona, mam fajną pamiątkę, pani doktor była rewelacyjna, super wszystko tłumaczyła i pokazywała. Badanie kosztowało 180zł., mam 9 super fotek i 10 min. filmu na dvd. Polecam www.babkamedica.pl - dr Pieles, dr Zioło rulez ) Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: byłyście na 3D,4D??? 28.09.06, 13:48 USG genetyczne nie jest jednoznaczne z USG 4D. Wady wykrywa się głównie na USG 2D wykonanym na dobrym aparacie. I to też jest USG genetyczne mimo, że nie 4D. Zarówno moja lekarka, jak i inni cenieni w Trójmieście lekarze twierdzą, że USG 4D to głównie "marketing" i do celów diagnostycznych to tak nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
dom.na.kurzej.stopce Re: byłyście na 3D,4D??? 27.09.06, 20:13 w Krakowie w Ultramedice w lipcu płaciłam 250 zł, badanie przereklamowane, przynajmniej w tym ośrodku, nic nie udało się dojrzeć, jakość badania też pozostawia wiele do życzenia, ale nie było dr Wiechecia, a to dużo tłumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
joasikkk Re: byłyście na 3D,4D??? 29.09.06, 11:31 Pewnie badanie robila Ci ta jego asystentka, z którą wylecial z tej pracowni. Jedna pacjentka na innym forum tez sie na nia zalila. Pytalam przy rejestracji dlaczego nie pracuje juz Dr Wiechec i powiedzieli mi, zew tej sprawie bedzie na stronach www pracowni opublikowane oficjalne oswiadczenie bo doktor Wiechec publikuje na forach falszywe informacje. Bylam teraz na badaniu trzeciego trymestru jest nowy Pan Doktor, nawywa sie Bodzek. Jeśli chodzi o jakość badania to w stosunku do tych wcześniejszych razy kiedy byłam u Dr Wiechecia to nie widze roznicy. U mnie wszystko bylo widac super. To chyba bardzo zalezy od ulozenia malucha i poprostu mialas pecha. O ile piszesz o obejrzeniu buzki a nie o samym badaniu. Tak wiec ja polecam ich nadal bo po doswiadczeniach z pierwszej ciazy czuje sie naprawde bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia Re: byłyście na 3D,4D??? 28.09.06, 09:48 Ludzie! Co to za ceny straszliwe? U mnie w Toruniu, w prywatnej klinice-szpitalu (najbardziej luksusowe miejsce do leczenia/chorowania) kosztuje to70 PLN. Fakt, ze nie mozna nagrac na DVD, ale mozna na kasete video - wystarczy ja przyniesc ze soba i nie trzeba nic doplacac. Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
arc-en-ciel Re: byłyście na 3D,4D??? 28.09.06, 10:31 hej, ja jeszcze nie bylam, ale w Wałbrzychu kosztuje 110 zl Odpowiedz Link Zgłoś
sniada2 Re: byłyście na 3D,4D??? 28.09.06, 11:09 Hej, byłam na USG 4D w Medisonie w Gdańsku. Za badanie z filmem zapłaciłam 100 zł. Poszłam w 22 tc i dobrze bo można było zbadać dzieciątko, jego nerki, pęcherz moczowy, zastawki serca itd.zostały zbadane na początku jeszcze na zwykłym USG a potem lekarz przestawił sprzęt na 4D i mogłam nacieszyć oko widokiem kopiących mnie nóżek.Było to fantastyczne przeżycie ale dobrze że forsę na nie dostałam od przyjaciół bardziej niż ja ciekawych płci mojego bejbi bo sama bym na nie nie poszła i myślę, że w ewentualnej kolejnej ciąży nie wybiorę sie na nie. A film...oglądałam go chyba z 40 razy, z każdym jednym członkiem rodziny i wszystkimi razem też, jest juz dawno nieaktualny ale wrażenie robi...chociaż wciąż nie wierzę, że to sie działo u mnie w brzuszku.. Odpowiedz Link Zgłoś
antaris Re: byłyście na 3D,4D??? 01.10.06, 11:59 Witaj Ja tez się wybieram do Medisona (czy to INVICTA?), tylko 100zł. zapłaciłaś? Czy długo czekałaś na wizyte i dawno robiłaś to badanie? Pozdrawiam Ania, Kubuś 7 lat i Fasolka 13 tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
edyta2881 Re: byłyście na 3D,4D??? 29.09.06, 15:03 Ja byłam w Łodzi i zapłaciłam 300 zł ale i tak jestem zadowolona i przede wszystkim spokojna . Mam płytę DVD która trwa 17 min Odpowiedz Link Zgłoś
p_linka Re: byłyście na 3D,4D??? 29.09.06, 15:34 Ja byłam w 22tc na USG 2d na bardzo dobrym sprzęcie, nie zdecydowałam się na 3d (chociaż tez sprzęt to umożliwiał) i wcale nie żałuję. Wszystko było widać, nawet gdy lekarz chciał zobaczyć rączke a ona była schowana za główką to jakoś te fale przechodziły i dało się zobaczyć że jest ok., właściciwie oglądał wszystko z każdej strony i nie wyobrażam sobie jak dzidziuś może się odwrócić i ukryć płeć. To USG 2D kosztuje 120 zł a w przypadku 3D chyba 200 - 220 (razem z płytą), ale tak jak pisałyści z diagnostycznego punktu widzenia nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 byłam 2 razy, warto 29.09.06, 16:52 ja byłam I raz w 21 tc i super sprawa, widzieliśmy małą jak ziewa, jak sie rusza, jakie robi miny, płeć była okreslona na 80% ,bo nie chciała się odwrócić )) po raz II byłam w 30 tc, dziecko jest już wieksze, widać bużkę, pyrkaty nosek i płec w końcu pokazałą na ( chyba) 100%, w każdym razie kupuję ubranka z kwiatuszkami, ceny 200-250 Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatulineska Re: byłam 2 razy, warto 01.10.06, 20:54 chcialam kiedys isc na usg 3d4d ale zrezygnowalam. nie chce zaspokajac swoich zachciewajek kosztem maluszka. mam juz kilka fotek ze zwyklego usg, ale moja ulubiona jest pierwsza fotka z 6 tygodnia ciazy mialam na poczatku ciazy problem, musialam isc na badania do szpitala. lekarz widzac moje zdenerwowanie zapewnil mnie ze wszystko jest ok i pstryknal fote Bardzo wyrazna, robiona na porzadnym sprzecie i przedstawiajaca 4-milimetrowa fasolke ehh jakie to bylo malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś