Dodaj do ulubionych

wysokość chorobowego

29.09.06, 08:49
Hej dziewczyny,
z tego co wiem, w przypadku zasiłku chorobowego oblicza się średnią pensję z
ostatnich 12 miesięcy. Moje pytanie jest, czy wlicza się do tego również
premie. W marcu dostałam dużą premię (2 pensje) i teraz nie wiem, czy zasiłek
chorobowy będzie uwzględniał również tę kwotę. Kadrową u mnie jest bardzo
niesympatyczne babsko, dlatego nie chciałabym jej o to pytać. Jeśli możecie
mi jakoś pomóc będę wdzięczna.
Judyta
Obserwuj wątek
    • deela tak o ile 29.09.06, 09:00
      nie byly to jakies premie na lewo czyli do łapy tylko normalnie doliczone do wynagrodzienia i odprowadzone od niej były składki ZUS w proporcjonalnej wysokości
      • judyta2000 Re: tak o ile 29.09.06, 09:03
        Oczywiście, że był od tej kwoty odprowadzony ZUS. Wszystko legalnie, zgodnie z
        prawem.
        • ozega Re: tak o ile 29.09.06, 10:37
          wlicza się wszystko
      • kocio-kocio Re: tak o ile 29.09.06, 11:08
        A wcale nie.
        Wlicza się tylko tzw. premie regulaminowe.
        Premii uznaniowych, których przyznanie zalezy tylko od dobrej woli szefa, nie
        wlicza się.
        • judyta2000 Re: tak o ile 29.09.06, 11:34
          A po czym poznać premie uznaniową od regulaminowej? Jeśli u mnie nie ma w
          firmie żadnego regulaminu. Premia to premia i nikt nie rozróżnia tego. W umowie
          o pracę, też nie mam nic na ten temat. Podana jest tylko kwota wynagrodzenia i
          nie ma słowa o jakichkolwiek premiach. Na podstawie czego ZUS może stwierdzić
          jaki to jest rodzaj premii?
          • kocio-kocio Re: tak o ile 29.09.06, 11:49
            Jak nie ma regulaminu to to premia uznaniowa.
            To pracodawca wskazuje ZUSowi z czego ma naliczać zasiłek.
            • judyta2000 Re: tak o ile 29.09.06, 11:55
              Znalazłam odpowiedź na moje pytanie w przepisach.

W poradach prawnych zadane było następujące pytanie:
              Czy premia uznaniowa wlicza się do zasiłku chorobowego?
              Pracuje w firmie cztero- osobowej i na umowie o pracę na czas nieokreślony mam
              1050 zł + premia uznaniowa a na rękę dostaje 1111,19 zł ( dostaje ją od
              stycznia br.) .Obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży. Na zwolnieniu lekarskim
              jestem od 19 sierpnia 2005 r. Pracodawca za 33 dni zwolnienia zapłacił mi 475
              zł , twierdząc że premia uznaniowa nie wlicza się do zasiłku chorobowego.

I poniżej odpowiedź prawnika:
              Odpowiedź na to pytanie znajduje się w - art. 11 ust. 2 pkt 1. , - art. 36 ust.
              1., - art. 38 ust. 1., - art. 42 ust. 1., - art. 45 ust. 1- 3 ., - art. 57 ust.
              1. pkt 2 Ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z
              ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (publikacja: Dz.U. z
              1999 r. nr 60, poz. 636 oraz z 2005 r. nr 10, poz. 71).
              Art. 11 ust. 2 pkt 1. ustawy informuje o tym, że miesięczny zasiłek chorobowy
              wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy przypada w
              okresie ciąży. Na zwolnieniu lekarskim powinien być umieszczony kod B, który
              oznacza niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży (art. 57 ust. 1 pkt 2
              ustawy). Co ważne, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do
              pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy.
              Zgodnie z dyspozycją zawartą w art. 36 ust. 1. tego aktu prawnego Podstawę
              zasiłku chorobowego przysługującego pracownikowi stanowi „crying...) przeciętne
              miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych
              poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy”. Art. 38 ust.
              1. ustawy wskazuje, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie stanowiące podstawę
              wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przez podzielenie wynagrodzenia
              osiągniętego przez ubezpieczonego będącego pracownikiem za okres 12 miesięcy
              kalendarzowych, które poprzedzają miesiąc powstania niezdolności do pracy przez
              liczbę miesięcy, w których to wynagrodzenie zostało osiągnięte.

Premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy
              miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, w kwocie
              wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie
              przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego. Wynika to z
              art. 42 ust. 1 . cytowanej ustawy. Jeżeli premie, i nagrody dotyczą okresów
              kwartalnych to w rozumieniu art. 42 ust. 2 ustawy wtedy wlicza się je do
              przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia przyjmowanego do ustalenia podstawy
              wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości stanowiącej jedną dwunastą kwot
              wypłaconych pracownikowi za cztery kwartały poprzedzające miesiąc, w którym
              powstała niezdolność do pracy. Premie i nagrody roczne uwzględniane są w
              podstawie wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości, która stanowi jedną dwunastą
              kwoty wypłaconej pracownikowi za rok poprzedzający miesiąc, w którym powstała
              niezdolność do pracy. Stanowi o tym art. 42 ust. 3 ustawy.

Tak więc mam już odpowiedź na moje pytanie.

• eyes69 Chyba 80% pensji n/t 29.09.06, 11:10
      • kocio-kocio Re: Chyba 80% pensji n/t 29.09.06, 11:20
        W ciąży 100%
        • eyes69 No w ciazy 100%... 29.09.06, 11:23
          Zapomnialam, ze tu [prawie] same ciezarne... tongue_out

Alepremia i tak sie nie liczy.
          Tylko podstawa.
    • rebcia Re: wysokość chorobowego 29.09.06, 11:47
      Wlicza się wszystko to od czego był płacony ZUS. Ja miałam comiesięczna premie
      uznaniowa, z której za każdym razem odprowadzałam składke. Jestem na L4 od
      poczatku ciąży i dostaje ja za każdym razem.
      • kocio-kocio Re: wysokość chorobowego 29.09.06, 11:53
        Trochę masz rację, a trochę nie masz :o)

ZUS pisze:
        Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego z ubezpieczenia
        chorobowego przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na
        ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na
        ubezpieczenia społeczne. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego z
        ubezpieczenia wypadkowego uwzględnia się podstawę wymiaru składek na
        ubezpieczenie wypadkowe. Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne,
        w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące
        za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie
        są pomniejszane za okres pobierania zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w
        pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od odpowiedniej
        do stażu pracy kwoty minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu kwoty
        odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia.

Z tego wynika, że wliczają się premie, których nie dostajesz, jeśli jesteś chora.
        Jeśli dostajesz je bez względu na to,czy chorujesz, czy nie - do podstawy
        zasiłku się nie wliczają.
        A zasady wypłacania premii określa regulamin ich wypłacania, albo inny podobny
        dokument.
        • water_lilly Re: wysokość chorobowego 29.09.06, 15:02
          kocio, masz świętą rację.I po raz pierwszy widzę, jak jtoś to jasno
          wytłumaczył.Ja tak właśnie mam, dostaję kwotę równą podstawie wynagrodzenia,
          premie są traktowane uznaniowo, więc ich mi nie policzyli do podstawy zasiłku,
          jak wcześniej zdarzyło mi się chorować "nie w ciązy", to tak, czy siak, premie
          były.
          kocio, czy Ty jesteś/byłaś kadrową? Bo coś kiedyś mi mignęło, a mam głód
          informacji o zachowaniach ZUS'u - robią szopki, nie wiem, za cholerę o co im
          chodzi.
    • asiap26 Re: wysokość chorobowego 29.09.06, 15:02
      ja do swojej umowy o pracę miałam dodatkowo umowę zlecenie. Czy ona również
      będzie wliczana do wyliczenia chorobowego?
      • eyes69 Nie bedzie n/t 29.09.06, 15:03
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka