Dodaj do ulubionych

badania ginekologiczne

06.10.06, 15:15
dziewczyny mam pytanie chodzi mi o badania na fotelu jestem juz w piatym
miesiacu ciazy to moja pierwsza ciaza wiec jestem calkiem zielona prosze
odpowiedzcie mi na pytanie czy to normalne ze jeszcze mnie sie bada w ten
sposob bo mi sie wydawalo ze terazs wystarczy tylko usg no chyba ze cos by
sie dzialo.ciagle mi sie wydaje ze te uciskanie brzucyha przez lekarza jest
szkodliwe no chyba ze juz mi calkiem na muzg pada.
Obserwuj wątek
    • karolcia67 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 15:22
      Teraz dobry gin bada do samego końca, więc trzeba się na to przygotować,
      najtrudniej wyleźć na ten fotel jak gabaryty małego "słonika" wink
    • zola Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 16:15
      musi badac, mnie bada przy kazdej wizycie, bo chce wiedziec czy dziecko zamkniete szczelnie jest. I cos tam z macica jeszcze sprawdza. Mi tez tak naciska brzuch i mowi o macica jeszcze wysoko. Czyli jak widzisz wszystko ok. gorzej jakby nie badal.
      • kasiek1231 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 16:28
        cieszcie sie ze was badaja, bo tu w dublinie (irlandii), widzi sie lakarza raz
        na 2 miesiace, raz szpital raz gin i badanie polega na zmierzeniu cisnienia,
        posluchania serca dzidka, sprawdzenia papierkiem lakmusowaym czy nie ma cuskru
        w moczu i zmierzeniu brzucha! jednym slowem tragedia, medycyna 100 lat w tyl!

usg jest robione 2 razy na poczatku ciazy (18 tydz) i najprawdopodobniej pod
        koniec (mam nadzieje)wiec...no i zawsze mowia ze wsio jest OK smileoptymisci heheh

pozdrawiam, kasiek
        • magdax78 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 16:46
          a w pl panstwowo ile razy robi sie usg tez 2 razy ...moze idz prywatnie jesli
          masz obawy i cie stac
          • aniulekxxx Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 16:54
            jestem w 7 miesiącu i co 2 tygodnie wdrapuję sie na fotel ginekologicznysmile).
            Mało to komfortowe ale przynajmniej jestem pewna po takim badaniu ze wszystko
            jest ok i nie musze sie zamartwiac czy aby cos sie nie dzieje. Warto!
          • m.k.25 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 21:49
            Ja chodze państwowo do ginekologa i miałam USG robione już 6 razy, a jestem w
            26 tygodniu.Na dodatek zostalam wysłana na echo serca płodu, mam badana krew i
            mocz co miesiąc, badania na toksoplazmozę,oczywiście krzywą cukrową...jedyne za
            co płaciłam to USG genetyczne,ale sama chciałam na nie iść.
    • anulka59 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 17:04
      Przez cała ciąże byłam badana ginekologicznie co 2tyg(ciąża zagrożona)
    • ineska2 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 17:43
      wlasnie na kazdej wizycie masz takie badanie na fotelu, na jego podstawie
      lekarz ocenia wysokosc dna macicy itd, nawet orientacyjnie stan szyjki, usg
      robi sie w ciazy mniej wiecej 3 razy. Wiec wszsytko jest tak, jak powinno smile
      • ainna79 Re: badania ginekologiczne 06.10.06, 22:13
        takie badanie musi byc, no chyba że sa jakieś przeciwwskazania. Ale normalnie to
        tak lekarz ocenia wielkosć macicy, sprawdza szyję czy sie nie rozwiera i nie
        skraca a USG tego nie jest w stanie sprawdzic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka