Dodaj do ulubionych

dziury w łożysku

23.10.06, 14:10
Po porodzie położna powiedziała, że w łożysku są dziury. Nie mam pojęcia, co
to znaczy, wiem tylko, że jest to "patologia łożyska". Zaznaczam, że łożysko
było całe i nie trzeba było czyścić macicy.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: dziury w łożysku 23.10.06, 14:57
      a z dzieckiem w porządku?? bo prawdę powiedziawszy mając zdrowe dziecko guzik
      by mnie obchodził stan łożyska..
    • ewka_z Re: dziury w łożysku 23.10.06, 15:56
      witam,
      a ja maiłam rozdzielone łozysko (jak przy blixniętach) i moje dziecko urodziło
      się z niska masą urodzeniową. Czy u ciebie też tak było?
      • dalis Re: dziury w łożysku 23.10.06, 16:53
        Nie, mój mały urodził się z odpowiednią wagą - 3260g. Zastanawiam się tylko,
        czy przy tych dziurach łożysko odpowiednio pracowało. Na innym forum czytałam,
        że jak lekarze u kobiety w ciąży stwierdzili dziury w łożysku, to "spanikowali"
        i chcieli wywoływać poród. Moje dziecko ma dopiero 2 miesiące i jeszcze za
        wcześnie, by stwierdzić, czy tak naprawdę wszystko jest w porządku.
        • ewka_z Re: dziury w łożysku 24.10.06, 08:42
          Witam,
          napisz jeszcze czy znasz przyczynę powstania tych dziur, czy miałaś badania
          histopstologiczne? Czy te dziury miałaś wykryte w czasie ciąży?
          U mnie nie wykryli i przyczyny nie znam...Niestety
          • dalis Re: dziury w łożysku 24.10.06, 17:18
            Nie mam pojęcia, skąd wzięły się u mnie te dziury. Nie miałam robionych badań
            histopatologicznych, a czy powinnam? Miałam robione wielokrotnie USG, ale nic
            nie stwierdzono. Dopiero po porodzie dowiedziałam się o tych dziurach.
    • dorotakatarzyna Re: dziury w łożysku 24.10.06, 10:50
      U mnie już w czasie ciąży usg wykryło nieprawidłowości łożyska. Było kuliste i z
      wolnymi przepływami - czyli dziurawe. Pomimo wielu problemów dziecko urodziło
      się zdrowe, z wagą 4400. Teraz ma 3,5 roku i jest wszystko ok.
      • dalis Re: dziury w łożysku 24.10.06, 17:23
        Czy miałaś jakieś problemy w ciąży związane właśnie z tymi dziurami? U mnie
        jedynie występowało plamienie od 13 do 18 tygodnia ciąży, ale nie wiem, czy to
        ma jakiś związek.
        • dorotakatarzyna Re: dziury w łożysku 24.10.06, 18:36
          Miałam mnóstwo problemów: krwiak od 7 do 18 tygodnia, wielowodzie, świeża
          cytomegalia, zaburzone przepływy. Sporo poleżałam w szpitalu na patologii, usg
          robili mi chyba kilkadziesiąt razy, dawali mnóstwo leków, m.in. na poprawę
          przepływów. No ale dziecko duże i zdrowe smile A jak pytałam, czy z tym łożyskiem
          to coś groźnego, to mówili, że nie takie już widzieli.
          • dalis Re: dziury w łożysku 24.10.06, 19:42
            To miałaś dużo powodów do zmartwień. Teraz na pewno masz wiele radości z
            fajnego trzylatka. Moja starsza córka ma niecałe 4 lata i potrafi nas naprawdę
            nieźle rozbawić. Ulżyło mi, jak przeczytałam, że mimo problemów z łożyskiem i
            in. dzieci rozwijają się zdrowo. Oby tak dalej. Dzięki.
    • piegoosek Re: dziury w łożysku 24.10.06, 21:09
      to moze jakas przebyta infekcja w ciazy powoduje te dziury w lozysku? uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka