Dodaj do ulubionych

Tabletki a ciaza

IP: *.* 25.09.01, 14:56
Witam wszystkie mamy...Mam pytanie czy któraś z Was zaszła w ciaze mimo brania tabletek?Ja biore tabletki od przeszlo 3 lat, staram sie brac regularnie (zawsze o 21), czasami zdarza mi sie ze zapomna i wezme np.: nastepnego dnia o 8 rano (na ulotce jest napisane ze 12-godzinny poslizg nie przerywa ciaglosci)...ale napewno jest wieksza szansa zajscia... i jesli mi sie zdarzy zajsc a ja nadal bede brala tabletki czy wowczas dzidzius nie bedzie jakos "uszkodzony"?A biore Marvelon. ja bardzo chec juz miec dzidziusia ale jeszcze nie mamy warunków z mezem na rozmnozek..zakladalismy ze jak dziecko to za 2 lata...Wszytskie odpowiedzi mile widzianesmile
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza IP: *.* 26.09.01, 10:00
      Czesc. Ja bralam tabletki 4,5 roku i w ciaze udalo mi sie zajsc dopiero po roku od ich odstawienia.Natomiast moja przyjaciolka zaszla w ciaze w czasie brania tabletek. Inna sprawa, ze nie tolerowala ich zbyt dobrze i czasami zdarzalo sie jej wymiotowac. Wiec moze tabletka nie wchlonela sie dobrze. Brala je do 4 miesiaca ciazy, bo oczywiscie nie wiedziala, ze w niej jest.Dzidzia urodzila sie zdrowa i duza. Teraz ma 2 latka i nadal jest bardzo zdrowym dzieckiem. Lekarz jej powiedzial, ze taka nikla ilosc hormonow nie powinna szkodzic dziecku, chociaz istnieje minimalne ryzyko, ze kiedys w przyszlosci moze zapasc na raka pochwy.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Tabletki a ciaza IP: *.* 26.09.01, 14:29
      Ja zaszłam w ciążę w ciągu miesiąca od odstawienia tabletek... To tylko świadczy o tym, że ich branie skutkowało!Z tego, co wiem, to tabletki trzeba odstawić od razu, jeśli się zorientujesz, że możesz być w ciąży, tak na wszelki wypadek. Aczkolwiek odsetek ciąży w trakcie antykoncepcji hormonalnej jest niewielki - chyba nawet na ulotkach firmy proszą o informowaniu ich przedstawicieli o każdym takim przypadku!Jedna z moich koleżanek zaszła w ciążę w trakcie brania tabletek jednofazowych (nie pamiętam - chyba Mercilon). Dziecko jest zdrowe. Podobno trójfazowe tabletki są skuteczniejsze.Kasia R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka