Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja hormonalna a planowanie ciąży

IP: *.* 29.12.01, 13:16
Po urodzeniu pierwszej córki stosowałam pigułki przez 3 lata(aż do tej pory).Teraz zamierzamy z mężem mieć drugie dziecko.W związku z tym mam parę pytań:- ile bezpiecznie odczekać przed zajściem w ciążę- mój mąż nie może używać prezerwatyw,jakie więc środki stosować w okresie po odstawieniu hormonów a przed planowanym poczęciem- czy zwiększa się prawdopodobieństwo ciąży mnogiej- i NAJWAŻNIEJSZE: czy przeprowadzono jakieś wiarygodne badania na temat wpływu zażywanych przed ciążą pigułek na późniejszy przebieg ciąży? Z góry dziękuję za wszystkie opinie.Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Antykoncepcja hormonalna a planowanie ciąży IP: *.* 29.12.01, 13:48
      Aguś!Może nie odpowiem Ci na Twoje wszystkie pytania, ale mogę podzielić się doświadczeniami z mojego podwórka.Zazwyczaj przyjmuje sie okres 3 m-cy po dostawieniu pigułek jako bezpiczny na zajście w ciążę.Ja natomiast zaszłam w ciążę w pierszym m-cu po odstawieniu pigułek.Wiadomo - hormonalny kociokwik, oranizm szaleje.Byłam już po 30-stce i nie miało to żadnego wpływu na rozwój mojego maluszka. Lekarz powiedział mi, że firmy farmaceutyczne muszą w jakiś sposób się zabezpieczać przed... ale jaki to ma wpływ na rozwój płodu nikt nie wie.Urodziłam prześliczną, zdrową dziecinę.Życzę Ci tego samego.Skrzynia :hello:
    • Gość: guest Re: Antykoncepcja hormonalna a planowanie ciąży IP: *.* 29.12.01, 21:23
      1. moj lekarz twierdzi, ze w drugim cyklu juz mozna szalec :)2. hmmm wyglada na to, ze tylko dopochwowe np. patentex oval3. ciaza mnoga raczej w opinii lekarzy jest skorelowana ze sztucznym zaplodnieniem a nie z pigulkami4. obawiam sie, ze badan brak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka