Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka

IP: *.* 25.03.02, 21:55
Jestem w 30 tygodniu ciąży. Do niedawna, ku mojej radości, dziecko było bardzo aktywne, zarówno w dzień jak i w nocy. Nagla od ok. tygodnia charakter ruchów zmienił się. Nie są już tak energiczne i częste. Dziceko co jakiś czas przesuwa się pod powierzchnią brzucha, ale nie ma to nic wspólnego z tym co odczuwałam jeszcze niedawno. Bardzo się martwię. Wiem, że z czasem dziecko będzie miało coraz mniej miejsca, ale na to ma jeszcze czas. Czy ktoś ma pomysł, co wpłynęło na zmianę częstotliwości ruchów i jakie może to mieć następstwa. Czy powinnam się martwić? Mój lekarz prowadzący powiedział, żeby zaczekać do kolejnej wizyty, ale mnie to wcale nie uspokoiło.Będę wdzięczna za rady.Sylvia
Obserwuj wątek
    • Gość: Berenika Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 09:14
      Hej,nic sie nie martw, naprawde. Przeciez dzidzius rosnie jak na drozdzach. Do pewnego momentu mogl sobie nie tylko machac raczkami i nozkami, ale tez fikac koziolki i galopowac tam i z powrotem. A w ktoryms momencie zrobilo mu sie pewnie za ciasno na te akrobacje, wiec musi poprzestac na lagodniejszych dzialaniach. Literatura podaje, ze ruchy dziecka sa najbardziej nasilone gdzies tak do 28-go tygodnia. Potem traci swobode ruchow i wprawdzie jego kopniecia moga byc bardzo mocne, ale odczuwa sie to juz inaczej. I pewnie wlasnie przyuwazylas ten moment. A czujesz juz poszczegolne "kawaleczki"? Bo ja dopiero wczoraj rano wyraznie znalazlam noge! I teraz moge malenstwo potrzymac za stopke (ktora, skubane, wyrywa). To jest ale frajda! Sprobuj sie zajac tymi przyjemniejszymi stronami zycia. Dopoki maluch sie rusza, to nie wazne jak sie rusza, juz on swoje wie. ucalowania dla Was obydwojgaBerek z Brzusiem (juz chyba 31 tygodni)
      • Gość: loth Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 13:02
        Berenika,ale Ci zazdroszcze..... Mój Brzuszek ma 33 tyg. i nie odróżniam poszczególnych części ciała Malucha. Owszem, "wypycha" je w rózne strony, ale mam wrazenie, ze to zawsze głowka bądź dupka. A tak bym chciała złapac i przytrzymac stopkę !!!!pozdrawiam
        • Gość: Berenika Re: Ruchy dziecka IP: *.* 27.03.02, 08:53
          No, fajne to jest, chociaz chwilami meczace nieco. Najdokladniej wiem, gdzie dzidzius ma nozki, kiedy wpycha mi je w okolice biodra. Skubany maluch, lezy w poprzek i nie bardzo chce przyjac jakas bardziej cywilizowana pozycje. Miejsce wszerz mi sie juz skonczylo chyba i niedlugo bedzie sie musial owinac dookola kregoslupa ;). Ale jest, rusza sie i sadzac z tego, jak to robi, to jest zadowolony z zycia!I moge go wytargac za piete...
      • Gość: beatak Re: Do Bereniki IP: *.* 27.03.02, 08:58
        Moja 3-letnia córka ma tak na imię ja Ty... Jakie są TWoje wspomnienia związane z tym imieniem? Lubisz je?Beata
    • Gość: Maszczuha Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 10:13
      Witam :-))Jestem w 35 tygodniu. Moja Dzidzia tez od jakiegoś czasu juz może nie tyle nie skacze, co właśnie przemieszcza się pod powierzchnią i wypycha poszczególnymi częściami ciała. Wygląda to jak z jakiegoś filmu o "obcych" hihi... Robi to na ogół juz o stałych porach i w sumie mnie to cieszy, bo na razie w nocy to raczej śpi ;-)). Czasem za to jak ma humor to wyrżnie mnie tak w wątrobę czy zeberka, że można wszystkie gwiazdy w biały dzięn zobaczyć, ale poza tym to słodkie Maleństwo. Podobno im bliżej do terminy, tym dziecko ma mniej miejsca i po prostu tylko się wierci. Trzymam kciuki, na pewno jest wszystko OK.PozdrowieniaIwona
    • Gość: ewak Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 11:27
      To chyba normalne, w każdym razie ja też zauważyłam taką zmianę ruchów. Śmiesznie to wygląda, jak brzuch jest odsłonięty, a Maluch się przeciska. Nie martw się na zapas, bo Dzidzia na pewno tego nie lubi. Jak już urodzimy to chyba będzie troche brakowało tego podkopywania, przepychania, itp.Pozdrawiam Ciebie i MaluszkaEwaK
    • Gość: Sylvia Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 15:03
      Drogie Dziewczyny,Bardzo dziękuję za słowa otuchy, wiedziałąm że mogę na Was liczyć. Czuję się teraz spokojniejsza, kontroluję niepokój oraz wyobraźnię (znacie na pewno to uczucie, kiedy do glowy przychodzą najczarniejsze scenariusze). Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Was wszystkie i Maluszki też!Sylvia :)
    • Gość: ttt Re: Ruchy dziecka IP: *.* 26.03.02, 19:52
      W bardziej zaawansowanej ciąży ruchy są mniej nasilone- dziecko ma mniej miejsca.Dla spokoju licz ruchy- 2-3x na dzień. Licz w jakim czasie dziecko poruszy się 10 razy- powinno byc co najmniej 10 ruchów na godzinę. :bounce:Ja tak robiłam- dla spokoju. Ponieważ było mniej znalazłam się w szpitalu w 38 tygodniu- a teraz mam już 18-dniowego synka!!! :love:PozdrawiamMisiek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka