obcasy 07.08.09, 12:34 Jakub jest bez sensu, bo wszyscy potem wołają: Kuba. Dlatego mój synek to po prostu Kuba. Pani w USC nie chciała mi go tak zarejestrować, ale w końcu dali się przekonać, że to stare, polskie , chłopskie imię.I mam Kubę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzmamalgorzata Re: skrótowiec... 07.08.09, 12:56 Według Twojego niby sensownego rozumowania imię Małgorzata, Katarzyna i Joanna też są bez sensu? bo niby dlaczego nie zarejestrować dziecka jako Gosia, Kasia i Asia...skoro rejestrują Jarzynę, no bo przecież tak nas wołają, zdrabniają. Mój syn nosi imię Jakub i tak też go nazywam w dodatku brzmi szlachetnie i takie też ma znaczenie. Wygląda więc na to, że tylko Twoja wypowiedź jest bez jak to nazywasz sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: skrótowiec... 07.08.09, 13:08 Zauważcie, ze nie ma juz Apolonii, są Pole a kiedyś Pola to było zdrobnienie. Podobnie z imieniem Radosław, nadaje sie też imię Radek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: skrótowiec... 09.08.09, 15:13 Skąd takie rewelacje - że nie ma już Apolonii? Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: skrótowiec... 13.08.09, 16:30 Jak to, Gaudencjo, nie słyszałaś, że wszystkim Apoloniom automatycznie zmieniono imię na Pola Odpowiedz Link Zgłoś
ciulowaty Re: skrótowiec... 16.08.09, 02:35 a popularna obecnie Lena to nie aby dawna Eleonora? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: skrótowiec... 18.08.09, 20:43 ciulowaty napisał: > a popularna obecnie Lena to nie aby dawna Eleonora? Lena to imię rosyjskie i pochodzi od ichniejszej Jeleny tj. naszej Heleny. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: skrótowiec... 19.08.09, 09:42 otóż nie Lena to imię biblijne z hebrajskiego Lenah Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: skrótowiec... 21.08.09, 11:38 dragon_fruit napisała: > otóż nie > Lena to imię biblijne z hebrajskiego Lenah Podaj jakieś źródło bo myślę że to jakies "gupoty" Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: skrótowiec... 26.08.09, 14:37 hahahaah o Boże umarłam hahaha to w Biblii są jakies Leny? A Maksymiliany są? bUhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
kinga67 Re: skrótowiec... 19.08.09, 12:30 nie, czy wszystkie imiona musz byc skrotem od jakiego innego polskiego? nie znosze polskich imion i nie podoba mi sie dziwna moda na zosie, marysie, antosie i inne ktorych normalny czlowiek na swiecie nie potrafi wymowic... Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: skrótowiec... 19.08.09, 15:33 kinga67 napisała: > nie, czy wszystkie imiona musz byc skrotem od jakiego innego polskiego? > nie znosze polskich imion a dlaczego?? i nie podoba mi sie dziwna moda na zosie, Sophia, Sophie -> wcale niepolskie > marysie, Maria, Marie - też obce, biblijne > antosie Antonina, czyli np. Antoinette - słabo polskie > i inne ktorych normalny czlowiek na swiecie nie > potrafi wymowic... a Ty potrafisz poprawnie wymówić Francoise, Charles, Georges, Xavier, Juan (!!!), ....?? Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: skrótowiec... 28.08.09, 22:14 Kinga, najpiękniejsze wszak to dla chłopca Brajanek i Alan, tudzież Oskar, a dla dziewczyni Vaneska i Nicola, prawda? Kobieto, a skąd Ty się urwalaś?? To tak jakby Amerykanka powiedziała, że nie znosi tych wszytskich Tomów, Dougów, Dwightów czy innych typowo ametykańskich imion, a najpiekniejsze to Zosia czy Antosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: skrótowiec... IP: *.adsl.highway.telekom.at 09.01.10, 00:31 bez sensu sie czepiacie Tomek , Wojtek, Marek, Ola, Ewa, Beata to tez polskie imiona ale nie staropolskie jak Zosia, Franio czy inny tam Kazimierz. Za tymi ostatnimi to i ja nie przepadam i faktycznie szansa przebrniecia przez takiego chocby Wlodzimierza jest dla obcokrajowca nijaka. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: skrótowiec... 13.11.10, 20:33 kinga67 napisała: > nie, czy wszystkie imiona musz byc skrotem od jakiego innego polskiego? > nie znosze polskich imion i nie podoba mi sie dziwna moda na zosie, > marysie, antosie i inne ktorych normalny czlowiek na swiecie nie > potrafi wymowic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: skrótowiec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 08:54 Lena to Lena .Moja najmłodsza ma na imię Nina i też tylko Nina a nie jak niektórzy trzy razy się pytają Janina?Lubię imiona które się nie zdrobniają Ale Kuba to średni pomysł.Oczywiście decyzja należy do rodziców .Uważam że lepiej miec na imię Kuba niż Miszel bo tak u nas w urzędzie tylko zarejestrują czy jakiś tam Violetta paranoja.Mam syna Wiktora i córki Olgę i Ninę .U nas w rodzinie jest Kalina imię które ja zaproponowałam ,wiem że nie każdemu się to podoba.Wybrac imię dla dziecka to trudna sprawa pozdrawiam wszystkich którzy mają ten trudny orzech do zgryzienia Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_84 Re: skrótowiec... 18.08.09, 09:25 Mam córkę Polę, uważam, że imię to jest proste, wdzięczne i oryginalne, wcale nie brzmi zdrobniale, ale w urzędzie miałam pewne problemy z zarejestrowaniem małej. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: skrótowiec... 19.08.09, 15:36 limonka_84 napisała: > Mam córkę Polę, uważam, że imię to jest proste, wdzięczne i > oryginalne (...) W klasie mojej corki były dwie Pole, na ulicy też sie słyszy to imię - czy to jest oryginalne imię?? Ja swoich imienników spotykam rzadko, a imienników z drugiego imienia na palcach jednej ręki drwala z wieloletnim doświadczeniem zawodowym mogę liczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: skrótowiec... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 18.04.10, 23:25 Znam cztery małe Pole, dla mnie oryginalne to imię nie jest nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
veroy Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 07.08.09, 13:33 ja bym wolala byc Jakubem ze wzgledow praktycznych. wystarczy sobie wyobrazic scenke, ktora Twoj Kuba przejdzie milion razy : urzedniczka/ sekretarka/ licho wie kto inny : imie ? Kuba: Kuba. Urzedniczka : (ze zniecierpliwieniem) : Jakub ? Kuba: nie, Kuba. Urzedniczka: ohh (patrzy jak na ułoma i zastanawia sie czy sie jeszcze nie upewnic) Kuubaaa ! ,no dobrze... Kuba: (krzywa mina, w tej sytuacji po raz kolejny nienawidzi swojej starej) Nie wpsominajac o podpisywaniu sie na klasowkach/kolokwiach. Do dzis pamietam mine nauczycielki i jej slowa, kiedy moja kolezanka podpisala sie Kasia zamiast Katarzyna... ja sie ciesze ze swojego imienia. rodzice dali mi tylko jedno, zupelnie normalne, przecietnie popularne (inaczej sie pol ulicy obraca jak cie wolaja) i bez zdrobnienia. Tylko dziekowac i brac przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 17.08.09, 19:56 veroy napisała: > ja bym wolala byc Jakubem ze wzgledow praktycznych. wystarczy sobie > wyobrazic scenke, ktora Twoj Kuba przejdzie milion razy : > urzedniczka/ sekretarka/ licho wie kto inny : imie ? > Kuba: Kuba. > Urzedniczka : (ze zniecierpliwieniem) : Jakub ? > Kuba: nie, Kuba. > Urzedniczka: ohh (patrzy jak na ułoma i zastanawia sie czy sie > jeszcze nie upewnic) Kuubaaa ! ,no dobrze... > Kuba: (krzywa mina, w tej sytuacji po raz kolejny nienawidzi swojej > starej) Gdyby dawac imie ze wzgledu na wygode urzednikow to wszystkie dziewczynki winny miec jedno imie, clopcy jedno i numerek do tego, i najlepiej na 2-3 litery by bylo prosciej i pisanie nie za wiele Ja tam nienawidzilam rodzicow ze dali mi piekne staropolskie pospolite imie, ktore to imie w kazdej klasie, na podworku, kolonii, zabawie, placu zabaw, przedszkolu mialo conajmniej 4-5 dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
moniamech Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 22:29 nie zgadzam sie z Toba! czasy sie zmienily i nawet imie Brajan nikogo nie dziwi! Jeszcze troche i dziewczynki bedzie sie nazywalo Tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaki Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 07.08.09, 13:44 Skoro Kuba, to ja swoje dziecię nazwę Pakistan lub Majorka <nie mam nic do imienia, podoba mi się nawet, ale dlaczego 8 na 10 znajomych z dzieciem płci męskiej nazwało je Kuba/ Jakub a dziewczynki Julia lub Emilia?> Za moich czasów w klasie było 7 Anek i 6 Kaś przez co teraz imiona te kojarzą mi się z pospolitością Odpowiedz Link Zgłoś
p4nterk4 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 08.08.09, 22:09 Jak ja się uczyłam to w klasie były 3 Anki 4 Kasie i 4 Agnieszki z czego jedną Agnieszką byłam ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeka__ Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 20:33 Zgadzam sie w zupełności. Też jestem jedną z wielu agnieszek wśród moich rówieśników. nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-76 Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 07.08.09, 13:50 jak mówi kabaret Klaps w skeczu o ciężarnych jakieś trzeba bo będą wołać : "eee" Odpowiedz Link Zgłoś
kemilia Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 10.08.09, 12:59 Moim zdaniem, to indywidualna sprawa, kto, jakie imię chce dla Dzidziusia Najważniejsze, żeby zdrowe się urodziło- imię to kwestia gustu- a o nich się nie dyskutuje. Mój synuś będzie - Leon - Leoś- Leo a Córcia- Amelia- Amelka- Pozdrawiam przyszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 10.08.09, 13:12 Tez uwazam ze imie to kwestia wyboru rodzicow, ich gustu. Dziwne ze urzednicy maja tak duzo do powiedzenia, byc moze dla tego ze Polska jest wciaz krajem monokulturowym, a wszelkie odmiennosci nadal sa niemile widziane. Jesli ktos chce dac na imie Jakub to ok., a Kuba tez w porzadku, ale dyby ktos postanowil dac na imie dziewczynce Warszawa to juz nie, a przeciez wiele dziewczat nosi imiona nazw miast np. Paris czy London, lub April, czy imiona dwoczlonowe np. Anna-Maria lub Billy-Jo i nikogo to nie dziwi, a w PL problem bo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 15:40 carmita80 napisała: > (...)a przeciez wiele dziewczat nosi > imiona nazw miast np. Paris No właśnie - to imię męskie i w polskiej wersji językowej znane jako PARYS (tak, tak, ten z Troi)! Odpowiedz Link Zgłoś
sysia000inc Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 11.08.09, 15:14 Mysle sobie, ze to kwestia bardzo indywidualna, nie ryzykowala bym stwiedzenia, ze Jakub jest bez sensu bo mowia na niego Kuba. Moj syn ma na imie Jakub, mowimy Kubus oczywiscie ale i Jakub tez... Ma 8 lat i wie, ze jak slyszy 'Jakub' to czeka nas powazniejsza rozmowa Mi sie w sumie to imie podoba po kazda postacia Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 11.08.09, 15:41 Zdrobnienia imienia Marcelina to: Marcysia, Marcelka, Marcelinka, Celinka, Cysia, MarcelaI własnie dla tego nasza coreczka ma na imie Marcelina moja kochana Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
ola_wroclaw Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 12.08.09, 10:55 cyt: "Oryginalne imiona nadane dzieciom w Warszawie w 2008 roku dziewczynkom: Calineczka, Chiara, Gryzelda, Guantanamera, Jarzyna, Karin, Lana, Maura, Selina, Zeira, Żywia; chłopcom: Armand, Barabasz, Esmee, Kaj, Ksawier, Hugo, Janko, Martin, Patrycjusz, Sindi, Sylas" jak dla mnie to krzywda dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 14.08.09, 11:42 Sindi dla chłopaka doprowadziło mnie do placzu (ze smiechu). Wyobrazcie sobie doroslego faceta, ktory sie przedstawia: jestem Sindi)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku IP: *.chello.pl 31.08.10, 17:25 tosterowa napisała: > Sindi dla chłopaka doprowadziło mnie do placzu (ze smiechu). Wyobrazcie sobie > doroslego faceta, ktory sie przedstawia: jestem Sindi)))))))))) w sam raz imię dla transa Odpowiedz Link Zgłoś
patriot1 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 25.08.09, 12:47 no cóż...jako komentarz napiszę,że jakiś czas temu do mojego męża przyszła pacjentka z mężem i pochwalili się,że urodziła im się dziewczynka której dali na imię Nicola(przychodziła także będąc w ciąży).nam prawie w tym samym czasie urodził się syn Tomek-kiedy mąż powiedział jakie imię daliśmy potomkowi dziewczyna skomentowała:o,to tak nietypowo!no właśnie dzisiaj doczekaliśmy czasów,że imię Tomasz jest nietypowe)) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen No to juz wiem jakich imion nie wybierac :) 12.08.09, 22:16 No to juz wiem jakich imion nie wybierac Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: No to juz wiem jakich imion nie wybierac :) 21.08.09, 01:48 Dlaczego?? Kaj to piekne imie. Częśc z nich wcale nie jest zaskakujaca. Moze faktycznie Sindi pasuje mi bardziej do dziewczynki ale reszta test ok. Barabasz.. czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
shemire28 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 13.08.09, 14:39 obcasy napisała: > Jakub jest bez sensu, bo wszyscy potem wołają: Kuba. Dlatego mój > synek to po prostu Kuba. Pani w USC nie chciała mi go tak > zarejestrować, ale w końcu dali się przekonać, że to stare, > polskie , chłopskie imię.I mam Kubę. Mój syn ma na imię Jakub ... mój chłopak chciał własie kuba.. bo Kuba Wojewódzki mu zapadł w pamięć..a Jakub mysle ze nigdy nie bedzie moze tak oryginalnym imieniem ale ma swoją treść Piękne jest mimo tego ze dziś co drugi chłopulek to kUbus Odpowiedz Link Zgłoś
maya1980 Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 14.08.09, 09:43 W LATACH 1980-1985 IMIĘ MAJA RÓWNIEŻ BYŁO BARDZO POPULARNE, SAMA TAKIE OTRZYMAŁAM. TERAZ RODZICE, KTÓRZY MIELI KOLEŻANKI O TYM IMIENIU NADAJĄ JE SWOIM POCIECHOM. JA JESTEM "CIOCIĄ" JUŻ TRZECH DZIEWCZYNEK O IMIENIU MAJA. PEWNE JEST JEDNO, TAKIEGO IMIENIA SIĘ NIE ZAPOMINA. Odpowiedz Link Zgłoś
ciulowaty Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 16.08.09, 02:38 a z kolei Maja to po prostu zdrobnienie od Maria. tak jak Lena od Eleonory. i Kuba od Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Lena to nie koniecznie od Eleonory 16.08.09, 07:12 Równie dobrze może pochodzić od Heleny, Magdaleny, Marleny.... Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 Lena to imię rosyjskie od rzeki Leny 19.08.09, 12:37 także od żadnych helen , magdalen, eleonor to tylko w gupim serialu M jak milosc na magde te debile wołają lenka a to całkiem inne imie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena to imię rosyjskie od rzeki Leny 19.08.09, 20:26 Rosyjskie? Jetseś pewien? Znasz rosyjski? Kilkoro Rosjan już mi powiedziało, że "nie ma takiego imienia: Lena. Jest Jeliena". Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Lena to imię rosyjskie od rzeki Leny 28.08.09, 23:22 We wszystkich czytankach w podręcznikach do ros. były Leny- pewnie zdrobnienie od Jeleny. Odpowiedz Link Zgłoś
maja679 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 21:04 Maja to samodzielne imię, nie zdrobnienie. Litości. Jestem Mają z czasów kiedy nikt o takim imieniu nie słyszał. Dzieci się ze mnie w szkole naśmiewały A teraz same Maje. Szału można dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.12.09, 09:10 Sądzę, że Maja pochodzi jednak od miesiąca maja, z łaciny maius. To imię nie jest zdrobnieniem od Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 29.12.09, 21:22 Nie wiem, jak z imieniem pszczółki Mai, ale może poczytaj sobie tu o innych Majach: pl.wikipedia.org/wiki/Maja Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.08.09, 19:19 Słyszałam kiedyś taką anegdotkę o tym imieniu: dziecku powinno się dać imię po jakimś świętym, jak Jan czy Mateusz, a dziewczynce na przykład Anna... A nie Maja, bo kto to widział, żeby dziecko po OWADZIE nazywać?! Odpowiedz Link Zgłoś
malinka_bdg Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 14.08.09, 23:46 A my chcieliśmy imię ani za bardzo popularne, ani zbyt ekstrawaganckie i wybraliśmy Błażeja. Mam nadziee, że nie bedzie miał do nas kiedyś o to pretensji! Odpowiedz Link Zgłoś
zielo53 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 16:01 imię Błażej to porażka , wszystkim kojarzy się z błaznem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 20:29 Dziękuję, ze mi powiedziałeś, z czym kojarzy mi się Błażej. Nigdy bym na to nie wpadła. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila163 NIe przejmuj się głupimi komentarzami :) 29.08.09, 17:59 Znam jednego Błażeja i to jest bardzo fajny , radosny facet i imię mi się przez to strasznie pozytywnie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ML Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 18:38 Brawo! Błażej znaczy jąkała po łacinie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.12.09, 09:13 A jak brzmi dokładnie jąkała po łacinie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.12.09, 09:11 A ja pamiętam Rower Błażeja W każdym razie skojarzenia mam pozytywne, w żadnym razie nie kojarzy mi się z błaznem. Odpowiedz Link Zgłoś
macdalenka00 Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 15.08.09, 15:33 Witam wszystkich.My wybralismy dla naszego synka imie Marcel.Co Wy na to?Z tego co zauważyłam nie jest ono jeszcze tak popularne jak Filipki, Kubusie itpNas sie bardzo podoba.POZDRAWIAM wszystkich rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
mobbing_dick Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 10:04 macdalenka00 napisała: > Witam wszystkich.My wybralismy dla naszego synka imie Marcel.Co Wy > na to? jak dla mnie git, też postulowałem, żeby synka tak nazwać, ale żona się nie zgodziła, bo się Jej z 'Włatcami móch' kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
ciulowaty Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 16.08.09, 02:38 wsrod dzisiejszych nastolatków chłopięcych większość to Damian lub Mateusz. a jeśli nawet nie, to już prawie na pewno Marcin... jak widzę, ten drugi nadal jest popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 12:31 Nasza córcia to Anastazja, wołamy na nią Tusia, ale większość osób widzę ze jak mówimy Anastazje to za chiny nie wie jak to zdrobnić, jak już powiemy, ze Tusia tu są zachwyceni Odpowiedz Link Zgłoś
baverta Co myślicie o imieniu Nikodem? 17.08.09, 17:08 Nam się bardzo podoba, rodzinie mniej. Może my oswoiliśmy się z tym imieniem... Dlatego proszę o Wasze subiektywne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaminio Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 17.08.09, 20:13 Moja koleżanka ma synka Nikodema, w skrócie wołają na niego Nikoś - i podoba mi się nawet a ja niedługo urodzę córeczkę, i mojemu mężowi podoba się Julia, ale wybiłam mu je z głowy, bo co drugie dziecko w piaskownicy to Julcia właśnie (choć mnie tez się podoba, nie powiem...). Ale drogą kompromisu będzie Julita Odpowiedz Link Zgłoś
patriot1 Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 25.08.09, 12:55 Julita-uważam,że to fantastyczne i piękne imię-konkretne ,"mocne" i dla ładnych dziewczyn)tak na imię ma moja siostra-przyszła pani doktor,a dostała to imie po równie przebojowej imienniczce-koleżance naszej starszej siostry Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia-k26 Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 18.08.09, 17:18 Mój 3 letni synek ma tak na imię. Moim zdaniem to najpiękniejsze imię na świecie. Też przy wyborze miałam wiele wątpliwości, ale do dziś jestem szczęśliwa i dumna z tego wyboru. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorisw1978 Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 21.08.09, 21:18 Nasz Nikodem właśnie skończył 2,5 miesiąca. Gdy poinformowaliśmy rodzinę o wyborze imienia (babcie, dziadki), reakcją była konsternacja, a teściowa zadzwoniła z ajkiś czas i stwierdziła: "Aaa, może jeszcze wymyślicie jakieś inne imię..." Nie mieliśmy bynajmniej zamiaru Ostatnio znajomi spytali nas" "a dlaczego daliście takie imię?" Wołamy Nikodem, Nikoś, NIkuś, Nik, Niko< Niki Bardzo się nam podoba Odpowiedz Link Zgłoś
milena247 Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 26.08.09, 10:12 Ja mam synka Nikodema który teraz ma rok i miesiąc! tez chcialam imie nietypowe i nie oklepane ale nie osmieszajace! Rodzina powiedziala ze okaleczylam dziecko ze oo NIKOS DYZMA my z mężem wolamy na niego Niko , Nikulek ,Nikuś bardzo nam sie podoba i uwazam ze pasuje ono do mojego dziecka! Córcia ma na imie Antonina czyli Antusia, Tosia, Tusia, Antulka, Tolka znajomy kiedys powiedział że imie Antonina kojarzy mu sie z damą i ze bardzo pasuje do mojej corci bo mala wlasnie tak sie zachowuje! Moje pierwsze dzieciątko miało na imie Zuzanna czyli Zuzka , Zuzia! Długo siedzialam i czytalam o imionach dla moich dzieci i wybieralam takie których nie mieli moi znajomi ze szkoły lub podworka czyli KAsia,Asia,Agnieszka, Monika lub Michał,paweŁ ,rafal Adam ,maciej!! Ja zawsze czulam sie zle ze swoim imieniem bo wszyscy mi dokuczali a tez nie znalam zadnej dziewczynki o tym imieniu przez cala moja szkole podstawowa i liceum teraz slysze jak ktos wola Milenka a tam biegnie malenka dziewczynka! Teraz jestem z niego zadowolona! Ostatnio wkurzyla mnie tylko glupota mojej znajomej a raczej jej siostry ktora dala psu imie Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? 04.09.09, 20:28 Nasz Nikoś ma 2,9 latek. Z mężem chcieliśmy być zgodni co do imienia, więc każdy z nas przeglądał kalendarz z imionami i wypisywał te, które mu się podobały, oboje napisaliśmy właśnie Nikodem. Podoba nam się to imię - starszyźnie też się podoba, kiedyś to imię było bardzo modne, młodsi reagują różnie, najczęściej ze śmiechem "Nikodem Dyzma", niektórzy pytają dlaczego takie właśnie imię, raz tylko znajomy stwierdził, że zrobiliśmy krzywdę dziecku. No cóż gusta są różne, może naszemu dziecku nie będzie się podobało jego własne imię - dlatego na drugie ma Jan, tak zresztą mówi do niego mój dziadek. Co ciekawe mój synek sam o sobie mówi, że jest Duduś Do synka mówimy Nikodem, Nikoś, Niko, Nikson, nie za bardzo lubię jak ktoś mówi do niego Nikuś, bo brzmi jak imię psie Pikuś, ale to już moje prywatne skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beatka Re: Co myślicie o imieniu Nikodem? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.09, 15:40 Nikodem to śliczne imię. Mój synek ma tak na imię. Nikoś, Nikodemek, Niki tak zwracam się do niego ja i moja rodzina, która też na początku była nie zbyt dobrze nastawiona do tego imienia. Ale najważniejszejest to że imię ma się podobać tobie bo to Twoje dziecko i nikt nie ma prawa krytykować i narzucać innego imienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 19:27 A ja mam Jakuba i nie uważam aby było bez sensu. Bez sensu są takie wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_brokacik Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 11:44 Każde imię ma sens, tyle, że nie każdemu musi się podobać Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.12.09, 09:14 Imię Deniro też ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
prakseda_ka Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 21:45 A mój syn - we wrześniu 4 latek ma na imię Maciej - na całe przedszkole jest ich dwóch a drugie oryginalne zawdzięcza tatusiowi - Gustaw a córka jest Jagoda, bo na Jagienkę wszyscy się boczyli drugie dziwaczniejsze niż brat - bo Irmina, tez się tatuś uparł Odpowiedz Link Zgłoś
tabletoid Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 31.08.09, 11:18 A ja mam na imię Iwona i zawsze, wszędzie byłam jedyną Iwoną ( w klasie, na koloniach, obozach, kursach itp). Miałam koleżankę o imieniu Estera - to było dopiero oryginalne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
henny Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 22:47 lyszeliscie o imieniu Remko? Znajomi tak wlasnie nazwali synka. Bardzo oryginalnie, a zarazem fajnie. Imie rzecz jasna kwestia gustu. Uwazam jednak, ze warto wyrozniac sie sposrod tlumu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 23:23 Nie słyszeliśmy, bo znajomi je sobie wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 10:33 gaudencja napisała: > Nie słyszeliśmy, bo znajomi je sobie wymyślili. > nic nie wymyslili. to normalne niderlandzkie imie. nl.wikipedia.org/wiki/Remko pozatym uwazam ze urzednikowi nic do wyboru rodzicow. mamy przeciez wolnosc! jedyny wyjatek to imiona obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 20:25 svatopluk napisał: > nic nie wymyslili. > to normalne niderlandzkie imie. Normalne? Normalne to jest Remco, widać same przykłady na Remca. A co normalne w Holandii, nie jest normalne w Polsce - na przykład przedstawicielki najstarszego zawodu świata wystające w witrynach okien. > pozatym uwazam ze urzednikowi nic do wyboru rodzicow. > mamy przeciez wolnosc! > jedyny wyjatek to imiona obrazliwe. Masz wolność? To spróbuj przestać płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 20.08.09, 15:07 gaudencja napisała: > svatopluk napisał: > > > nic nie wymyslili. > > to normalne niderlandzkie imie. > > Normalne? Normalne to jest Remco, widać same przykłady na Remca. A > co normalne w Holandii, nie jest normalne w Polsce - na przykład > przedstawicielki najstarszego zawodu świata wystające w witrynach > okien. > > > pozatym uwazam ze urzednikowi nic do wyboru rodzicow. > > mamy przeciez wolnosc! > > jedyny wyjatek to imiona obrazliwe. > > Masz wolność? To spróbuj przestać płacić podatki. > w Polsce jest za to normalne ze stoja przy kazdej drodze. a podatki place na to zeby panstwo w ktorym zyje chronilo mnie i moja wlasnosc. chociaz z tym w tym normalnym kraju roznie bywa. dlaczego nie mozna dac niderlandzkiego imienia ale hebrajskie, perskie albo rosyjskie jak najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna321 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 18.08.09, 23:27 Ostatnio spotkałam kilkuletniego chłopca o imieniu Admin. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_wroclaw Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 08:56 ooo! to tata jest chyba informatykiem? Moja córka będzie nosić imię Hanna- nie spodziewałam się, że jest to aż tak popularne imię. No ale cóż, bardzo mi się podoba, więc nie zmienię Odpowiedz Link Zgłoś
grejdi Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 09:08 z doświadczeń przedszkolnych: Edwin, Cyntia, Areta, Olimpiusz, no Fabian to już nie dziwi, wszelkie odmiany Nikol, Nikole, Nicola. Ale każde imię ma swój urok, jeżeli nie jest przekręcane, no i rażą mnie trudne do odgadnięcia zdrobnienia, używane jako zamiennik. Wielokrotnie zdarzyło się, że pytanie "Jak masz na imię?" - Guga, Niunia, Pyśka - odpowiadało dziecka. A ja za cholerę nie miałam kogoś takiego na liście... Podoba mi się Helenka. Ale tylko w tej formie - Helcia i Helka odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku IP: *.czeladz.vectranet.pl 02.05.10, 21:26 podstawową wersją imienia NIcole to Nicole. przeróbki imion dzieci nieuków spod GS typu Nikola to spolszczona wersja tego imienia. Nicole to imię francuskie. Nikola to imię męskie, Nicole z apostrofem to imię żeńskie. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 02.05.10, 21:42 Co to jest Twoim zdaniem apostrof? Będę wdzięczna za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielo53 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 16:03 Remko ? tak można nazwać psa! biedne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
henny Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 22:03 Ten komentarz byl odrobine nie na miejscu. A propo nadawania imion zwierzetom...kolezanka ma pieska, ktory wabi sie Filip. Znalo sie i czworonoznych Stefanow jak i Mackow. Remko to faktycznie niderlandzkie imie. Brzmi na tyle polsko, ze mozna bez problemu uzywac go w naszym malo tolerancyjnym kraju. Moze kiedys wyjdziemy z tej zasciankowosci. Znajomi mowia na malego Remo, Remi. jak dla mnie brzmi rewelacyjnie oryginalnie.No i z pisownia nie ma prblemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 22:45 Nasz synek został Radosławem Franciszkiem, chociaż propozycja Tatki brzmiała: Radostek Wawrzyniec Odpowiedz Link Zgłoś
pieknalilith Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 12:19 Kolega zawsze chciał mieć 2 córki- Konike i Minolte Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 15:43 pieknalilith napisała: > Kolega zawsze chciał mieć 2 córki- Konike i Minolte Firma Konica wykupiła Minoltę. Teraz powinien córkę nazwać na pierwsze Konika i na drugie Minolta. A jeśli będzie chlopiec? Nikon + Canon? Odpowiedz Link Zgłoś
atka-gsm Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 12:28 Co myślicie o imieniu MAURYCY? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 15:44 Mi kojarzy się z "Rodziną Poszpszyńskich" i włócznią św. Maurycego Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 15:45 Mialo być: Poszepszyńskich. Aha, to imię fajnie brzmi po francusku: Maurice (wym: moris z akcentem na "i") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubio Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku IP: *.bas.roche.com 13.01.10, 11:40 Moryc to się kojarzy z Madagaskarem i królem Julianem Odpowiedz Link Zgłoś
mmusial Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 12:53 na tej liście nie ma imienia, które wybraliśmy dla naszej drugiej córy czyli dla Janeczki ("młodej" ). Długo się nad tym wyborem zastanawialiśmy bo Janina mało nam się podoba, ale jest tyle fajnych zdrobnień dla Janiny (Janka, Janeczka, Ninka, Jasinek), że jednak zostaje Janka. A tak w ogóle to drugi miał być Stasieniek no, ale los chciał, że będzie w domu jednak babiniec tata szczęśliwy bardzo więc i ja cieszę się ogromnie Odpowiedz Link Zgłoś
mama-amelijki Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 19.08.09, 13:36 Naszej córeczce daliśmy na imię Amelka. Gdy w październiku ubiegłego roku urodziłam córkę nie byłam świadoma,że to takie popularne imię!! Chcieliśmy z mężem żeby mała miała oryginalne i niepospolite imię. Jednak nie to jakie ma sie imię czyni kogoś oryginalnym, ale osobowość i patrząc na mojego małego szkraba, gdybym miała nawet możliwość nie nazwałabym jej inaczej!! Odpowiedz Link Zgłoś
annieb zasady są tak napradę proste 19.08.09, 14:02 : zgodnie z prawem imiona nie mogą być ośmieszjące, ani nie mogą być nadawane w formie zdrobniałej- ponadto imię żenskie musi sie kończyc na literę a (nie dotyczy obcokrajowców- tez gdy jedno z małżonków ma inne lub podwójne obywatelstwo) kierownicy usc ulegaja jednak często presji (lub głupocie) rodziców i w akcie stanu cywilnego wpisują imię niezgodnie z powyższymi zasadami, np obcojezyczne: dla dziewczynki pisane Nicole lub zdrobnienia Kuba zamiast Jakub, Ada zamiast Adrianna lub Adriana, Leszek zamiast Lech itp. no i potem dyskusje, czy to nowe imię czy pochodna, a jeszcze w redagowanych przez niewiadomokogo skarbczykach imion czy kalendarzach pełno powtarzajacych sie imion w różnych wersjach radziłabym tylko zastanowiść się rodzicom, jak potem będzie się przedstawiało ich dziecko jako osoba dorosła: bo dla mnie trochę śmiesznie będzie brzmieć jak przyjdzie 50-letni facet i się przedstawi np. "Witam, nazywam się Janko Kowalski" Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: zasady są tak napradę proste 19.08.09, 14:27 albo Remko Moja corka (lat 15 z haczykiem) ma na imie Wiktoria. Wszyscy sie dziwowali, ze takie imie niepospolite a teraz Wiktorii cala masa... Teraz nazwalabm Ludwika....ale nie spodziewam sie namnazac )) dzieci sa slodkie jak sa male. Potem juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niebioska Re: zasady są tak napradę proste 19.08.09, 15:49 >Leszek zamiast Lech wygląda na to, że już w XII wieku nazywali zdrobnieniami... ależ fanaberie miał tato Kazimierz II Sprawiedliwy, nazywając tak syna Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: zasady są tak napradę proste 13.01.10, 12:20 niebioska napisała: > ależ fanaberie miał tato Kazimierz II Sprawiedliwy, nazywając tak syna Na pewno mu to podpowiedzieli na jakimś forum Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste 20.08.09, 15:10 annieb napisała: > : zgodnie z prawem imiona nie mogą być ośmieszjące, ani nie mogą być > nadawane w formie zdrobniałej- ponadto imię żenskie musi sie > kończyc na literę a (nie dotyczy obcokrajowców- tez gdy jedno z > małżonków ma inne lub podwójne obywatelstwo) > > kierownicy usc ulegaja jednak często presji (lub głupocie) rodziców > i w akcie stanu cywilnego wpisują imię niezgodnie z powyższymi > zasadami, np obcojezyczne: dla dziewczynki pisane Nicole > lub zdrobnienia Kuba zamiast Jakub, Ada zamiast Adrianna lub > Adriana, Leszek zamiast Lech itp. > no i potem dyskusje, czy to nowe imię czy pochodna, a jeszcze w > redagowanych przez niewiadomokogo skarbczykach imion czy > kalendarzach pełno powtarzajacych sie imion w różnych wersjach > > radziłabym tylko zastanowiść się rodzicom, jak potem będzie się > przedstawiało ich dziecko jako osoba dorosła: > bo dla mnie trochę śmiesznie będzie brzmieć jak przyjdzie 50-letni > facet i się przedstawi np. "Witam, nazywam się Janko Kowalski" > smieszna jest tylko nietolerancja innych. pozatym Janko to stare piastowskie imie tak jak Mieszko, Bolko i Przemko. na szczescie prawo ws. nadawania imion sie liberalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zasady są tak napradę proste 20.08.09, 20:37 Janko to nie staropolskie imię, tylko zdrobnienie od Jana. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 21.08.09, 12:15 gaudencja napisała: > Janko to nie staropolskie imię, tylko zdrobnienie od Jana. > ale znane i uzywane (tak samo jak ksiazece Przemko, Bolko i Mieszko) od sredniowiecza: "Janko z Czarnkowa (łac. Jancone de Czarnekow) herbu Nałęcz (ur. ok. 1320 w Czarnkowie, zm. 1387 w Gnieźnie), polski kronikarz, podkanclerzy koronny, archidiakon gnieźnieński." zerknij co oznacza Aneta. po prostu panta rhei Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 21.08.09, 16:11 Czy rozumiesz, co oznacza zdrobnienie? Czy wydaje ci się, ze w staropolszczyźnie zdrobnień nie było? Jak uzupełnisz wiedzę, pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 25.08.09, 11:37 gaudencja napisała: > Czy rozumiesz, co oznacza zdrobnienie? Czy wydaje ci się, ze w > staropolszczyźnie zdrobnień nie było? Jak uzupełnisz wiedzę, > pogadamy. > a gdzie ja negowalem ze to zdrobnienie? podaj cytat! twierdze tylko ze zdrobnienia moga byc rowniez oficjalna forma pisowni imienia. i ze tak jest juz od wiekow a nie ze to jakas nowa moda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 25.08.09, 20:28 svatopluk napisał: > twierdze tylko ze zdrobnienia moga byc rowniez oficjalna forma > pisowni imienia. Nie, nie mogą. Jest ustawowy zakaz rejestrowania imion w formie zdrobniałej. Forma zdrobniała służy, jak sama nazwa wskazuje, do zdrabniania. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 26.08.09, 09:39 ten zakaz ustawowy jest wybiorczy i bardzo zalezny od widzimisie urzednika. dlatego powinnien byc zniesiony. obywatel nie jest sluga panstwa ktore nie powinno za niego decydowac. osobiscie nie wybralem dla moich dzieci zadnego zdrobnienia i w przyszlosci tego tez nie zrobie. ale urzad nie powinnien tego zabraniac innym! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 27.08.09, 21:57 svatopluk napisał: > obywatel nie jest sluga panstwa ktore nie powinno za niego decydowac. > > osobiscie nie wybralem dla moich dzieci zadnego zdrobnienia i w > przyszlosci tego tez nie zrobie. > ale urzad nie powinnien tego zabraniac innym! Tia, w ogóle nie powinno być żadnego prawa, bo państwo nie powinno decydować za obywatela ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 28.08.09, 10:53 gaudencja napisała: > svatopluk napisał: > > > obywatel nie jest sluga panstwa ktore nie powinno za niego > decydowac. > > > > osobiscie nie wybralem dla moich dzieci zadnego zdrobnienia i w > > przyszlosci tego tez nie zrobie. > > ale urzad nie powinnien tego zabraniac innym! > > Tia, w ogóle nie powinno być żadnego prawa, bo państwo nie powinno > decydować za obywatela ;-> > zabraklo ci argumentow wiec zmieniasz temat. prawo powinno regulowac tylko stosunki miedzy ludzmi aby ci czuli sie wolni i niezagrozeni. wybor imienia dziecka to nie zadanie dla panstwa i prawodawstwa. no chyba ze ktos lubi panstwa autorytarne lub totalitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 28.08.09, 19:33 svatopluk napisał: > prawo powinno regulowac tylko stosunki miedzy ludzmi aby ci czuli > sie wolni i niezagrozeni. > wybor imienia dziecka to nie zadanie dla panstwa i prawodawstwa. > no chyba ze ktos lubi panstwa autorytarne lub totalitarne. Zgadzam się z pierwszym zdaniem Twojej wypowiedzi. Z drugim zgadzam się połowicznie. Owszem, państwo nie powinno decydować, jak powinno się nazwać dziecko - ale jakieś reguły być muszą! Zadaniem państwa jest także chronić swoich obywateli przed innymi obywatelami. W tym przypadku - niemowlę (a więc - dziecko, które jeszcze nie potrafi mówić) przed koszmarem życia z imieniem Lucyfer, Tupak czy Poziomka. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 31.08.09, 15:53 majself napisała: > svatopluk napisał: > > > prawo powinno regulowac tylko stosunki miedzy ludzmi aby ci czuli > > sie wolni i niezagrozeni. > > wybor imienia dziecka to nie zadanie dla panstwa i prawodawstwa. > > no chyba ze ktos lubi panstwa autorytarne lub totalitarne. > > Zgadzam się z pierwszym zdaniem Twojej wypowiedzi. > Z drugim zgadzam się połowicznie. Owszem, państwo nie powinno decydować, jak > powinno się nazwać dziecko - ale jakieś reguły być muszą! Zadaniem państwa jest > także chronić swoich obywateli przed innymi obywatelami. W tym przypadku - > niemowlę (a więc - dziecko, które jeszcze nie potrafi mówić) przed koszmarem > życia z imieniem Lucyfer, Tupak czy Poziomka. to raczej sie zgadzamy w 100% wczesniej pisalem, ze wyjatkami sa imiona obrazliwe. a reszta zalezy od rodzicow. nawet jezeli wybiora forme obcojezyczna a nie polska. n.p. John a nie Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 13.01.10, 12:22 svatopluk napisał: > > to raczej sie zgadzamy w 100% > wczesniej pisalem, ze wyjatkami sa imiona obrazliwe. Co obraźliwego w Poziomce? Tyle samo co w Jagodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 01.09.09, 00:47 svatopluk napisał: > zabraklo ci argumentow wiec zmieniasz temat. Nie zmieniam, tylko twórczo kontynuuję, żeby ci pokazać konsekwencje twojego sposobu myślenia. > prawo powinno regulowac tylko stosunki miedzy ludzmi aby ci czuli > sie wolni i niezagrozeni. W takim razie szkoda, ze żyjesz w państwie, które przy okazji też tworzy różne instytucje, np. rząd, wydaje pieniądze na obronność, na badania naukowe itd. Powinieneś naytchmiast wyemigrować. > wybor imienia dziecka to nie zadanie dla panstwa i prawodawstwa. Ale kto tu mówi o wyborze? Państwo za nikogo nie wybierze imienia, ale może ograniczyć dostępny wybór. I tak też zrobiło. Ustawowo. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 03.09.09, 11:04 gaudencja napisała: > svatopluk napisał: > > > zabraklo ci argumentow wiec zmieniasz temat. > > Nie zmieniam, tylko twórczo kontynuuję, żeby ci pokazać konsekwencje > twojego sposobu myślenia. > > > prawo powinno regulowac tylko stosunki miedzy ludzmi aby ci czuli > > sie wolni i niezagrozeni. > > W takim razie szkoda, ze żyjesz w państwie, które przy okazji też > tworzy różne instytucje, np. rząd, wydaje pieniądze na obronność, na > badania naukowe itd. Powinieneś naytchmiast wyemigrować. > > > wybor imienia dziecka to nie zadanie dla panstwa i prawodawstwa. > > Ale kto tu mówi o wyborze? Państwo za nikogo nie wybierze imienia, > ale może ograniczyć dostępny wybór. I tak też zrobiło. Ustawowo. > a gdzie ja kwestionuje sens istnienia instytucji panstwowych. podaj cytat! one sa nam potrzebne i na nie chetnie place podatki. ale to nie temat artykulu ani moich postow. opanuj sie troche. ja nie widze tylko sensu tworzenia panstwowej listy dozwolonych imion! jedynie co dopuszczam to zakazane wyjatki typu Szatan lub Diabeł! ale tylko jako wyjatki a nie regule. taka panstwowa lista imion przypomina mi PRL - panstwo co najmniej autorytarne. ale to przeszlosc. teraz mamy demokracje, wolnosc i pluralizm! ale moze zyjesz mentalnie jeszcze w dawnych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: zasady są tak napradę proste i zmienne 13.01.10, 12:22 svatopluk napisał: > taka panstwowa lista imion przypomina mi PRL - panstwo co najmniej > autorytarne. Nie ma państwowej listy imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: zasady są tak napradę proste IP: *.171.18.98.static.crowley.pl 14.10.09, 11:35 ponadto imię żenskie musi sie > kończyc na literę a (nie dotyczy obcokrajowców- tez gdy jedno z > małżonków ma inne lub podwójne obywatelstwo) Hmm dziwne bo mam kolezanke, polke z polskimi rodzicami i imieniem konczacym sie na Y... Widac jakos obeszli przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: zasady są tak napradę proste 13.01.10, 12:26 > > Hmm dziwne bo mam kolezanke, polke z polskimi rodzicami i imieniem konczacym sie > na Y... Widac jakos obeszli przepisy Żeńskie imię kończące się na Y? Hm. Mary? Lucy? Ale to nie polskie. Polskie kończące się na Y zwykle są męskie (Maurycy, January, Alojzy). Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin A ile urodziło się w tym roku Adolfów? 19.08.09, 14:37 czy w ogóle ktos odważył się takie imię nadać swemu synowi? Odpowiedz Link Zgłoś
salem24 jeszcze co do Julek 20.08.09, 19:07 Mój syn (Bruno) bedac w grupie trzylatków w przedszkolu zetknął się z porażającą masą dziewczynek o imieniu Julia. W jego grupie było ich 8 i biedne moje dziecie dość długo myślało, że Julka to synonim słowa dziewczynka. Np. mówił o obcej dziewczynece - "Mamo, a ta Julka zabrała mi wiaderko". Bruno i jego koleżanki to rocznik 2002, ale widze, że nadal dużo Julek się rodzi.) Julia to przepiękne imie, ale niestety co za dużo to niezdrowo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: jeszcze co do Julek 21.08.09, 07:47 salem24 napisała: > Mój syn (Bruno) bedac w grupie trzylatków w przedszkolu zetknął się > z porażającą masą dziewczynek o imieniu Julia. W jego grupie było > ich 8 i biedne moje dziecie dość długo myślało, że Julka to synonim > słowa dziewczynka. Np. mówił o obcej dziewczynece - "Mamo, a ta > Julka zabrała mi wiaderko". Bruno i jego koleżanki to rocznik 2002, > ale widze, że nadal dużo Julek się rodzi.) > Julia to przepiękne imie, ale niestety co za dużo to niezdrowo. > pozdrawiam Dobre! A mnie się bardzo właśnie imię Bruno podoba, ale większość osób, ktorym to mmówię robi dziwne miny... Odpowiedz Link Zgłoś
pulenka Re: jeszcze co do Julek 21.08.09, 12:11 bo my to jednak ciezki narod jesli chodzi o tolerancje.widze ze wiekszosci najlepiej idzie krytyka i ironizowanie.coz,jestem wiec narazona na nieprzyjemne komentarze ludzi nastawionych na wysmiewanie,bo syna nazwalam Dorian (imie geckie,w Pl malo popularne,acz istniejace). Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 A my mamy Agatkę... 22.08.09, 21:49 i wszędzie słyszę, że w końcu normalne imię rodzice dali dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
kubaleks Re: A my mamy Alicję... 24.08.09, 22:42 Starszy synek Jakub a córcia Alicja,myślę że dzisiaj rzadko spotykane imię.Jak rodziłam to położne mówiły,że dawno nie rodziłasię u nich Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: A my mamy Alicję... 26.08.09, 10:19 Uśmiałam się z "Julka zabrała mi wiaderko" ja niestety ubolewam bo też uważam że Julia to piękne imię i chciałam dać córce ale w tej chwili odpada. Mam mętlik w głowie i dużo propozycji: Natalia, Agata, Blanka, Alicja, Natasza, Nadia, Hania .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubio Re: jeszcze co do Julek IP: *.bas.roche.com 13.01.10, 11:51 Bruno? oryginalne, ale w naszej kulturze obce i świadczące o kompleksach rodziców, chcących by ich dziecko wyróżniało się również imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 26.08.09, 14:47 Mój syn nazywa się Maksymilian. Bardzo do niego pasuje. Maksio- rozrabiaka z kręconymi włoskami Ale wysyp Maksów w tym roku Syn nr. 2 będzie się nazywał Alexander. Przez x coby był Alexe a nie Olkiem. I będzie Maks i Alex A jak będzie córa to albo Abigail (Maks i Abi) albo Jasminka. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 27.08.09, 17:30 W tym roku na placach zabaw nawiedziła nas plaga Wiktorii- nie sądziłam że prawie każda dziewczynka może mieć tak na imię - 2 latka, 5 latka, 8 latka....ałłł Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.08.09, 22:20 leneczkaz, Abigail czy Jasminka?? Bój sie boga, niech będzie lepiej chlopak Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 29.08.09, 08:36 chyba teraz już musi być dziewczynka. Brak mi 'ukradł' Aleksandra ;[ Ale nie podoba Ci się Abi.. JA miałam się tak nazywać ale w Urzędzie powiedzieli, że to imię męskie bo nie kończy się na 'a' I jak będize trzeba za chlebem imigrować to imię Abi jak znalazł. A co ma powiedzieć jakiś Stanisław albo Ildefąs w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
natalinka901 Re: Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 31.08.09, 16:03 My mamy jeszcze dużo czasu co do imienia ale jak będzie dziewcze to chciałabym Nicole ale mam przeczucia że będzie chłopczyk a dla chłopca niestety nie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
free-emonika Najpopularniejsze imiona w 2009 roku 28.08.09, 12:27 A nasz synek ma na imię Igor. Myślę, że to ładne imię. Ja osobiście wołam na niego Iguś czasem Igorek. Odpowiedz Link Zgłoś