Dodaj do ulubionych

wymiary dziecka

IP: *.* 27.03.02, 19:51
Witam!Sledze wypowiedzi na forum od jakiegos czasu ale sama zabieram glos po raz pierwszy.Mam pewne watpliwosci i bardzo prosze o wypowiedzi, ktore moze rozwieja je.Jestem tuz przed porodem. Termin mam na 03.04.2002 czyli teoretycznie zostal mi tylko tydzien. Bylam wczoraj na USG i okazalo sie, ze Maly ma glowke wiekosci odpowiadajaca 40 tygodniowi, natomiast kosc udowa i brzuszek odpowiada 36 tyg. Lekarz usilnie mnie uspokaja, że wszystko jest w porzadku ale ja nie moglam dzisiaj spac.Czy ktoras mama miala podobna sytuacje? Co mam o tym myslec?
Obserwuj wątek
    • Gość: vorta Re: wymiary dziecka IP: *.* 27.03.02, 20:12
      Z moich badań usg wynikały również różne dysproporcje ciałka maleństwa. Co ciekawe były zmienne w czasie - raz różnica wynosiła 2 tygodnie, innym razem miesiąc. Pytałam o to lekarza, mówił, żeby nie zwracać na to uwagi. O ile dobrze zrozumiałam, te tygodnie są uzależnione od rozmiarów (długości czy obwodu) poszczególnych części ciała. Wszystko zależy od precyzji wykonania pomiarów. U mnie zawsze udka były "zacofane" najmocniej. Pomiar ich długości musiałby być zrobiony idealnie równolegle do uda, a nie pod kątem. Stąd może wynikać ich mniejsza długość niż w rzeczywistości.Niunia urodziła się proporcjonalna pomimo 4-tygodniowego zacofania udek, ktore wykazało usg na 5 dni przed porodem.Nie należy się tym przejmować. PozdrawiamKlaudia
      • Gość: Gusiak Re: wymiary dziecka IP: *.* 28.03.02, 09:34
        U mnie jest dokładnie tak samo. Tak, że nie ma się czym przejmować. Możesz wklepać wymiary dzidzi na stronie http://prl.humc.edu/obgyn/cobra/cobra/OBCALC/biomc.htmi jeśli różnica (AD-BPD) będzie większa niż 2.6 to podobno pojawia się ryzyko pewnych nieproporcjonalności. Ale, jak pisała Klaudia, wszystko zależy od dokładności pomiary - wystarczy mm różnicy i już wynik jest o tydzień wprzód lub w tył.Nie martw się:hello:Gusiak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka