IP: *.* 30.07.02, 16:20
Mialam pierwsze USG w piec tygodni, ktore wykazalo ze oprocz ciazy mam ogromna torbiele na jajnikach. Mam sie zglosic za tydzien na kolejne USG. Ginekolog stwierdzil ze juz takie rzeczy widzial ?! Nie wiem czy mialo byc to pocieszenie ...Okropnie sie denerwuje.Czy ktoras z Was o czyms takim slyszala lub tez sama doswiadczyla ?
Obserwuj wątek
    • Gość: AneczkaG Re: NERWY ! IP: *.* 30.07.02, 17:18
      Zoe, nie wiem, jaka jest ta Twoja torbiel, ale jeżeli zastoinowa, to ciąża może ci pomóc!Ale po kolei: jakieś pół roku temu okazało się, że też mam torbiel i dostałam tabletki antykoncepcyjne, żeby zahamować trochę jajniki. Po trzech miesiącach brania trochę się zmniejszyła, a ja poinformowałam mojego ginekologa, że zamierzam zajść z ciążę, na co on się bardzo ucieszył ( w kontekście tej torbieli). Bo u mnie to jest najprawdopodobniej zastoinowa, więc jeżeli przez jakiś czas jajniki nie będą pracowały "normalnie" tylko w trybie "ciąża" :) to powinna zniknąć. Aha, w ogóle prawdopodobnie ta moja torbiel powodowała bóle brzucha, szczególnie w czasie owulacji. Takie same bóle miała przed pierwszą ciążą i po niej na jakiś rok czy półtora miałam spokój. Więc na razie się nie denerwuj, tylko poczekaj na to następne USG i wypytaj wtedy lekarza dokładnie o co mu chodził i co dalej zamierza z Twoją torbielą robić. Aneczka
    • Gość: E.T. Re: NERWY ! IP: *.* 30.07.02, 17:24
      W ksiazce "What to expect when you"re expecting" (nr1 podrecznik ciazowy w USA) jest napisane ze torbiel raczej nie stanowi zadnego zagrozenia. Nie bede sie rozpisywac jak i dlaczego powstaje ale moze samoczynnie sie skurczyc w 6-10 tygodniu. Jednak zdarza sie raz na 10 ciaz ze tak sie nie dzieje. Wowczas lekarz powinien regularnie monitorowac rozmiar przez USG. Jesli torbiel urosnie bardzo duza wtedy musi byc usunieta chirurgicznie. Ale tylko 1% przypadkow tego wymaga i po 12 tyg. nie stanowi to ryzyka dla ciazy.Wyglada na to ze nie masz powodu aby tak sie przejmowac. Stres i nerwy moga zaszkodzic bardziej niz torbiel.Powodzenia, Edyta.
    • Gość: vaana Re: NERWY ! IP: *.* 30.07.02, 18:09
      Zoe, nie denerwuj sie, moja mama jak zaszla w ciaze, ktorej ja jestem wynikiem, dowiedziala sie, ze ma na jajniku torbiel wielkosci GLOWKI NOWORODKA. To byl dla niej wielki szok, tez sie potwornie bala, nigdy jej nie czula pomimo ze byla bardzo szczupla kobieta. Urodzilam sie ja - bez zadnych komplikacji, porod latwy, ja zdrowa. Torbiel nie miala zadnego wplywu na rozwoj ciazy. Zostala usunieta dopiero po moich narodzinach, a moja mama jeszcze dwukrotnie zostala szczesliwa mama :) Jesli jestes pod opieka lekarza, to on powinien Ci o wszystkim opowiedziec, zadaj mu mase pytan, tak zebys po wyjsciu z gabinetu nie musiala przeszukiwac ksiazek i denerwowac sie. Trzymam kciuki!Malgorzata
      • Gość: Zoe Re: NERWY ! IP: *.* 30.07.02, 18:24
        Dziewczyny tak Wam dziekuje !W trakcie USG bylam tak zaskoczona tym torbielem, ze nawet nie wiedzialam o co mam zapytac ...Poszlam by zobaczyc moja fasolke a tu takie informacje !Odbiera ci mowe i tyle, a potem tylko masz czarne mysli.Moja torbiel ma 6 cm na 8 cm i jest w jajniku(az trudno to sobie wyobrazic ...)Lekarz nie byl zbyt wylewny i twierdzil ze to byc moze sie stalo z powodu ciazy ?Prawde mowiec to nic z tego nie rozumiem.Dzieki Bogu mozna na Was liczyc, jeszcze raz dzieki !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka