Dodaj do ulubionych

STUDENTKA A CIĄŻA !!!

IP: *.* 05.08.02, 15:07
WITAM ! Ponownie Kochane mamy..jestem ciekawa czy któraś z was była w ciąży i studiowała. Jak już mówiłam wcześniej..planujemy maluszka we wrześniu.. Już nie mogę się doczekać..jednak od pewnego czasu gnębi mnie myś.Czy sobie poradzę?(dzidzia -sesja)Będę wdzięczna za porady. MOŻE NIE BĘDZIE AŻ TAK ŹLE.. całuję Was mocno.buziaki. ps. A jak przeszłyście ciąże? Nerwy przed sesją nie zaszkodziły maleństwu.. pa.czekam
Obserwuj wątek
    • Gość: _Tosiaa_ Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 05.08.02, 20:07
      Moją Olcię urodziłam między III i IV rokiem :crazy:Będąc w ósmym miesiącu zdawałam 5 egzaminów (nie wiem kto bardziej się denerwował ,ja czy egzaminatorzy hehe )Studiowaliśmy oboje jeszcze rok mąż ja dwa lata Bywało ciekawie :ouch: i ciężko zwłaszcza przed sesją ale i wspaniale kiedy dwuletnia Ola przyniosła mi kwiatki po obronie :love:Były "dzieckiem" między zajęciami w ekstremalnym okresie pod budynek mąż przyjeżdżał z małą w nosidle ,zamiana na przystanku i hop na zajęcia ,a ja do domku :crazy: :wahoo:Było super i na pewno dasz sobie radępozdrowionka Gosia :hello:
      • Gość: _Tosiaa_ Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 05.08.02, 20:08
        o rany "wymiany " dzieckiem :crazy: Gosia
    • Gość: kamil Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 06.08.02, 09:06
      WITAM !!! Ja broniłam pracę licencjacką w czerwcu będąc w piątym miesiącu ciąży. Teraz wybieram sie na magisterskie uzupełniające a termin porodu mam na 11.11.02. Też się obawiam jak dam sobie rade, tym bardziej, że chcę karmić dziecko piersią. Zajęcia będę miała w każdą sobotę i niedzielę. bardzo bym chciała pogodzić te dwa obowiązki, może z pomocą męża mi sie to uda. To on mnie namawia żebym spróbowała, jeśli coś będzie nie tak to przecież można zrezygnować ze studiów na jakiś czas. Ja mam już 26 lat i chciałabym ukończyć naukę przed trzydziestką. Trzeba wierzyć we własne siły. Ja mam już jedno dziecko i wiem jak ciężko jest w pierwszych miesiącach po porodzie. Trzymajcie się MAMY STUDENTKI. Zamiast jednego wyzwania mamy dwa. Wszystko jest do zrobienia jak sie naprawdę chce!!!PA!! MIKI
    • Gość: AsiaCh Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 06.08.02, 12:37
      Witam Cię Agnieszko.Ja też urodziłam dzieci będąc studentką. Na IV roku zaszłam w ciążę i też się martwiłam jak to będzie. trudna sesja, juz nie wspomnę, że studia i bez dzieci wymagały wiele pracy. oczekiwałam bliźniąt. Maluchy urodzioły się w październiku, a ja w listopadzie wróciłam na studia. Był to piąty rok i malo zajęć. Starałam się chodzić tylko na najwazniejsze. I tak bylo ciężko bo karmiłam piersią i kilka godzin poza domem to katorga. Dziećmi opiekowała sie moja mama. napisałam pracę magisterską, obroniłam się i wszyscy się dziwili jak sobie dałam radę. Broniłam się kilka dni przed pierwszymi urodzinami dzieci, a one pod drzwiami biegaly i krzyczały mama. Ale bylo wesoło. Teraz maluch maja prawie dwa lata, nadal karmię je piersią, nie pracuję i w lutym oczekuje trzeciego maluszka. Serdecznie pozdrawiam i myślę, że jak się chce to się wszystko uda.Asia z Marysią, Szczepankiem i 14 tyg. brzusiem
    • Gość: AsiaCh Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 06.08.02, 12:38
      Witam Cię Agnieszko.Ja też urodziłam dzieci będąc studentką. Na IV roku zaszłam w ciążę i też się martwiłam jak to będzie. trudna sesja, juz nie wspomnę, że studia i bez dzieci wymagały wiele pracy. oczekiwałam bliźniąt. Maluchy urodzioły się w październiku, a ja w listopadzie wróciłam na studia. Był to piąty rok i malo zajęć. Starałam się chodzić tylko na najwazniejsze. I tak bylo ciężko bo karmiłam piersią i kilka godzin poza domem to katorga. Dziećmi opiekowała sie moja mama. napisałam pracę magisterską, obroniłam się i wszyscy się dziwili jak sobie dałam radę. Broniłam się kilka dni przed pierwszymi urodzinami dzieci, a one pod drzwiami biegaly i krzyczały mama. Ale bylo wesoło. Teraz maluch maja prawie dwa lata, nadal karmię je piersią, nie pracuję i w lutym oczekuje trzeciego maluszka. Serdecznie pozdrawiam i myślę, że jak się chce to się wszystko uda.Asia z Marysią, Szczepankiem i 14 tyg. brzusiem
    • Gość: IlonaCz Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 06.08.02, 21:03
      HejsmileJa zaszłam w ciążę na ostatnim roku studiów tuż przed zimową sesją. Tak więc broniłam się z brzuszkiem pod nosembig_grinJasne,że były nerwy tym bardziej, iż musiałam napisać pracę w ekspresowym tempie siedząc od rana do wieczora z przerwą na obiad i siusiu (to wszystko przez nie znajomość daty obrony mojej promotorki):fou: Na pewno sobie poradzisz. Pozdrawiam i życzę powodzenia, myszka.
    • Gość: AneczkaG Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 06.08.02, 23:23
      Ja też studiowałam z brzuszkiem. Zaszłam w ciążę po III roku, rodziłam w maju roku IV. W czasie sesji zimowej nic jeszcze nie było widać, więc nie miałam ani ulg ani wręcz odwrotnie. W czasie całego roku raczej też nie. Przez większość miesięcy dojeżdżałam autobusem (1,5 h), oczywiście stojąc ;)Sesja letnia była troszkę zwariowana, można było zdawać egazminy od marca, więc z tego skorzystałam i po porodzie zdawałam jeszcze tylko jeden egazmin i jedno zaliczenie (oba pisemne, termin dla całego roku) I w ogóle było super, bardzo miło wspominam ten czas, nawet się n ie denerwowałam egzaminami - tłumaczyłam sobie, że to może dzidzi zaszkodzić i miałam sres "z głowy". Aha, zajęć się nie dało opuszczać, musiałam mieć 100% frekwencję na zajęciach, cóż specyfika uczelni. Serdeczne pozdrowienia Aneczka
    • Gość: syrena81 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 07.08.02, 16:50
      Dziękuje Wam bardzo..Wierzę że sobie poradzę. Nie bedę jedna z brzuszkiem na studiach.A o porady mam do kogo się zgłosić..hi.hi..Dzięki dziewczyny..Życzcie nam powodzenia od września ZACZYNAMY!! I NÓŻ MOŻE NIEDŁUGO WAS POINFORMUJE ŻE BEDZIEMY MIEĆ MALEŃSTWO.. CAŁUJE MOCNO.PS.jeśli będziecie chciały pogadać..to dajcie znać odpiszę na każdy nawet najmniejszy "liścik" bużka
      • Gość: dyziak Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 23.09.02, 20:44
        Witaj,właśnie zaczynam studia (zaoczne), jestem w 18. tygodniu ciąży i oczywiście pełna strachu jak dam radę. Pomysł dodatkowych studiów pjawił się w momencie, gdy nie wiedziałam o naszej fasolce. Niby mogłabym zrezygnować, po co w tym wieku (29smile studia, ale jednak.... Mam nadzieję, że to będzie jakoś możliwe. Niestety nie mamy co liczyć na pomoc dziadków, bo oni daleko. A do tego wszystkiego jeszcze niemały zwierzyniec (pięc psiurków, dość pokaźnych, ale jestem dobrej myślipozdrawiam Marlena
    • Gość: asiamamaignasia Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 19.08.02, 15:05
      Urodziłam Ignasia po III roku i dało się to jakoś przeżyć, choć u nas IV rok był raczej łatwy, a na III miałam nawet stypendium (na IV komisa), żeby nie było różowo. Byłam dwa razy w szpitalu, prowadziłam oszczędzający się tryb życia, ale wydaje mi się, że stres miał jednak znaczenie w tym, ze Ignaś urodził się malutki 2400g.Ale niezrażona, planuje za dwa miesiące zajść w ciążę i urodzić dzidziusia po VI roku. Na VI mam do zdania ok. 10 egzaminów, a muszę się przecież zajmować Ignasiem(2lata) i domem.Co mnie do tego pcha? Sama się cały czas zastanawiam. Chcę żeby różnica była między nimi jak najmniejsza, a zarazem chcę w końcu skończyć studia. Jest w dziecku coś niesamowitego, ze daje naprawde mnóstwo energii i zapału i rzeczy, które wcześniej wydawały się niemożliwe stają sie możliwe. Pozdrawiam i czekam na nowiny. Asia
      • Gość: AneczkaG Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 19.08.02, 17:39
        Asiu, jak mnie jeszcz pamiętasz, to pamiętasz tez może, że własnie udało mi się skonczyć studia, czego i Tobie w krótkim czasie życzę. Ale bardzo mnie ucieszyło, że też planujesz drugie dziecko po studiach. Bo ja własnie zaplanowałam i jestem w 9 tygodniu!A jak skończymy staże i bedziemy szukac pracy, to bedziemy już miały dwójeczkę i pewnie nam się trzecie będzie marzyć ;)W każdym razie Cię serdecznie pozdrawiam. I Ignasia. Aneczka z Martą i Micro
    • Gość: Lolinka Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 19.08.02, 18:51
      Hej! Nie martw się- wszystko jest do pogodzenia. Osobiście studiuję (dzienne, filologia angielska), pracuję na cały etat, mam męża studenta (też dzienne) i półroczną planowaną córkę. Było- co prawda- wesoło, ponieważ prawie całą ciążę przeleżałam, ale pomimo chwilowego uziemienia i nowych obowiązków zaliczyłam rok i nawet załapałam się na stypendium naukowe. Moja rada- każdy obowiązek dzielcie na pół, na naukę zaś najspokojniejszy czas to wieczór. Co się zaś tyczy twego pytania (o nerwy i dzidzię), to po prostu olałam sobie semestr zimowy na zasadzie "co ma być, to będzie", nie przesadzając z niczym i było O.K. A poza tym, wykładowcy patrzą przez palce na ciężarne studentki (z wyjątkiem starych kawalerów- sprawdzone doświadczalnie!). Natomiast gdy dzidzia już będzie to luz- blues: idzie załatwić wszystko, nawet nianię w osobie najgorszej kosy na wydziale, ulgę przy pisaniu i ocenie kolokwiów, zaliczeniach itp- wystarczy tylko pokazać maleństwo światu. Powodzenia, Karolina.
    • Gość: syrena81 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 20.08.02, 09:41
      Cześć!Dziękuje Wam za te porady.Jesteście świetne. Czekam na nowe posty.Co u Was mamcie??Jak zdrówko? BUZIAKI.
      • Gość: monikawas Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 28.08.02, 19:17
        Witam chyba przez przypadek tutaj trafiłam ale tak się składa że też studiuje III rok i jestem w ciążyTym bardziej iż termin porodu mam koniec wrzesnia a październik. Planuję wrócić do szkoły w grudniu i tez sobie zadaję pyt czy dam sobie radę. Najbardziej mnie niepokoji karmienie- będę chyba zmuszona odciągać pokarmCo prawda sesje mam co 2 tyg ( system zaoczny) i wg moich obliczeń nie będzie mnie na 4 zjazdach. W poniedz. umówiłam sie z dziekanem aby porozmawiać o ew. usprawiedliwieniu mojej nieobecności na zajęciach.No własnie a co z sesją - tez się zastanawiam czy dam radę.Będąc w 6 m-cu sesję letnią zdałam bez zadnych przeszkód- i tak łagodniej na mnie patrzono podczas sesjiJestem ciekawa jak będzie teraz?Monika z 33 tyg brzuniem
        • Gość: Nawojka Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 28.08.02, 21:08
          Ha, ha, a to temat dla mnie!Zaczęłam studia jak moja Natala miała 2 lata i po koszmarnym pierwszym roku stwierdziłam, ze studia to swietny czas na dziecko (chyba lepszy niż praca na cały etat). Podobnie sądzi wiele moich koleżanek. Szybko nauczyłam sie chodzić tylko na to, na co muszę i organizowac sobie czas, tak zeby nie dać sie zwariować. Studiuje na uniwerku, na studiach dziennych. Od początku studiów biore stypendium naukowe, rok temu obronilam prace licencjacką na ocene celującą (wreszcie mam okazje sie pochwalić), a teraz, czyli po czwartym roku stwierdziłam, ze najwyzsza już pora na drugie i jestem w trzecim miesiącu ciąży. Teraz trzeba tylko napisać pracę, czego trochę sie obawiam, ale wiem, ze jak sie zmobilizuję, to sie uda. Mając dziecko, wiesz juz co jest naprawdę ważne, więc nie denerwujesz się za bardzo takimi drobiazgami jak egzaminy :-)
          • Gość: bimbo Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 16.09.02, 12:45
            cześć!mam na imię gośka i nie mam jeszcze dziecka, ale razem z moim chłopakiem myślimy o dziecku na czas niedługi.studiuję w systemie dziennym na uniwerku w poznaniu język włoski na drugim roku.mój chłopak uważa, że to doskonały czas (mam 22 lata)na dziecko, które bardzo chcemy mieć.dzięki wam nie boję się już zostać mamą studentką!!!bardzo chcę mieć dziecko i zostać młodą mamą, póki jestem młoda i pełna sił, by je wychować w duchu radosnym, a studia to chyba radosny czas w życiu każdego człowieka!poznaje się dużo ciekawych i mądrych ludzi, nie wspominając już o tych wszystkich uczelnianych ciociach i wujkach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a korepetycje dla maluszka z góry zaklepane!!!papatki
          • Gość: bimbo Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 16.09.02, 12:46
            cześć!mam na imię gośka i nie mam jeszcze dziecka, ale razem z moim chłopakiem myślimy o dziecku na czas niedługi.studiuję w systemie dziennym na uniwerku w poznaniu język włoski na drugim roku.mój chłopak uważa, że to doskonały czas (mam 22 lata)na dziecko, które bardzo chcemy mieć.dzięki wam nie boję się już zostać mamą studentką!!!bardzo chcę mieć dziecko i zostać młodą mamą, póki jestem młoda i pełna sił, by je wychować w duchu radosnym, a studia to chyba radosny czas w życiu każdego człowieka!poznaje się dużo ciekawych i mądrych ludzi, nie wspominając już o tych wszystkich uczelnianych ciociach i wujkach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a korepetycje dla maluszka z góry zaklepane!!!papatki
          • Gość: bimbo Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 16.09.02, 12:47
            cześć!mam na imię gośka i nie mam jeszcze dziecka, ale razem z moim chłopakiem myślimy o dziecku na czas niedługi.studiuję w systemie dziennym na uniwerku w poznaniu język włoski na drugim roku.mój chłopak uważa, że to doskonały czas (mam 22 lata)na dziecko, które bardzo chcemy mieć.dzięki wam nie boję się już zostać mamą studentką!!!bardzo chcę mieć dziecko i zostać młodą mamą, póki jestem młoda i pełna sił, by je wychować w duchu radosnym, a studia to chyba radosny czas w życiu każdego człowieka!poznaje się dużo ciekawych i mądrych ludzi, nie wspominając już o tych wszystkich uczelnianych ciociach i wujkach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a korepetycje dla maluszka z góry zaklepane!!!papatkimama Natalki napisała/ł:> Ha, ha, a to temat dla mnie!> Zaczęłam studia jak moja Natala miała 2 lata i po koszmarnym pierwszym roku stwierdziłam, ze studia to swietny czas na dziecko (chyba lepszy niż praca na cały etat). Podobnie sądzi wiele moich koleżanek. Szybko nauczyłam sie chodzić tylko na to, na co muszę i organizowac sobie czas, tak zeby nie dać sie zwariować. Studiuje na uniwerku, na studiach dziennych. Od początku studiów biore stypendium naukowe, rok temu obronilam prace licencjacką na ocene celującą (wreszcie mam okazje sie pochwalić), a teraz, czyli po czwartym roku stwierdziłam, ze najwyzsza już pora na drugie i jestem w trzecim miesiącu ciąży. Teraz trzeba tylko napisać pracę, czego trochę sie obawiam, ale wiem, ze jak sie zmobilizuję, to sie uda. Mając dziecko, wiesz juz co jest naprawdę ważne, więc nie denerwujesz się za bardzo takimi drobiazgami jak egzaminy :-)
    • Gość: dorsi Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 28.08.02, 21:57
      Byłam w ciązy na 4 roku medycyny i co moge napisać? Studia to bardzo dobry czas na dziecko !! Ja co prawda nie zaliczyłam jednego przedmiotu i musiałam go powtarzać na roku 5, ale to nie przez Biankę a przez swoje lenistwo i brak organizacji. Aż śmieszne były te sytuacje, gdy pani asystent przynosiła mi krzesełko bym usiadła, gdy dłużej rozmawialiśmy o pacjencie :-)Teraz przed 6 rokim też rozważamy z mężem zaproszenie kolejnego maluszka na ten świat, ale ......mam jakieś problemy ze sobą :-( Gdzieś zgubiłam tzw.powera i musze szukać w sobie siły do lepszego wykorzystania czasu i bardziej efektywnego uczenia się.A na studiach, zwłaszcza tych póżniejszych latach zawsze można stwierdzić jakie są te ważne i ważniejsze zajęcia i na niektórych można po prostu nie być :-) No i z reguły zajęcia trwają krócej niż obowiązkowe 8 godzin w pracy dzień w dzień :-)pozdrawiam mamy studentkiDorsi mama Bianki
    • Gość: domali Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 31.08.02, 21:08
      Wygląda na to, że ja najszybciej zostałam mamą... Urodziłam Wiktorka na początku II roku i zdecydowałam się wziąć urlop dziekański, bo to najgorszy rok na moim wydziale. A poza tym, chciałam nacieszyć się Maleństwem! Ale, dzięki uprzejmości dziekana ;), chodziłam na część zajęć, żeby zupełnie nie tracić kontaktu z rzeczywistością! Teraz od pażdziernika wracam na studia. A rok dłuższe studia to żadna cena za takiego wspaniałego Synka... Poza tym, jak wiadomo, studia to najlepszy czas na dziecko- już nigdy nie będzie tyle wolnego... A więc- powodzenia!!! Dominika i WiktorP.S. Najlepsze z tego wszystkiego było mieszkanie w akademiku z innymi Mamami i Dziećmi i wspólne godziny na korytarzu!
    • Gość: AGUSIAM Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 01.09.02, 20:02
      Ja urodziłam pod koniec III roku, szybko zaliczyłam sesję letnią i ... miałam długie wakacje. Nie robiłam przerw, bo w październiku gdy szłam na IV rok mały miał już skończone pół roku. Teraz od października idę już na V rok i uważam, że lepiej być nie mogło. Pracując nigdy nie mogłabym spędzać z synkiem tyle czasu co teraz. Studia i dziecko to na pewno w moim przypadku strzał w dziesiątkę!!!Wystarczy tylko chcieć ...Pozdrawiam Aga
      • Gość: Silije Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 01.09.02, 21:08
        Ja zaszłam w ciążę (upragnioną zresztą) pod koniec 2 roku studiów (dzienne - polonistyka). Niestety pierwszy trymestr miałam fatalny, przeleżałam w szpitalu pod kroplówkami 2 miesiące, więc nie załapałam się na sesję w czerwcu. Ale we wrześniu, w 5 mies. zdałam wszystko całkiem dobrze, do końca ciąży potem już udanej chodziłam na wszystkie zajęcia, Julia urodziła się w styczniu. Dostałam od dziekana urlop zdrowotny do końca marca. Gdy maleństwo spało ja przepisywałam notatki. W kwietniu wróciłam, mleko odciągałam każdego ranka, na szczęście na uczelni nie musiałam, bo rytm mi się ładnie uregulował. Uczyłam się głównie w przerwach na uczelni i autobusach. W czerwcu zdałam egzaminy, średnia na stypendium 4,6 :-) Julia była przez te wszystkie lata z tą samą świetną opiekunką. Miałam dla niej jednak dużo czasu, na pewno więcej niż gdybym pracowała, karmiłam piersią do 20 mies. Może najtrudniejsze było pisanie magisterki, bo to naprawdę wymagało ciszy i skupienia - ale dziadkowie pomagali, zabawiali Julkę. No i także dostałam kwiatki od mojej 2,5 letniej córeczki po obronie, to naprawdę wzruszające. Bardzo się cieszę, że tak mi się ułożył czas studiów i macierzyństwa.
    • Gość: syrena81 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 11.09.02, 16:13
      Dziękuję moje kochane!! Przepraszam że tak długo nie odpisywałam ale byłam na urlopie...Właśnie z mężem zaczeliśmy starania. Mam nadzieję że już wkrótce będę miała dwie kreski na teście ciążowym. Cieszę się że mogę na Was liczyć.Wasze liściki dały mi więcej optymizmu i wiary, jak się chce to można wszystko(prawie).Jeśli tylko zajdę w ciąże będę bardzo szczęśliwa i napewno dam sobie rade. Nie jestem sama..JESZCZE RAZ BARDZO DZIĘKUJĘ. PS Co u Was? Jak maleństwa? CZEKAM NA KOLEJNE "LIŚCIKI"
      • Gość: MOKO Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!!-uczennica i ciąża IP: *.* 18.09.02, 12:04
        Hej jestem MOKO. Jeżeli mowa o studentkach, to witam ,jestem obecnie na II roku pedagogiki(studia zaoczne).Zostałam mamą będąc w klasie maturalnej,to dopiero było.Mature zdałam dobrze, teraz studiuje jestem taka szczęśliwa że mi się udało. Zawdzięczam to wszystko mojej mamie ,siostrom, mężowi i teściom. Musze jeszcze dodać że mój synek w Mikołaja kończy 4 lata i może za niedługo będzie mieć rodzeństwo.Pozdrawiam MOKO i Oskarek.
      • Gość: MOKO Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!!-uczennica i ciąża IP: *.* 18.09.02, 12:04
        Hej jestem MOKO. Jeżeli mowa o studentkach, to witam ,jestem obecnie na II roku pedagogiki(studia zaoczne).Zostałam mamą będąc w klasie maturalnej,to dopiero było.Mature zdałam dobrze, teraz studiuje jestem taka szczęśliwa że mi się udało. Zawdzięczam to wszystko mojej mamie ,siostrom, mężowi i teściom. Musze jeszcze dodać że mój synek w Mikołaja kończy 4 lata i może za niedługo będzie mieć rodzeństwo.Pozdrawiam MOKO i Oskarek.
      • Gość: MOKO Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!!-uczennica i ciąża IP: *.* 18.09.02, 12:05
      • Gość: MOKO Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!!-uczennica i ciąża IP: *.* 18.09.02, 12:05
        • Gość: MOKO Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!!-uczennica i ciąża IP: *.* 18.09.02, 12:08
          Sory ,troche namieszałam.Synek mi pomagał i za dużo razy wysłałam.
    • Gość: emama23 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 17.09.02, 20:13
      Hej mamy studentki,Ja mam troche mniej optymistyczne wrazenia.Zdecydowalam sie na dziecko na V (termin w marcu) z poprzedniej sesji zostal mi jeden egzamin ktory zdawalam w sobote i jak na zlosc musze czekac na wyniki o 2 dni dluzniej niz wszyscy.Przezywam ten okres bardzo mocno.Tlumacze sobie ze co bedzie to bedzie , ze stres szkodzi malenswu ale nic nie pomaga.Jeszcze bardziej sie stresuje jak mnie cos zaboli. No ale jutro wyniki(mam nadzieje ze do przodu)Ale jestem dobrej mysli
    • Gość: madad Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 21.09.02, 12:46
      Ja jestem wlasnie przed 5 rokiem i mam 2 letniego synka.Nie korzystalam nawet z macierzynskiego tylko robilam studia systemem indywidualnym. Oczywiscie mam pomoc ze strony tesciowej, wiec jakos daje rade. Nie martw sie wszystko mozna pogodzic.Niestety spotkala mnie tylko jedna przykrosc, kiedy 3 razy oblewalam egzamin bo koles nie toleruje mam studentek, a poza tym to same plusy. Zawsze masz usprawiedliwienie jak ci sie nie chce na cos przygotowac. Pozdrawiam, powodzenia
    • Gość: Olunia Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! IP: *.* 21.09.02, 21:20
      Cześć!!!Ja studiowałam będąc w ciąży, zaocznie, bo pracowałam. Zdawałam sesje zimową w ciąży, uczyłam się w ciąży itp. Teraz jest trochę gorzej, urodziłam w kwietniu i zrobiłam w czerwcu tylko zaliczenia, a sejse dziekan przeniósł mi na wrzesień. Moim zdaniem nie da się uczyć bez pomocy (dziadkowie, opiekunka). Radzę sobie, ale to wyzwanie! Z drugiej strony mam poczucie, ze nie tylko dziecko się liczy, że się rozwijam, a to miłe uczucie!!!Pozdrawiam!!!Ola
    • ettess Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 28.04.03, 22:40
      Jejku... ja tak Wam zazdroszczę!!!!!!!!! Aż mnie skręca!!! Jesteście wspaniałe
      i tak bym chciała dołączyć do Waszego grona mam-studentek... Tylko jak to
      zrobić...? (nie żebym nie wiedziała jak to zrobić ze strony technicznej wink )
      Tylko skąd wziąć na dziecko pieniądze? Studiuję dziennie pedagogike na 2 roku,
      mam stypendium, ale to nie wystarcza, rodzice są w stanie pomóc mi w niewielkim
      stopniu. Wiem, że "gdyby co", to pieniądze zawsze się znajdą i wiem, że dałabym
      radę, ale też sama na razie się nie zdecyduje... a "wpaść" jakoś się nie
      udaje wink Nawet ostatnio, kiedy okres spóźniał mi się tydzień, to sprawdzałam co
      chwilę czy aby się nie pojawił i oddychałam z ulgą, że jeszcze go nie ma. A
      potem kiedy zrobiłam test i pojawiła się 1 kreska poczułam jednak ulgę, może
      bardziej ona była spowodowana tym, że już wszystko wiadomo, że się coś
      wyjaśniło, a zaraz potem zrobiło mi się przykro. Tak więc sama nie wiem czy
      jestem już gotowa na macierzyństwo... Z drugiej strony, kiedy czytam te Wasze
      posty, to tak za nim tęsknię, tak już bym bardzo chciała... Moje kochanie
      twierdzi, że za dwa lata, to będzie tak w sam raz, ma nawet rację, będę miała
      23 lata, ale to jeszcze całe długie dwa lata, eh...
      Chyba coś ze mną nie tak wink
      Pozdrawiam Was wszystkie mamy baaaaardzo serdecznie! Przytulcie ode mnie Wasze
      maleństwa i życzcie mi cierpliwości w czekaniu na moje smile
    • an_ki Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 29.04.03, 11:49
      Jestem na 4tym roku studiów i w upragnionej ciąży. Ślub brałam w styczniu z
      facetem, z którym jestem od 6 lat. Wiedzielismy, ze chcemy miec dzidziusia i to
      wlasnie jeszcze na studiach. Chcialam zeby po ich zakończeniu dziecko mialo
      przynajmniej kilka miesiecy. I jeżeli ktoś (u góry) będzie nad nami czuwał to w
      połowie grudnia będę mamą!!!!!!!!!!!!! Jestem spokojna o przyszłość bo wierzę,
      że wszystko będzie w jak najlepszym pożądku. Czego sobie i przyszłym mamom (nie
      tylko studentkom) życzę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • an_ki Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 29.04.03, 11:51
        porządek pisze się oczywiście przez RZ - troszke wyszedł ze mnie matołek wink))
      • agusiek1 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 04.05.03, 19:06
        czesc dziewczyny
        jak w listopadzie sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy to ryczalam jak glupia
        poniewaz wczesniej zaplanowalam sobie: luty koniec licencjata, potem obrona i
        odrazu w marcu rozpoczecie dopelniajacych magisterskich (1,5roku). Ciaza w tym
        momencie spadla na mnie jak grom z jasnego nieba. Na poczatku myslalam, ze
        moje plany legly w gruzach ale wzielam sie w garsc i skonczylam licencjat,
        teraz czekam na obrone i jednoczesnie rozpoczelam magisterke (warunkowo ze sie
        obronie do czerwca)Mam nadzieje, ze komisja potraktuje mnie troszke ulgowo ze
        wzgledu na juz bardzo duzy brzuszek smile
        Dodam, ze po drodze bylo pisanie pracy licencjackiej, sesja w lutym
        przygotowania do slubu i wesela (rowniez luty), ktory planowalismy na jesien
        2003 (odbyl sie troszke wczesniej smile Dodam, ze moj maz rowniez studiuje
        zaocznie i oboje pracujemy.
        Termin mam na 13- tego lipca (mam nadzieje, ze zdaze zaliczyc sesje jak nie to
        beda poprawki we wrzesniu ale 1 semestr bedzie do przodu smile)
        Mysle, ze skoro mozna w tak krotkim czasie dokonac tylu rzeczy na raz to
        dziecko nie bedzie przeszkoda w dlaszym studiowaniu (oczywiscie dzieki pomocy
        dziadkow)
        Pozdrawiam
        Agusia z 30-to tygodniowa dzidzia w brzuszku
        • justakoko Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 05.05.03, 10:19
          cześć dziewczyny!
          Podziwiam was,jesteście bardzo dzielne.
          Ja jestem w 20 tyg. ciąży.Jestem na 5 roku studiów dziennych (PW) i na 4 roku
          zaocznych (SGH).Ciąża była planowana,ale jej początek nie przebiegł po mojej
          myśli i mam zaległości na polibudzie.Ale najgorsze jest to,że nie mogę się
          zmusić do nauki,nic mi się nie chce chociaż czuję się już świetnie i mogłabym
          się spokojnie uczyć, bo nie pracuję.Nie wiem czy jestem jakaś nienormalna czy
          co,bo ciąża powinna mnie zmobilizować,a nie odwrotnie.Boję się co będzie po
          porodzie.A bardzo chciałabym jak najszybciej skończyć studia.Może któraś z was
          była w podobnej sytuacji?Może to niedługo przejdzie samo i będzie OK? Co mam
          robić?Nie umiem sobie nic wytłumaczyć, już próbowałam; jestem sobą załamana.
          Pomóżcie!
          Justa.
    • edie28 Re: STUDENTKA A CIĄŻA !!! 05.05.03, 12:38
      Witam,
      Widzę, że juz jest dużo odpowiedzi to i ja się dopiszę.
      Urodziłam moją córkę w zeszłym roku w marcu, byłam wtedy na 2 roku.
      Też się zastanawiałam czy sobie poradzę miałam dużo wątpliwości i w dodatku
      leżałam po porodzie z Kają aż 3 tygodnie w szpitalu. Właśnie wtedy zaczęły mi
      się zaliczenia na które nie mogłam pójść, byłam przerażona. Myślałam, że będę
      musiała przerwać studia.
      Studiuję dalej i zdaję wszystkie egzaminy w 1 terminach odkąd Kaja jest na
      świecie smile). Nie wiem jak to robię, ale dziecko po prostu mobilizuje i trzeba
      usiąść i się uczyć.
      Oczywiście duży wpływ na moje oceny mają babcie tzn. moja mama i teściowa,
      które biorą Kaję do siebie żebym mogła się uczyć !!! To jest duży plus.
      Ostatnio miałam bardzo trudny egzamin jeszcze nie mama wyników, ale mam
      nadzieję, że dobra passa mnie nie opuści !!

W przyszłym roku kończę i nię będzie trzeba kombinować co zrobić z Kają na czas
      sesji smile)).
      Muszę dodać, ze studiuję zaocznie bo, pracuję więc to jest duuuża różnica niż
      na dziennych studiach, ale sesja taka sama do której i tak trzeba się
      przyłożyć !!

Pozdrawiam i życzę powodzenia !!
      Edyta i Kaja (14 m-cy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka