Dodaj do ulubionych

Progesteron a ciąża

IP: *.* 11.09.02, 13:11
Mam pytanie czy stosowanie progesteronu w pierwszych tygodniach ciąży może mieć negatywny wpływ na rozwijający się płód? Na samym początku jak spóźniał mi się okres z powodu strasznego szoku możliwości bycia w ciąży zgodziłam się na wywołanie okresu progesteronem. Okazało się, że naprawdę jestem w ciąży. Mój lekarz twierdzi,że progesteron odżywia ciąże lub wywołuje okres. Czyli jak nie ma ciązy wywołuje okres a jak jest ciąża to ją odżywia. Ostatnio słyszałam,że progesteron podawany w dużych ilościach może uszkadzać płód.Zaczęłam się denerwować na własną głupotę. Może coś słyszałyście na ten temat będę wdzięczna za każdą opinię.Pozdrawiam Dagmara z 20-tyg. brzusiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa21 Re: Progesteron a ciąża IP: *.* 11.09.02, 17:47
      witajsmileBylam w dokladnie takiej sameje sytuacji jak ty.Rowmniez gdy nie pojawil sie okres i spanikowana poszlam do lekarza ktory przepisal mi progesteron a lekarz podobnie jak i twoj powiedzial ze jesli jestem w ciazy to to napewno nie zagraza dziecku.Na wczoraj mialam termin i jeszcze nie urodzilam ale czekam cierpiliwiesmileTrzymaj sie cieplutko i nie zamartwiaj....nie ma czym!!!pozdrawiamEwa
    • Gość: DorotaO. Re: Progesteron a ciąża IP: *.* 11.09.02, 20:45
      Przecież leki na podtrzymanie ciąży, czyli Duphaston, Turinal i Kaprogest, to właśnie progesteron! Myślę, że nie ma powodu do zmartwień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka