Dodaj do ulubionych

Bóle krzyża

IP: *.* 19.10.02, 21:08
Czesc dziewczyny!Mam wizyte u ginekologa za tydzien, i ufam ze mi podpowiecie: od okolo tygodnia niestety uskarzam sie na przykre bole krzyzy, jest coraz gorzej, a w chwili obecnej ledwo to znosze. Ponadto od kilku dni mam jakis postrzal czy co w prawa noge i kuleje jak ide zeby sobie jakos ulzyc. Czuje sie jakbym sie miala rozsypac na tysiac kawalkow, jestem ociezala, przytylam juz 21 kg, a to dopiero 29 tydzien (jak do tej pory moj wilczy apetyt byl jak zywiol - nie do zahamowania i stad ta waga - przed ciaza 58 kg przy 175 cm)Czy Wy tez macie/ mialyscie takie mega-bóle? Czy jest na to jakis sposob, aby przyniesc sobie ulge? Zaraz sprobuje kąpieli w ciepłej wodzie, moze cos da......Pozdrawiam Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: Behemot Re: Bóle krzyża IP: *.* 19.10.02, 22:51
      Renatko mnie kręgosłup bolał w pierwszej ciąży tylko zaraz po porodzie, więc z autopsji niewiele wiem, ale oto co wyczytałam mądrego:-noś buty z szerokimi obcasami do wysokości 5 cm. Płaskie i wysokie niewskazane-prawidłowo noś ciężary - w lekkim rozkroku uginając kolana, nie zginając się w pasie, używaj mięśni ramion i nóg, a nie pleców (to na przyszłość, bo teraz lepiej nic nie noś)-unikaj długiego stania-siedź opierając plecy na twardym krześle, używaj podnóżka-nie zakładaj nigdy nogi na nogę-nie siedź długo najwyżej godzinę i przerwa-nie wieszaj niczego tzn. nie wyciągaj ramion-możesz ogrzewać kręgosłup ciepłym nie gorącym termoforem -dużo odpoczywaj-ćwicz tzw "koci grzbiet" i mięśnie miednicyPodobno lekarz może zalecić Ci pas ciążowy.Nie wiem czy coś Ci to pomoże pewnie o wielu rzeczach wiedziałaś. Pozdrawiam i życzę lepszego samopoczucia. Pa Grażyna :love:
      • Gość: Renata27 Re: Bóle krzyża IP: *.* 20.10.02, 16:38
        Grażynko :love:Koci grzbiet mi pomaga :love:Nie wiem tylko czy wysiedze dzis w tym teatrze, ... jak cos to mam zawsze w zanadrzu koci grzbiet na przerwie przed trzecim dzwonkiem :lol:Opowiem Ci jak bylo pa pa
        • Gość: GosiaM Re: Bóle krzyża (nie tylko przy nadwadze) IP: *.* 21.10.02, 11:25
          Hej :-)Przed zajściem w ciążę ważyłam przez jakieś 10 lat tyle samo, zawsze miałam niedowagę, ale dobrze się z tym czułam a o anemii nigdy nie było mowy, więc wszystko było ok. Teraz jestem w 28 tyg. ciąży i przytyłam jakieś 4 moze 5 kg. W zasadzie to mogę powiedzieć, że nie tyję, a poprostu rośnie mi piłeczka z przodu :-) Jak się okazało nagła zmiana wagi jest powodem bólu kręgosłupa. Nie jest to ból zbyt mocny, ale dokuczliwy. Jak się więc okazuje, każda zmiana wagi wpływa ujemnie na nasze kości :-( Nic z tym właściwie nie robię, żadnych specjalnych zabiegów. Kiedy muszę dłużej posiedzieć, np. na 2godzinnym wykładzie (brr :-) )! duzą ulge sprawia mi poprostu spacerek z sali do sali miedzy wykładami czy ćwiczeniami. Zauważyłam, że dobrze jest spokojnym kroczkiem zejść sobie po schodach.Pozdrawiam serdecznie - Gosia i Bobo(28tydz.)
    • Gość: Kamila Re: Bóle krzyża IP: *.* 23.10.02, 11:09
      Wspolczuje, bo wiem co to znaczy. Ale niestety nie znam sposobu, zeby ulzylo. Mimo, ze w calej ciazy przytylam 5 kg bole krzyza dokuczaly mi mniej wiecej od czasu kiedy przybylo mi 2 kg. Niewiele mozna z tym zrobic (ew. koci grzbiet, troche gimnastyki plecow), ale najgorzej sprawa sie ma z tym co nazywasz "postrzal w nodze". Bo z opisu wnioskuje, ze moze to byc rwa kulszowa, a na to nic nie pomaga, tzn. dopoki dzidzia jest mala, mozna polozyc sie na przeciwny do bolu bok, tak zeby dzidzia "przeplynela" i przestala uciskac nerw, ale gdy maluszek zrobi sie wiekszy na nic zdaje sie przekladanie z boku na bok. A zeby Cie jeszcze bardziej zasmucic dodam, ze te bole moga (chociaz nie musza) utrzymywac sie do 6 m-cy po porodzie oczywiscie odpowiednio slabsze.Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz na priva.Kamila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka