Dodaj do ulubionych

co byście zrobiły na moim miejscu?

12.12.06, 11:17
chodzi o to,że nie wiem, kiedy mam termin porodu.Byłam zagrożona przedwczenym porodem i z tego powodu byłam badana przez kilku lekarzy w dwóch różnych szpitalach, robiono mi badania, usg itd.Według lekarzy z jednego szpitala powinnam urodzić wczoraj, czyli jestem już po terminie.Mój prowadzący ma dwie opcje, albo 11 stycznia(z ostatniej miesiączki), albo 2 stycznia(usg, które robił jego kolega)opcji szpitalnej nie bierze pod uwage.Do tej pory martwiłam sie tylko,żeby nie urodzić za wcześnie, ale teraz boje sie,że przenosze.Tym bardziej,że w mojej rodzinie prawie wszystkie kobiety miały wywoływane porody,ale one wiedziały kiedy się zgłosić do szpitala, a ja niesad
Obserwuj wątek
    • szyma13 Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:25
      zawsze liczy się od ostatniej miesiączki lub na podstawie usg. Wiec jak by nie
      było wychodzi ci na stycznia.
      Poród wystęouje pomiędzy 36 a 40 tc. dopiero po tym terminie mówimy o
      przenoszeniu. Także trzymaj sie i do nowego roku. Będziesz miłą dzidzię o rok
      młodszą,
      Trzymaj się ciepluto
      • amwaw Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:27
        Oczywiście nieprawda.
        Ciąża donoszona jest od 38-42 tc.
        • szyma13 Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:37
          36 tc jest już 9 miesiącem i jesli poród wystapi w tym czasie nie ma się czy
          przejmować, Tak było w moim przypadku.
          powyżej 40 tygodnia to ciąża przenoszona.
          • amwaw Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:41
            Oczywiście nieprawda, a na dowód:
            www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2637&alt=54
            "
            Poród przedwczesny – jest to wydalenie płodu i łożyska między 23. a 37.
            tygodniem ciąży. Z tych porodów rodzą się noworodki niedonoszone (wcześniaki) o
            masie ciała od 500 g do 2500 g. Wcześniaki urodzone poniżej 32. tygodnia ciąży
            wykazują różnego stopnia objawy niedojrzałości ważnych dla życia narządów i z
            tego powodu śmiertelność dzieci w tej grupie porodów jest nadal wysoka."
            "
            Poród w terminie – urodzenie płodu i łożyska między 38. a 42 tygodniem ciąży. "

Naprawde nic nie zmienia to, że 36tc jest 9 miesiącem.Jest to ciąża
            niedonoszona.Jest się czym przejmować i dlatego powinno sie starać robić
            wszystko, żeby urodzić W TERMINIE( czyli 38-42tc).
          • kate0809 Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:45
            Wiek ciąży określają tygodnie, i tak jak napisała amwaw u człowieka ciąża
            donoszona jest od 38 hbd i maksymalnie może trwać 42 tyg.
          • amwaw BTW 12.12.06, 11:47
            Mylisz pojęcie ciąży "przenoszonej", a "przeterminwanej"- to dwa zupełnie rżne
            pojęcia.
            Ciąża przeterminowana trwa powyżej 42 tygodni, ale dziecko rozwija się dobrze.
            Ciąża przenoszona to taka, w której płód wykazuje cechy dojrzałości i istnieje
            zwiększone ryzyko z powodu przedłużającej się ciąży(niewydolność
            maciczno-łożyskowa).
            • amwaw Re: BTW 12.12.06, 11:49
              sorki za błędy-
              "przeterminowanej"-
              różne
    • amwaw Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:26
      Jaki był tp z usg wykonywanego do 12tc?
      Jaki jest stopień łożyska?
    • ollik83 Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:45
      chce zaznaczyć,że w tym szpitalu, gdzie typowali 11 grudnia też miałam robione usg, oni wzięli jeszcze pod uwagę ułożenie macicy i date pierwszych ruchów dziecka. ostatnie usg (w jednym i drugim szpitalu )było niejednoznaczne, część wyników wychodziła wtedy na 35, część na 31.stopień dojrzałości łożyska II.Generalnie wyniki usg takie same, tylko różna interpretacja lekarzy
      • amwaw Re: co byście zrobiły na moim miejscu? 12.12.06, 11:52
        Termin porodu określa sią albo z OM, albo z usg wykonanego do 12tc.
        Ewentualnie, jeżeli dziecko jest duże, albo kiepski stopień łożyska i przepływy
        podejmuje się decyzję o przedterminowym zakończeniem ciąży( indukcja).
        Jeżeli nie miałaś wykonywanego usg o 12tc(??) lekarz najczęściej sugeruje się OM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka