Dodaj do ulubionych

Staż z EFS-u a ciąża

04.02.07, 11:22
Właśnie podpisałam umowę na czas określony. Jestem w ciąży ( podejrzewam że
to 5 tydzień). Wszędzie się naczytałam że jeśli kobieta podpisuje umowę na
czas określony bądz to nieokreślony to jest chroniona prawem. Tylko nie wiem
czy to dotyczy także kobiet na stażu. Jeśli któraś była w takiej sytuacji to
proszę o pomoc. Czy jeśli szczęśliwie dotrwam do 3 miesiąca to pracodawca nie
może mnie z tego stażu zwolnić i przedłuży mi umowę do dnia porodu?? jestem
bardzo ciekawa, tym bardziej boję się zanieść po 3 miesiącu zwolnienie, bo
pracodawca powiedział że jeśli ktoś przerwie staż, (chyba że to będą
przyczyny od niego niezależne) to będzie zwracał pieniądze do UP, czy mnie to
też dotyczy? przecież celowo nie zaszłam w ciąże jemu na złość!! dziewczyny
pomóżcie!!
Obserwuj wątek
    • daemia_10 Re: Staż z EFS-u a ciąża 04.02.07, 12:09
      osoba odbywająca staż na podstawie skierowania z UP nie jest zatrudniona na
      umowę o pracę, tak więc nie chronią ją przepisy kodeksu pracy
      co do zwrotu pieniędzy do UP, to dotyczy to raczej sytuacji, gdzie stażysta ot
      tak sobie przerywa staż, bez uzasadnionej przyczyny (uzasadnioną przyczyną jest
      tu np. zalezienie zatrudnienia); co do ciąży natomiast, to dużo może zależeć tu
      niestety od dobrej woli UP, bowiem przepisy w tej kwestii nie są jednoznaczne (a
      przynajmniej nie były jakieś pół roku temu, bo od tamtego czasu nie jestem na
      bieżąco); najlepiej zadzwoń anonimowo do UP lub do MPIPS, niech ci powiedzą, a
      jeszcze lepiej, napisz to tego ostatniego, niech ci dadzą na odpowiedź na piśmie
      • nosek1234 Re: Staż z EFS-u a ciąża 04.02.07, 14:01
        daemia_10 napisała:
        najlepiej zadzwoń anonimowo do UP lub do MPIPS, niech ci powiedzą, a jeszcze
        lepiej, napisz to tego ostatniego, niech ci dadzą na odpowiedź na piśmie.
        Dzięki za podpowiedz,już myślałam nad tym żeby zadzwonić do UP,ale jestem
        pewna że nie udzielą mi takiej informacji bez podania nazwiska. Chciałabym tą
        odpowiedz na pismie, ale nie wiem gdzie jest taki najbliższy urząd MPIPS.
        Poszukam w internecie, może coś znajdę. Czyli że ja nie zaliczam się do osób,
        które od tak sobie rezygnują ze stażu? Chciałam jeszcze nadmienić że jak
        podpisywałam umowę to nie wiedziałam że jestem w ciąży.
      • nosek1234 Re: Staż z EFS-u a ciąża 04.02.07, 14:13
        Mam napisać do MPIPS do Warszawy? czy do najbliższej placówki?
        • daemia_10 Re: Staż z EFS-u a ciąża 05.02.07, 11:31
          do Warszawy smile nic mi nie wiadomo, żeby MPiPS miało placówki terenowe smile
          tylko pamiętaj, że zawsze istnieje pewne ryzyko, że MPiPS zwróci się do twojego
          UP z prośbą o wyjaśnienie sprawy, więc może lepiej najpierw zadzwoń
          aha - kontaktuj się z departamentem rynku pracy
          • nosek1234 Re: Staż z EFS-u a ciąża 05.02.07, 11:44
            Dzięki, tylko wiesz ja nie podpisałam tej umowy po to żeby wyciągnąć od UP
            jakieś pieniążki ze względu na ciąże, tylko po to żeby je uczciwie zarobić.
            Dopiero niedawno zaczęłam czytać że istnieje taka możliwość(jeśli kobieta jest
            w ciąży i podpisuje umowę- w moim przypadku na czas określony) to pracodawca
            powinien tą umowę przedłużyć do dnia porodu. Boję się tylko jednego, że będe
            musiała oddawać pieniądze. Są one niewielkie, ale dla osoby bezrobotnej to nie
            jest mały wydatek. Przez myśl mi nie przeszło żeby kogoś oszukać! tylko jak
            podpisywałam umowę na pół roku to nic mi nie było wiadomo o dzidzi. Szczęście
            przeplata się ze stresem. Boję się zadzwonić do UP i dowiedzieć czegokolwiek,
            bo do tej pani dość często dzwoniłam w sprawie załatwienia tegoż stażu i może
            być tak że mnie pozna i oskarży że ukryłam fakt że jestem w ciąży! już teraz
            nie wiem co mam zrobić!?
            • daemia_10 Re: Staż z EFS-u a ciąża 05.02.07, 12:17
              wcale nieb twierdzę,że chciałaś coś wyłudzić, broń Boże
              tylko nie jestem już pewna, na jaką formę jesteś zatrudniona, bo raz piszesz o
              stażu, a raz mówisz, że podpisywałaś umowę, a z tego co wiem, w przypadku stażu
              umowę podpisuje z pracodawcą urząd pracy, bezrobotny z pracodawcą jako takim
              żadnych papierów nie podpisuje; więc czy jesteś na stażu, czy np. na pracach
              interwencyjnych? to ważne
              co zaś się tyczy UP, to z doświadczenia wiem, jak one działają - gdy przepisy
              nie określają jakiejś sprawy precyzyjnie, to interpretują je tak, jak im jest
              wygodnie - czyt. tak, aby mieć jak najmniej roboty i kłopotu - w tym przypadku
              niekoniecznie na Twoją korzyść - stąd moja rada, żeby najpierw skontaktować się
              MPiPS, coby mieć tzw. "podkładkę" do ewentualnych rozmów z PUP
              a co do rozmów z PUP, to nie musisz przecież pytać w swoim, możesz zadzwonić do
              jakiegokolwiek innego?
              a tak w ogóle - to koniecznie musisz iść na to zwolnienie? jeśli masz staż na
              pół roku, to przecież możesz go spokojnie odbyć?
              • nosek1234 Re: Staż z EFS-u a ciąża 05.02.07, 17:17
                Zaczym coś podpisałam,(chyba odezwał się instynkt macieżyński) to spytałam się
                pracodawcy co będe podpisywać, on odparł że jest to umowa na czas określony. Ja
                sama jestem skołowana, papiery podpisywałam w UP, pracodawca też przy tym był.
                Teraz już nie jestem pewna czy to rzeczywiście była umowa!? Ja ze względu na
                swój wiek (21) nie jestem doinformowana co to są prace interwencyjne? proszę
                tylko się nie śmiej, czy chodzi Ci np.o zbieranie śmieci?? ja naprawdę nie
                wiem. Ja odbywam staż w sklepie spożywczym. Jestem w 6 tc, jeśli szczęśliwie
                dotrwam do mojego 3 miesiąca ciąży to to będzie 2 miesiąc mojego stażu. Umowę
                mam od lutego do końca lipca.Czyli gdybym pracowała do końca to byłabym w 7mc.
                Nie wzbraniam się od przerwania tego stażu, wręcz przeciwnie- teraz pieniążki
                się bardzo przydadzą! mam nadzięje że dotrwam do końca! jestem pozytywnie
                nastawionasmile tylko boję się o swoje maleństwo. Rok temu też byłam w ciąży i
                straciłam moje maleństwo. Choć warunki są tam godne, ale czasem muszę coś
                dzwignąć, coś wysoko położyć, ja z reguły nie lubię robić z siebie królewny
                także wolę być samo wystarczalnawink ale chyba mnie rozumiesz, ja po prostu nie
                chcę żeby historia się powtórzyła i lepiej chuchać(nie wiem czy dobrze
                napisałam) na zimne!smile Coraz to nowe pomysły przychodzą mi do głowy, jeśli
                przedstawię pracodawcy zaświdczenie że jestem w ciąży to on ma prawo mnie
                zwolnić??? jak sądzisz?? a jeśli np,przedstawię zwolnienie tylko na tydzień, bo
                będe się zle czuła a potem będe chciała wrócić to też tak można? przedtem nie
                pracowałam i nie było żadnego kłopotu, a teraz tak bardzo chcemy tej dzidzi a
                ten staż nie pozwala mi spaćsad, coraz bardziej się martwię i stresujęsad pomóż
                jeśli wiesz coś w tej sprawie. Pozdrawiamsmile
                • daemia_10 Re: Staż z EFS-u a ciąża 06.02.07, 09:18
                  no dobra, po kolei:
                  1. kluczowe jest, jaką podpisałaś umowę - jeżeli jest to umowa o odbywanie stażu
                  (bądź też o przygotowanie zawodowe w miejscu pracy), wówczas ochrona ciężarnych
                  przewidziana w kodeksie pracy ci nie przysługuje, bo umowa o staż/przygotowanie
                  zawodowe nie jest umową o pracę
                  jeżeli natomiast odbywasz jakąś inna formę przeciwdziałania bezrobociu (np.
                  prace interwencyjne - i nie jest to zbieranie śmieci - lub roboty publiczne),
                  wówczas jesteś zatrudniona na umowę o pracę i ochrona ci przysługuje
                  2. tak czy inaczej, możesz iść na zwolnienie, również będąc na stażu i nie jest
                  to równoznaczne z jego przerwaniem;
                  3. starosta (sam lub na wniosek pracodawcy) może cię pozbawić prawa do odbywania
                  stażu w wypadku nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego
                  dnia pracy lub naruszenia podstawowych obowiązków określonych w regulaminie
                  pracy (np. gdybyś przyszła do pracy nietrzeźwa)
                  4. zwracać pieniążki trzeba, gdy przerwałaś staż z własnej winy, w przypadku
                  zajścia w ciążę o winie mówić raczej nie można, ale wiem, że urzędy lubią sobie
                  różnie takie niejasne kwestie interpretować
                  5. ponownie radzę skontaktowanie się z MPiPS lub urzędem pracy, jeśli nie chcesz
                  dzwonić do swojego UP, zadzwoń do jakiegoś innego, najlepiej w dużym mieście, w
                  takich urzędach mają zazwyczaj największe doświadczenie
                  6. raczej może jednak nic nie podnoś, pobądź sobie królewną, wolno ci smile
                  7. ZAWSZE czytaj, co podpisujesz, zawsze ! smile
                  pozdrawiam i powodzenia życzę
                  • nosek1234 Re: Staż z EFS-u a ciąża 09.02.07, 15:34
                    Przepraszam że tak pózno się odzywam ale byłam strasznie zabiegana. Po kolei to
                    tak: zadzwoniłam do UP(w większym mieście) i tam pewna pani wytłumaczyła że ja
                    nie podpisałam umowy o pracę tylko to jest po prostu staż. Nie przysługuje mi
                    żadne przedłużenie umowy, bo to żadna umowa. Ja nie zamierzam iść na żadne
                    zwolnienie(no chyba że zle bym się czuła to co innego). Tak sobie myślę, ale
                    tego już tej pani się nie spytałam. Jeśli mam zanieść zwolnienie to do UP,
                    prawda? a pracodawcy też mam coś powiedzieć? bo ja pracuję z taką sympatyczną
                    panią, i to z nią ustalam kiedy wychodzę wcześniej a kiedy mam wolne, co byś
                    zrobiła na moim miejscu?? ja to chyba jeszcze raz zadzwonię do jakiegoś UP i
                    się dowiem dokładnie, i muszę się też dowiedzieć ale to jest chyba pewne na
                    100% że zwolnienie jest płatne 100%???? Acha, powiedziałam tej pani że jestem w
                    ciąży, oczywiście już zostałam królową- mam zakaz dzwiganiasmile Pozdrawiamsmile)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka