zoey7 19.02.07, 11:32 Witajcie. Jestem w czwartym (prawie piątym ) tygodniu ciąży. Ile dziennie kwasu foliowego mam brać? Biorę 1 tabletkę dziennie. Cierpię na bólo-skurcze w dole brzucha, też tak macie/miałyście? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetta46 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 11:48 jedna tabletka wystarczy ,a co do skurczy to wg mnie to normalne zarodek się musi zagnieżdzić chyba że te bóle są silniejsze to lepiej wybrać się do ginekologa.pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 11:57 Jedna tabletka kwasu dziennie. Bol - niektore kobiety taki odczuwaja i jest to normalne. Skurcze - napewno nie normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 17:17 Jedna tabletka dziennie wystarczy 0,4. Taki ból to efekt rozciągającej sie macicy. W pierwszy trymestrze też tak miałam. Chyba, że cie bardzo boli i ciągle to zgłoś sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 17:23 ja przez taki bol leżałam 7 dni w szpitalu ale niepotrzebnie bo potem sie okazało ze to normalne.Jak bedziesz odczowac skurcze to powiec to lekarzowi.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 17:57 O kwas foliowy trzeba zapytać lekarza, może być, że przepisze większą dawkę. Ja dostałam 2 x dziennie po 15 mg )) Bóle w dole brzucha są raczej naturalne, chyba, żeby uporczywie bolało po jednej stronie, wtedy to może być problem. Na wszelki wypadek o każdym bólu lepiej meldować lekarzowi. Piąty tydzień to bardzo dobry czas na wizytę u gina. Idź, zbadaj się, weź skierowanie na dodatkowe badania, wypytaj o wszystko, co chcesz wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 22:27 1 tabletka dziennie kwasu fioliowego wystarczy ale zalecilabym ci kupic witwminy przeznaczone dla kobiet w ciazy które zawieraja kwas fioliowy sa bardziej przydatne tobie i dziecku, co do tych bóli to normalne poniewaz macica sie rozciaga.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: pierwszy trymestr 19.02.07, 23:40 Dzięki dziewczyny W zeszłym tygodniu byłam u ginekologa, ale byłam taka skołowana, że usłyszałam tylko, aby brać kwas foliowy To nie jest tak, że boli mnie codziennie cały dzień czy uporczywie - to raczej uciążliwy ból typu kłującego raczej parę razy dziennie. Za tydzień albo dwa wybieram się ponownie do ginekologa - nie wiem tylko gdzie i od kogo (myślałam o Swissmedzie, jestem z Gdańska). Odpowiedz Link Zgłoś
abuczak1 Re: pierwszy trymestr 21.02.07, 16:13 Hej, ja jestem też z Trójmiasta i do tej pory chodziłam do Invicty do dr Mariusza Piątkowskiego - w pełni go polecam, bardzo troskliwy, na wszystko zwraca szczegolna uwage, niczego nie bagatelizuje Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś