isabell26 28.02.07, 09:05 Dziewczyny w jaki sposób załatwia sie ciążowe L4 i ile można na nim być Pracuje na dwóch etatach i nie mam pojęcia jak to załatwić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinka251 załatwia się???? 28.02.07, 09:12 następna chce oszukiwać. Jeśli będziesz w ciąży zagrożonej lub coś będzie nie tak lekarz sam ci wystawi. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: załatwia się???? 28.02.07, 11:01 Uwielbiam te moralizatorskie teksty. Czy musze mieć koniecznie ciążę zagrożoną, aby odsapnąć w domu? Nie wiem jak Wy ale ja jestem na zwolniniu od 7 miesiąca. Miałam dosyć, ciągłe mdłości,bóle brzucha, i jak niby ma siedzieć przy biurku, i kompie 10 godzin jak dla mnie nie było rady. Płacę ZUS więc nie bardzo rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Porada L4 28.02.07, 09:13 następna... Jak Ci coś dolega, to nie musisz "załatwiać" tylko lekarz Ci sam wypisze Odpowiedz Link Zgłoś
isabell26 Re: Porada L4 28.02.07, 09:21 odezwały się te które są uczciwe !!!!!!! Dziś ide do lekarza i jetsem pewna że dostanę l4 mam silne bóle i ogólnie się źleczuje(( i pytam o rade !!! Nie prosiłam o ocenę!~!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: Porada L4 28.02.07, 11:03 Idź smiało. Odpocznij, wyluzuj i nie denerwuj się Odpowiedz Link Zgłoś
isabell26 Re: Porada L4 28.02.07, 09:45 żal mi Was dziewczyny !!! nie wiem skąd bierze się w Was tyle jadu (((( Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Porada L4 28.02.07, 09:55 czy moje pytanie mozna uznac za zjadliwe? Nie bardzo rozumiem. Chyba od tych bóli jestes taka zlosliwa. Wspólczuję. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
isabell26 lumja to nie było do Ciebie!!!!! 28.02.07, 11:38 twojego postu jeszcze nie było Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Porada L4 28.02.07, 10:21 Nie wiem, co to jest ciążowe L4; normalnie L4 dostaje się, kiedy ma się jakieś dolegliwości, nie? A w jaki sposób się załatwia (nie wiem, dlaczego pytasz, skoro wiesz): idziesz do lekarza i mówisz mu, co Ci dolega, a on wystawia Ci L4 zgodnie ze swoją wiedzą na temat tego, jak bardzo taki Twój stan może stanowić przeszkodę w pracy (albo praca stanowić przeszkodę w Twoim stanie ). Odpowiedz Link Zgłoś
mika313 Re: Porada L4 28.02.07, 10:31 Dziewczynki w pracy się PRACUJE, a nie siedzi na forum internetowym i OSZUKUJE pracodawcę. Żeby nie było - ja jestem na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Porada L4 28.02.07, 10:37 mika313- a skąd wiesz, że my w pracy jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
mika313 Re: Porada L4 28.02.07, 10:52 Tak lenka przyznaję to duuuży skrót myślowy: skoro nie na zwolnieniu to w pracy. Ale zauważyłam, że większość krytykujacych to mamy pracujace. Jeśli nie pracują to nawet moim zdaniem nie mają prawa się wypowiadać, bo nie wiedzą o czym mówią. Stąd dedukuję, że większość z krytykujacych pisze z pracy w tych godzinach. A wracając do L4 jako osoba bezstronna, bo w trakcie drugiej ciąży, niekorzystająca ze zwolnień mam dużo wyrozumiałości do zwolnień. Moja praca nie wymaga stania po parę godzin, moja praca nie jest stresująca, ciążę w mojej pracy traktuje się bardzo w porządku co niestety nie zdarza się zawsze, czuję się w mojej ciąży zdrowo i sprawnie przede wszystkim. Podsumowując nie jest to żaden heroizm w tak komfortowych warunkach przepracować te 9 miesięcy. P.S.Mimo jednak tych komfortowych warunków ja też odczuwam fizyczne zmęczenie pracą, opieką nad dzieckiem i ciągłym pędem. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Porada L4 28.02.07, 11:08 Nie wiem, po czym to zauważyłaś (o tych krytykujących-pracujących ) Ja na przykład od paru tygodni nie pracuję. Zresztą - temat-bumerang A Koleżanka-autorka wątku dobrze wie, jak załatwić L4, sama napisała, że ma dolegliwości i idzie do lekarza. Nawet się zastanawiałam, czy to nie jest kolejna prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: Porada L4 28.02.07, 11:27 a czy mama - pracodawca moze się wypowiadać, siedząc we WŁASNEJ firmie i "oszukując" samą siebie? bo ne wiem czy mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
mika313 Re: Porada L4 28.02.07, 11:47 )) Czy ja wiem kasiapfk? Sama się zastanawiam. Czy mama-pracodawca to nie trochę jak mama-niepracująca. Wypowiada się na temet, którego nie poznała. Trochę więcej można tobie wojewodzie niż mnie smrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1978 Re: Porada L4 28.02.07, 16:31 Na zwolnienie możesz iść od razu jeżeli oczywiście lekarz Ci je da. Jest to zwolnienie 100% płatne (a nie 80% jak zwykłe chorobowe) i możesz na nim być max. 182 dni. Jeżeli potem jeszcze chciałabyś dalej wziaść zwolnienie to może to być już tylko świadczenie rehabilitacyjne, które przyznaje Lekarz Orzecznik ZUS (musiasz stawić się na badania). Wiem bo pracuję w Zusie, jestem w 8 tc i jestem też na zwolnieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś