Dodaj do ulubionych

Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ??

28.02.07, 13:43
Zalecana jest w 28 tc, ale pacjentka musi za nia zaplacic w PL.Wlasnie
zadzwonilam do punktu krwiodawstwa i do centrum hematologii i otrzymalam
odpowiedz, ze nie sprzedaja. Gdzie ja mam to zakupic??? Codzi mi o region
Warszawy.

Obserwuj wątek
    • mimarika lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 13:55
      • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 13:57
        nie wie, bo dzisiaj prosil bym sie zorientowala, gdzie mozna ja kupic, a on
        wypisze mi recepte. Niestety ten "specyfik" nie mozna kupic w aptece uncertain

W PL nie stosuje siepodawania immunoglobuliny w 28 tc, mimo, ze w innych
        krajach to jest zalecane, u nas podaje sie tylko po porodzie uncertain
        • bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:08
          a po co?
        • dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:09
          Jest z tym koszmarny problem od dłuższego czasu. Pozostaje Ci obdzwonic
          hurtownie leków (nie apteki), może gdzieś będą mieli.
          Jeśli nie, sprowadza się na tzw. import indywidualny z Czech lub Niemiec. Takie
          zamówienia realuzja tylko niektóre apteki (to akurat lekarz powinien wiedzieć
          które) i trzeba wypełnić specjalny wniosek. Czasem łatwiej jest korzystając z
          pomocy znajomych po prostu zrealizowac receptę w obcym kraju, bez pośrednictwa
          apteki.
          • bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:18
            dziewczyny napiszcie prosze, czy to faktycznie ma takie znaczenie? ja
            regularnie mam badanie na przeciwciala we krwi. 2 razy rodzilam dzieciaczki z
            gr.+, (sama mam oczywiscie - ), dostawalam immunoglobuline po porodzie, i
            wszystko jest ok.
            • mmagda34 Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:21
              Dziewczyny po co ta immunoglobulina?
              • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:37
                Jesli matka ma grupe krwi np Arh- aojciec Arh+ - konflikt serologiczny.
                Oczywiscie jesli dzieckop bedzie mialo grupe krwi matki to sie nic nie stanie,
                ale jesli ojca, topozniej moga byc problemy z kolejna ciaza.
            • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:36
              to chyba jest wazne, jesli lekarza zapytalam, a on powiedzial, ze mozna wziasc
              ta szczepionke.W Polsce nie podaje sie jej w trakcie trwania ciazy, tylko po
              porodzie. Jednak w wiekszosci krajow szczepionka jest podawana w 28 tc i po
              porodzie. Lekarze o tym nie informuja, bo ta szczepionke trzeba samemu wykupic,
              a jest z tym nie lada problem uncertain i pewnie nie jest tania.
              • dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:38
                w lipcu 0,05 mg kosztowało ok. 30 zł, a 0,15 mg ok. 70. Nie wiem czy te ceny są
                aktualne - co prawda są w cennikach, ale preparatu nie ma, a na zamówienie może
                być drożej.
                • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:45
                  dalloway napisała:

> w lipcu 0,05 mg kosztowało ok. 30 zł, a 0,15 mg ok. 70. Nie wiem czy te ceny

> aktualne - co prawda są w cennikach, ale preparatu nie ma, a na zamówienie
                  może
                  > być drożej.

niech bedzie i drozej tylko gdzie to zamowic, gdzie kupic?
                  • dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:03
                    już podałam rozwiązania
                    innych nie znam
                    • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:08
                      i dziekuje za nie smile, probuje dzwonicpo prywatnych klinikach, po hurtowniach -
                      z negatywnym skutkiem niestety sad.

Zarazpodejde do apteki i zapytam sie czy to moga sciagnac z zagranicy.
            • dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:36
              W niektórych krajach podaje się profilaktycznie, nawet gdy odczyn coombsa jest
              OK. Moja lekarka uważa, że tak należy. Po prostu rutynowo, w sytuacji
              niegodności serologicznej (nawet nie konfliktu) dostajesz. W Polsce od dłuższego
              czasu brakuje immonuglobuliny na rynku, nie wiem dlaczego taka sytaucja się tyle
              ciągnie.
              • bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:13
                jak napisalam wczesniej, moje dzieci maja inna grupe krwi niz ja, za kazdym
                razem postawalam immunoglobuline po porodzie. rozumiem, ze w 28t to tak
                zapobiegawczo, w razie gdyby jeszcze przed porodem nastapily jakies
                komplikacje. musze sie zastanowic, ale z tym brakiem na rynku to mnie
                przestraszylyscie. mam nadzieje, ze nie zaistnieje sytuacja ze po porodzie nie
                bede mogla dostac. mam jeszcze nieco czasu, ale moze warto teraz sie o to
                zatroszczyc...
                • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:17
                  Wierz mi - wydzwonilam wszystkie prywatne kliniki w Warszawie, centrum
                  krwiodastwa i hematologii - i nie sprzedaja tych szczepionek. zaczynam sie bac,
                  co bedzie jak po porodzie nie beda mieli dac mi tej szczepionki, jesli z nia sa
                  takie problemy w zdobyciu
                  • migotka_bober Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 16:03
                    ja raz dzwonilam tak z ciekawosci do apteki,jestem za szczepieniem w 28 tyg. i
                    mi powiedziano ze musza zamowic...wiec mozliwosc istnieje...
                    ps.porodem sie nie martw juz niech sie szpital martwi,brakuje na rynku bo
                    wlasnie szpitale musza zapas tego miec i dla nas brakuje,,,

pozdr
                    • czuszkaa Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 21:39
                      cześć
                      we wroclawiu jest (w październiku przynajmniej była) szczepionka w Regionalnym
                      Centrum Krwiodastwa. a więc nie w punktach a w jednostce nadrzednej. nic za nią
                      nie zapłacilam, dalam tylko receptę aczkolwiek panie powiedzialy ze na
                      przyszłóść mam najpierw zrobić badanie krwi ze faktycznie mam przeciwciala i
                      wtedy dopiero dostanę.
                      bralam imm. po poronieniu, a tak nawiasem mówiąc, też nie wszysyc lekarze,
                      dziewczynom po poronieniu cokolwiek mówią na ten temat.
                      pozdrawiam
                    • graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 01.03.07, 12:00
                      przykro mi, takiej mozliwosci juz nie ma sad - bo firma Biomed, ktora produkuje
                      immunoglobine wysyla wszystko do instytutu hematologii, a tam nie sprzedaja tej
                      szczepionki tylko rozdzielaja ja po szpitalach sad.
                      Dopuszczalny jest zamiennik francuskiej firmy, ale tez nie ma jak tego
                      sprowadzic sad
    • mika313 Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 13:11
      Ja będę próbowała w Niemczech.
      • graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 13:28
        Wiesz nie chce Cie martwic, ale jesli ten lek nie bedzie dopuszczony przez
        ministerstwo i nie bedziesz miala zgody na jego sprowadzenie to zaden lekarz Ci
        go nie poda.
        • dalloway Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:06
          To akurat nieprawda. Najwyżej nie wpisze tego w kartę wink Wiem z bogatego
          doświadczenia.
          • graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:13
            Ja napisalam jak jest oficjalnie. Nieoficjalnie mozna duzo rzeczy wink

Pytanie do tych co beda sciagac ta szczepionke z zagranicy - czy na nia
            potrzebna jest recepta??
            • dalloway Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:18
              W Niemczech i w Czechach - tak. W innych krajach nie wiem. Przyszło mi jeszcze
              do głowy, że może warto przejrzeć amerykańskie apteki internetowe.
              • graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:20
                hmmm, tylko ze nie znam angielskiego wink
                • frodolin Re:dziwny lekarz 01.03.07, 14:34
                  Witam jestem mamą dwóch dziewczynek. Ja posiadam rh(-), moje dzieci rh(+), tak
                  naprawdę to trochę nie rozumiem podejscia twojego ginekologa, mój lekarz
                  powiedział , że jeżeli zajdzie potrzba podania mi immunoglobuliny w 28tyg. to
                  mi ją poda, a jezeli nie to dostanę ją dopiero po porodzie. Ja dostałam dopiero
                  po porodzie, moje córki są całkowicie zdrowe, ciąże przebiegały wzorowo, tylko
                  raz w miesiącu musiałam badać poziom przeciwciał (w moim przypadku brak). Tak
                  więc nie rozumiem skoro twój lekarz uważa za konieczne podanie ci tego leku to
                  dlaczego ciebie obarcza zakupem.pozdr.
                  • graid Re:dziwny lekarz 01.03.07, 15:23
                    ja nie uwazam, ze lekarz jest dziwny i na pewno nie chce mnie obciazyc kosztami
                    zakupu tej szczepionki. Problemk jest w jej zdobyciu, bo w PL firma ktora ja
                    produkuje wysyla ja tylko do instytutu hematologii. W 28tc podaje sie ja
                    zapobiegawczo, konieczna dawka jest po porodzie, a za ta szczepionke po
                    porodzie sie nie placi.
                    • dalloway Re:dziwny lekarz 01.03.07, 15:51
                      To że w Polsce nie podaje się immunoglobuliny w 28 tygodniu wynika z
                      oszczędności, a nie ze wskazań medycznych. Praktyka taka jest powszechna w
                      rozwiniętych krajach. To świetnie, że Twoje dzieci urodziły się zdrowe, ale my
                      wolimy wyrobić program maximum, a nie minimum w ochronie zdrowej ciąży. Nikt nie
                      wymyślił podawania w 28 tygodniu dla żartu, ani nie sfałszował wyników naukowych
                      badań uzasadniających sensowność takiego postępowania.
                      • mika313 Re:dziwny lekarz 01.03.07, 16:00
                        Dziewczyny ja dostałam normalnie receptę od mojego gina na WINRHO, które jest
                        dopuszczone do obrotu w Polsce, ale go w Polskich aptekach nie ma.
                        Mój gin mówi, że ta recepta jest honorowana w Unii.
                        • graid Re:dziwny lekarz 05.03.07, 10:38
                          Tylko dowiedz sioe w jakich warunkach ma byc ta szczepionka przechowywana /
                          przewozona.Mi panie w aptece powiedzialy, ze powinno sieimmunoglobine
                          przechowywac w temp -2 st.

Nie ma sdzczepionek, bo ja produkuje jedyna firma w PL sad, a od 2004 r byl
                          program rzadowy / ktory zostal zawieszony ze wzgledu na brak immunoglobiny/ i
                          niestety szczepionek zaczelo brakowac, w ministerstwie powiedziano mi, ze
                          oglosili przetarg na zakup immunoglobuliny z UE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka