graid 28.02.07, 13:43 Zalecana jest w 28 tc, ale pacjentka musi za nia zaplacic w PL.Wlasnie zadzwonilam do punktu krwiodawstwa i do centrum hematologii i otrzymalam odpowiedz, ze nie sprzedaja. Gdzie ja mam to zakupic??? Codzi mi o region Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 13:57 nie wie, bo dzisiaj prosil bym sie zorientowala, gdzie mozna ja kupic, a on wypisze mi recepte. Niestety ten "specyfik" nie mozna kupic w aptece W PL nie stosuje siepodawania immunoglobuliny w 28 tc, mimo, ze w innych krajach to jest zalecane, u nas podaje sie tylko po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:08 a po co? Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:09 Jest z tym koszmarny problem od dłuższego czasu. Pozostaje Ci obdzwonic hurtownie leków (nie apteki), może gdzieś będą mieli. Jeśli nie, sprowadza się na tzw. import indywidualny z Czech lub Niemiec. Takie zamówienia realuzja tylko niektóre apteki (to akurat lekarz powinien wiedzieć które) i trzeba wypełnić specjalny wniosek. Czasem łatwiej jest korzystając z pomocy znajomych po prostu zrealizowac receptę w obcym kraju, bez pośrednictwa apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:18 dziewczyny napiszcie prosze, czy to faktycznie ma takie znaczenie? ja regularnie mam badanie na przeciwciala we krwi. 2 razy rodzilam dzieciaczki z gr.+, (sama mam oczywiscie - ), dostawalam immunoglobuline po porodzie, i wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:21 Dziewczyny po co ta immunoglobulina? Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:37 Jesli matka ma grupe krwi np Arh- aojciec Arh+ - konflikt serologiczny. Oczywiscie jesli dzieckop bedzie mialo grupe krwi matki to sie nic nie stanie, ale jesli ojca, topozniej moga byc problemy z kolejna ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:36 to chyba jest wazne, jesli lekarza zapytalam, a on powiedzial, ze mozna wziasc ta szczepionke.W Polsce nie podaje sie jej w trakcie trwania ciazy, tylko po porodzie. Jednak w wiekszosci krajow szczepionka jest podawana w 28 tc i po porodzie. Lekarze o tym nie informuja, bo ta szczepionke trzeba samemu wykupic, a jest z tym nie lada problem i pewnie nie jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:38 w lipcu 0,05 mg kosztowało ok. 30 zł, a 0,15 mg ok. 70. Nie wiem czy te ceny są aktualne - co prawda są w cennikach, ale preparatu nie ma, a na zamówienie może być drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:45 dalloway napisała: > w lipcu 0,05 mg kosztowało ok. 30 zł, a 0,15 mg ok. 70. Nie wiem czy te ceny są > aktualne - co prawda są w cennikach, ale preparatu nie ma, a na zamówienie może > być drożej. niech bedzie i drozej tylko gdzie to zamowic, gdzie kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:03 już podałam rozwiązania innych nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:08 i dziekuje za nie , probuje dzwonicpo prywatnych klinikach, po hurtowniach - z negatywnym skutkiem niestety . Zarazpodejde do apteki i zapytam sie czy to moga sciagnac z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 14:36 W niektórych krajach podaje się profilaktycznie, nawet gdy odczyn coombsa jest OK. Moja lekarka uważa, że tak należy. Po prostu rutynowo, w sytuacji niegodności serologicznej (nawet nie konfliktu) dostajesz. W Polsce od dłuższego czasu brakuje immonuglobuliny na rynku, nie wiem dlaczego taka sytaucja się tyle ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bibibobi Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:13 jak napisalam wczesniej, moje dzieci maja inna grupe krwi niz ja, za kazdym razem postawalam immunoglobuline po porodzie. rozumiem, ze w 28t to tak zapobiegawczo, w razie gdyby jeszcze przed porodem nastapily jakies komplikacje. musze sie zastanowic, ale z tym brakiem na rynku to mnie przestraszylyscie. mam nadzieje, ze nie zaistnieje sytuacja ze po porodzie nie bede mogla dostac. mam jeszcze nieco czasu, ale moze warto teraz sie o to zatroszczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 15:17 Wierz mi - wydzwonilam wszystkie prywatne kliniki w Warszawie, centrum krwiodastwa i hematologii - i nie sprzedaja tych szczepionek. zaczynam sie bac, co bedzie jak po porodzie nie beda mieli dac mi tej szczepionki, jesli z nia sa takie problemy w zdobyciu Odpowiedz Link Zgłoś
migotka_bober Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 16:03 ja raz dzwonilam tak z ciekawosci do apteki,jestem za szczepieniem w 28 tyg. i mi powiedziano ze musza zamowic...wiec mozliwosc istnieje... ps.porodem sie nie martw juz niech sie szpital martwi,brakuje na rynku bo wlasnie szpitale musza zapas tego miec i dla nas brakuje,,, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 28.02.07, 21:39 cześć we wroclawiu jest (w październiku przynajmniej była) szczepionka w Regionalnym Centrum Krwiodastwa. a więc nie w punktach a w jednostce nadrzednej. nic za nią nie zapłacilam, dalam tylko receptę aczkolwiek panie powiedzialy ze na przyszłóść mam najpierw zrobić badanie krwi ze faktycznie mam przeciwciala i wtedy dopiero dostanę. bralam imm. po poronieniu, a tak nawiasem mówiąc, też nie wszysyc lekarze, dziewczynom po poronieniu cokolwiek mówią na ten temat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: lek. prowadzący ciążę na pewno wie, zapytaj 01.03.07, 12:00 przykro mi, takiej mozliwosci juz nie ma - bo firma Biomed, ktora produkuje immunoglobine wysyla wszystko do instytutu hematologii, a tam nie sprzedaja tej szczepionki tylko rozdzielaja ja po szpitalach . Dopuszczalny jest zamiennik francuskiej firmy, ale tez nie ma jak tego sprowadzic Odpowiedz Link Zgłoś
mika313 Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 13:11 Ja będę próbowała w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 13:28 Wiesz nie chce Cie martwic, ale jesli ten lek nie bedzie dopuszczony przez ministerstwo i nie bedziesz miala zgody na jego sprowadzenie to zaden lekarz Ci go nie poda. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:06 To akurat nieprawda. Najwyżej nie wpisze tego w kartę Wiem z bogatego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:13 Ja napisalam jak jest oficjalnie. Nieoficjalnie mozna duzo rzeczy Pytanie do tych co beda sciagac ta szczepionke z zagranicy - czy na nia potrzebna jest recepta?? Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:18 W Niemczech i w Czechach - tak. W innych krajach nie wiem. Przyszło mi jeszcze do głowy, że może warto przejrzeć amerykańskie apteki internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: Gdzie mozna kupic immunoglobulinę ?? 01.03.07, 14:20 hmmm, tylko ze nie znam angielskiego Odpowiedz Link Zgłoś
frodolin Re:dziwny lekarz 01.03.07, 14:34 Witam jestem mamą dwóch dziewczynek. Ja posiadam rh(-), moje dzieci rh(+), tak naprawdę to trochę nie rozumiem podejscia twojego ginekologa, mój lekarz powiedział , że jeżeli zajdzie potrzba podania mi immunoglobuliny w 28tyg. to mi ją poda, a jezeli nie to dostanę ją dopiero po porodzie. Ja dostałam dopiero po porodzie, moje córki są całkowicie zdrowe, ciąże przebiegały wzorowo, tylko raz w miesiącu musiałam badać poziom przeciwciał (w moim przypadku brak). Tak więc nie rozumiem skoro twój lekarz uważa za konieczne podanie ci tego leku to dlaczego ciebie obarcza zakupem.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re:dziwny lekarz 01.03.07, 15:23 ja nie uwazam, ze lekarz jest dziwny i na pewno nie chce mnie obciazyc kosztami zakupu tej szczepionki. Problemk jest w jej zdobyciu, bo w PL firma ktora ja produkuje wysyla ja tylko do instytutu hematologii. W 28tc podaje sie ja zapobiegawczo, konieczna dawka jest po porodzie, a za ta szczepionke po porodzie sie nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re:dziwny lekarz 01.03.07, 15:51 To że w Polsce nie podaje się immunoglobuliny w 28 tygodniu wynika z oszczędności, a nie ze wskazań medycznych. Praktyka taka jest powszechna w rozwiniętych krajach. To świetnie, że Twoje dzieci urodziły się zdrowe, ale my wolimy wyrobić program maximum, a nie minimum w ochronie zdrowej ciąży. Nikt nie wymyślił podawania w 28 tygodniu dla żartu, ani nie sfałszował wyników naukowych badań uzasadniających sensowność takiego postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mika313 Re:dziwny lekarz 01.03.07, 16:00 Dziewczyny ja dostałam normalnie receptę od mojego gina na WINRHO, które jest dopuszczone do obrotu w Polsce, ale go w Polskich aptekach nie ma. Mój gin mówi, że ta recepta jest honorowana w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re:dziwny lekarz 05.03.07, 10:38 Tylko dowiedz sioe w jakich warunkach ma byc ta szczepionka przechowywana / przewozona.Mi panie w aptece powiedzialy, ze powinno sieimmunoglobine przechowywac w temp -2 st. Nie ma sdzczepionek, bo ja produkuje jedyna firma w PL , a od 2004 r byl program rzadowy / ktory zostal zawieszony ze wzgledu na brak immunoglobiny/ i niestety szczepionek zaczelo brakowac, w ministerstwie powiedziano mi, ze oglosili przetarg na zakup immunoglobuliny z UE. Odpowiedz Link Zgłoś