Dodaj do ulubionych

Usg a i tak nic nie wiem :(

14.03.07, 13:29
wlasnie wrocilam z usg mozecie mi to rozszyfrowac ile dziecko ma cm??? BPD 87
to jest 32 Hbd i FML 64 to jest 33 Hbd nawet niewiem ile wazy sad
Obserwuj wątek
    • agnieszka1900 Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 13:49
      odpiszcie prosze
    • yola13 Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 13:51
      tylko tyle ci napisali na wyniku?
    • clas_sic Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 13:55
      z usg wynika ze jesteś w 32-33 tyg. ciazy. Na tym etapie rozwoju dziecka żaden
      lekarz ci nie poda pełnych i stuprocentowych wymiarów. A tym bardziej wagi - bo
      ona na wczesnym etapie ciąży jest WYLICZANA hipotetycznie na podstawie kilku
      podstawowych wymiarów dziecka:

CRL (Crown Rump Length)-długość ciemieniowo siedzeniowa
      BPD (Biparietal Diameter)-wymiar dwu ciemieniowy
      HC (Head Circumference)-obwód główki
      AC (Abdominal Circumference)-obwód brzuszka:
      FL (Femur Length)-długość kości udowej

więcej poczytaj sobie tu:

www.amwaw.edu.pl/~fetus/usg1.html
      • agnieszka1900 Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 13:59
        w 31 tyg dziecko mialo 1700gr
      • aleksandra1977 Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 14:01
        wagę można przewidzieć bardzo dokładnie i lekarz powinien Ci powiedzieć, jaka
        ona jest, ale wzrost poznasz dopiero po porodzie, bo teraz dziecko jest już na
        tyle duże i skulone, że nie da się go zmierzyć w całości.
        • clas_sic przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 14:10
          zabawne jest to co piszesz - na tym etapie to łatwiej zmierzyć poszczególne
          części ciała dziecka niż podać wagę. WSZYSTKO jest podawane w przybliżeniu. W
          całości dziecka się nie da zmierzyć, a więc tym bardziej z tych wymiarów
          wywróżyć wagi. W dniu porodu miałam robione usg, żeby sprawdzić czy dziecko jest
          ułożone głową w dół, lekarz na badaniu stwierdził "uuuu... będzie sporo powyżej
          4 kilo", a było 3,6kg
          • aleksandra1977 Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 14:20
            Wagę mam zawsze podaną bardzo dokładnie, a całej długości dziecka nigdy.
            Sami lekarze potwierdzają, że wagę da się przewidzieć bardzo dokładnie.
            Z wzrostem nie jest to mozliwe, ze względu na cechy osobnicze każdego
            człowieka.
            • aleksandra1977 Skróty USG płodu 14.03.07, 14:26
              Nie wiem ale moze przyda Wam sie ta informacja:

Do oceny wieku ciążowego stosuje się wiele parametrów. Najczęściej używane to:
              GS – wymiar pęcherzyka ciążowego
              CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy
              BPD – wymiar dwuciemieniowy
              OFD – wymiar potyliczno-czołowy
              HC – obwód główki
              CER – wymiar poprzeczny móżdżku
              FL – długość kości udowej
              HL – długość kości ramiennej
              APAD – przednio-tylny wymiar brzucha
              TAD – wymiar poprzeczny brzucha
              AC – obwód brzucha.

Największą dokładność w ocenie wieku ciążowego uzyskuje się na podstawie
              czterech podstawowych parametrów – BPD, HC, AC oraz FL, obliczonych przed 20
              tygodniem ciąży.

Długość ciemieniowo-siedzeniowa – CRL:
              Wymiar ten powinien być średnią z trzech pomiarów wykonywanych bezpośrednio po
              sobie. Jest najbardziej miarodajny między 7 a 14 tygodniem ciąży. Po 14.
              tygodniu ciąży precyzja staje się mniejsza z powodu możliwości zgięcia lub
              wyprostowania się płodu. Pomiar ten przeprowadza się sondą dopochwową, od
              szczytu główki do siedzenia, bez nóżek i pęcherzyka żółtkowego

Przezierność fałdu karkowego - NT (nuchal translucency):
              Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu .
              Aby pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub
              odgięciu.
              Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży.
              Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5
              mm.

Wymiar dwuciemieniowy – BPD:

Powinien być wykonywany od zewnętrznych powierzchni kości czaszki w przekroju
              przez główkę, który zawiera w jednej płaszczyźnie: w linii środkowej sierp
              mózgu oraz przegrodę przeźroczystą, z tyłu wzgórze i sploty naczyniówkowe obu
              komór bocznych.

Przekrój powinien być owalny
              W przypadku główki spłaszczonej lub okrągłej należy posłużyć się wskaźnikiem
              główkowym (CI – cephalic index), który oblicza się ze wzoru:
              CI % = BPD/OFD x 100
              Norma dla CI zawarta jest między 74 a 83%.
              Niski CI może świadczyć o dolichocefalii, wysoki o brachycefalii. Można wówczas
              ocenić wiek ciążowy na podstawie skorygowanego BPD:

Skorygowany BPD = (BPD x OFD) /1,265

Obwód główki – HC:
              W celu wykonania tego pomiaru należy uzyskać przekrój jak do pomiaru BPD,
              mierząc tylko zewnętrzne powierzchnie czaszki (rys.3).
              Nie jest wymiarem tak powtarzalnym jak BPD, ale może być przydatny, gdy CI
              wskazuje na główkę spłaszczoną lub zbyt okrągłą

Wymiar poprzeczny móżdżku – CER:
              Jest najbardziej stabilnym pomiarem, niezależnym od opóźnienia wzrostu płodu.

Obwód brzuszka – AC:
              Ma zasadnicze znaczenie dla oceny masy płodu, w rozpoznawaniu makrosomii oraz
              IUGR.
              Wykonuje się go w przekroju poprzecznym brzucha na wysokości ujścia lewej żyły
              wrotnej w wątrobie, na poziomie żołądka i trzech ośrodków kostnienia
              kręgosłupa.
              Przekrój ten powinien być okrągły.
              Pomiaru dokonuje się od zewnętrznych do zewnętrznych powierzchni skóry.
              Nadmierny ucisk sondy może zniekształcić obwód brzuszka.

Długość kości udowej – FL:
              Pomiar ten wykonuje się wzdłuż długiej osi kości,
              kierując wiązkę ultradźwięków prostopadle do kości.
              Mierzy się tylko długość trzonu kości, bez przynasady dalszej (rys.6).
              Wymiar poniżej 2 odchyleń standardowych sugeruje istnienie dysplazji
              szkieletowych

Długość kości ramieniowej – HL:
              Pomiar ten stosowany jest w przypadku trudności w uwidocznieniu kości udowej.
              Zasada pomiaru jest taka sama jak w przypadku FL.

Fałd skóry karku
              Pomiar skóry na karku płodu mierzony między 14 a 22 tygodniem ciąży.
              Norma do 6 mm. Pogrubiały występuje m.in. w trisomii 21.

Łożysko
              O łożysku mówimy od 16. tygodnia ciąży. Prawidłowa grubość łożyska mierzona
              prostopadle do jego płaszczyzny nie powinna przekraczać 4,5 cm.
              Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° ,
              I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska.

Pępowina
              Prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły.
              Nie należy opisywać pępowiny owiniętej wokół szyi płodu.
              Dwunaczyniowa pępowina jest najczęstszą nieprawidłowością rozwojową pępowiny
              i może współistnieć z innymi wadami wrodzonymi.
              Jej stwierdzenie jest wskazaniem do badania ECHO serca płodu.

AFI – amniotic fluid index – objetość płynu owodniowego (index Phelana)
              Jest to suma przestrzeni płynowych w czterech kwadrantach macicy, mierzona w
              wymiarze
              AP, bez części drobnych, wyrażona w cm.
              Norma przyjęta: 5 – 20 cm
            • clas_sic Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 15:39
              "Sami lekarze potwierdzają, że wagę da się przewidzieć bardzo dokładnie"

to co piszesz wyklucza się wzajemnie. Albo "przewidzieć", albo "bardzo
              dokładnie". Sama jestem przykładem, że nie da się tego zrobić. Nie da się
              "zważyć dokładnie" dziecka w brzuchu matki. Moje dziecko wg usg w 33 tyg. ważyło
              2999 - i nie brałam tego na poważnie. Poza tym, jakie to ma znaczenie czy będzie
              ważyć 3200 czy 3800?
              • aleksandra1977 Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 15:56
                czy 3200 czy 3800, to rzeczywiście niewiele zmienia, ale jeśli jest to 3200 i
                ponad 4500, to już ma znaczenie.
                Poza tym piszesz o wadze dziecka 33 tyg., która jeszcze zdąży się zmienić do
                chwili porodu.
                USG robiło mi już kilku lekarzy i wszyscy twierdzą, że błąd, jeśli chodzi o
                wagę dziecka po porodzie, to mniej niż 10%, przy założeniu, że robi się je na
                kilka dni przed terminem. Porównywanie wagi w 33 tyg. z wagą w chwili porodu
                nie ma sensu.

• kura17 Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 16:02
                  Aleksandra, ale powiedz mi, prosze, SKAD lekarz ta wage wrozy tak dokladnie???
                  przeciez nie wazy dziecka...
                  • aleksandra1977 Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 16:14
                    masę płodu określa się przede wszystkim na podstawie obwodu brzuszka (AC).
                    U mnie na każdym USG jest podana waga w gramach, z dokładnością do jednego
                    miejsca po przecinku.
                    Naprawdę nie rozmawiacie ze swoim lekarzami podczas wizyt, czy nic Wam nie
                    mówią?
                • clas_sic Re: przewidzieć wagę - hehe 14.03.07, 16:08
                  aleksandra1977 napisała:

> czy 3200 czy 3800, to rzeczywiście niewiele zmienia, ale jeśli jest to 3200 i
                  > ponad 4500, to już ma znaczenie.
                  > Poza tym piszesz o wadze dziecka 33 tyg., która jeszcze zdąży się zmienić do
                  > chwili porodu.
                  > USG robiło mi już kilku lekarzy i wszyscy twierdzą, że błąd, jeśli chodzi o
                  > wagę dziecka po porodzie, to mniej niż 10%, przy założeniu, że robi się je na
                  > kilka dni przed terminem. Porównywanie wagi w 33 tyg. z wagą w chwili porodu
                  > nie ma sensu.
                  >
                  >

ale jeśli lekarz jak w moim przypadku "myli się" w dniu porodu o prawie
                  kilogram... to jest to 20%. A to już nie jest obliczanie tylko "wróżenie".
                  Statystyczne dziecko waży między 2,5 a 4 kg, więc określić wagę w tym przedziale
                  każdy może w przybliżeniu.
    • adamari1 Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 13:59
      jestem laikiem, ale z tego, co widnieje na moich wydrukach i opisach USG
      rozszyfrowac moge jedynie czesc skrotow:
      BPD - wymiar dwuciemieniowy (pomiar główki)
      FML wygląda mi na pomiar długosci kości udowej, ale glowy sobie uciac nie dam.
      Nie masz tam nic wiecej??
    • uczula Re: Usg a i tak nic nie wiem :( 14.03.07, 14:02
      Ja tez tak mam - aparatura dziala na oprogramowaniu angielskim i to co masz to
      sa skroty - albo w angielskim albo w lacinie.
      Z calego opisu ja tez bym nic nie wiedziala, ale lekarz w czasie badania mowil
      jak mierzyl.
      Z tego co sie orientuje to sa to dlugosci ( powinnas miec po cyferkach mm - to
      znaczy ze w milimetrach) hmm ale czego?? dzidziusia ( bo konczyny sa na drugiej
      stronie)Kurcze - wiesz, nie wiem.
      Bo lekarz w czasie badania bardzo dokladnie mierzyl wszystko, lacznie z mozgiem
      i sercem i brzuszkiem i kosciami.

ale co jest co na tym wyniku - to juz dla mnie za trudnesmile.
      Reszte opisu mam po polsku - w tym waga oraz wynik badania tz ze wszystkie
      parametry sa w normie.

Przy wadze plodu mam napisane ( Hadlock (BPD-HC-AC-FL) 495g - czyli prawie pol
      kilo!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka