Dodaj do ulubionych

Robiłyście test PAPPA ?

28.03.07, 13:40
Jestem w 13 tc na USG położniczym przezierność i inne parametry wyszły ok,
lekarz zaproponował mi dokładniejsze USG genetyczne lub test PAPPA, decyzje
pozostawił mnei bo zadnych wskazań ku temu nie ma ? Robiłyscie ten test? wiem
że zawsze jakeis ryzyko wyjdzie wiec czy robic go żeby potem sie martwić? Mam
24 lata i w rodzinie nie było zadnych urodzen z wada genetyczna ehhh sama nie
wiem...
Obserwuj wątek
    • aga43214 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 14:29
      ja robilam, iprzez to jestem spokojniejsza! ale do indywidualna decyzja!
    • iguana781 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 14:34
      A ja nie robiłam. Mam 29 lat i ginekolog stwierdził, że jakbym miała 35 lat to
      by mi zaproponował zrobienie takiego testu. Ze względu na to że wyniki mogą być
      nietrafne zrezygnowałam z tego testu. Pozdrawiam i trzeba być dobrej myśli!
      • mira-75 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 14:51
        Temat ten był poruszany na stronie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=45228&w=59740568. Pozdrawiam
        • mira-75 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 14:53
          Sory Coś mi nie wyszło ze wstawieniem strony. Soróbuję jeszcze raz.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45228&w=59740568
          • kasienka_w_25 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 15:51
            Ja mam 26 lat urodziłam miesiac temu i nie robiłam tego testu, skoro usg wyszlo
            ok, przezierność karku jest w normie to chyba nie ma podstaw do tego badania,
            tym bardziej że wynik testu jest statystyczny i nie daje stu procentowej
            odpowiedzi(jestem ze sluzby zdrowia)
      • maretina Re: Robiłyście test PAPPA ? 23.04.07, 15:31
        iguana781 napisała:

> A ja nie robiłam. Mam 29 lat i ginekolog stwierdził, że jakbym miała 35 lat
        to
        > by mi zaproponował zrobienie takiego testu.
        ginekolog zapomnial dodac, ze statystycznie rzecz ujmujac najwiecej chorych
        dzieci na zespol downa rodza maki do 25 roku zycia...
    • chadzynka Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 17:17
      Ja mam 31 lat i lekarz proponował mi zrobienie tego testu, ale decyzję zostawił
      nam. Nie robiłam tego testu i jestem spokojna.
    • vanilla4 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 17:22
      robiłam i żałuję - nigdy więcej. Przy drugiej ciąży na pewno się nie zdecyduję.
      Jesli będę miała wątpliwości zdecyduję się szybciej na amniopounkcję.
    • julka20061 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 18:27
      Mam 28 lat i badanie robiłam tylko po to by być spokojniesza.
    • andrzejkowo Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 18:46
      Z całym szacunkiem do tego lekarza, który Ci to zaproponował - nie rób bo nie ma
      takiej potrzeby. W Twoim wieku, przezierności bez zastrzeżeń i braku
      występowania w rodzinie jakichkolwiek powikłań genetycznych to wyrzucanie
      pieniędzy (a raczej naciąganie Cię na niepotrzebne wydatki). Kup za te pieniądze
      coś dla maluszka i bądź spokojna. Racjonalnego powodu nie ma.
      • moniqep Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 19:48
        Gin. takze zaproponowal mi zrobienie testu PAPPA. Zastanawiam sie. On mowil mi
        ,ze ten test daje 90 kilka % pewnosci. Czytam wasze wypowiedzi i mam duzo
        watpliowosci co do tego. Dobija mnie jeszcze cena 500zl.
        Mam 30 lat.
        Jesli pomiary na USG wyjda prawidlowo ,nie bedzie watpilosci to chyba zrezygnuje.
        • vanilla4 Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 21:03
          ten test to tylko statystyka - nigdy nie da pewności. W moim wyniku był dopisek
          - że nawet w przypadku testu o wyniku poprawnym nie gwarantuje to urodzenia
          zdrowego dziecka. Test wylicza jedynie statystykę na ile prawdopodobne jest
          urodzenie dziecka np z ZD. W moim przypadku okazało się że dał wynik fałszywie
          dodatni - tak jak w przypadku przyjaciółki. To co przeżyłam to był koszmar -
          właściwie już miałam załatwioną amniopunkcję. Więc w moim przypadku zamiast
          uspokoic wprowadził niepotrzebny zamęt i stres.
        • bonkreta Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 21:07
          Bezpośrednio w laboratorium PAPPA kosztuje znacznie mniej - ja płaciłam 80 zł ;-
          )
    • andrzejkowo Re: Robiłyście test PAPPA ? 28.03.07, 23:04
      Właśnie chodzi o to, że to badanie statystyczne prawdopodobieństwa wystąpienia
      wad. Można zrobić i umierać ze strachu zupełnie niepotrzebnie. Głównym
      wskazaniem jest wiek(powyżej 30 lat), wady genetyczne w rodzinie lub zły wynik
      badania przezierności karkowej. Jeżeli występuje któryś z tych 3 powyżej - jest
      wskazanie żeby zrobić. Ale wynik nie daje pewności.
    • jarek.jam Re: Robiłyście test PAPPA ? 01.04.07, 09:54
      Majac 36 lat zaszlam w ciaze i oczywiscie robilam USGgenetyczne . Wszystko bylo ok.Pozniej zrobilam
      wszystkie testy w tym PAPPA.ryzyko wyszlo 1 na 10 000 tys...w rodzinie tez nie byo , zednych wad..i 8
      marca urodzilam sliczna dziewczynke.Oczywiscie zdrowa.Majac 24 lata nie robilabym zadnych testow
      tylko USG bo kazdy taki TEST to wielki stres a to nie sluzy ciazy.
      • mysz56 Re: Robiłyście test PAPPA ? 01.04.07, 10:28
        mam 33 lata wsg genetyczne wyszło mi ok więc dalej nie robiłam żadnych
        badań ,chociż lekarz proponował kolejne usg potwierdzały że dziecko zdrowe
        • kasia-j Re: Robiłyście test PAPPA ? 20.04.07, 15:18
          W pierwszej ciązy nie robiłam, miałam tylko USG. Teraz pomimo dobrego wyniku
          USG, zrobiłam badanie z krwi i wyniki wyszły średnie. Jeszcze zrobiłam test
          podwójny i zobaczę jak otrzymam wynik, co dalej.

A czy orientujecie się, czy np. duphaston może mieć wpływ na wynik testu?
    • maretina Re: Robiłyście test PAPPA ? 20.04.07, 15:27
      robilam, nie zalowalam. po wynikach bylam spokojna.
    • uccellino Własnie dlatego sądzę, że im mniej... 20.04.07, 22:42
      ...lekarze wtrącają się w nasze ciąże, tym lepiej. Nie ma wskazań, ale badania
      można porobić! Po co? Tak dla rozrywki? Wiadomo, że np. nigdy nie udowodniono
      nieszkodliwości USG dla płodu, więc najlepiej wykonywać ich jak najmniej i jak
      najkrócej... Ech!
      bibi82, nie daj się zwariować smile))
      • katharina_29 Re: Własnie dlatego sądzę, że im mniej... 23.04.07, 14:38
        Jeśli nie ma wskazań to faktycznie lepiej nie robić.Ja robiłam badanie poziomu
        alfafetoprotein(AFP)(wykrywa zespół Downa i uszkodzenia cewy nerwowej).Panie w
        laboratorium podały mi normy nie uwzględniając,że jestem w ciąży(mimo,że
        robiłam badanie płatne,a na skierowaniu było to wyraźnie napisane).Przez trzy
        tygodnie niepotrzebnie się denerwowałam.Jak lekarz mi powiedział,ze to były
        normy dla osób nie będących w ciąży to miałam ochotę wpaść do tego cholernego
        szpitala gdzie robiłam to badanie i porządnie ochrzanić te leniwe baby.Tylko i
        tak już by mi to nie pomogło.Poza tym poziom AFP jest różny w różnych okresach
        ciąży a odsetek fałszywych wyników tego badania jest bardzo wysoki.Lepiej więc
        sobie darować tego typu badania jeśli nie ma widocznych podstaw do jego
        przeprowadzenia.Szkoda nerwów i pieniędzy.
        • maretina Re: Własnie dlatego sądzę, że im mniej... 23.04.07, 15:30
          jak sie robi takie badania to trzeba znalesc porzadna placowke, a nie
          laboratorium w pcimiu dolnym.
      • maretina Re: Własnie dlatego sądzę, że im mniej... 23.04.07, 15:29
        nie pisz bzdur. pappa to zadna rozrywka. to nieinwazyjne sprawdzanie ryzyka
        wystapienia powaznych chorob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka