Dodaj do ulubionych

Ciąża a badania

04.06.03, 10:05
Ostatnio byłam z synkiem na badaniach: scyntegrafia nerek i cystoskopia
mikcyjna. Tam pytano mnie czy nie jestem w ciąży?, ja odpowiadałam że nie, bo
jeszcze o tym nie wiedziałam. Teraz jednak okazało się, że już podaczas tych
badń byłam w ciąży. CZy wpływ promieniowania może mieć wpływ na płód? Czy
moje dziecko, które urodzę będzie zdrowe? CZy ktoś mi może odpowiedzieć na te
pytania, bo nie mam kogo zapytać.
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: Ciąża a badania 04.06.03, 11:09
      Najlepiej spytać lekarza
      • anatewka Re: Ciąża a badania 04.06.03, 13:06
        Katrin, nikt nie odpowie ci na te pytania- nawet najlepszy specjalista. Duzo
        zależy od tego, czy byłaś cały czas z synkiem podczas badania, czy miałaś
        ołowiowy fartuch ochronny, jaki był sprzęt na którym to badanie wykonywano
        (nowe aparaty mają bardzo dobre "blendy" ograniczające dawkę promieniowania).
        Nawet jeśli byłaś cały czas obecna przy badaniu (nie wychodziłaś w czasie
        ekspozycji) to istnieje tylko pewne ryzyko, że mogło to zaszkodzić dziecku, ale
        nie jest ono bardzo duże (niestety nikt nie odpowie ci jakie).
        pracuję w rentgenie od 6 lat, słyszałam już wiele historii o tym jak dziewczyny
        nie wiedząc że są w ciąży dość długo pracowały w promieniach, a nawet o jednej
        lekarce która myśląc że jest bezpłodna przez 4 miesiące ciąży dzień w
        dzień "wchodziła w promienie" tzn.wykonywała prześwietlenia będąc razem z
        pacjentem przy aparacie. Wszystkie te osoby urodziły zdrowe dzieci. Jedna moja
        koleżanka miała w ciąży robione zdjęcia kręgosłupa i też dziecko jest super
        zdrowe.
        Powinnaś powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu, może zleci w odpowiednim
        momencie jakieś dokładniejsze usg aby zobaczyc czy u maluszka wszystko w
        porządku, ale nie denerwuj się na zapas, bo naprawdę prawdopodobieństwo, ze
        promienie "trafiły" akurat w okolice twojej miednicy nie jest duże.
        Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
        Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka