Dodaj do ulubionych

Dieta i waga

21.07.07, 10:31
Dziewczyny z powodu podejrzenia cukrzycy ciążowej i bóli wątroby lekarz kazał
mi przejść na dietę. To było ponad trzy tygodnie temu i dzisiaj się ważyłam i
okazało się, że od tej diety schudłam ponad 3 kg. Jem normalne porcje ale z
innych niż wcześniej produktów. Jestem teraz w 32 tc, zaraz zaczynam 33 tc.
Jak myślicie, czy taka dieta ma wpływ na wagę dziecka? Martwię się bo w 30 tc
mała ważyła 1600 g, niezbyt dużo. Dla porównania mój pierwszy syn w tym samym
tygodniu ciąży miał wagę 2100. Co mam robić? Odstawić tą dietę? Jeść to co
wcześniej? No i czy spadek wagi matki zaraz musi mieć wpływ na wagę dziecka?
Dodam, że do 30 tc przytyłam 11 kg. To teraz mam 8 kg na plusie.
Obserwuj wątek
    • agnieszka283 Re: Dieta i waga 21.07.07, 12:14
      Na dziecko nie ma to wplywu, bo napewno jesz to co dzicko potrzebuje do
      rosniencia, tak sa te diety robione specjalnie zeby dziecku nic nie brakowlo!!
      Musisz diete robic dalej, bo moze ci inaczej zostac cukrzyca tez po ciazy i do
      konca zycia!!

A co do wagi! Moja Julia wazyla w 32tc.1500g, a urodzila sie z 3250g, takze
      bedzie jeszcze rosla, teraz najbardziej przez ostatnie tygodnie!!(ja przytylam
      przez cala ciaze tylko 7kg)

Nie zalamuj sie, jesli jestes bardzo nie pewna idz do lekarza i porozmawiaj
      niech ci wytlumaczy, wszystko jeszcze raz, moze bedziesz sie lepiej czula!

Nie mowie ci tago o tak, tylko sama jestem lekarzem i pracuje w monachium z
      niemowlakami!!! Moze bedziesz sie lepiej czula!!

pozdrawiam

Ale nie masz sie co martwic!!
      • marysia130 Re: Dieta i waga 21.07.07, 13:16
        Dziękuję za odpowiedź smile) lekarz kazał kontynuować tą dietę ale byłam u niego
        półtora tygodnia temu i jeszcze wtedy nie było spadku 3,5 kg.I jakoś nie
        zapytałam. Po brzuchu widzę, ze rośnie, nie będę się przejmować już smile)
        Faktycznie w diecie mam wydaje mi się teraz o wiele bogatsze w witaminy
        produkty niż wcześniej.
      • siasiunia1 Re: Dieta i waga 22.07.07, 23:29
        "Musisz diete robic dalej, bo moze ci inaczej zostac cukrzyca tez po ciazy i do
        konca zycia!!"

cukrzyca tzw ciążowa spowodowana jest przez hormony. Brak diety moze zaszkodzic
        dziecku, grozic przedwczesnym porodem oraz matce ale nie slyszalam ze grozi tym
        ze moze zostac do konca zycia....
    • achranka Re: Dieta i waga 21.07.07, 22:33
      jestem w 31tc, przytylam 6 kg, maM 171cm wzrostu i zawsze bylam szczupla,
      rosnie mi brzuszek , nic poza tym. Dzidzia 1500 gr to bardzo prawidlowa waga i
      nie masz sie czym przejmowac
      • ewa_no a co jesz? 22.07.07, 11:55
        A co masz jeść na tej diecie? Bo ja mam sytuację odwrotną. Okropnie tyję, teraz
        jest 37tc, lekarz ciągle karzyczał i krzyczy, że jestem za gruba (przytyłam
        ponad 20kg). Jem dużo mniej niż przed ciążą i głównie owoce. A i tak rosnę.
        Pewnie dużo w tym "zasługi" genów, ale jeśli masz dobry sposób na "chudnięcie"
        w ciąży a jednocześnie bogaty w witaminy, to bardzo Cię proszę - napisz!
        • mocpytan Re: a co jesz? 22.07.07, 12:28
          podziel się swoją dietą z nami

ewa_no ja jestem na początku ciąży i mam za dużo kg i moja lekarka zabronila mi
          jeść słodyczy i białgego pieczywa i właśnie owoców ze wg na cukier w nich
          zawarty.
          • agnieszka283 Re: a co jesz? 22.07.07, 13:21
            Kochane przyszle mamusie!!

Ogulnie nie wolno sie odchudzac podczas ciazy,i ta dieta co robi marysia 130,
            jest tez specjalnie dla zagrozonych cukrzyca!!Jesli byscie chceli ja robic to
            musicie to z waszym lekarzem odbagac, bez niego nic nie robcie!!
            Niekrozy poprostu tyja tyle, maja duzo wody w sobie!!!

Owoce sa zdrowe, ale maja bardzo duzo cukru, takze najlepiej to jesc jabka,i
            babyny, arbusa a wszystko inne jak truskawki, czeresnie to jest za slodkie!!

Ale za to warzyw mozecie jesc ile idzie!! Do tego rybe, i steack dwa razy w
            tygodniu, duzo wody pic i napoje zawsze z woda zmieszac!!

Slodkie sobie podarowac!!Nawet jak ciezko!!
            Ale czasmai nie idzie i trzeba sobie ugrysc w cos slodkiego!!

Zycze wam jeszcze cudownych miesiecy w ciazy!smile

takze zadnej diety bez lekarza!!

pozdrawiam
            • beniusia79 Re: a co jesz? 23.07.07, 05:16
              tak sie akurat sklada, ze od jablek bardzo sie tyje (bardziej niz od truskawek,
              choc sa slodsze)-maja bardzo duzo fruktozy. od bananow tez. owoce mozna-wrecz
              powinno sie jesc, ale nie powinno przesadzac sie z ich iloscia...
          • dorota814 do mocpytan 22.07.07, 20:16
            potwierdzam, w pierwszej ciazy mialam 26 kilo na plusie. Na poczatku tej ciazy
            odrazu zapytalam mojej gin czego powinnam unikac, by scenariusz sie nie
            potworzyl. Powiedziala dokladnie to samo, zero bialego pieczywa, zero slodyczy.
            Jestem w 26 tygodniu, na plusie mam 3 kilo. Jem mnostwo naturalnych jogurtow bez
            dodatkow, pelnoziarniste pieczywo z warzywami, wase, pije maslanki i jem platki
            nestle fitness. Kompletnie nie jem miesa (odrzucilo mnie od poczatku ciazy) oraz
            nie spozywam ziemniakow.
    • marysia130 Re: Dieta i waga 22.07.07, 21:09
      Ja w 100% odstawiłam białe pieczywo a jadłam go ogromne ilości i z reguły
      puchate buły, teraz tylko WASA 3 zboża. Odstawiłam masło całkowicie, jem dużo
      warzyw surowych, np. na śniadanie mam pokrojoną małą paprykę zieloną do tego
      mały pomidorek, parę plasterków zielonego ogórka i 2 plasterki chudej wędliny. I
      kromka Wasy i to wszystko. Później na podwieczorek jabłuszko, później obiad z
      reguły jakaś zupka a'la ryżanka z małą ilością marchewki i ziemniaków bo
      zatrzymują cukier, albo kasza z gotowanym np. indykiem albo rybą później jakiś
      banan albo surowa marchewka a na kolację z reguły powtórka ze śniadania. Nie
      pije kawy i herbaty tylko samą wodę mineralną. Zero słodyczy. To jest taka
      zmiana do tego co jadłam wcześniej, ze organizm chyba jakiegoś szoku doznał. Ale
      cukier się bardzo unormował. Nie ma w tej diecie za bardzo nabiału ale to już ze
      względu na to, ze mam wycięty woreczek żółciowy i po mlekach, jogurtach czy
      smietanach się strasznie źle czuję.
      • siasiunia1 Re: Dieta i waga 22.07.07, 23:24
        marysiu130 ja tez jestem na diecie cukrowej. Nie schudłam na niej.
        po pierwsze - musisz trzymac dietę poniewaz nie utrzymanie diety zaszodzi i
        Tobie i dziecku i grozi przedwczesnym porodem
        po drugie - jak wysokie masz wyniki cukru? mierzysz sobie glukometrem?
        po trzecie - czy odżywiasz się na pewno 6 razy dziennie?
        po czwarte - czy wiesz ze jak jest upał to cukier Ci sie wolniej rozklada i
        musisz jesc rzeczy bardziej dietetyczne zas gdy jest chlodniej to mozesz sonie
        pozwolic (o ile Ci cukier nie skacze za bardzo) na rzeczy mniej dietetyczne?
        po piąte - po posiłku po którym Ci skacze cukier pójdź na spacer lub posprzątaj
        domek to Ci spadnie smile)))
        moja dieta jest taka - na sniadanie przy upale sucharki dietetyczne, bez upałów
        bułka ciemna z serem żółtym i wedliną do tego pomidor. herbata.
        spacer
        po mierzeniu cukru serek wiejski z sucharkiem i sokiem 100% z jablek
        obiadek - 3-4 ziemniaki, kotlecik, surówka albo gotowane warzywka
        deser - jablko lub jogurt naturalny z sucharkiem
        kolacja - sucharki lub buła z serem i wedlina i warzywkiem. Kakao z mlekiem.
        powodzenia i pozdrawiam
        ps. cukrzyca na szczesice w wiekszosci przypadków przechodzi po porodzie smile
        • beniusia79 Re: Dieta i waga 23.07.07, 05:10
          nie martw sie, dziecku nic sie nie stanie. jest wiele mam, ktore przez dlugi
          czas nie moga nic jesc bo maja cialge mdlosci i dzieci rodza sie zdrowe. choc o
          tym zadko sie mowi to wiele mam chudnie w ciazy (szczegolnie w pierwszej
          polowie). ilosc jedzenia, ktore spozywasz nie ma az tak duzego wplywu na
          malenstwo, ono wyciaga z ciebie to co potrzebuje. dlatego trzeba tez uwazac
          zeby zdrowo sie odzywiac zeby organizm na tym nie ucierpial. nie pisalas ile
          wazysz? jesli jestes bardzo szczupla to - 3 kg to niezbyt dobrze. jesli wage
          przed ciaza mialas ok lub tez lekko nadwage to nie ma sie czym przejmowac.
          znam osobiscie dziewczyne, ktora w ciazy z blizniakim schudla. po porodzie
          wazyla 8 kg mniej niz przed ciaza. przed ciaza miala jednak spora nadwage.
          • beniusia79 Re: Dieta i waga 23.07.07, 05:13
            jeszcze jedno. nie sugeruj sie waga dziecka podana przez lekarza. lekarz nie
            jest w stanie podac dokladnej wagi dziecka. ja mialam urodzic okolo 3 kg
            dziecko, mala miala prawie 4 kg smile z kolei moja siostre lekarz sraszyl, ze
            urodzi duze, 4 kg dzieciatko. jej corcia wazyla tylko 2 i pol kg...
            • marysia130 Re: Dieta i waga 23.07.07, 09:10
              W pierwszej ciąży lekarz oszacował wagę synka na 4200 g a urodził się z wagą
              4300 g. W tej ciąży usg robię u tego samego lekarza, myślę, że jeśli się myli to
              minimalnie. Także to 1600 g jest pewnie naprawdę przybliżoną wagą.
        • marysia130 Re: Dieta i waga 23.07.07, 09:15
          Siasiuniu ja miałam podejrzenie cukrzycy ciężarnych, po trzech tygodniach diety
          i mierzenia poziomu cukru 6 razy dziennie wiem, że jej nie mam. Najwyższa
          wartość cukru po posiłku wyniosła u mnie 123 mg/dl. ja bardziej zmartwiłam się
          tym spadkiem wagi i czy to nie ma wpływu na dziecko. Dietę dalej będę stosować
          bo przynajmniej wątroba już tak bardzo mnie nie boli choć nadal mała ma pod nią
          głowę i strasznie uciska sad(
          • siasiunia1 Re: Dieta i waga 23.07.07, 18:51
            marysiu130 - no to super ze nie masz cukrzycy. To troche upierdliwa choroba
            (chociaz dzisiaj zjadlam brzoskwinię i mialam niski poziom cukru i sie
            strasznie ciesze) smile
            Co do spadku wagi - nie martw sie absolutnie. Ja w 16 tc zatrulam sie jakims
            jedzeniem na wyjezdzie i przez tydzien nie bylam w stanie w siebie przyjąć nic
            oprócz mięty i melisy. A czasem i nawet to nie. Po tym tygoniu mialam 5 kilo
            mniej i wygladalam jak szkielet, nawet brzucha nie bylo widac.
            Gdy zapytalam sie lekarki czy to ma wplyw na szkraba ona powiedziala ze dziecko
            to co potrzebuje to z matki wyciągnie. Chyba ze mamuśka juz na mumię
            wysuszona smile
            Kwestia jest tego czy Tobie w wynikach nie pogorszylo się.
            Trzymam kciuki ze Mała przestała Mamuśkę na wątrobę uciskać smile
            pozdrawiam
      • pati_234 Re: Dieta i waga 02.08.07, 15:02
        ja mam jutro wyniki na cukier i mam nadzieje że bdzie oki bo na takiej diecie
        to ja umre śmiercia glodową juz po 1 dniu smile
    • marysia130 Re: Dieta i waga 23.07.07, 09:18
      Wszystkim Wam bardzo dziękuję za odpowiedź smile) fajnie, że napisałyście co jecie,
      to z pewnością się przyda innym mamom które mają problem ze znalezieniem diety
      dla ciężarnych z cukrzycą dla siebie.
    • swobodnagosia27 Re: Dieta i waga 01.08.07, 22:45
      Ja niestety mam cukrzycę ciążową i schudłam aż 6 kilo w ciągu miesiąca. Dzidzia
      na szczęście rośnie. Wcześniej sobie nie żałowałam więc małam co zrzucić. Z
      jednej strony nawet się cieszę. Gdyby nie odpowiednia motywacja nie miała bym na
      tyle silnej woli żeby utrzymać dietkę. Pozdrawiam.
    • asieksza Re: Dieta i waga 02.08.07, 14:35
      Ja w mojej pierwszej cukrzycowej ciąży ( przy pierwszym dziecku nie miałam )
      przytłam tylko 8 kg i to głównie pod koniec. Też się stresowałam bo chodziłam
      do poradni cukrzycowej co tydzień i waga albo spadała albo stała w miejscu.
      Dieta cukrzycowa to przede wszystkim racjonalne odżywianie, a jeśli odżywiamy
      się zdrowo to ani nam ani dzieciątku niczego braknąć nie powinno. Może spróbuj
      jeść troszkę więcej. Ja czasem pozwalam sobie na jakiś owoc do posiłku, zdarza
      mi się nawet kostka czekolady czy kawałek ciasta ( bo moi lubią sobie dogadzać
      więc im piekę smile ). Moja córcia uropdziła się w 42 tygodniu i ważyła 3615 więc
      nie za dużo. Jednym z powikłań cukrzycowych jest duże dzieciątko a jeśli dbasz
      o siebie i poziom cukru jest w normie to i dzidzia będzie w normie pozdrawiam
      www.niunie.babies.pl
      • zaba772 Re: Dieta i waga 02.08.07, 14:57
        A mierzycie zawsze godzine po posilu cukier? Czy w zaleznosci od tego jaki byl
        ten posilek? Bo tak sie zastanawiam jak to jest np z owocami na podwieczorek,
        ja sobie jem je codziennie i potem mierze po godzinie i jest ok, ale czy nie
        powinnam mierzyc wczesniej? No i niestety nie zawsze daje rade od posilku do
        posilku i podjadam czasem cos pomiedzy...czy tez tak macie? I czy zawsze po
        takim dojedzeniu tez mierzycie?
    • anna395 Re: Dieta i waga 03.08.07, 13:47
      Ja przybywam na wadze zbyt szybko (1 kg tygodniowo)Od dziś muszę na to zwrócić
      uwagę. Będzie to trudne bo nie umiem sobie odmówić. Ale muszę. W pierwszej
      ciąży przybyłam 28 kg i było kiepsko. Teraz przybieram szybciej....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka