Dodaj do ulubionych

macica z przegrodą

04.07.03, 16:25
Mam do Was pytanie. Na HSG okazalo sie, ze mam macice dworozna, pozniej
jednak stwierdzono na USG podczas ciazy, ktora niestety stracilam, ze jest to
macica z przegroda. Jeden lekarz mowi, zeby z tym nic nie robic, drugi, zeby
podczas histeroskopii przeciac przegrode - i co ja mam robic??? Kogo sluchac?
Czy moze mialyscie podobne problemy
pozdrawiam i dzieki za jakies informacje
A
Obserwuj wątek
    • sylwia7958 Re: macica z przegrodą 05.07.03, 11:30
      Czesc!!!
      Ja dowiedziałam sie ze mam macice dwurożna przez przypadek na pierwszym usg.
      Moja lekarka była zaniepokojona powiekszonym jajnikiem i poprosiła drugiego
      lekarza, który odkrył że mam wade budowy macicy. Niezle sie wtedy
      przestraszyłam, zwłaszcza jak zaczełam czytac co to oznacza. Dostałam od razu
      polecenie zazywania 3x2 Magne B6 i jak najwiecej odpoczynku. I oczywiscie jak
      by mnie cos zaczelo bolec to od razu do lekarza lub szpitala. Z nerwów to mnie
      wtedy wszystko bolało. Poszłam do lekarza i dostałam miesiąc zwolnienia i
      Duphaston. W domu tez nie było rewelacyjnie bo siedziałam sama i wtedy cały
      czas głupie myśli przychodzą do głowy. Ale jakos przetrwałam i teraz jestesmy z
      Wiktorią w 25 tyg. Chodze do pracy, uwazam zeby sie nie przemeczac, odpoczywam
      jak najwiecej. Denerwuje sie tylko zebym za wczesnie nie urodziła bo przy tej
      wadzie czesto sie to zdarza. Z tego co wiem to wiekszosc lekarzy nie poleca
      operacji poniewaz pozniej pojawiaja sie zrosty i sa trudnosci z zajsciem w
      ciaze i donoszeniem. Ale wszystko zależy od wielkosci wady. Najlepiej udac sie
      do jakiego dobrego specjalisty a nie do zwyklego lekarza który czesto sam nie
      wie co z tym zrobic. Pozdrawiam
      Sylwia
      • ykke Re: macica z przegrodą 05.07.03, 20:24
        Ja mam macicę częściowo przegrodzoną i własnie kończę 33 t.c. Nie wiem, czy to
        przez to, ale od 20 tygodnia mam częste skurcze. Poza tym jest ok. Spodziewam
        sie jednak chyba cesarki, bo nie wiem, czy dzidziuś zdoła sie dobrze ułożyć
        (własnie przez ta przegrodę)najczęsciej leży sobie poprzecznie. Pozdrawiam.
        • sugar_mama_danielcia Re: macica z przegrodą 05.07.03, 23:40
          Mam (lub tez pewnie mialam) macice dworozna z czesciowa przegroda. Synek sie
          urodzil w 41 tyg smile. Ale wszytsko zalezy od wielkosci tej przegrody.

Pozdrawiam
          Sugar
    • szoszonka Re: macica z przegrodą 07.07.03, 13:17
      Ja miałam macicę przegrodzoną. I lekarz powiedział, że muszę usunąć, bo nie
      mam żadnej szansy na donoszenie ciąży. Wcześniej dwa razy poroniłam w 6 i 8
      tygodniu. Przegrodę usunęłam. I teraz jestem w 20 tygodniu ciąży. Cały czas
      leżę, mam założony szew. I mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. W szpitalu
      spotkałam trzy dziewczyny z przegrodami. Wszystkie usuwają. I wszystkie są po
      poronieniach. Jedna ma dziecko, ale urodziła je w 26 tygodniu i teraz nie
      chcąc ryzykować też zdecydowała się na operację. Jednak wszystko zależy od
      lekarza. Lekarka, do której wcześniej chodziłam też twierdziła, że nie trzeba.
      I teraz mam do niej wielki żal, bo musiałam przejść przez dwa poronienia, choć
      teraz wiem, że mogłam tego uniknąć. Poszukaj dobrego specjalisty, nie ufaj
      zwykłym ginekologom!
      • am55 Re: macica z przegrodą 07.07.03, 15:28
        Bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. Czy mozesz mi jeszcze napisac ile czasu po
        histeroskopii kazano Ci czekac z podjeciem staran? Czy mialas potem jeszcze
        jakies badania sprawdzajace stan po zabiegu? Mnie lekarz straszy, ze po tym
        zabiegu moga pojawic sie zrosty, ze trzeba pozniej dlugo czekac, ze trzeba
        robic ponowne histero sprawdzajace itd itp...
        Pozdrawiam
        A
        • szoszonka Re: macica z przegrodą 09.07.03, 10:24
          Już dwa razy wysyłałam odpowiedź, ale mnie wylogowałosmile. No to jeszcze raz. W
          tamtym roku w czerwcu miałam histeroskopię diagnostyczną i HSG. W lipcu miałam
          operację usunięcia przegrody (laparoskopia z histeroskopią). We wrześniu
          rzeczywiście zabieg łyżeczkowania, żeby nie zrobiły się zrosty. A w
          listopadzie drugą operację (poprawkową). Tyle, że była to już sama
          histeroskopia. W szpitalu, w którym ja się leczyłam druga operacja po
          przegrodzie to standard. W styczniu tego roku miałam zrobić jeszcze raz HSG,
          ale nie zrobiłam. I w marcu zaszłam w ciążę. Teraz kończy się 20 tydzień. W
          trzynastym tygodniu trafiłam do szpitala, ponieważ szyjka macicy zaczęła się
          skracać. Teraz mam założony szew. Lekarz mówił, że przy (i po) przegrodzie
          szyjka często jest krótsza i konieczne jest założenie szwu.
          To wszystko rzeczywiście trochę trwało. Przez prawie pół roku byłam non stop
          na zwolnieniu lekarskim. Ale naprawdę warto!! Lepiej nie ryzykować z następną
          ciążą bez zrobienia opercji, bo nawet, jeżeli się uda, to bardzo
          prawdopodobne, że dzidziuś będzie wcześniakiem (i to bardzo wczesnym), gdyż
          nie będzie miał miejszca w tej części przegrody, w której będzie się rozwijał.
          To oczywiście, jeżeli, tak jak ja masz macicę przegrodzoną zupełnie. Ale to
          już musi stwierdzić lekarz. Bo może Twoja przegroda jest minimalna i
          rzeczywiscie masz szanse? Najlepiej poszukaj dobrego specjalisty. Ja jestem z
          Krakowa, tak ze jezeli jesteś zainteresowana, to mogę Ci polecić lekarza,
          który przegrodami wprost się pasjonujesmile. I jest naprawdę dobrym specjalistą.
          Pozdrawiam!
          • am55 Re: macica z przegrodą 09.07.03, 11:58
            Dzieki za odpowiedz i cierpliwosc smile!
            Wlasnie tego sie obawiam, ze moze to trwac i trwac i moga sie po wszystkim
            robic zrosty - bo zarowno po operacji, jak i lyzeczkowaniu, jak i histero i tak
            w kolko...
            Moja przegroda nie jest zupelna, wiec moze to troche inaczej... ale nie wiem
            juz u kogo sie konsultowac - Krakow niestety odpada sad
            pozdrawiam
            A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka