magdalenka_79 17.09.08, 20:09 Od pewnego czasu tak kilka razy na dzień napina mi sie brzuch. Tak jakby mi ktos piłką cisł od środka. Wizyte mam dopiero we wtorek...Czy moze isc jak najszybciej? Poradżcie Czekamy na Mikołajka 12.12.08 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martap_87 Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 17.09.08, 20:42 Od 25 tc mam to samo. Napina sie macica, jest to u mnie nie bolesne ale odczuwalne. Lezalam przez tydzien w szpitalu, z zagrozeniem przedwczesnego porodu. Dostalam leki, Cordafen i nospe. Mam tez duzo lezec i nie przemeczac sie. Z drugiej strony nie denerwuj sie zbytnio, gdyz jak samej udalo mi sie doczytac, takie napinanie sie macicy po 20tc jest stosunkowo normalnym zjawiskiem. Macica trenuje przed porodem. Wszystko jest ok, jezeli nie zdaza sie to czesto, i jest bezbolesne. Ioczywiscie nie powoduje skracania sie szyjki macicy. Takze glowa do gory, tylko obowiazkowo do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
taniula Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 17.09.08, 21:15 Mój brzuch napinał się od 26 tygodnia. Bardzo wtedy spanikowałam, gzłosiłam się do szpitala, dostałam nospę, magnez (wlewki) i potas. W domu miałam więcej odpoczywac. Jeżeli nie skraca się przy tym szyjka, wszystko w porządku, to normalne zjawisko. Mi się brzuch napinał bardzo często, kilka razy na godzinę, aż do dnia porodu (urodziłam dokładnie w terminie). Na porodówce myślałam, że może dzięki temu napinaniu się mam bardzo wycwiczoną macicę i szybko mi pójdzie. Gdzie tam! Poród trwał 22 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 witam w klubie - 25 tc 17.09.08, 21:35 zaliczam to normalnego stanu ciąży pt. "jak nie urok to sraczka" (to takie ludowe powiedzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 17.09.08, 21:46 jesli sie martwisz idź wczesniej "cisł"??? co to za jezyk??? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 18.09.08, 08:08 na tym etapie ciąży się zaczyna, o ile skurcze są rzadkie, nie ma się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
emiliah Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 18.09.08, 08:25 Mi lekarze mówili, że zwykle do 10 niebolesnych napinań dziennie to nic takiego. Chociaż w drugiej ciąży akurat u mnie te "zwykle" się nie sprawdziło bo trochę szyjka się skróciła. Zaliczyłam dwa pobyty w szpitalu i leki rozkurczowe przez połowę ciąży. Teraz takie napięcia zaczęły się niestety już ok 15 tygodnia (teraz leci 24). Z szyjką jest ok póki co ale na lekach już od dawna. I oszczędny tryb życia oczywiście. Może masz możliwość telefonicznej konsultacji z lekarzem? Doradziłby, czy się do niego zgłosić czy można poczekać, ew. wziąć no-spę lub/i magnez. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka_79 Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 19.09.08, 20:18 całe szczęście ze poszłam wcześniej do lekarza. szyjka w ciągu 2 tyg skróciła się z 37mm do 24mm. Lekarz założył mi pessar. Modle sie zeby dalej juz wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
goskam223wp.pl Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 26.09.08, 10:16 Mnie też się stawia macica(tak to się podobno nazywa)i też jestem w 28tc,ale lekarz mówi,że to normalne,na wszelki wypadek biorę nospę i magnez.Macica poprostu zaczyna się powoli przygotowywac do porodu.Do lekarza oczywiscie idż ale nie martw sie na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
desse_o Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 26.09.08, 10:31 Mnie się napina od 18 tc i dopiero ostatnio dostałam no-spę i magnez. We wtorek idę na kontrolę, więc poproszę o sprawdzenie szyjki. mam nadzieję, że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela78 W ktorym to dokladnie miejscu? 13.02.09, 04:23 Chcialabym sie od WAs dowiedziec w ktorym miejscu brzucha macie to napinanie? Ja jestem w 30 tygodniu ciazy i tak na dole brzucha czasami czuje takie napinanie. Wizyte u lekarza mam w poniedzialek wiec mam nadzieje ze jakos wytrzymam. pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka.pl Re: W ktorym to dokladnie miejscu? 13.02.09, 11:39 Ja tygodnie takie jak Ty, ale odczywała w całości brzucha . U mnie zaczeło się tak od może 2 tygodni. Nic mnie nie boli, i dzieje się tak niekiedy raz dziennie , niekiedy 2-3 razy. Mam też nadzieje że to normalne . Odpowiedz Link Zgłoś
ann21ann Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 13.02.09, 18:34 Mam to samo ... Strasznie mnie boli dolna część brzucha ... Odpowiedz Link Zgłoś
mxilka Re: Napinanie brzucha 28 tydzien 15.02.09, 07:59 Ja jestem w 27 tygodniu i właśnie wczoraj wieczorem poczułam takie napięcie macicy, dwukrotnie. Cały brzuch zrobił się twardy na jakieś 2 min. Dopiero jak przeszło, to znów mogłam czuć jak synek się porusza. Napięcie bezbolesne, ale doznanie raczej nieprzyjemne... Odpowiedz Link Zgłoś