draw_12 20.09.08, 20:19 dziewczyny, czy ktoras z Was miala zlamanie kosci w ciazy przeswietlane. Ja dzisiaj zaliczylam zlamanie (34 tc, reka) i jestem przerazona. jak myslicie moze zaszkodzic dzieciaczkowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: zlamalam reke - rtg 20.09.08, 20:38 Wiedzieli, ze jestes w ciazy, przykryli Cie przeciez, no i reka to nie okolice brzucha na szczescie...Bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 00:57 W erze przed usg wykonywano kobietom w ciazy tylko rentgeny i uwazano zeto bezpieczne. Pewnie do dzis zyje tysiace ludzi przeswietlanych rentgenem w zyciu polodowym i nic im nie jest. Wyjscia nie mialas, zdjecie zrobione a teraz co ma byc to bedzie i czasu nie odwrocisz Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 10:41 Jestem w szoku?! A moze cos pomylilas? Odpowiedz Link Zgłoś
qkar Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 15:00 hanalui napisała: > W erze przed usg wykonywano kobietom w ciazy tylko rentgeny i > uwazano zeto bezpieczne. Pewnie do dzis zyje tysiace ludzi > przeswietlanych rentgenem w zyciu polodowym i nic im nie jest. dokładnie się z tym zgadzam- sama jestem takim "jednym z tysiąca ludziem",mam zdjęcie z brzucha mamy w 36 tyg, bo coś u mnie podejrzewali. Teraz mam dwadzieścia parę lat- jestem zdrowa,wszystko mam na swoim miejscu,w szkole tez nie miałam problemów- a teraz sama mam w sobie małego człowieczka Nie martw się- będzie dobrze- technika poszła daleko do przodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 01:41 A czy lekarz wiedział że jesteś w ciąży?? Pewnie tak... Czy zrobił RTG?? Tak.. Czy mado tego uprawnienia ?/ Tak Czyli czy zna się na tym?? Tak To co się przejmujesz?? Czy może na końcówce ciąży to już ciężko i nudno i trzeba mieć zawsze coś żeby sie przejmować ?? ( ja akurat do końca miałam ciążę zagrożoną, więc walczyłam o każdy dzień a nie w każdym dniu dopatrywałam się jakiś problmów) Odpowiedz Link Zgłoś
draw_12 Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 10:39 ciaza zagrozona jest od 8 tc, leze juz wiele miesiecy a wczoraj zlamalam reke w klinice ginekologicznej na schodach - nie mow mi wiec o wynajdowaniu problemow. Ludzie pisza tu po slowa otuchy i wsparcia nie polajanki. Wczoraj 2 lekarzy odmowilo zrobienia zdjecia, dopiero trzeci w panstwowym szpitalu sie na nie zdecydowal a wiec daj mi prawo do mojego strach i potrzeby wsparcia. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 10:42 A Twoj gin byl za rtg, czy nie? I dlaczego tych dwoch pierwszych odmowilo? Odpowiedz Link Zgłoś
draw_12 Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 10:53 Gin moj kochany strasznie, stwierdzil ze jak nie bedzie wyjscia to trzeba a tych dwoch to ortopedzi urazowi z prywatnych klinik (nie chcieli podjac ryzyka, mimo, ze mamy tam abonament). W panstwowym stwierdzil, ze nic innnego nam nie pozostalo i zrobil zdjecie. Zwyczajnie po ludzku sie matrwie, juz nie mowiac o tym, ze strasznie boli no i brzuchal napiety do granic mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 11:09 Moja mama zafundowala sobie rtg zeba w 4. miesiacu (w sumie niepotrzebnie, ale stomatolog straszyl ja natychmiastowym wyraniem etc.). Nic sie nie stalo, czego jestem dowodem)). Zaufaj swojemu ginowi! Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama.1 Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 11:04 Na tym etapie ciąży dzieciaczek ma już wszystkie organy w pełni wykształcone, tylko dojrzewa sobie w macicy.Zawsze jest powód do zmartwienia , ale z dwojga złego lepiej,że się to wydarzyło teraz ,niż w poprzednich miesiącach.Będzie wszystko dobrze,nie denerwuj się bo to mu bardziej zaszkodzi niż rtg. Odpowiedz Link Zgłoś
jola7117 Re:wszystko będzie dobrze 21.09.08, 12:05 Ja miałam prześwietlenie biodra będą w 8 tygodniu ciąży( nie wiedząc o ciąży). Potem drążyłam temat i dowiedziałam się, że kiedy nastąpił już podział komórek, kiedy wszystkie narządy już się pojawiły, to nie ma już takiego ryzyka, aby coś się stało z dzieckiem złego. Moja córcia ma 4 m-ce i jest super babką. Wszystko jest z Nią ok. Życzę powodzenia. Leż grzecznie i słuchaj lekarzy. Wszystko będzie dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jola Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re:wszystko będzie dobrze 21.09.08, 12:12 ja miałam RTG zęba i to kilkakrotnie łącznie z prześwietleniem panoramicznym szczęki, nie wiedziałam, że jestem w ciąży, stresowałam się strasznie potem, ale zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: zlamalam reke - rtg 21.09.08, 20:31 spokojnie - są pewne sytuacje, że nie ma innego wyjścia i trzeba zrobić RTG jakiejś części ciała, żeby móc postawić diagnozę, odpowiednio leczyć i wrócić do normalnego funkcjonowania. Pocieszę Cię, bo byłam swqego czasu w podobnej sytuacji. trafiłam do szpitala na izbę przyjęć ze skierowaniem na RTG ramienia od prywatnego lekarza ortopedy, pracującego też w tym szpitalu. tam lekarz przyjmujący "oszołom" moim zdaniem stwierdził, że on swojej własnej żonie nie robiłby prześwietlenia, gdyby była w ciąży... ciekwa jestem tylko, czy byłby taki skłonny swojej żonie "przebadać" ramię zadając jej przy tym niespodziewanie tak nieprzytomnego bólu, że szkoda słów... tak jak mnie to zrobił. prześwietlenie RTG w końcu mi zrobiono, ale musiałam podpisać (tą zupełnie niesprawną ręką, bo lewą nie umiem) jakiś papier, że się zgadzam, założono ołowiową osłonę na brzuch i prześwietlenie zrobiono. dziś mój synek ma 2,5 roku i jest cały i zdrowy. ale wtedy... oj, też przeżywałam, i sny różne miewałam... trzymaj się! na pewno wszystko będzie w porządku wybierz się spokojnie na wizytę do ginekologa, zrób USG i zobaczysz, że Twoja pociecha ładnie i zdrowo rośnie Odpowiedz Link Zgłoś