Dodaj do ulubionych

tarczyca w ciąży

30.09.08, 20:07
Jestem w 9 tc. Mam niedoczynność tarczycy i teraz w ciąży TSH mi bardzo skacze
(np. w ciągu tygodnia z 2,6 robi się 4,04; a następnie po zwiększeniu dawki
Euthyroxu ze 100 do 125 w ciągu tygodnia spada do 1,8). Trudno utrzymać je na
stałym poziomie (ponoć najlepiej ok.2). Macie podobne doświadczenia? Jak sobie
radzicie? Czy może są wśród Was mamy, które mimo problemów z tarczycą urodziły
zdrowe dzieciaczki?
Obserwuj wątek
    • szyszunia11 Re: tarczyca w ciąży 30.09.08, 20:25
      ja choruję na nadczynność i od samego początku ciąży jestem pod stała kontrolą endokrynologa i bardzo czesto robie badania (dopiero teraz - 4-ty miesiąc - miesięczna przerwa, wczesniej wizyty co 2 tygodnie). Oczywiście wyniki nie są idealne, ale trzeba wypośrodkować między potrzebą poprawienia wyników a tym, coby nie zafundować dziecku zbyt dużej dawki leków, które nie są obojętne.
      Grunt to być pod kontrolą endokrynologa i robić badanie krwi tak czesto jak tylko to potrzebne - na pewno będzie dobrze.
      pozdrawiam
    • freeselma Re: tarczyca w ciąży 30.09.08, 22:50
      Nie denerwuj się, ja urodziłam dwoje zdrowych dzieci, które notabene nie mają żadnych problemów z tarczycą; mimo że choruję na niedoczynność od 13 lat. Oczywiście byłam pod stałą opieką endokrynologa w obu ciążach, na Eutyroxie, robiłam badania raz w m-cu. TSH ma to do siebie, że skacze, zależnie od bardzo wielu czynników i nic się na to raczej nie poradzi. Najlepiej gdyby było ok. 1.W każdym razie trzeba przypilnować noenatologa, żeby zrobić od razu po urodzeniu dziecku wszystkie badania tarczycy i pare m-cy później usg. Wszystko będzie w porządku. (Teraz jestem w trzeciej ciąży i też tak myślęsmile)
      • anick5791 Re: tarczyca w ciąży 30.09.08, 23:05
        Wielkie dzięki, dziewczyny. Już jakoś raźniej mi się zrobiło smile
    • beatazet Re: tarczyca w ciąży 01.10.08, 09:37
      Choruję na tarczyce od dzieciństwa, w pierwszej ciąży jakoś w normie
      utrzymywałam hormony. Córeczka zdrowa. Teraz w drugiej ciąży właśnie też mi
      skacze, ale naczytałam się i myślę pozytywnie.
    • patrischa Re: tarczyca w ciąży 02.10.08, 21:00
      mam usuniętą tarczycę, biorę letrox.
      Mam4-lenią zdrową córeczkę. Ważne, by kontrlowac poziom tsh.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka