Dodaj do ulubionych

Czy boli odchodzenie ZZO ?

02.02.09, 17:07
Dziewczyny, moja rodzicielka miała podczas porodu podane zzo, poród wspomina bardzo dobrze, jednakże źle jej się kojarzą momenty, kiedy przestawało działać znieczulenie, jak to ona określa "kiedy znieczulenie odchodzi". Wspomina to jako nie tyle ból co takie nieprzyjemne uczucie w dole kręgosłupa i że trzeba to już po prostu przetrwać.
Miałyście coś takiego?
Dodam że było to na przełomie lat 70/80-tych.
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 02.02.09, 18:04
      donasss napisała:

> Miałyście coś takiego?

nie.
      zzo odłączono po porodzie
    • ophelia78 Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 02.02.09, 20:23
      >> Dodam że było to na przełomie lat 70/80-tych.

To wtedy było już zzo???
      sorki, ale naparwdę się zdziwiłam wink
    • artdesign84 Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 03.02.09, 02:42
      pewnie jej chodziło o bóle krzyżowe - poczuła je bo znieczulenie już
      przestało działać
    • mama_frania Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 03.02.09, 08:44
      Przypierwszym porodzi jak zzo zaczynalo puszczać to po pierwsze odczuwałam takie
      pływające mrowienie w nogach a po drugie ból przy skurczu, jak już urodziłam to
      nie zauwazyłam kiedy "zeszło" znieczulenie. Przy drugim porodzie podczas
      zakładania zzo zrobiło mi się pełne rozwarcie (przed załozeniem było 6cm) i po
      10 minutach urodziłam, tym razem nie czułam żadnego dyskomfortu w związku ze
      "schodzeniem" znieczulenia.
    • szachula30 Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 03.02.09, 17:45
      Czułam mrowienie w nogach i coraz bardziej czułam brzuch, aż do bólu (miałam
      cc). Poza tym nic.
    • donasss Re: Czy boli odchodzenie ZZO ? 03.02.09, 20:07
      Moja matka dostała zzo w formie jednego dużego (to jej słowawink) zastrzyku w dolny, krzyżowy odcinek kręgosłupa. Było to w szpitalu uniwersyteckim (czy akademickim ... jakoś tak) w Szczecinie, więc całkiem nowoczesne warunki do porodu miała.
      Dopytałam się o to "odchodzenie znieczulenia": trwało ok godziny-dwóch, było to nieprzyjemne mdlenie w dolnym odcinku kręgosłupa i w krzyżu.
      A u was ile to trwało?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka