magda.gw 10.02.09, 19:32 Jestem w 17 tc., w niedziele czułam bardzo wyraźne ruchy dziecka, a teraz od dwóch dni ani jednego. Czy to jest "normalne" w tak wczesnej ciąży, aby była taka przerwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akmka Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 19:38 Ja jak widać jestem w 20tym II ciązy i też mam schizę. Najgorsze jest to, że ... mój mąz po przyłożeniu ręki do mojego brzucha czuje a ja nie. Tzn czasmsi czuję jak coś mi się przelewa, ale nie jestem pewna że to Babel. CZuję też jakbym czasami miała tam drugie serce. Może za bardzo już czekam na te kopniaki i kuksańce. Pamietam, że po porodzie najbardziej mi brakowałao tego kogoś w moim brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 19:50 17tc to bardzo wcześnie, jestem obecnie w 2 ciąży, a ruchy poczułam dopiero w 21tc i też były na początku bardzo nieregularne, bywały dni ciszy i to jest jak najbardziej normalne i nie należy się tym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 19:52 ja jestem w 19 tygodniu, od kilku dni się zaczęło i fajowe to uczucie)) na razie odzywa się codziennie, czasem więcej, czasem mniejale dobrze wiedzieć, że okresy ciszy to normalna sprawa, bo też bym się zeschizowała, gdyby nagle Bebe ucichło! Odpowiedz Link Zgłoś
olgakg Re: brak ruchów dziecka 11.02.09, 12:32 Czesc ja jestem w 23 tygodniu i tez czasem tak mam, jest taki dzien ze dzidzius kopie az brzuch skacze, a jest tak ze caly dzien cisza spokoj wtedy oczywiscie ja sie zastanawiam czy wszystko jest ok, probuje troszke przycisnac tu i owdzie,i czasem mi sie udaje go poruszyc i poruszy sie ale tak delikatnie, wiec dziewczyny nie przejmujcie sie.Pewnie zalezy od dnia.Czasem dzidzius tez lubi pospac caly dzien i my poprostu go nie czujemy Odpowiedz Link Zgłoś
anaferg Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 20:44 Ja z początku coś czułam, później parę dni ciszy. Na dobre rozkręciło się dopiero w 21tc, także nie masz coś się martwić. Może maleństwo po prostu przekręciło się jakoś... Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 20:46 zjedz coś kalorycznego i się połóż. Powinnaś coś poczuć. Kiedyś sprawdzałam w szpitalu, czy Jula żyje, więc nie obce mi takie schizy (a ona miała mnie po prostu w d...). Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: brak ruchów dziecka 10.02.09, 21:39 W tak wczesnej ciąży maluch ma jeszcze dużo miejsca. I nie wszystkie jego ruchy są wyczuwalne. Nie martw się. W miarę jak dzieciak będzie rósł, i będzie mu ciaśniej - tym wyraźniej będziesz czuła każdy jego ruch. Na razie wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: brak ruchów dziecka 11.02.09, 14:05 Ja czuje ruchy od 17 tc codziennie. Teraz jestem w 22 tc i jesli nagle by ucichl na conajmniej dwa dni to polecialabym do lekarza. Ale jesli ruszalby sie "co jakis czas" np co dwa dni to raczej bym nie panikowala. To chyba zalezy od maluszka Jesli sie martwisz, ze cos jest nie tak to dzwon do swojego lekarza lub idz na "uspokajajace" usg Pewnie rozmowa z lekarzem bardziej Cie uspokoi niz "rozmowa" na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena23 Re: brak ruchów dziecka 11.02.09, 15:13 Dzidziuś w tych tygodniach jest malusi i lekki co za tym idzie mimo ze fika ostro nie musisz czuć, z tygodnia na tydzień będzie lepiej,dla pocieszenia mogę dodać ze ja miałam bliźniaki a ruchy wyraźne czułam od 22 tygodnia. Teraz druga ciąża prawie że 5 m a też nie wiele tego że nawet nie jestem pewna czy to to.Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.gw Re: brak ruchów dziecka 11.02.09, 17:40 Bardzo, bardzo...Wam dziękuję już troszeczkę mi lżej na sercu. Moja ciąża niestety jest zagrożona i praktycznie cały czas spędzam w łóżku. Jak tylko wydaje mi się, że coś jest nie tak to wpadam w panikę. w ubiegłym tygodniu byłam na usg w szpitalu i u swojego lekarza - maluszek czuł się dobrze. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
karolka8310 Re: brak ruchów dziecka 12.02.09, 13:23 Nic sie nie przejmuj,ja pierwsze ruchy tez odczułam w 17 tc.potem w 18 coraz wyrażniej,natomiast 20tc.było bardzo spokojnie bo poczułam może 1-2 ruchy na dobę.Teraz mam koniec 21tc.i zaczęło się już łednie ruszać.Mam bardzo ciekawą książkę,w której jest napisane,że i owszem 17-18tc.zaczyna czuć się ruchy,natomiast przeważnie między 19- 21tc.dziecko przechodzi okres zmniejszonej ruchliwości,także spokojnie.Wczoraj byłam u lekarza i wszystko jest ok. Będzie dziewuszkaPozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś